Litij-ionski akumulatori

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Litij-ionski akumulatori

PostPostao/la Mastrinka » 13. 03. 2025. (13:34)

Baterija naručena. Sad je triba spojit. Ima li ko da je samo zamijenija olovnu litijevom i da mu BMS bez dc-dc punjača sam regulrira punjenje preko alternatora?
Mastrinka
New Entry

Tip plovila: Gradac

PostPostao/la som » 13. 03. 2025. (17:09)

som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Mastrinka » 13. 03. 2025. (22:36)

Hvala lipa, some, Korisno štivo.
Mastrinka
New Entry

PostPostao/la josey » 14. 03. 2025. (07:23)

Definitivno je to da je stivo predugacko,i u kojem je receno skoro nista. Nesto kao kad nasi politicari drze govore, sat vremena i ne kazu nista.
Prva kontatacija koja bi trebala bit temelj štiva je pogresna, smart alternatori ne rade nista, oni su alternator isti kao i onaj stari prije 20 i 30 god, ECU "misli" i "govori" alternatoru sta da radi.
Smart alternator je isti ko i normalan alternator samo ima pwm upravljan regulator punjenja umjesto kalsicnog sa lampicom ON - OFF. Princip je isti, ostalo su nijanse.
Stvar funkcjonira dosta razlicito od ovog napisanog u tekstu, al boze moj ovo je cisti marketing, neko treba prodat 100 000 victron oriona :thumbup:
Da nebi bilo da laprdam, na autima sam "programirao" ECU kako da upravlja sa "smart" alternatorom. I nije nijedan izgorio, a i da spojim na njega LiFePo4 kladim se da nece izgorit.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la mikula moli » 14. 03. 2025. (10:52)

Mastrinka je napisao/la:Baterija naručena. Sad je triba spojit. Ima li ko da je samo zamijenija olovnu litijevom i da mu BMS bez dc-dc punjača sam regulrira punjenje preko alternatora?

Ja sam mislija naručit ovu od 230aH, ali možda i ja naručim ovu od 300aH, jer razlika u cijeni je mala, a u dimenzijma su identične (razlika u težini 5kg).
Javi kakva ti se čini kad dođe..... kažu da je isporuka 3-5dana.....
mikula moli
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Leidi 600 + Suzuki 140

PostPostao/la mikula moli » 14. 03. 2025. (11:14)

josey je napisao/la:Definitivno je to da je stivo predugacko,i u kojem je receno skoro nista. Nesto kao kad nasi politicari drze govore, sat vremena i ne kazu nista.
Prva kontatacija koja bi trebala bit temelj štiva je pogresna, smart alternatori ne rade nista, oni su alternator isti kao i onaj stari prije 20 i 30 god, ECU "misli" i "govori" alternatoru sta da radi.
Smart alternator je isti ko i normalan alternator samo ima pwm upravljan regulator punjenja umjesto kalsicnog sa lampicom ON - OFF. Princip je isti, ostalo su nijanse.
Stvar funkcjonira dosta razlicito od ovog napisanog u tekstu, al boze moj ovo je cisti marketing, neko treba prodat 100 000 victron oriona :thumbup:
Da nebi bilo da laprdam, na autima sam "programirao" ECU kako da upravlja sa "smart" alternatorom. I nije nijedan izgorio, a i da spojim na njega LiFePo4 kladim se da nece izgorit.

Aj hvala bogu da imamo pravog stručnjaka za alternatore na forumu,
pa objasnini nam malo razliku između pwm regulatora i lampice on-off, kako se regulira struja punjenja, šta je sa disipacijom snage, grijanjem regulatora..... i jeli bitan samo princip ili i te nijanse nesto znače u praksi......
I kako to stvari stavrno funkcjoniraju, ako su različite od napisanog u tekstu.....
Samo dobro promisli prije nego napišeš da nebi opet bilo da ne spavaš...
josey je napisao/la:nisan spava sinoc radi tebe :(
tocka 5 nevalja
"5. dc dc charger koji si rekao da imas izmedju startne i servisne"
kako god ga spojis struja ide tamo di joj je najmanji otpor il najkracim putem, a u ovom slucaju ce to bit kroz Cyrix (ispricavam se nije cytrix neg cyrix)

Još nisam skužija kuda ide struja, tamo di je manji otpor ili di je kraći put.....
mikula moli
Senior Member

PostPostao/la Mastrinka » 14. 03. 2025. (13:08)

Javit ću kad baterija dođe. Uz bateriju stiže i punjač, besplatno. Inače, korisnička podrška im je odlična. Pita san ih za neke detalje. Evo par zanimljivivh odgovora.

... Brand new EVE304ah battery pack is used inside...
... The BMS can support 80A alternator, the battery BMS supports a maximum charging current of 150A, your 80A alternator is within the current range without the need for an additional DC-DC charger. BMS cuts off charging when it exceeds 14.6V±0.2V. The BMS is protected against over-voltage, over-charge, over-discharge, over-current, short-circuit and over-temperature...

Svejedno san sumnjivi Toma pa planiran ugradit Orion xs 50A.
Mastrinka
New Entry

PostPostao/la josey » 14. 03. 2025. (13:08)

Strucnjak?
znaci ti ako znas kako izgleda zubatac il jos bolje znas ga uhvatit ti si strucnjak za zubatce?
Zanimljivo.

ok, nema veze.

Razlika izmedju "smart" alternatora i "glupog" alternatora (onog OFF-ON, zarulja i to - sarkazam) je u nicem, osim regulatora unutar alternatora. Dakle ovo je pojednostavljeno do maksimuma.
E sad sta taj "pametni" regulator radi?
Nista. radi ono sta mu kaze ECU motora. A to u automobilima izgleda ovako.
Uzima niza parametara kao sto su temperatura motora, broj okretaja motora, load motora, pozicija papucice gasa (npr kad stisnes gas u pod alternator se ugasi na xy zadano vrijeme, obicno 20ak sec)temperatura zraka, napon itd.
I sta sad?
E pa sad, ECU prati sve te ulazne parametre, i po predefiniranim tablicama sve to skupusi u neki PWM signal - recimo 128hz.
Naravno potpuno su drugaciji uvjeti kad je van 0 c ti si tek upalio motor, motor radi na 1000rpm i napon baterije je 12,1 (recimo)
na zadanoj vanjskoj temepraturi od 0c, na zadanoj temperaturi motora od recimo 5c, na zadanim okretajima od 1000, ECU "zna" da nije povecan load na alternatoru nego da si tek upalio motor, i ECU salje PWM signal i povecava ga u closed loopu dok akumulator ne postigne zadanu voltazu (opet definirana u ECU.

Sasvim suprotan primjer je ako je vani 35c, tebi dere klima, i jos se upali ventilator motora plus mali miljon trosila u autu, ECU nadzire sve ulazne parametre i salje ponovo PWM signal u closed loopu prema regulatoru u alternatoru prema zadanom naponu (definiranom u ECU)

Namjesteni su obicno na 13.8v -14.2v

Danasnji "smart" alternatori su mahom debelo preko 100a.
I sad ti meni impliciras da ce ako spojis LiFePo4 bateriju na smart alternator a u paraleli sa PB baterijom, To pise u tekstu) lifepo4 povuc 100a iz alternatora?
Nece, nece mu dat ecu, spoji, probaj, izmjeri, pa nam javi.
:thumbup:
A ako mu i da, dat ce mu kratkorocno dok se regulator ne pocme grijat.

e kod ovih "glupih" alternatora smo vec malo u problemu. on ce derat maksimum dok god baterija bude pitala i dok ne sadere sam sebe

i sad coviku lipo napisi sta da napravi. A meni napisi da sam ne pretjerano glup, er postalo je opce poznato da sve sta pise na nekoj stranici da je tocno
josey
Old Senior Member

PostPostao/la mikula moli » 14. 03. 2025. (14:26)

Mastrinka je napisao/la:Javit ću kad baterija dođe. Uz bateriju stiže i punjač, besplatno. Inače, korisnička podrška im je odlična. Pita san ih za neke detalje. Evo par zanimljivivh odgovora.

... Brand new EVE304ah battery pack is used inside...
... The BMS can support 80A alternator, the battery BMS supports a maximum charging current of 150A, your 80A alternator is within the current range without the need for an additional DC-DC charger. BMS cuts off charging when it exceeds 14.6V±0.2V. The BMS is protected against over-voltage, over-charge, over-discharge, over-current, short-circuit and over-temperature...

Svejedno san sumnjivi Toma pa planiran ugradit Orion xs 50A.

300aH baterija ako je prazna bez problema ce gutat i više od 80A koliko može dat tvoj alternator, vidiš da je max struja punjenja po parametrima BMSa 150A.
Kao što su ti napisali BMS može isključit bateriju ako je napon strija ili temp van parametara. BMS ne može regulirat struju punjenja.....

Ja bi isto stavija Orion 50A, 50 A u bateriju i ostaje ti još 30A koje može dat alternator.....
Meni je alternator samo 40A, ali i ja cu stavit Oriona od 50A jer kod njega se u postavkama može podešavati struja punjenja od 1-50A.
Imaju još dva modela Orion 18A i 30A koji su nešto jeftiniji, ali struja je fixna i ne može se minjat.
mikula moli
Senior Member

PostPostao/la mikula moli » 14. 03. 2025. (14:43)

josey je napisao/la:Strucnjak?
znaci ti ako znas kako izgleda zubatac il jos bolje znas ga uhvatit ti si strucnjak za zubatce?
Zanimljivo.

ok, nema veze.

Razlika izmedju "smart" alternatora i

i sad coviku lipo napisi sta da napravi. A meni napisi da sam ne pretjerano glup, er postalo je opce poznato da sve sta pise na nekoj stranici da je tocno

Štivo ti je predugačko, i nisi mi odgovorija jel struja ide tamo di joj je najmanji otpor il najkracim putem, što si napisa stranicu prije, pretpostavljem ono jutro nakon neprospavane noći, nakon što si impolzu da onaj svjet kako to jednostavno spojit.... tako da ove tvoje postove o struji najbolje priskočit....

a u članku lipo piše.....
Međutim zbog malih unutarnjih otpora LFP baterije i time slijedno više struje pri izravnom spoju alternatora na LFP bateriju može se oštetiti (i uništiti!) alternator. Neki alternatori imaju posebne regulatore koji sami ograničavaju izlaznu struju mjereći temperaturu svojih namota. No ako nemate takav alternator i pripadni pametni regulator, DC/DC pretvarač za punjenje LFP baterije mora imati mogućnost preciznog zadavanja i reguliranja maksimalne struje punjenja LFP baterije. Ograničenjem struje ograničava se i snaga koja se povlači iz alternatora pa tako alternator neće biti ugrožen.

pa da ti skratim ako imaš dovoljno jak, pametan altrenator ne treba ti ništa, a u suprotnom je dobro limitirat max struju koju će srknit LFP baterija i svi će bit sretniji.....

PS. nisam zna da si stručnjak i za zubace.....
mikula moli
Senior Member

PostPostao/la josey » 14. 03. 2025. (14:51)

a ako imas jak alternator onda si tek u problemu jer ce ti BMS baterije stalno iskljucivat punjenje, i ako nemas spojenu olovnu baterijuu paraleli, onda si tek u duplom problemu jer ces sprzit alternator.

E pa kako ti nisi strucnjak za zubatce nisam ni ja za alternatore.
josey
Old Senior Member

PostPostao/la Ivek Zagorec » 14. 03. 2025. (18:38)

Joesy evo ti u svakoj temi moraš imat zadnju i nedaš nikome niš da iznosi i svoja mišljenje, ti ako misliš da imaš znanje zadrži ga za sebe, takvi "stručni" tvoji savjeti tjeraju ljude sa foruma i ne pisanja na istom.
Ja sam mislio postaviti slike svojeg prvog broda, tj brodice ali neću zbog tebe, nema teme o obnovama nekih brodica na forumu koje nisam pročita, al ti kad se javiš tema izgubi svoju čar, nikad nisi nikoga pohvalio za bilo kaj, samo to bi trebalo ovako onako, ljudi su ti pisali da se svako pokriva kako može, jer ti si kao neko ko na nekom visokom položaju za sve a ustvari neznaš previše, a kamoli puno.
Koga zanima to tvoje hvalisanje da voziš taj veliki brod, pa onaj pa ovaj,? Pa ugradnja ovoga, onoga? Mislim da nikoga. I to malo kaj voziš radiš se da sve znaš o njima.
Ljude tu vesele neke druge brodice a ne te tvoje koje voziš.
Nikad ali nikad nedaš nekome zapravo da je upravu u bilo kojoj temi.
Btw. Da barem znaš 00000,1% kako funkcionira ECO a o alternatorima da ne pričam.
Nemoj se ljutiti ali nije sramota pitati kad nešto neznaš, ali sramota je biti internet majstor, iskustvo se sa radom dobiva, a ne sa čitanjem i prenašanjem informacija.
Bez namjere da se pravim pametan dati ću vam savjet: Plovite i krstarite bilo kada i bilo čime i kada god možete.
By:naš doktor ginekol7
Ivek Zagorec
Senior Member

Tip plovila: Windy 22 HC Mercruiser 4.3 V6

PostPostao/la Mastrinka » 14. 03. 2025. (18:56)

Fala Mikula

mikula moli je napisao/la:
:::
300aH baterija ako je prazna bez problema ce gutat i više od 80A koliko može dat tvoj alternator, vidiš da je max struja punjenja po parametrima BMSa 150A.
Kao što su ti napisali BMS može isključit bateriju ako je napon strija ili temp van parametara. BMS ne može regulirat struju punjenja.....

Ja bi isto stavija Orion 50A, 50 A u bateriju i ostaje ti još 30A koje može dat alternator.....
Meni je alternator samo 40A, ali i ja cu stavit Oriona od 50A jer kod njega se u postavkama može podešavati struja punjenja od 1-50A.
Imaju još dva modela Orion 18A i 30A koji su nešto jeftiniji, ali struja je fixna i ne može se minjat.
Zadnja izmjena: riberer; 14. 03. 2025. (20:29); ukupno mijenjano 2 put/a.
Razlog: Uređeno citiranje
Mastrinka
New Entry

PostPostao/la riberer » 14. 03. 2025. (21:33)

Ivek Zagorec je napisao/la:Joesy evo ti u svakoj temi moraš imat zadnju i nedaš nikome niš da iznosi i svoja mišljenje, ti ako misliš da imaš znanje zadrži ga za sebe, takvi "stručni" tvoji savjeti tjeraju ljude sa foruma i ne pisanja na istom.
Ja sam mislio postaviti slike svojeg prvog broda, tj brodice ali neću zbog tebe, nema teme o obnovama nekih brodica na forumu koje nisam pročita, al ti kad se javiš tema izgubi svoju čar...

Ivek... valjda vidiš i sam da ti je post potpuno izvan teme? Da si barem napisao u postu nekakvo tvoje iskustvo o akumulatorima... nisi.
I da, napisao si "00000,1%", vjerovatno u brzini, no ipak, nule ispred zareza ne znače ništa.

Molim vas da ostanete u temi i bez svađe, hvala! :D
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la josey » 15. 03. 2025. (08:47)

Ivek, “frende”
jako puno puta si mi napisao da nikad nisam plovio, zato sam stavio sve one vide da vozim od 4m do 24m, i vozim ih, puno, ne teoritiziram.
E sad kad sam stavio videa (dokaze) da ipak jesam bio na moru, eee onda se hvalisam.
ajde se odluci jesam ikad bio na moru i imam li iskustva ili ne?

Jako puno puta si mi napisao da nista neznam i da nista nisam radio svojim rukama, a onda opet stavim fotografije i videa sto sam i napravio i popravio, i onda se opet hvalisam i nikog ne zanima sto ja radim.
Dan iza toga otvaras temu kako je zalosno sto na forumu niko nista ne radi.
Na cjelu tu pricu u toj temi di si napisao da niko nista ne radi ti se javilo par ljudi koji su ti napisali da sam im preko pmova pomogao savjetima, e onda si se povukao ko picka i sutio par dana.

Ja nikad nikog nisam pohvalio? bez uvrede ti si sljep.

i za kraj, o alternatorima, ponovit cu tunirao sam nekoliko trkacih automobila sa stand alone ecu koji su imali smart alternatore, evo proslo je par godina auti i dalje voze alternatori i dalje rade. A valjda onda ako nista drugo neznam, znam bar princip kako smart alternator radi jelda?

I oprosti ovdje sam ja komentirao ne clana foruma, nego clanak sa weba kojeg je postavio som. Dakle nekog NN.
A u nedostatku iceg negativnog izmisljas ciste lazi protiv mene.
Pa samo udri, jer nemas nijedan argument pa se vidi da lazes.

Al vidis necu se spustat na tvoj nivo pa ti napisat sta mislim o tvom nepostojecem iskustvu ba moru.
josey
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.