Sonda - bušiti ili ne?

Izbor, nacin rada, snage, ugradnja, prikazi rada i podesavanje...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Sonda - bušiti ili ne?

PostPostao/la baltazar007 » 09. 04. 2014. (17:17)

a ako bi htjeo advance opcije...moraš se spojiti sa hdmi kabelom na lap...i paziti da te neko ne gleda...jer ekipa je alergična i ljubomorna...pa se znaju podjebavati... :lol:
baltazar007
New Entry

Tip plovila: Jedrilica

PostPostao/la zeezy » 09. 04. 2014. (17:18)

baltazar007 je napisao/la:vidi malo pa mi javi...mogao bi imati problema ako ti je barka vergolasta...onda bi trebao ukljuciti stabil mod...ili razmišljati o kupovini nečeg stabilnijeg...

recimo maestrala sa 34ks :D :D a jesi me
zeezy
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: maestral 700

PostPostao/la grgur » 11. 04. 2014. (20:21)

jel vidis cistu sliku? Mozda nadjes kakav stap i masinicu na dnu... :D
grgur
New Entry

Tip plovila: Maestral 700

PostPostao/la zeezy » 11. 04. 2014. (23:02)

grgur je napisao/la:jel vidis cistu sliku? Mozda nadjes kakav stap i masinicu na dnu... :D

ili kakav samsung rodjače he he
zeezy
New Entry

Tip plovila: maestral 700

PostPostao/la baltazar007 » 14. 04. 2014. (13:23)

Ne znam je li u pitanju neka vaša zezancija,jer ako jest ovo nije mjesto za to...ali neka moderator odluči.
Ali što se tiče ovog Humminbirda i pretrage terena,moguće je podesiti sensitvnost na 8-10 te podesiti da se traži ribolovni pribor,pa je moguće ugledati ga na ekranu...što se tiče mobitela ...njih traži bez da se upisuje proizvođač,smart ili ne...itd...
baltazar007
New Entry

Tip plovila: Jedrilica

PostPostao/la Groff » 11. 05. 2014. (15:21)

Molin vas za savjet, ako sondu, ku ću stavit va barku, oću lipit z silikonon, dali more obični silikon za kupaonice ili stavit Siku i ku Siku ? Koliki razmak između dna i sonde ( mm ) ?
Unapred fala na savjetu ili odgovoru.
Groff
Old Senior Member

Tip plovila: Dalmatinka Suz 20, Kolibri Yam 2.5

PostPostao/la 2105 » 11. 05. 2014. (16:09)

Ja za sve što je podmore koristim Siku 291i. Ako bušiš rupu u trupu misli da bi ti ova bila dobar odabir. Postavljanje-poziciranje sonde sigurno stoji u instrukcijama za instaliranje sonde
Ako ne bušiš rupu nego postavljaš sondu na plastiku, riješenja sa cijevi su odlična i jednostavna. Napuniš cijev Glikolom ili Enološkim uljem da ne isparava te namistiš sondu u cijevi kako treba.
Nema potrebe za ljepljenjem sonde sikom, dovljno je fiksirat recimo (vrećicom pijeska ili slično)ali moraš naravno sikom zabrtvit ovu cijev sa koje je bolje dignuti dno.
Tekučina u cijevi je dobro riješenje zbog zraka koji utječe na signal. Zato je takav način bolji nego lijepljenje sonde direktno na plastiku iako može na oba načina radit...
Po mom iskustvu, signal je nešto slabiji kroz plastiku ali sve zavisi od tipova sondera i sondi, kao i onog što ti treba. Jeftini Sonder je meni radio kroz plastiku na 90 metara ali poče je lagano gubiti signal dok isti sonder kasnije motiran sa sondom kroz rupu (probio trup) nije gubio signal niti preko 120 metara.
Prilikom odabira pozicije sonde samo pazi na zrak pod brodom, vtrloge i sl jer to utječe na signal koji ne prolazi kroz zrak. :wave:
2105
Member

Vrsta ribolova: sportski

PostPostao/la 2105 » 11. 05. 2014. (16:37)

Ups, sad sam primjetio da se radi o dalamatinki koja vjerovatno kao primorka ima šuplju kolumbu u kojoj uvik ima zauljene vode kroz koju če sonda sigurno radit samo joj triba nači misto di najbolje radi i fiksirat je. Ja sam to radija sa olovnicom od ronjenja koja je bila taman mira. Montiranje sonde u 10-15 min uključujući traženje najbiolje pozicije !
Malo pripazit jer kvarner plastici zrak u plastici nije bio stran!
2105
Member

PostPostao/la Groff » 11. 05. 2014. (17:28)

2105 je napisao/la:Ups, sad sam primjetio da se radi o dalamatinki koja vjerovatno kao primorka ima šuplju kolumbu u kojoj uvik ima zauljene vode

Ko prvo nemoj vređat :lol: va mojoj kolumbi NEMA zauljanih voda jer iman vanbrodski motor, kolumba je čista da moreš jist znje !!! :thumbup: Ne bi ju stavljal va kolombu ( kolumba je najdeblja ) nego sa strane, cca 20 cm od kolumbe, negdi na polovici dužine barke. Znan da je bolje umočit ju va ulje ili gel ali mi se preši, tako bi ju ćapal na silikon. Koliko debeli silikon između sonde i plastike ?
Groff
Old Senior Member

PostPostao/la 2105 » 11. 05. 2014. (18:25)

Ma mislim da ti nije bitna debljina Sike, mislim da je dovoljno ti je da drži i naravno pokrije cijelu donju površinu sonde. Ali moraš pazit da ti ne ostane ni trunke zraka jer onda neče radit.
Pogotovo ako ti je priša...ja bi je stavija u kolumbu iako nema ulja u njoj
Pazi ovo...Kada govoriš o debljini plastike...u kolumbi
Ja sam imao Primorku i mislim da ti je to mjerodavno. Naknadno na toj primorci sam ojača kolumbu (mora sam) sa tri reda laminata koji su bili prekopljeni preko dna kolumbe (ala šjoleta) znači +6 laminata :crazy: . Moš mislit koliko je bila deblja plastika na kolumbi od originala a mislim i deblja od kolumbe na tvojoj Damlatinki. I sve je radilo ka i prije i dan danas radi tipu koji koristi tu barku nakon 20 godina. A, što te košta provat...nema nikakve instalacije, samo pođi na najdublji teren di ribaš i provaj nač misto za sondu u kolumbi di ti najbolje radi sonder. To sa strane na siku mi se nesviđa. Prvo rebrasta je gradnja, drugo dolazit če zrak ispod dna jer barka je lagana ka pero, treče ostjalao im je zraka svugdi u plastici (možda si ti sritan ka šta nemaš ni kapju ulja u sentinama)....
U svakom slučaju nije ti problem ni jedno ni drugo....ali ovo usa kolumbom je sigurno lakše a i provjereno radi.
Mak koja to Barka nema kapju uja u sentinama :wtf:
Naš onu staru:
Čistoča je pola Zdravlja....a Šprokica druga polovica! ;)
2105
Member

PostPostao/la Groff » 11. 05. 2014. (19:45)

A neč ću skemijat. Fala 2105.
ps. moja kolumba je suha i skoro čista ( malo praha od zadnjeg brušenja :D ) jer nikad nutri ni bilo unutarnjeg motora a barka je delana 85 kad je Kvarnerplastika još koristila smole z uvoza, osmoze ni O ! Da san i ja va nečemu srićan !! :thumbup:
Groff
Old Senior Member

PostPostao/la 2105 » 11. 05. 2014. (19:49)

Neka drago mi je...
Ovo sa sondom nečeš falit na niti jedan način, radit če to.. :wave:
2105
Member

PostPostao/la Ante99 » 13. 05. 2014. (18:07)

Za prvu montiraj ju na krmenom zrcalu,bez bušenja kroz trup,samo par vidica i sika.Ako ti bude slabi rezultat onda probuši trup i zalijepi sikom,a ta opcija zalijepiti ju u kolumbi iznutra će ti sonderu pogoršati rad,to ti je ako baš moraš,razlika u radu dan i noć.
Ante99
Ante 99, Jelenko, Kapetan Miki ... lupis: korisnik baniran - višestruki nickovi

Tip plovila: Bakan+Honda 40

PostPostao/la 2105 » 14. 05. 2014. (17:05)

a ne bi se složio da je baš tako katastrofalno... dan/ noć
sve ovisi i o sondi, sonderu, barci...
Imam 3 barke na kojima su montirane sonde na 3 različita (rupa kroz trup/kroz plastiku / na zrcalo) načina koje sve rade sa istim sonderom i ne vidim
tako drastičnu razliku. Iako nekakva razlika definitivno postoji ka što su i drugi spomenuli....ali sve ima svojih mana i prednosti
2105
Member

PostPostao/la nostromo » 08. 01. 2015. (11:59)

Ajamo savjet ocu stavit sondu na krmu izvana na kuster15, da stavim skroz do ruba kaica zbog motora i da li raz dna ili koji cm iznad zbog glisiranja da je ne iščupa jer cu je samo lipit sikon bez buzanja.
Graditi se mora korablju iz snova, da nam slavi rod...
nostromo
Old Senior Member

Tip plovila: Kuster 15, Mercury 60 4t

PrethodnaSljedeća

Natrag na Fishfinder-i

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.