Rafter je napisao/la:smejo je napisao/la:mogu nešto pitati,ove rupice na podvodnom dijelu plovila,da li je to neko oštečenje ili ?
Pape bez ljutnje na moje laičko pitanje.. ali šta nije ovo osmoza??

...ma ne ljutin se, šta bi se ljutija, evo provat ću objasnit...na ovi način, svaki brod možeš proglasit da je osmozan, pa čak i oni novi koji nikad nije bija u moru koliko se rupa skriva po đelkotu i laminatu i samo je pitanje dana kad će se otvorit. a jedini način da ih uočiš je pjeskarenje, jer svaku bužu otvori i ispuše je, kad brusiš napuniš je obrušenom bojom ili čime već i onda ih pola ne vidiš...a šta se tiče samog pjeskarenja, to je najbolji način za provjeru trupa. one površinske će se odma otvorit. baš sa sa čovikom koji pjeskari priča o tome cilu večer kad je bija gotov i pita ga za rupe inače iz prakse i kaže mi da kod brodova starih i par godina koji se opjeskare nađe tonu tih rupica bez obzira na nekoliko dobrih i kvalitetnih ruku prajmera, pa se ljudi ispripadaju šta je sad...jednostavno ni epoxy primer nije 100% vodonepropustan i tija ti ne tija, opet voda radi na tim greškama u gelkotu/laminatu, zato mi je i on preporučiva, brod svako 6-7 godin vani opjeskari do kosti i pokrpaj sve šta god više uspiješ i opet zaštitit. i naravno preporuča se da godišnje brod stoji vani bar 2 miseca na suvom. zabrinit se tek tribaš kad prilikom pjeskarenja počmu frcat dlake okolo (mat) i kad se počmu otvarat rupe veličine otiska palca i više, i kad sve to zaudara po kvasini, ovo sve ostalo je normalno stanje laminata koji radi. mi smo svi u zabludi da ako smo i potrošili tisuče kuna na zaštitu, da je brod ko u boci, nije. vidija san brodova i brodova puno mlađih pa im osičeš komad kolombe i onda iz laminata u kolombi stane kapat danima, misecima...ili je još uvik vlažno na dodir, a izvana po đelkotu ne bi reka da mu je išta i bija je dobro zaštičen. dakle nasupa se je laminat vode, bez obzira na sve. evo ubaci trup bez ičeg koji nikad nije bija u moru, zaštiti i onda sa njim na vagu....zapiši koliko kila je tad ima. pusti ga godinu dana, operi nek se površinski osuši jedan dan, i baci ga onda na vagu i onda ćeš vidit koliko kila više ima. toliko vode mu je u laminatu. bolja zaštita dobit će, jasno, manje kila od one lošije zaštite... recimo još jednu stvar šta ljudi falivaju kod novih brodi je taj da kad idu vidit di će ocrtat vodenu liniju, pa onda bace brod u more i čekaju nekad danima, a nekad i misecima da more ocrta vodenu liniju, a za to vrime brod se već dobro posolija (napija se mora) pa onda stavljaju zaštitu...onda se čude šta se nakon god, dvi pojave prve rupice, pa onda nevaja prajmer, nevaja oni koji je radija zaštitu broda, ili u najgoren slučaju proglase da nevaja brod... a nisu svjesni da nevaja njihov način razmišljanja...
...eto ukratko

...iako bi moga o ovome danima čega sve tu ima....i kako i šta...