poribljavanje mora

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: poribljavanje mora

PostPostao/la Jablan » 30. 03. 2010. (20:46)

Sigurno bi taj broj morao biti iznimno velik....., a pitanja financijske i tehničke prirode naravno da stoje, kao i niz još drugih pitanja koja bi se tu mogla postaviti, ali neću u njih ulaziti je ustvari niti znam da li je moguće srdelu uzgajati u zatočeništvu?
Jednostavno me zanima da li bi bilo moguće zasititi more srdelom kao primarnom karikom u ribljem hranidbenom lancu i za posljedicu dobiti veći broj svih ostalih riba?

Ovo nešto iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo o sličnoj temi:
http://metro-portal.hr/vijesti/ekosfera ... m-dubinama
....i tad su došli popovi.... pa topovi.... pa lopovi...
Jablan
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski

PostPostao/la focusk » 31. 03. 2010. (11:08)

Poribljavanje je bio samo moj(čini mi se pametan) prijedlog za trošenje novca od dozvola.Još uvijek mi nije jasno kud ide ta lova.
focusk
New Entry

PostPostao/la Jablan » 31. 03. 2010. (12:27)

focusk je napisao/la:Poribljavanje je bio samo moj(čini mi se pametan) prijedlog za trošenje novca od dozvola.Još uvijek mi nije jasno kud ide ta lova.

Tamo gdje i sva ostala!
Jablan
Senior Member

PostPostao/la labrax » 31. 03. 2010. (15:46)

Jablane, stvari su malo kompliciranije nego se cine. orada jede racice i sitne pizdarijice po dnu. ali izostanak orade moze uzrokovati izostanak istih. orade i sarzi zderanjem jezeva kontroliraju populaciju jezeva da se ne nakote. tu i tamo koji uspijevaju. kad se izlovi orada i sarag, jezevi se nakote, prozderu svu travu sa stijena, a od te trave sve polazi. tamo di nema trave, nema ni racica ni ostalih pizdarijica ni nicega....
vidi vraga a...
labrax
Old Senior Member

PostPostao/la gonič zmajeva » 31. 03. 2010. (22:29)

Kad ježi pojedu travu crv se zatvori jer nema šta jest i vegetira. Kad crv ne jede onda i ne sere. Kad nema govana od crva nema i gnjojiva za novi naraštaj trave. Kad nema trave nema ni ježa. Kad nema ježa nema komarče i šarga :lol:
Ježevi su krivi za sve :lol:
Oni love jer ne znaju da tamo nema ribe :mrgreen: :mrgreen: by Šešula
gonič zmajeva
Old Senior Member

Tip plovila: Boston 13, mercury 25

PostPostao/la Jablan » 01. 04. 2010. (10:30)

Svjestan sam ja da je to složen sustav, i da je još složeniji nego što ja mislim!. Jasno mi je da manjak ili višak jednog organizma može uzrokovati rast broja ili pak nestanak nekog drugoga. No gledam na to s nekog drugog stajališta.
Općenito je stav da ikakvo petljanje čovjeka u eko sustav može rezultirati velikom štetom i to stoji, no čovjek sam sebi ne želi priznati da upravo to cijelo vrijeme čini!
Ako su istiniti svjetski podaci da je 75% jestivog ribljeg fonda izlovljeno onda smo se uvelike upetljali u prirodne procese i prirodnu ravnotežu. I vjerujem kad dalje ne bi ništa dirali da bi se s godinama taj postotak smanjio, no nije tako, i nikakve restrikcije nisu donesene, već će se ove godine loviti isto kao prošle ili vjerovatno više ako se uspije, jer je novac ispred svega.
Logično mi je da će s vremenom biti sve manje ulovljene ribe na tržnicama ili zbog toga što će dozvoljena količina ulova morati biti manja, ili će se riba teže uloviti jer će je biti rijeđa, a u nedostatku ribe potražnja će biti veće od ponude a to će dovesti do rasta cijene iste!
Isto tako vjerujem da poribljavanjem brancinima i oradama dugoročno nećemo profitirati, što više time vjerovatno uzrokujemo eko šokove na nekoj mikrolokaciji o kojima pišeš.
Srdela je visoko hranjiva riba zbog velikog sadržaja omega 3 masnih kiselina i nama i ribama. Srdela ne jede račiće, crviće ili školjke pa na taj način nebi direktno utjecala na njihovu populaciju. Srdela se hrani planktonom, sada da li fitoplanktonom ili zooplanktonom ne znam, i sto tako ne znam da li bi velika količina ugrozila količinu planktona u moru? Čini mi se nemoguće ali........
Najbolje bi bilo kada bi more mogli obogatiti planktonom, tada bi pretpostavljam ubrzano rastao i biljni i životinjski svijet. No ne vjerujem da je to izvedivo stoga mi kao druga opcija izgleda prihvatljiva srdela.
Svakako da postoji mogućnost kojom bi višak srdele uzrokovao štetne posljedice po more. No isto tako to poribljavanje zamišljam kao postepeni proces u kojem bi se pratila količina srdele pa tako i njezinih predatora te izlovom ta količina regulirala!
Jablan
Senior Member

PostPostao/la lupis » 01. 04. 2010. (13:44)

Da ,treba poribljavat srdelom kako bi plivaričari mogli kupit i ženi Mercedes,ili svakom sinu po dva broda...
Još ako gazda od broda ima muškobanjastu ćer,teško da će ta nać mladića a da ne nosi brod u miraz...

Kad smo kod prehrambenog lanca...,kako djeluje prejako svjetlo na plankton,da li on samo ima tamniji ten ili možda oslipi ili ča ja znam ča..???
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Jablan » 02. 04. 2010. (08:18)

lupis je napisao/la:Da ,treba poribljavat srdelom kako bi plivaričari mogli kupit i ženi Mercedes,ili svakom sinu po dva broda...
Još ako gazda od broda ima muškobanjastu ćer,teško da će ta nać mladića a da ne nosi brod u miraz...

Kad smo kod prehrambenog lanca...,kako djeluje prejako svjetlo na plankton,da li on samo ima tamniji ten ili možda oslipi ili ča ja znam ča..???

Muškobanjasta kćer bokatog plivaričara bi bio bi bingo jer bi bilo jeftinije ješke i mogla bi dizat parangali!

Što se tiče planktona ovako stoje stvari ako me sjećanje dobro služi. Fitoplankton je manji i on voli svjetlo i ne more disat bez njega, a zooplankton je nešto veći i oku vidljiv(a mislim da more bit i još veći) i on baš ne voli svjetlo pa se danju drži dublje a noću bliže površini. E sad kako utječe svjetlo kad ga ti zapališ po noći, mislim da nije bitno a kako utječe ulična rasvjeta ili plivarica kada zapali svetlo od 100 000 wati to bi već bilo pitanje za malo stručnije ljude.
Jablan
Senior Member

PostPostao/la luc » 02. 04. 2010. (20:43)

Da bi se proizveo jedan komad riblje mlađi potrebno je potrošiti minimalno 1,5 kuna. U kilu srdele ima oko 30 komada, u toni 30.000 komada, 10 tona koliko može plivarica uhvatit 300.000 komada ili 450.000 kuna. Za ozbiljnije poribljavanje srdelom trebao bi ti buđet američke vojske. Puno je jednostavnije i efikasnije uvesti restrikcije ribolova, lovostaje i sl.
Osim toga, za umjetni uzgoj ribe treba ti riblje brašno kao osnovna sirovina hrane za ribe, onda opet moraš izlovit srdelu da bi napravio srdelu. Nema smisla.
luc
Senior Member

Tip plovila: Fantastikus 32 Volvo D3 2x190

PostPostao/la gonič zmajeva » 02. 04. 2010. (20:57)

[quote="luc"] Puno je jednostavnije i efikasnije uvesti restrikcije ribolova, lovostaje i sl.

Slažem se u potpunosti :thumbup: .
Oni love jer ne znaju da tamo nema ribe :mrgreen: :mrgreen: by Šešula
gonič zmajeva
Old Senior Member

Tip plovila: Boston 13, mercury 25

PostPostao/la Jablan » 03. 04. 2010. (10:01)

luc je napisao/la:Da bi se proizveo jedan komad riblje mlađi potrebno je potrošiti minimalno 1,5 kuna. U kilu srdele ima oko 30 komada, u toni 30.000 komada, 10 tona koliko može plivarica uhvatit 300.000 komada ili 450.000 kuna. Za ozbiljnije poribljavanje srdelom trebao bi ti buđet američke vojske. Puno je jednostavnije i efikasnije uvesti restrikcije ribolova, lovostaje i sl.
Osim toga, za umjetni uzgoj ribe treba ti riblje brašno kao osnovna sirovina hrane za ribe, onda opet moraš izlovit srdelu da bi napravio srdelu. Nema smisla.

Ovako definitivno zvuči neisplativo i besmisleno. No zar se srdela ne hrani planktonom i zar joj ne bi do spolne zrelosti bilo dovoljno samo friško more? (slobodno me ispravi ako pišem gluposti)!

Drugo, smatram da restrikcije u ribolovu neće doći prije no što bude kasno. Zašto? Zato jer mnogo ljudi ovisi financijski o toj ribi! Od preprodavača, nekog dioničara ili političara koji imaju udjele u svemu tome i ne mogu si dozvoliti "pad prometa". A i kada bi se smanjio ulov ribe(globalno) onda bi sigurno cijena ribe rasla! Da se to mislilo napraviti, već bi sigurno bilo sprovedeno.

Također smatram da će u budućnosti na tržnicama biti gotovo sva riba iz uzgoja, zato jer će biti jeftinije uzgojiti ribu nego je uloviti.....kao što su sad npr orada i brancin.
Kao što smo napravili s kopnenim životinjama i uzgajamo ih za prehranu, tako ćemo s vremenom(ne tako dalekim) morati uzgajati i ribe za prehranu.......a ona ulovljena mogla bi imati status "divljači".
Jablan
Senior Member

PostPostao/la luc » 03. 04. 2010. (21:02)

Sa planktonom je stvar još i gora, plankton je jako skup u proizvodnji, a količine su ograničene, uzgoj ribe ima perspektivu, ali su vrste jako ograničene, budućnost pripada biljojedima, jer riba kao brancin koja ne podnosi veći udio u hrani biljnog porijekla nema vedru budućnost, već je problem sa sirovinom, što zbog slabog ulova čileanskog inćuna, lovostaja, koji se sve više uvodi u svijetu. Najveći problem su Kinezi koji kupuju sve živo i to za keš. Već sad kupuju polovinu svjetske proizvodnje ribljeg brašna. Zahvaljujući svemu navedenom kilogram hrane za ribe košta već preko 8 kuna. U ovoj godini su već bila dva drastična poskupljenja. Zato ako se čovječanstvo nastavi množiti, crno nam se piše.
Jesti ćemo šarane, i to možda.
luc
Senior Member

PostPostao/la opus » 05. 04. 2010. (09:44)

luc je napisao/la:Zato ako se čovječanstvo nastavi množiti, crno nam se piše.

Crno nam se pise, ali ne samo zbog proizvodnje hrane, nego i distribucije:
http://video.google.com/videoplay?docid ... 129841717#
Ovo bi svatko trebao pogledati pored dokumentarca "The future of the food"
Sorry ako sam OT.
opus
Senior Member

Tip plovila: A790

PostPostao/la Siki » 05. 04. 2010. (13:29)

Zna li netko cijenu riblje mlađi???
Mala!!! Ja sam tvoja zlatna želja, tri puta ću ti ispuniti ribicu!!!
Siki
Member

Tip plovila: Primorka (Torpedo 14/16)

PostPostao/la luc » 08. 04. 2010. (19:14)

0,20 - 0,30 eur komad
luc
Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.