Gaso je napisao/la:Ja ti kažem da imam ja 80A u B700 i nije dosta i ja sam prije mislio, da je dovoljno, treba imati na umu, da treba u akumulator uložiti skoro duplo više Ah nego on kasnije daje.
Da imam frižider uključen 3 dana, i da ne radi brod barem 1 sat svaki dan, onda mi isprazni servisnu bateriju. Odlučio sam ugraditiijoš dodatnu servisnu, ali več sada vidim da 80A alternator nije dosta.
Jer kad imam sve uključeno i plovim, 25A se odmah troši to vidim na displayu od Victron-a, znači od alternatora ostaje 55A, a onda ako ideš recimo samo na kupanje u blizini, znači brod radi par dana za redom samo pola sata, onda na vezu još malo radia, upališ koji sonderič i malo studiraš upute, dok ima pive u frižideru on radi gotovo čitavo vrijeme, pa čak i na vezu
itd..., svaki dan više se potroši nego napuni.
A po victron sistemu puni se uvijek startna prioritetno pa tek onda servisna, što ipak ima logike. Da bi brod radio svaki dan 1 sat nebi bilo problema, ali kad imam pun frižider stvari, nisam baš sklon tome da ga gasim svaki dan. Pored svega toga imam još čeliju od 80W, ali je to pljunak u more, zato ču promjenit alternator sa jačim i ugradit još dodatno servisnu, pošto se najčeše plovi manje od sat vremena preko dana. Zato ti kažem, pošto češ imati puno potrošača, pa možda krače đite, onda češ možda imat slične probleme sa potrošnjom, zato več u startu najbolje uzet dva alternatora ili najjači što je moguče dobiti za motor, struje na brodu nikad dosta. Sada imam servisnu 140Ah, znači na raspolaganje nekih 100Ah, pošto imam podešeno da mi isključi potrošače, kad padne napon na 12.1V da nije akumulator potpuno prazan, ali to se potroši u 2 dana, a napuni se u kratkim đitama tek pola.
Ja mislim da si ti nešto zabucao, bez uvrede. Ili nisi napravio bilancu snage i potrošnje na brodu, pa si krivo dimenzionirao sustav, ili je nešto drugo u pitanju.
Akumulator traži duplo više nego što kasnije daje.
- Ovo ne razumijem. Kapacite baterije ti je, kažeš, 140 Ah. Sad me zanima je'l to C20 ili C100 kapacitet. Ne da mi se sad pisat puno, pa ću stavit citat iz knjige kao objašnjenje:
When a battery’s
capacity, C, is stated as 200 Ah at the 20-hour discharge
rate, it means that, when discharged at a constant rate
of 0.05C (0.05 × 200 = 10 amps), the output voltage will
fall to the zero-capacity cutoff of 10.5 volts in 20 hours.
If the discharge rate is increased to 0.25C (50 amps),
however, it will fall to 10.5 volts in about 3 hours. In the
first case, 10 amps × 20 hours = 200 Ah. In the second
case, 50 amps × 3 hours = 150 Ah. Discharged at 0.25C,
the battery seems to have only 75% of its rated capacity.Mislim da imaš 140Ah / C100 bateriju.
Također, jako je važno i koju vrstu baterije imaš. Olovno-kiselinsku, AGM ili Gel. Ja preferiram AGM jer istu vrstu baterije možeš koristiti i za start motora i kao servisnu, pa je lakše punjenje jer su iste vrste.
Na šta trošiš 25A dok ploviš? To je dosta struje. Znači da ti je konstantno u pogonu 300W potrošača.
Ako ti frižider potroši servisnu bateriju od "140 Ah" u tri dana, to je lako izračunati. taj frižider ima kompresor od 60W (najčešće). Uobičajeno je da radi 1/3 vremena u frižiderima s okomitim vratima i debljom izolacijom ili 50% ako su gotovi ugradni frižideri s prednjim vratima.
Znači tvoj frižider radi 50% vremena (12 sati/dan) snagom od 60W. U jedan dan potroši 720 Wh.
Korisnost baterije možemo pretpostaviti oko 90%, pa dođemo do 720/0,9=800 Wh.
Sad izračunamo 800 Wh/12V = 66,66 Ah.
Za tu svrhu nam treba određena baterija. Ajmo vidit kolika. Recimo da tražimo autonomiju od 3 dana (u primjeru smo i pošli od toga).
66.66 Ah/dan * 3 dana= 199,98 Ah
199,98 Ah * 12V = 2399,76 Wh
Ako bateriji dozvolimo pražnjenje do 30%, znači ako potrošimo 70% kapaciteta (GEL i AGM), trebamo 199.98Ah / 0,7 = 285,68 Ah kapaciteta baterije.
Ovo je izračun za frižider snage kompresora 60W. Ima i slabijih.
Uglavnom, evo ti okvirna shema potrošnje (Ah) kompresora Danfoss BD35
A u ovaj gore izračun trebaš ubacit i sve ostale potrošače koje imaš....