Radari na malim brodicama

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Radari na malim brodicama

PostPostao/la amiklic1 » 15. 10. 2009. (07:53)

Gaso je napisao/la:Mislim, da u takav mali brod može stat jedino kombinirani ploter,radar,FF,... u jednom displayu, nema toliko mjesta na konzoli, a i potrošnja struje je manja.
Počni malo računati potrošnju struje, na kraju češ imat tu probleme imat češ u sigurno više potrošača nego ja :D , meni je 80A vrlo vrlo malen alternatorić, pa več tražim barem 2x veči ili čak više ako če bit moguče montirat na motor.

80A je dosta, nemaj brige. Bar po mojoj bilanci snage koju sam napravio. Triba sve proračunat prije, ne može se radit na način da se prvo sve stavi pa onda računa, kako se, nažalost, najčešće i radi...

račun sve pokaže. I treba radit konzervativno, bez namjere da se uštedi nešto, pa onda ispadne da si stavio da frižider radi 20% vremena umjesto 50%.

Nisi ti gašo tako radio, al' znaš kako ljudi gfunkcioniraju.

A kombinirani plotter obavezno, nisi valjda mislio da ću stavit poseban zaslon radara? A na konzoli zapravo i ima mjesta, skoro 600 * 300mm, pa bi 2 komada i mogla stat' . da sam Amerikanac stavio bi 2 jednaka (oni sve tako stavljaju, valjda zbog sigurnosti jer love daleko od obale).
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la Gaso » 15. 10. 2009. (10:17)

Ja ti kažem da imam ja 80A u B700 i nije dosta i ja sam prije mislio, da je dovoljno, treba imati na umu, da treba u akumulator uložiti skoro duplo više Ah nego on kasnije daje.
Da imam frižider uključen 3 dana, i da ne radi brod barem 1 sat svaki dan, onda mi isprazni servisnu bateriju. Odlučio sam ugraditiijoš dodatnu servisnu, ali več sada vidim da 80A alternator nije dosta.
Jer kad imam sve uključeno i plovim, 25A se odmah troši to vidim na displayu od Victron-a, znači od alternatora ostaje 55A, a onda ako ideš recimo samo na kupanje u blizini, znači brod radi par dana za redom samo pola sata, onda na vezu još malo radia, upališ koji sonderič i malo studiraš upute, dok ima pive u frižideru on radi gotovo čitavo vrijeme, pa čak i na vezu :lol: itd..., svaki dan više se potroši nego napuni.
A po victron sistemu puni se uvijek startna prioritetno pa tek onda servisna, što ipak ima logike. Da bi brod radio svaki dan 1 sat nebi bilo problema, ali kad imam pun frižider stvari, nisam baš sklon tome da ga gasim svaki dan. Pored svega toga imam još čeliju od 80W, ali je to pljunak u more, zato ču promjenit alternator sa jačim i ugradit još dodatno servisnu, pošto se najčeše plovi manje od sat vremena preko dana. Zato ti kažem, pošto češ imati puno potrošača, pa možda krače đite, onda češ možda imat slične probleme sa potrošnjom, zato več u startu najbolje uzet dva alternatora ili najjači što je moguče dobiti za motor, struje na brodu nikad dosta. Sada imam servisnu 140Ah, znači na raspolaganje nekih 100Ah, pošto imam podešeno da mi isključi potrošače, kad padne napon na 12.1V da nije akumulator potpuno prazan, ali to se potroši u 2 dana, a napuni se u kratkim đitama tek pola.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la pero » 15. 10. 2009. (13:56)

amiklic1 je napisao/la:

da sam Amerikanac stavio bi 2 jednaka (oni sve tako stavljaju, valjda zbog sigurnosti jer love daleko od obale

Pa stavi ,kad imas mista.
pero
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara Tomos 4

PostPostao/la amiklic1 » 15. 10. 2009. (21:33)

Gaso je napisao/la:Ja ti kažem da imam ja 80A u B700 i nije dosta i ja sam prije mislio, da je dovoljno, treba imati na umu, da treba u akumulator uložiti skoro duplo više Ah nego on kasnije daje.
Da imam frižider uključen 3 dana, i da ne radi brod barem 1 sat svaki dan, onda mi isprazni servisnu bateriju. Odlučio sam ugraditiijoš dodatnu servisnu, ali več sada vidim da 80A alternator nije dosta.
Jer kad imam sve uključeno i plovim, 25A se odmah troši to vidim na displayu od Victron-a, znači od alternatora ostaje 55A, a onda ako ideš recimo samo na kupanje u blizini, znači brod radi par dana za redom samo pola sata, onda na vezu još malo radia, upališ koji sonderič i malo studiraš upute, dok ima pive u frižideru on radi gotovo čitavo vrijeme, pa čak i na vezu :lol: itd..., svaki dan više se potroši nego napuni.
A po victron sistemu puni se uvijek startna prioritetno pa tek onda servisna, što ipak ima logike. Da bi brod radio svaki dan 1 sat nebi bilo problema, ali kad imam pun frižider stvari, nisam baš sklon tome da ga gasim svaki dan. Pored svega toga imam još čeliju od 80W, ali je to pljunak u more, zato ču promjenit alternator sa jačim i ugradit još dodatno servisnu, pošto se najčeše plovi manje od sat vremena preko dana. Zato ti kažem, pošto češ imati puno potrošača, pa možda krače đite, onda češ možda imat slične probleme sa potrošnjom, zato več u startu najbolje uzet dva alternatora ili najjači što je moguče dobiti za motor, struje na brodu nikad dosta. Sada imam servisnu 140Ah, znači na raspolaganje nekih 100Ah, pošto imam podešeno da mi isključi potrošače, kad padne napon na 12.1V da nije akumulator potpuno prazan, ali to se potroši u 2 dana, a napuni se u kratkim đitama tek pola.

Ja mislim da si ti nešto zabucao, bez uvrede. Ili nisi napravio bilancu snage i potrošnje na brodu, pa si krivo dimenzionirao sustav, ili je nešto drugo u pitanju.

Akumulator traži duplo više nego što kasnije daje.
- Ovo ne razumijem. Kapacite baterije ti je, kažeš, 140 Ah. Sad me zanima je'l to C20 ili C100 kapacitet. Ne da mi se sad pisat puno, pa ću stavit citat iz knjige kao objašnjenje:
When a battery’s
capacity, C, is stated as 200 Ah at the 20-hour discharge
rate, it means that, when discharged at a constant rate
of 0.05C (0.05 × 200 = 10 amps), the output voltage will
fall to the zero-capacity cutoff of 10.5 volts in 20 hours.
If the discharge rate is increased to 0.25C (50 amps),
however, it will fall to 10.5 volts in about 3 hours. In the
first case, 10 amps × 20 hours = 200 Ah. In the second
case, 50 amps × 3 hours = 150 Ah. Discharged at 0.25C,
the battery seems to have only 75% of its rated capacity.

Mislim da imaš 140Ah / C100 bateriju.

Također, jako je važno i koju vrstu baterije imaš. Olovno-kiselinsku, AGM ili Gel. Ja preferiram AGM jer istu vrstu baterije možeš koristiti i za start motora i kao servisnu, pa je lakše punjenje jer su iste vrste.

Na šta trošiš 25A dok ploviš? To je dosta struje. Znači da ti je konstantno u pogonu 300W potrošača.

Ako ti frižider potroši servisnu bateriju od "140 Ah" u tri dana, to je lako izračunati. taj frižider ima kompresor od 60W (najčešće). Uobičajeno je da radi 1/3 vremena u frižiderima s okomitim vratima i debljom izolacijom ili 50% ako su gotovi ugradni frižideri s prednjim vratima.

Znači tvoj frižider radi 50% vremena (12 sati/dan) snagom od 60W. U jedan dan potroši 720 Wh.

Korisnost baterije možemo pretpostaviti oko 90%, pa dođemo do 720/0,9=800 Wh.

Sad izračunamo 800 Wh/12V = 66,66 Ah.

Za tu svrhu nam treba određena baterija. Ajmo vidit kolika. Recimo da tražimo autonomiju od 3 dana (u primjeru smo i pošli od toga).

66.66 Ah/dan * 3 dana= 199,98 Ah
199,98 Ah * 12V = 2399,76 Wh

Ako bateriji dozvolimo pražnjenje do 30%, znači ako potrošimo 70% kapaciteta (GEL i AGM), trebamo 199.98Ah / 0,7 = 285,68 Ah kapaciteta baterije.

Ovo je izračun za frižider snage kompresora 60W. Ima i slabijih.
Uglavnom, evo ti okvirna shema potrošnje (Ah) kompresora Danfoss BD35
slika

A u ovaj gore izračun trebaš ubacit i sve ostale potrošače koje imaš....
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 16. 10. 2009. (07:38)

gaso to može biti ovako ?
frižider 60 w = 5A
vhf, sonder, gps, 2-3 A
radar 150 W ? = 12 A cca
pumpa bazena živa ješka 2 A ?
radio i TV = 3 A
autopilot pumpa = 2-5 A
navig svjetla = 3 A 4x 10 W cca
ukupno cirka = 33 A

na instalaciji 12 V začas se nabere tih nesritnih ampera. ovo je maksimalna potrošnja ali je moguća, zamislite gašu na susku, maglovit dan, riba radi, sluša radio, i gleda TV priko oka dok panula oko otoka ! :D

gaso reci jel ovo moguće ?
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la amiklic1 » 16. 10. 2009. (07:40)

A biće da je ;)
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la Drago » 16. 10. 2009. (17:19)

amiklic1 je napisao/la:Da, to je istina. Danas triba cila mašinerija za zaštitit propelu i kormilo od raznih stvari koje plutaju, kao npr.

- rezač konopa (ima li ko to, čini mi se da je Unije prije napisao da ga planira stavit),
- okrugli zaštitnik oko propele,
- žičani zaštitnik isprid propele,

Kad bi sve to stavio, ispada smišno. Al' realnost je da se svakom plovidbom ulazi u određeni rizik od udara u nekakav plutajući objekt. Pogotovo po noći. A pluta svašta. Od drva, greda, kanti, ytong blokova (!), dijelova plastike, konopi, kese, surf daske, vesla, bokobrani.....

slika

grdo izgleda ali dela
"Un vincente trova sempre una strada, un perdente trova sempre una scusa"
Drago
Member

Tip plovila: Merry Fisher 635-Yanmar

PostPostao/la amiklic1 » 17. 10. 2009. (09:48)

Drago je napisao/la:
amiklic1 je napisao/la:Da, to je istina. Danas triba cila mašinerija za zaštitit propelu i kormilo od raznih stvari koje plutaju, kao npr.

- rezač konopa (ima li ko to, čini mi se da je Unije prije napisao da ga planira stavit),
- okrugli zaštitnik oko propele,
- žičani zaštitnik isprid propele,

Kad bi sve to stavio, ispada smišno. Al' realnost je da se svakom plovidbom ulazi u određeni rizik od udara u nekakav plutajući objekt. Pogotovo po noći. A pluta svašta. Od drva, greda, kanti, ytong blokova (!), dijelova plastike, konopi, kese, surf daske, vesla, bokobrani.....

slika

grdo izgleda ali dela

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 17. 10. 2009. (11:46)

kad se toliko bojite plovit po noći glede plutajućih i neplutajućih predmeta najbolje da ugradite jet pogon.
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la Robi » 17. 10. 2009. (12:22)

unije je napisao/la:gaso to može biti ovako ?
navig svjetla = 3 A 4x 10 W cca
gaso reci jel ovo moguće ?

nije, Gaso ima LED-ice, znaci 6-10W ukupno. :D
Robi

PostPostao/la Gaso » 22. 10. 2009. (11:40)

Ma ledice uopšte ne brojim.

Kad upalim, frižider i Sonder/FF 12" i radar, + sistemi od Victrona i več imam 25A, onda na sidru još malo radio, koja pumpa za pranje itd... Sada uz alternator 80A i čeliju 80W, bez problema možem tako koristiti brod ako ga upalim svaki dan barem 1sat, dok ako brod stoji 2 dana frižider mi isprazni servisni akumulator.
Više je problem to, da sa brzim brodom dođeš brzo na poziciju, pa brod u prosjeku radi 0.5-1sat po danu i nemože napuniti akumulatore u to vrrijeme do kraja, dok preko noči puštam frižider uključen, stavit ču neki jači altrernator i dodatni servisni akumulator od 140A, pa ču zadovoljiti moje potrebe, zato več u početku svima preporučujem da uzimaju kod motora najjači alternator koji dođe seriski, od viška ne boli glava ;)
Pa kad pogledaš, da je kod nekog novijeg automobila normalno da ima 120-180A alternator, ne razumijem zašto se ne stavlja u brod takav ili jači alternator, pošto imamo na brodu obično više akumulatora, svaki pojedinačno večeg kapaciteta nego u autu, pa i potrošnja je veča, ima i frižider i troši se i kada motor nije upaljen, dok kod automobila to nije uobičajeno.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la primorac » 22. 10. 2009. (15:17)

Već je postalo uobičajeno staviti drugi alternator na motor, a ponese se i skupi (ali tihi) agregat 1000W snage. Od 1000€ na više.
slika

slika
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la primorac » 22. 10. 2009. (15:52)

Evo, pogledajte ovo na linku, 860 $, 1000 W, radi 8 sati sa 2,3 litre benzina...
http://www.hondapowerequipment.com/prod ... =EU1000IAN

slika

vjerujem da ima inačicu za EU, 220V
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la lupis » 22. 10. 2009. (19:24)

Drago je napisao/la:
slika

Ovo služi da ne lupi kakav kruti predmet,OK...,a kad propela potegne komad nalona ili konopa,a može kroz ovo bez problema...,e onda me zanima koji je postupak skidanja namotanog konopa ili najlona.naravno na pučini.... :?: :idea: :?:
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la unije » 22. 10. 2009. (20:58)

prava tragedija je kad ove zaštitne rešetke ma kako bile guste povuče konop i propela na propelu eeeeee onda ti ne triba nož ;)
čak i konop koji se zakači za onaj šjolet o kojega većina fiksira list kormila zaustavlja motor u par sekundi i u skošu.
unije
Korisnik baniran

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: SEA i 0 gostiju.