Postao/la Gaso » 05. 09. 2009. (08:40)
Ja imam startni akumulator potpuno odvojojen od servisnog, imam 2x140Ah AGM akumulatore, imam još dodatni 80W solarni panel. Koliko sam testirao, sve mi može idržati toliko, da mi može hladnjak radit 3 dana, ako ne upalim motor, onda nakon 3 dana mi ovaj sistem za kontrolu Victron izključi hladnjak a radi se o hladnjaku 65l, a kompresor neznam koliki je točno ali zna bit oko 60W. Ako imaš tako odvojene akumulatore, onda imaš na razpoloženje samo 140Ah struje, a čelija ti u najboljim uvjetima može dat 5x max struja punjenja, što pi značilo 30Ah preko dana ako ima dosta sunca inače još manje, znači to je malo više od ništa i nemoj previše očekivati od solarnih panela. Što se tiče sustava imam kombinirani charger/invertor od Victron-a, i regulator punjenja isto od Victrona. Koliko sam gledao shemu, jer nisam sam to montirao, kabel sa alternatora dođe direktno na startni akumulator, a onda se između startnog i servisnog nalazi regulator punjenja od Victrona, na kojeg je spojen i solarni panel, tako da za panel nisam trebao dodatni regulator punjenja. Akumulatori su galvansko izolirani, no svejedno imam još napravljen još emergency prekidač, sa kojim možem ako bi zatrebalo, spojiti + akumulatora direktno, ako nešto nebi bilo uredu sa startnim akumulatorom. Od tog regulatora ide onda dalje kabel na manji display na komandnoj ploči, na kojem vidim osnovne podatke o stanju svih akumulatora. Znači ova regulator u stvari je neki centralni sustav koji je između akumulatora i potrošača, pa možeš odmah vidjeti potrošnju u A na displayu na komandnoj ploči.
Na startnom akumulatoru imam vezan samo starter motora i vinch, pošto se on koristi uvijek kada je motor več upaljen, dok je na drugom sve ostalo.
Ako bi recimo imao uključen laptop, koji recimo troši nekih 100W ili čak više, brzo bi ispraznio akumulator, pošto več samo hladnjak može radit 3 dana bez, da upalim motor. Svijetla unutar broda trebaju bit svakako LED.
Ono o generatoru sam mislio na ovog jeftinog za 300€ od 800W, pa da bi ga spojio na punjač 220V, pošto ovi generatori pune sa manjom snagom na 12V nego na 220V, a ovaj punjač 220/12V može puniti sa više ampera, pa sam zato mislio, da bi spojio generator na 220V od broda. Nisam imao prilike kako bi ovaj jeftini radio, jer imam samo neku Hondu 2kW, koja ima čisti sinus, no i sa njom još nisam isporbao i mi nije trebalo, ona mi više služi za vrt, tako da je za brod ne koristim. Ako češ upaliti motor barem 1-2 sata dnevno onda neče bit problema i možeš slobodno imat sve upaljeno, a to sam skoro siguran da češ uraditi. Jedino Laptop nije baš mali potrošač, ca 10A struje, ako ima nekih 120W, za koji sat može ali ako se koristi više, treba upaliti motor.
Za 220V krug nemam posebno uzemljenje, jer imam samo jednu utičnicu za 220V, na kojoj nema uzemljenja, jer se onda stvar dosta zakomplicira, pošto treba galvanski odvojiti uzemljenje na kopnu od uzemljenja na brodu itd...., tako da mislim, da za neki manji 220V u kojem se ne koristi ništa drugo, nego neka elektronika, ne treba baš komplicirati sa uzemljenjem, jer ga i elektronika na svojim punjačima nema.