Instalacije 12V???

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Instalacije 12V???

PostPostao/la YanmarST95 » 02. 09. 2009. (13:54)

Dobar dan,

ima li tko kakvu knjigu o instalacijama na 12v u pdf-u? Di je objasnjeno na sto triba paziti i sl.

Unaprijed hvala i pozdrav
YanmarST95
New Entry

Re: Instalacije 12V???

PostPostao/la skanap » 02. 09. 2009. (18:11)

a sta ti konkretno triba, mogu pomoc
ko neplati kurbu plati likara...:)
>INOX NAUTIKA<
skanap
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: guc 7,15 sa kabinom volvo md21a 75 ks

PostPostao/la YanmarST95 » 02. 09. 2009. (18:45)

zanima me kako uzemljiti instalaciju? tj da nebude gresaka sa galvanskim strujama pa da poidu sve. ako ima to di objasnjeno bilo bi super.
YanmarST95
New Entry

PostPostao/la skanap » 02. 09. 2009. (18:49)

mislis li na gromobran ili na cink-protektore?cink na motor,logarine,list kormila,i stopu sta ti drzi kormilo+povezes je sa bokulom
ko neplati kurbu plati likara...:)
>INOX NAUTIKA<
skanap
Member

Tip plovila: guc 7,15 sa kabinom volvo md21a 75 ks

PostPostao/la YanmarST95 » 02. 09. 2009. (19:37)

tu bas i nema 12V, nego me je zanimalo sto sa usison mora za motor, za wc, sondama od fishfindera i sl, kako to povezati?
YanmarST95
New Entry

PostPostao/la škampar » 02. 09. 2009. (20:28)

Povućeš unutar kobilice centralni kabel od kojeg se raćvaju izdanci prema potrebI(KINGSTONI,USISI,IZLJEVI)itd. Naravno centralni spojiš na cink protektor.
škampar
Member

Tip plovila: elan 22 fl

PostPostao/la Gaso » 02. 09. 2009. (22:32)

Ne trebaš se zamarati sa uzemljenjem bročnanih usisa,...., bronča ona koja se koristi za usise, sonde ti ima potencial u moru skoro 0, neče i bit ništa ako je ne uzemljiš.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la baraba » 02. 09. 2009. (22:33)

broncu ne treba uzemljavati niti povezivati sa cinkovima, samo inoks usise itd.
baraba
Member

PostPostao/la Gaso » 02. 09. 2009. (22:34)

baraba je napisao/la:broncu ne treba uzemljavati niti povezivati sa cinkovima, samo inoks usise itd.

:thumbup:
ma bolje ne koristiti inox ispod mora, ako je moguče
bronča za djelove ispod, inox za djelova iznad mora.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 03. 09. 2009. (12:07)

YanmarST95 je napisao/la:tu bas i nema 12V...

Yanmar motore preporučuje se povezati na vidu alternatora. Iz pouzdanog izvora., a razlog su razlilčiti materijali koji se koriste zbog čega se prolazom struja kroz iste događaju sra_ja...

A 12 V ima svagdi, čak i tamo di se ne bi reklo.

Sve podvodno, kako je već napisano, ide bronca (može i inox ali onda treba povezat...) a iznad može i inox. Dobra opcija je koristiti plastične izljeve jer su imuni na puno stvari na šta metal nije. Opet, ja plastiku izbjegavam jer je smatram inferiornim materijalom. I ne izgleda mi lijepo, nekako je jeftina...
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la YanmarST95 » 04. 09. 2009. (20:11)

Jel mi mozete pomoci oko slijedeceg, znaci zanima me kako spojiti alternator od motora (80A), 230V sa obale te solarnu plocu na dva ili tri AGM akumulatora od 200Ah? Takodjer kad vec radim 230V instalaciju stavi bi i neki inverter s 12 na 230V da imam i 230V na brodu. Ima li tko shemu kako to najbolje izvesti i koja je najbolja oprema za to?

Dakle kad sam u marini i spojen na 230V da se akumulatori pune s chargerom, ali kad se upali motor da se prebaci na alternator. A kad je odspojen napon s kraja i kad je ugasen motor da puni iz male solarne ploce (zimi za dopunjavanje akumulatora).

Svaki savjet je dobro dosa!!!
YanmarST95
New Entry

PostPostao/la jojoba » 04. 09. 2009. (20:57)

YanmarST95 je napisao/la:Jel mi mozete pomoci oko slijedeceg, znaci zanima me kako spojiti alternator od motora (80A), 230V sa obale te solarnu plocu na dva ili tri AGM akumulatora od 200Ah? Takodjer kad vec radim 230V instalaciju stavi bi i neki inverter s 12 na 230V da imam i 230V na brodu. Ima li tko shemu kako to najbolje izvesti i koja je najbolja oprema za to?

Dakle kad sam u marini i spojen na 230V da se akumulatori pune s chargerom, ali kad se upali motor da se prebaci na alternator. A kad je odspojen napon s kraja i kad je ugasen motor da puni iz male solarne ploce (zimi za dopunjavanje akumulatora).

Svaki savjet je dobro dosa!!!

to yanmar,i meni to triba...
za koji brod ti je to?
jojoba
New Entry

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gradac 5.80+spojler +torpedo 9ks+Honda 4.5

PostPostao/la Gaso » 04. 09. 2009. (22:58)

2x200Ah ili 3x200Ah, stavi ti prvo dadatni 80Ah alternator ili promjeni ovaj sa najmanje 150Ah.
Ako radiš solarni nemoj it ispod 80W, jer sve ostalo ne daje ništa, ali traži puno - para, mislim da ti nije isplatljivo imat manje od 80W, jer tu još treba regulator.

Ako več odlučiš, onda pogledaj možda, to što imam ja ugrađeno, ima i dealer za Hrvatsku:
http://www.victronenergy.com/
Imaju ovdje kombinirani charger/invertor, ja imam 800W, čisti sinus, ali opet mislim, da ti neče trebat čisti sinus, jer se vjerojatno radi o nekim punjačima Laptop i druga jednosmerna elektronika.
A imaju i mikroprocesorski regulator, na kojeg ide alternator i solarni panel, tako da za solarni ne trebaš posebni regulator. Ako več radi sve novo, najbolje uzet neki mikroprocesorski regulator-razdjelnik umjesto diodni razdjelnika.

Ako se mene pita, pošto ti treba takva potrošnja razmisli o generatoru, pa da imaš 2x140A + generator, jer ako zborjim sve skupa, dodatni alternator, 3x 200Ah akumulatori, panel najmanje 80W + regulator, neče ni to bit jeftino.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la YanmarST95 » 05. 09. 2009. (07:05)

Brod je Gull745

Ja san samo reka da mozdra 3x200, ali to nece tako biti! Generator sigurno necu stavljati jer neman potrebe za tim.

Naveo san tako malo jace akumulatore jer bi mi tribalo struje kad oden u telascicu i kornate na tjedan dana da netriban na Sale voziti puniti struju nego da iman da mi izdrzi! Necu to trositi ko zna koliko ali da radio moze raditi, laptop, svitla na brodu i sl, nikakvi veliki potrosaci!

Gaso jel mozes ti napisati kako si ti to rijesi na svojoj betini?
YanmarST95
New Entry

PostPostao/la Gaso » 05. 09. 2009. (08:40)

Ja imam startni akumulator potpuno odvojojen od servisnog, imam 2x140Ah AGM akumulatore, imam još dodatni 80W solarni panel. Koliko sam testirao, sve mi može idržati toliko, da mi može hladnjak radit 3 dana, ako ne upalim motor, onda nakon 3 dana mi ovaj sistem za kontrolu Victron izključi hladnjak a radi se o hladnjaku 65l, a kompresor neznam koliki je točno ali zna bit oko 60W. Ako imaš tako odvojene akumulatore, onda imaš na razpoloženje samo 140Ah struje, a čelija ti u najboljim uvjetima može dat 5x max struja punjenja, što pi značilo 30Ah preko dana ako ima dosta sunca inače još manje, znači to je malo više od ništa i nemoj previše očekivati od solarnih panela. Što se tiče sustava imam kombinirani charger/invertor od Victron-a, i regulator punjenja isto od Victrona. Koliko sam gledao shemu, jer nisam sam to montirao, kabel sa alternatora dođe direktno na startni akumulator, a onda se između startnog i servisnog nalazi regulator punjenja od Victrona, na kojeg je spojen i solarni panel, tako da za panel nisam trebao dodatni regulator punjenja. Akumulatori su galvansko izolirani, no svejedno imam još napravljen još emergency prekidač, sa kojim možem ako bi zatrebalo, spojiti + akumulatora direktno, ako nešto nebi bilo uredu sa startnim akumulatorom. Od tog regulatora ide onda dalje kabel na manji display na komandnoj ploči, na kojem vidim osnovne podatke o stanju svih akumulatora. Znači ova regulator u stvari je neki centralni sustav koji je između akumulatora i potrošača, pa možeš odmah vidjeti potrošnju u A na displayu na komandnoj ploči.
Na startnom akumulatoru imam vezan samo starter motora i vinch, pošto se on koristi uvijek kada je motor več upaljen, dok je na drugom sve ostalo.
Ako bi recimo imao uključen laptop, koji recimo troši nekih 100W ili čak više, brzo bi ispraznio akumulator, pošto več samo hladnjak može radit 3 dana bez, da upalim motor. Svijetla unutar broda trebaju bit svakako LED.
Ono o generatoru sam mislio na ovog jeftinog za 300€ od 800W, pa da bi ga spojio na punjač 220V, pošto ovi generatori pune sa manjom snagom na 12V nego na 220V, a ovaj punjač 220/12V može puniti sa više ampera, pa sam zato mislio, da bi spojio generator na 220V od broda. Nisam imao prilike kako bi ovaj jeftini radio, jer imam samo neku Hondu 2kW, koja ima čisti sinus, no i sa njom još nisam isporbao i mi nije trebalo, ona mi više služi za vrt, tako da je za brod ne koristim. Ako češ upaliti motor barem 1-2 sata dnevno onda neče bit problema i možeš slobodno imat sve upaljeno, a to sam skoro siguran da češ uraditi. Jedino Laptop nije baš mali potrošač, ca 10A struje, ako ima nekih 120W, za koji sat može ali ako se koristi više, treba upaliti motor.
Za 220V krug nemam posebno uzemljenje, jer imam samo jednu utičnicu za 220V, na kojoj nema uzemljenja, jer se onda stvar dosta zakomplicira, pošto treba galvanski odvojiti uzemljenje na kopnu od uzemljenja na brodu itd...., tako da mislim, da za neki manji 220V u kojem se ne koristi ništa drugo, nego neka elektronika, ne treba baš komplicirati sa uzemljenjem, jer ga i elektronika na svojim punjačima nema.
Gaso
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.