Maestral 700

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Maestral 700

PostPostao/la pero » 23. 08. 2022. (18:54)

beba je napisao/la:Malo mi je preskupo, vjerojatno 3.34 ili 3.29 moram još sam sa sobom raščistit

Stvarno neznam cjene a pita sam pri par let za ovaj jači motor ,bez ljutnje jer te razumim zašto,ovi manji motori sa njima ocekuj brzine putne oko 5.5 do 6 a max oko 8 a to im je mucenje ..
pero
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Pasara Tomos 4

PostPostao/la beba » 23. 08. 2022. (22:05)

josey je napisao/la:
beba je napisao/la:
josey je napisao/la:izvadis, otvoris, pregledas sve, zamjenis sta treba, vratis natrag i gas sljedecih 55 god.

novi motor ce ti za sobom povuc jos stvari koje ce trebat odradit

osim ako ti putna nije manja od 7 a ti zelis 7?

al onda si kontradiktoran, nigdje ti se ne zuri al bi ipak 7kts putne.
onda ne razumjem jel ti se zuri ili ne ?

Ne bi lud to radija. On je svoje otuka,meni je 42 god i za dvadeset njemu Ce bit 75 god. Ovo je mislim pravo vrime za to napravit dok sam još sposoban za takve stvari.
Sve šta triba odradit ću sam,jer sam to i do sada sve radija, to mi ništa nije problem.
Trenutno se vozim 5.5-6 ali kad puva idem dva metra naprid pa metar i po nazad.
Naravno da mi se nigdi ne žuri ali eto želim tih 7(jbg ) jer mi je to ugodna brzina za moj pojam. Mogu i sa tomosom 4 vozit se dvi milje pa naravno da neću,nisam budala.

kao sto sam rekao, kontradiktoran si.
nigdje ti se ne zuri, al ipak bi 7 kts umjesto 5.5-6
al ponavljam tvoje rjeci, nigdje ti se ne zuri.
a razlika u brzini je minorna, i onda se cudis ljudima kojima se "zuri" a kojima brodovi (deplasmanci) idu 12 i preko.

i meni je punih 40 i da sam na tvom mjestu ja bi izvadio tog volva i napravio ga kako spada i to za kikiriki pare.
ili da sam na mom mjestu onda bi diga kredit i kupija volvo d3-160 ili vm 540 ili fnm ili nesto od 150ks+.
jer novi motor ce za sobom povuc i onako puno posla jer ti se vjerojatno nece poklapat flandja od osovine i flandja od getribe (aka kopce). tribace preradit nosace itd, dakle za 10ks jaci motor posla ko za motor od 300ks.
za taj motor koji imas a vjerojatno je 2cyl 18ks, i kad predjes na 40ks nece pasat ni osovina ni propela ni nista. Mislim da shvacas sto pricam.

Oklen krenit? Kontradiktoran sam? Moga sam rec da mi je cilj 4knt i to bi opet značilo isto,zar ne?
Naravno da mi se ne žuri jer riba me ne zanima,kad idem i dođem usidrim se i spavam,kuvam,serem itd,uglavnom uživam u radeči ništa.
Ne čudim se ja ljudima kojima se žuri jer me boli qr@c koliko ko ide. Imam par prijatelja sa gudama i različitim motorima i gledam njihova iskustva i prema tome se ravnam(šta neću kupit,jer idem uvik putem eliminacije).
Moj volvo je ispravan i radi ko sat. 2002 sam napravija generalku i od tada nemam problema sa njim ali gov_o ima 55 godina i 14 KONJA i kad puva ja sam u govnima jer nema snage da ide pravo. A ni dijelova više nema za njega vec samo kemijanje(imam i torpeda 7 pa znam jer je sve isto)
Znam da mi se nece poklapat puno toga zato sam vec krenija kupovat svaki misec nešto(neki dan nova osovina). Posla se ne bojim i to mi ništa nije problem ugradit ionako sam cili brod sam odradija ali doslovno sve(osim spojlera brčičevog)
Mogu dignit kredit koliki oču ali nisam glup(stan u švicarcima,neš više),odredija sam cifru koju mislim uložit u novi motor i šta se mene tiče ona je nepromjenjiva.
beba
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: maestral 710,marušić 580

PostPostao/la beba » 23. 08. 2022. (22:07)

dimulius je napisao/la:slazem se za novi motor.
7 milja i 5.5-6 je velika razlika. To je 20% brzi brod, a u situaciji kad ima vitra i valova, razlika je i skoro duplo. Plus sta ces dobit bolje ponasanje broda. Drukcije on drzi more na 7 milja a drukcije na 5.5.

Bilo sta od 3 cilindra i 28 konja (pa navise) ce bit dobro.

tako i ja razmišljam :thumbup:
beba
Senior Member

PostPostao/la beba » 23. 08. 2022. (22:13)

pero je napisao/la:
beba je napisao/la:Malo mi je preskupo, vjerojatno 3.34 ili 3.29 moram još sam sa sobom raščistit

Stvarno neznam cjene a pita sam pri par let za ovaj jači motor ,bez ljutnje jer te razumim zašto,ovi manji motori sa njima ocekuj brzine putne oko 5.5 do 6 a max oko 8 a to im je mucenje ..

Na prvom mistu mi je pouzdanost da ja mogu sprašit deset dana bez da se tresem oče li nešto ciknit. Brzina ce bit koliko bude sad imam 14 ks i opet kad je spojler prazan i brod čist po bonaci uvati 6,sa punim spojlerom 5 stalno.
beba
Senior Member

PostPostao/la beba » 23. 08. 2022. (22:19)

peroLa
Jbg ja sam svoju gudu platija 2002 god 2500 eura ali grob od barke. Odma sam sredija motor i tako je voza pa iza toga svake godine nešto,spojler,natkabina,bojanje,koplet nova unutrasnjost,pa kuzina,pa wc,tuš,tenda,sad sam kupija vinč quick 1000(ugradit cu ga tek za sljedecu sezonu),Ploter sam kupija garmin 720s,pa solar,pa frizider itd itd,sad je na redu motor i to je to meni za života dovoljno,druge barke me ne zanimaju. Imam još damora 300 i marušića 580 za masline.
beba
Senior Member

PostPostao/la peroLA » 24. 08. 2022. (06:11)

Mozda si me krivo razumio slobodno kupi novi preporodit ces se..ja sam pisao uglavnom protiv Josyevih komentara za prejake motore i neopravdane investicije itd... a za nesto 4 ili ako je preskupo 3 cil, slobodno..inace imamo isti quick..evo ja sam na drugom brodu sa 3cil... nanni perkins jl sole lambordini vetus..tko ti je bilize i tko da bolju cijenu sa osiguranom ugradnjom i gas...isto tamo sam bisao Sergiu sto se tice gude bolje nac nesto sa ugradjenim novijim motorom da se moze isprobat ali smanjit zelju od 9 putne..neho ic radit gudu od nule jer se ne isplati
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la josey » 24. 08. 2022. (07:37)

Aj decki mante me se sa neopravdanim investicijama.
Cjeli brod je neopravdana investicija. Osim ako nije za gospodarske namjene, koće, taxi boat, charteri, radni brodovi itd.
dakle o cemu vi?
jedina nelogicnost je u primorku (i slicno) ulozit 100 000e kao sto je i perola rekao. ALI, ko voli ko ima para nek izvoli, ko smo mi da sudimo?!!
Ne zaradjujemo svi jednako, nemamo svi jednako vremena i nemamo svi ista ocekivanja.
Nekome je adriatic top brod a nekome je bezveze, nekome je maestral top brod a nekome je bezveze, nekome je fairline phantom od 20m top a nekome je bezveze... kuzite poantu niste blesavi.

2beba
zbilja?
znaci sa 42 god neznas sta znaci bit kontradiktoran?
ok pojasnit cu ti. vidim da moram.
stavljs videa i vlazi ti se pica na m700 koji ide 9.5 milja (a zapravo ide 8.2), a tei posta prije pises kako se tebi nigdi ne zuri i kako ti je trenutna putna 5.5-6kts.
tei posta kasnije pises kako bi ipak novi motor sa kojim ce ti putna bit 7kts.
E dolazimo do kljucnog pojma, kontrasiktoran. Da si rekao da ces kupit novi motor radi sigurnosti i da te bas broga hoces ic 4 ili 6kts onda bi ja rekao covjek je konzistentan u svojim izjavama.
jel shvacas razliku?

a osim toga
zapravo si vec odlucio koji ces motor kupit, a nas pitas sto da kupis?
i kad ti je lupis rekao da je za m700 mjera 40ak ks odgocor ti se nije svidio.

sori brate, al ti bi se jxxxo a da ti ne udje.

i isprika, ovo je samo moje vidjenje stvari.
sto uopce nemora bit tocno, samo sam naglas rekao svoje misljenje.
pa sad ljutio se ti ili ne (a vec vidim da hoces jer smo taknuli sveti gral) stvari tako stoje.
a sa 20-30ks i sa kašunom od prove kakvu ima m700 situacija sa vjetrom i valovima u provu ti se nece puno popravit, umjesto 2m napred 1m nazad ces ic 3m napred 1m nazad.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la beba » 24. 08. 2022. (08:05)

Videa su mi od kolege sa posla. Nisam se još odlučija koji motor ( imam favorite JLM i craftsman marine),a jedino mi se ne sviđa tvoj oblik komunikacije di si sa svojim psihološkim promatranjima donija sud o svakom na forumu i daješ sebi za pravo da lipiš etikete na svakog kako ti padne na pamet.
beba
Senior Member

PostPostao/la josey » 24. 08. 2022. (08:09)

ja zalipija etiketu?
a nu di molinte?
trebas samo pazljivo citat i sa razumjevanjem, znam da je nekima tesko, al onda procitas dvaput.
josey
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 24. 08. 2022. (08:24)

ja za isplativost kad pišem se držim nekog prosjeka a naravno tu isto varira, komentiam isključivo ono što procjenim da je previše... da se ne isplati niš osim gospodarske svrhe se slažem djelomično... ja pak smatram da svatko tko si koristi brod onako kako je zamislio da se isplati, a ako se neko zaleti pa ne uspije to realizirati onda se ne isplati.. to si više može procjeniti sam pojedinac... osobno za sebe mislim da se isplati kad pogledam broj dana korištenja godišnje, naučenih stvari, odmora itd...recimo kolega je samo za 7dana ljetovanja u kampu potrošio više nego ja na godišnjoj bazi... meni je brod i sredstvo za putovat, ljetovat odmarat, vikendica i puno toga... i da uvjek se isplati po mojoj procjeni, ono što sam naglašavao da je upitno, to je ić ciljat na brzine, pogotovo ako se ne drži brod bar 10godina... to se vidjelo kad sam prodava primorku što ustvari ljudi žele ili ne žele i čemu teže...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la beba » 24. 08. 2022. (08:30)

josey je napisao/la:ja zalipija etiketu?
a nu di molinte?
trebas samo pazljivo citat i sa razumjevanjem, znam da je nekima tesko, al onda procitas dvaput.

Evo i ode. Sarkazam i podcjenjivanje. Pročitaj dva puta svoj post sa razumijevanjem pa možda shvatiš koliko si kontradiktoran. Znam da je teško ali probaj.
beba
Senior Member

PostPostao/la josey » 24. 08. 2022. (08:38)

2 perola
potrosis u cjelu godinu manje nego tvoj prijatelj u god dana?
Ok al jel moras potrosit?
Nemoras, dakle to je luksuz ako ce mo bas gurat mak na konac i brod ti je samo trosak, jer realno, nije ti donio nikakve novce.

2 beba
je :D
josey
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 24. 08. 2022. (08:58)

nije donio ali je ušparao u odnosu na druga sredstva za razondu tipa ljetovanje u kampu koje je samo 7 dana, a ja koristim skoro cijelu godinu... osim nautičkog hobija još mi je đir bicikliranje, planinarenje i skijanje... od 12 mjeseca do 3, često sam u alpama... niš od toga nemoram niti mi direktno ne nosi novce, ali mi daje energiju da na drugoj strani zarađujem novac pa opet na neki način nosi novce... dali je to luksuz možda je jer smo tu gdje jesmo, ali u stvari nije... luksuz je dvije crnkinje na flybridgeu....
i ako je trošak je znatno manji nego da sam kupio novi predimenziniran motor, ili da sam godinu dana pilo brod i da nisam plovio... dakle cim manje ulozit cim vise plovit i gustat, to je je moj đir i meni se isplati, nikad neću stavit u isti koš osobu koja ima optimalan ispravan brod i osobi koja ga pili i mjenja motore kao čarape
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 24. 08. 2022. (09:13)

hobi = trosak
i tu nema racunice
kad hobi pocme donosit zaradu onda vise nije hobi nego posao.
nema tu filozofije
biciklizam je hobi i trosak je
brod ti je trosak

teorije šbbkbb ne prolaze.
To sve sto radis ne moras radit, ne treba ti za zivot.

kao sto sam vec x puta sa tobom u diskusiji rekao, TEBI je nesto ok nekom bldrugom nije, i obrnuto.

A buduci da je meni islo ovo da mjenjam
motore ko carape, je mjenjam,
i kako ti gustas u biciklizmu tako ja gustam u radu na brodu. rad me spasava, psihicki odmara, i gledat djelo svojih ruku me ispunjava.

kupija san francuza u 12mj 2021
znas sta san prvo napravija?
izvadija brod i rastavija ga na proste faktore, izvadija motore i napravija generanu.
a ti si vjerujem plovio u sjecnju veljaci i ozujku.

disi bija prije dva tjedna kd je bija crveni meteoalarm? bura 100kmh i ta sr@**a?
lučica puna brodova a ja san upalija oklopno vozilo i isa namore, na moru pasa nije bilo, a uvale prazne.

vec san ti reka u jednoj od tema prije a sta si vidija i presutija, nemozes sudit kolko je ko na moru jer neznas, a nameces to i postavljas se na forumu kao da si ti najvise na moru.
kako znas?
josey
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 24. 08. 2022. (09:13)

Beba,ako ti ne igra 4 cilindra,stavi 3.34 i ne misli više o tome.
Nije isto 1100 i 1500 kubika za brod od 3 tone,ne znam ni koja je razlika u cijeni,ali kako vidim ti imaš namjeru držat još dugo taj brod(ja o tome u mom slučaju nisam baš previše razmišljao),taj veći trocilindraš će sigurno lakše podnisiti opterećenje.
Jedno su takvi motori na jedrilicama u čarteru drugo u motornjaku.Otpor pod vodom je drugačiji u korist jedrilice,jesu one teže u jest da ih gaze u čarteru ponekad.
I jest da i M700 lipo klizi do neke granice,a ta granica bez spojlera je na 6.5-7 kt,s tim da je tako prva dva miseca poslije škvera,poslije ide 0,5 do milje dole.
Ti si napisao sa ti je ugodno 7,meni je iskreno s 50 ks to bilo tako prva dva miseca,poslije brzina padne na istim okretajima za pola milje,da bi pri isteku godine od zadnjeg škvera pala do milje,tu bi kompenzirao sa 50-100 okretaja više pa bi to opet bilo oko 6.5 kt.
A kako je sve relativno,jedan malo bolji kurenat po gnjiloj bonaci bude i 1 kt kontra,pa ćeš ić na more sa 1800 i 6.5,a u povratku preko 7,čist,sa JLM 4.50.
Stavi taj jači 3.34 ,pa se igraj kasnije s gasom,nemoj da ti bude žao poslije ,zbog par hiljadarki vjeverica...

Ja se sad vozim uvik na istom režimu,4000-4100,čist šporak,u kurenat niz kurenat ,od 17 do 21 kt,4 čvora mi ne znače baš niš..
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.