Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori
porer je napisao/la:Većina novih panela ima diode u sebi tako da se mogu spajati paralelno. Možeš ih vidjeti ako otvoriš kutijicu s donje strane.
Ipak, nije na odmet staviti dodatne, ništa se neće desiti. Diode stavi da budu odgovarajuće struje i to je to.
Za MPPT regulatore napon nije jako bitan pa Victron preporuča spajati panele serijski u svrhu uštede na debljini kablova, ne vidim drugi razlog. Ja bi ih rađe spojio paralelno i tjerao tako jer na brodu to su relacije od par metara na kojima nema puno gubitaka.
Spojiti paralelno možeš kako god, na krovu ili kod regulatora, gdje god ti paše.
MPPT za brodske uvjete ne preporučam, to je čisto bacanje para u našim mediteranskim uvjetima gdje je sunca u izobilju. Drugo je ako imaš vikendicu u Zagorju ili negdje sjevernije pa moraš svaki foton iskoristiti i pretvoriti ga u električnu energiju.
Evo prošli tjedan stavljao sam u Rijeci na jednu jedrilicu između ostalog i solar. Montirao sam fleksibilni panel koji sam po sebi ima manju efikasnost od deklariranih 100W, regulator je obični PWM. Baterije su jedna olovna 74Ah i jedna gel od 120Ah. U trenutku montaže (prvi dan popodne) imale su 12,4 i 12,6V a drugi dan oko 13 sati je punjač isključio, obje su bile na 13,8V! A nije baš bilo nešto jako sunčano...
Tako da ne lomiš puno glavu s tim preporukama, pravila su:
- Montirati što više panela, koliko god stane na krov plovila
- Pravilno dimenzionirati baterije, barem 3x većeg kapaciteta od planirane dnevne potrošnje
- Staviti kvalitetan PWM regulator punjenja, MPPT je nepotreban.
- Staviti nadzor punjenja jer najskuplje u svemu su baterije i ako regulator crkne najveća (najskuplja) šteta nastaje kvarom baterija.
Nadam se da sam pomogao.
dragi7 je napisao/la:Porer sve si reka ka Sveto pismo i sve potpisujem jer sam sve to provjerio u praksi i sve šljaka bez greške a nadzora ima više vrsta od displejeva koji mjere struju punjenja i visinu napona ili MT-1,2 ili 3 remote kontrola ovisno koji je regler dali PWM za jednu ili dual za dvije baterije ili za MPPT regler.Nadam se Porer da si na to mislio
porer je napisao/la:To ti je ok. Podesi punjenje 30% na startnu i 70% na servisnu i mirna Bosna.
Kapo je napisao/la:porer je napisao/la:- Staviti nadzor punjenja jer najskuplje u svemu su baterije i ako regulator crkne najveća (najskuplja) šteta nastaje kvarom baterija.
Koje su opcije za nadzor punjenja ?
Natrag na Ostala elektronička i električna oprema
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.