SOLARNI PANELI

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: SOLARNI PANELI

PostPostao/la dragi7 » 20. 03. 2016. (01:01)

Porer sve si reka ka Sveto pismo i sve potpisujem jer sam sve to provjerio u praksi i sve šljaka bez greške a nadzora ima više vrsta od displejeva koji mjere struju punjenja i visinu napona ili MT-1,2 ili 3 remote kontrola ovisno koji je regler dali PWM za jednu ili dual za dvije baterije ili za MPPT regler.Nadam se Porer da si na to mislio :thumbup:
Rado informiram ali ništa ne sugeriram
dragi7
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Adriatik 790 IMR M33/T Bajbot 3m Yamaha 5ks

PostPostao/la dm2jokes » 20. 03. 2016. (07:09)

porer je napisao/la:Većina novih panela ima diode u sebi tako da se mogu spajati paralelno. Možeš ih vidjeti ako otvoriš kutijicu s donje strane.
Ipak, nije na odmet staviti dodatne, ništa se neće desiti. Diode stavi da budu odgovarajuće struje i to je to.
Za MPPT regulatore napon nije jako bitan pa Victron preporuča spajati panele serijski u svrhu uštede na debljini kablova, ne vidim drugi razlog. Ja bi ih rađe spojio paralelno i tjerao tako jer na brodu to su relacije od par metara na kojima nema puno gubitaka.
Spojiti paralelno možeš kako god, na krovu ili kod regulatora, gdje god ti paše.
MPPT za brodske uvjete ne preporučam, to je čisto bacanje para u našim mediteranskim uvjetima gdje je sunca u izobilju. Drugo je ako imaš vikendicu u Zagorju ili negdje sjevernije pa moraš svaki foton iskoristiti i pretvoriti ga u električnu energiju.
Evo prošli tjedan stavljao sam u Rijeci na jednu jedrilicu između ostalog i solar. Montirao sam fleksibilni panel koji sam po sebi ima manju efikasnost od deklariranih 100W, regulator je obični PWM. Baterije su jedna olovna 74Ah i jedna gel od 120Ah. U trenutku montaže (prvi dan popodne) imale su 12,4 i 12,6V a drugi dan oko 13 sati je punjač isključio, obje su bile na 13,8V! A nije baš bilo nešto jako sunčano...
Tako da ne lomiš puno glavu s tim preporukama, pravila su:
- Montirati što više panela, koliko god stane na krov plovila
- Pravilno dimenzionirati baterije, barem 3x većeg kapaciteta od planirane dnevne potrošnje
- Staviti kvalitetan PWM regulator punjenja, MPPT je nepotreban.
- Staviti nadzor punjenja jer najskuplje u svemu su baterije i ako regulator crkne najveća (najskuplja) šteta nastaje kvarom baterija.

Nadam se da sam pomogao.

Hvala na odgovoru, naravno da jesi!

Ok, kažeš kvalitetan PWM. Da li uzeti DUAL za puniti obje baterije simultano ili obični sa jednim izlazom?
Mislim, ako vadim sklopku 1-2-Booth van i stavljam Cyrixa, da li onda DUAL ima smisla jer Cyrix prvo puni startnu pa sam prebacuje na servisnu kada je ova prva puna.
Ako želim pak nadgledati stanje obje baterije i samo punjanje solara trebam PWM sa ekranom koji ima nadzor stanja za obe baterije.
Pitanje je da li onda Cyrix ima smisla i DUO PWM ili da ostavim postojeću sklopku i DUO PWM?

Eto još taj odgvor i idem po vrećicu pa u šoping :D

Gledao sam od Victrona:
BlueSolar PWM-DUO Charge Controller 12/24V 20A sa
Remote display for BlueSolar DUO 12/24-20

Je li to OK i što je tome alternativa?
bolje mrtav pijan nego mrtav trezan
dm2jokes
New Entry

PostPostao/la porer » 20. 03. 2016. (07:19)

To ti je ok. Podesi punjenje 30% na startnu i 70% na servisnu i mirna Bosna.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la dm2jokes » 20. 03. 2016. (07:26)

dragi7 je napisao/la:Porer sve si reka ka Sveto pismo i sve potpisujem jer sam sve to provjerio u praksi i sve šljaka bez greške a nadzora ima više vrsta od displejeva koji mjere struju punjenja i visinu napona ili MT-1,2 ili 3 remote kontrola ovisno koji je regler dali PWM za jednu ili dual za dvije baterije ili za MPPT regler.Nadam se Porer da si na to mislio :thumbup:

Dragi pozdrav!

Šta ti imaš od uređaja za solarno punjenje i nadzor i koje baterije?
dm2jokes
New Entry

PostPostao/la dm2jokes » 20. 03. 2016. (07:28)

porer je napisao/la:To ti je ok. Podesi punjenje 30% na startnu i 70% na servisnu i mirna Bosna.

Dobro jutro!
Znači ne treba Cyrix, sklopka je ok?
dm2jokes
New Entry

PostPostao/la porer » 20. 03. 2016. (09:52)

Možeš stavit šta ti drago, to nema veze...
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la dragi7 » 20. 03. 2016. (10:07)

poz dm2jokes Kako ono kažu: di me nađe jer ja ne znam kratko objašnjvat nego moram u detalje.Pisao sam već o tome da se ne ponavljam ali dobro. E pa ovako ja Adriatika 790 i podosta produženu nadstrešnicu tako da ima mista i stavio sam ukupno 3 solara (dva solara po 120W i jedan od 150W dakle ukupno 390W) i imam jednu startnu bateriju 100Ah i dvije servisne AGM jedna od 210 Ah i jedna od 150 Ah.
Kako sam ovo radio u više faza prvo sam imao dva solara po 120W i svaki je imao svoj regler PWM od 10A . Kad sam uzeo ovoga od 150W onda sam spojio ova dva po 120W na jedan regler PWM od 20A a ovaj solar 150W na novi regler MPPT od 15A. Tako je i danas spojeno.Ovo što je Porer pisao a i što smo ja i moji frendovi elektroničari ovdi gledali a čak i mjerili i uspoređivali struje punjenja PWM i MPPT-a utvrdili smo da ti regleri MPPT su čine mi se jedna "mala skupa laža" pogotovo za nas koji smo na moru i koji imamo puno sunca liti kad nam najviše struje i triba. Ali dobro ko voli nek izvoli ako misli da će dobiti tih 20% veću struju punjenja :eh: :silent: .Kada sam ja ugrađivao ovaj moj treći solar nisam znao da ima dual regler pa sam jednostavno ugradio sklopku da mogu punit sa sva tri solara servisne baterije ili da prebacim da mi ovaj solar od 150W puni startnu bateriju a ova druga dva pune servisne . To radim ako vidim da mi je pao napon na toj startnoj. Danas bi to rješio sa dual reglerom i namještaš postotak punjenja po želji. E sad što se tiće kontrole punjenja i stanja baterija ugradio sam displejeve kao na slici jedan mjeri napon startne baterije a drugi napon servisnih baterija a na svakome od displeya ima i mjerenje struje punjenja solara . Na primjer gornji displey pokazuje struju punjenja ovoga od 150W a donji displey pokazuje koliko pune ova dva po 120W. Moram ti samo reći da ja oko 01.06. svake godine upalim frižider i ne gasim ga tamo u 10.mjesec. Dakle radi non stop cilo lito.Osim njega imam komplet rasvjetu sve je na led, TV , električni WC , radio prijemnik koji normalno zvrnda po cijeli dan, 3 pumpe šta mora šta slatke vode.Imam i jedan aparat sa kojim spavam zbog sleep apneja i on vuče cca 2-3 A pa aparat protiv komaraca koji je na 12V i sve to meni drži tako da cijelo ljeto (a znam nekad u vali stat po 10-15 dana i nikad još nisam upalio motor jer mi je pofalilo struje). Zato ja stalno toplo preporučam svima ako imaju mjesta da stave što više solara i naravno adekvatno tome i kapaciteta akumulatora i onda ste prst u uho. Jer bude i oblačnih dana kada solari pune vrlo malo ali ako ih je više normalno da će i tada više napunit. Dakle da danas radim instalaciju (a nije rečeno da to neću napravit) po meni sve zadovoljava ovaj dual regler (snaga koliko je potrebno 10,20 A) sa ovim displeyem MT-1. Ako je slučajno regler za jednu bateriju onda ide displey MT-2 a ako je regler MPPT onda ide displey MT-3.Display se povezuje sa kabelom koji se dobije u setu. Treba samo pazit da se kupuje ili u setu sve ili pazit da regler ima priključak za kabel od displeya i kupit odgovarajući MT.

slika

Ova slika goreovo lijevo su ti displeyevi a ispod su regleri PWM i MPPT a ovo desno je displey koji pokazuje temperaturu frižidera(da te ne zbuni)

slika

A ovo je slika dual reglera 20A sa kabelom i displeym MT-1 preko kojega kontroliraš napon jedne i druge baterije zatim pokazuje struju punjenje, pa postotak koliko si namjestio da puni jednu i drugu bateriju i još neke po meni manje bitne stvari.
Nadam se da ćeš nešto od ovog mog dugometražnog posta nešto razumit ne radi tebe nego radi moga načina objašnjavanja jer ne znam koliko sam ti razumljivo to sve napisao :D :wave:
dragi7
Senior Member

PostPostao/la dm2jokes » 20. 03. 2016. (16:59)

Ej dragi moj Dragi7!

Točno si ubojo u ono što sam tražio. Hvala od srca!
I ovo je pravi odgovor, od početka do kraja. Opis situacije i sve po redu. Ovdje smo ionako jer nam je gušt čitati ove teme.
Samo, sada si mi dao još muke. Svidila mi se ova ploča pa eto sada sam se sad uvatio kako mislim kako bi ja to sebi mogao napraviti i što bi gore trebalo biti itd...
Biće tu još pitanja :D
1. Za početak, znaš li gdje nabaviti (ili ko može napraviti) ovakvu ploču sa natpisima prema pripremi (nacrtu) koju ja napravim?
2. Kako bih mogao imati indikaciju na ploči sa diodom kada mi se uključi motor hladnjaka, tj. kada hladi. Za ovaj: http://www.evis.hr/trg/detajl.php?ime=Kompresorski%20hladnjak%20WAECO%20CoolMatic%20CR%2050&id=223&hid=7
3. Mogu li sa sklopke 1,2,oba,off dovući indikaciju položaja na diode na ploči. Jednom prilikom nakon sidrenja u vali, odmah naletio prijatelj i zapričali se pa ostalo na OBA cijelu noć i ujutro veselje. Prvi put mi se to dogodilo u pet godina ali se dogodilo i zato jer sklopka nije u vidnom polju i jbga... Čekao solare da pokupe sunca do podne.
4. Ovo očitanje temperature u hladnjaku je obiljezje tvojeg hladnjaka ili ima neka opcija uniseks?
5. Ide obavezno T1 display
6. Mozda bih dodao očitanje temperature u kabini.
7. Prebacio bi Porerov timer na novu ploču, itd...

Sada kada sam krenuo srediti malo struju po brodu onda bih i dodao ono što sam uvijek želio.

I još jednom hvala na iscrpnom piskaranju!
dm2jokes
New Entry

PostPostao/la dragi7 » 20. 03. 2016. (19:00)

Pozz puno pitanja za jedan post ali ok idemo po redu.Odgovor na pitanje
1.Porer to radi i super napravi
2.U mene je taj displey od firme Elliwel a ima i drugih proizvođača .To je unisex te ti stvari prodaju dućani tipa Evis MB frigo (oprema za klime frižidere i sl).Preko ovog displeya vidiš trenutnu temperaturu u frigu štelaš željenu temp. i vidiš na njemu dali kompresor radi ili ne.Ima malu indikaciju koja se upali kad kompr. radi.Možeš ga aplicirat u tvoj frigo.
3.Može naravno i to ti može rješit Porer sa ledicama na ovom panelu koji si mislio nacrtat.
4.Odgovor na ovo sam ti već dao pod 2.
5.Sviđa mi se taj tvoj izbor
6.To se može rješit sa ovim Elliwel ili sl. displeyem i jednom sondom ali je to preskupo .Možda je pametnije kupit jedan termometar sa displeyem za auto koji ne košta puno a ima ih i sa dvije sonde i satom itd itd
7.I ovo ti može rješit guru Porer
na ovoj ploči koju mu nacrtaš.
Moja topla preporuka jedan pp Poreru i sve si rješio.Možeš ti to rješavat step by step ali će te dosta bolit glava a sa Porerom sve rješiš na jednom mjestu i glava te sigurno neće bolit a posal de luxe rješen.
Porer ipak živi za to i od toga.I meni je nesebično pomogao sa puno volje i razumijevanja u nekoliko navrata kao i mnogima drugima na forumu.Da ga nema morali bi ga izmislit.Ala Porer šta sam te nahvalija pomislit će ljudi još svašta .Mogli bi pomislit da ne volim plave i crne sa velikim sisama ka šta ih volim :thumbup: :D
dragi7
Senior Member

PostPostao/la dragi7 » 20. 03. 2016. (19:11)

Još jedan info vezano uz ovaj regler i MT-1 imaš uzest u našeg kolegu forumaša marinac1 firma Pixma Trogir cca sve skupa 1t kunića :thumbup:
dragi7
Senior Member

PostPostao/la Spearfish » 20. 03. 2016. (20:09)

Kapo je napisao/la:
porer je napisao/la:- Staviti nadzor punjenja jer najskuplje u svemu su baterije i ako regulator crkne najveća (najskuplja) šteta nastaje kvarom baterija.

Koje su opcije za nadzor punjenja ?

Ugradnja baterijskog kontrolera (battery monitor) kao što je Porer u temi viewtopic.php?p=362623#p362623 ugradio na jedrilicu možeš dobiti puni nadzor nad servisnom baterijom.
Sličan uređaj ima i Victron energy BMV600 http://www.energymatters.com.au/images/ ... Manual.pdf koji mjeri trenutno punjenje,pražnjenje,(struje , napone, Ah itd),stanje napunjenosti baterije u % ili Ah itd.Uređaj ima buzzer i relejni izlaz koji se može programirati na neku od alarm funkcija.Neko od forumaša je prodavao battery monitor.

dm2jokes
Uzmi MPPT regulator punjenja (bez MT-1,3 i sl bacanje novaca) jer sve (i daleko,daleko više) možeš očitati i alarmirati sa batery monitor BMV600 i cyrix relay da ti prespoji kad se jedna napuni baterija na drugu.

Porer
MPPT regulator punjenja ima više smisla zimi kad su niže temperature i manje sunca (sunčanih sati) jer izvuče više iz solarnih panela za razliku od PWM regulatora (dokazano -izmjereno u praksi).

:wave: :wave:
Spearfish
New Entry

Tip plovila: Merry Fisher 895; YAMAHA 350

PostPostao/la solozabal » 05. 04. 2016. (07:17)

Evo da ne otvaram novu temu pa cu postavit pitanje ovde. Trazim servisni akumulator i zapeja mi je za oko ovaj

http://solarno.hr/katalog/proizvod/FIAM ... odrzavanja

Sta mislite o njemu posto je cijena i vise nego povoljna?
Na brodu nemam nekih pretjeranih potrosaca, frizider od 50l, radio, gps, i lampe unutrasnje na led.
Znam da je struje uvik malo al eto triba s nacim pocet.
Jos cu stavit solarnu plocu od 110w toliko mi moze stat na krov.

http://solarno.hr/katalog/proizvod/0318 ... -mono-110w

Kod panela jeli bolji mono ili poly?
solozabal
Member

Tip plovila: Merry Fisher 750 volvo 200; Istranka

PostPostao/la dragi7 » 05. 04. 2016. (08:30)

Solozabal vezano uz panele poly je vrlo neznatno bolji jer su im karakteristike vrli slične.Pitanje ti je možda dimenzija koje ti više odgovaraju iako je i to sl.
Proguglaj malo stranice vezano uz razlika između poly i mono kristalnih solarnih panela pa će ti sve bit jasno da ti ne punimo glavu.Ja imam dva mono i jedan poly i sve je to tu.A za baterije AGM deep cycle ja sam uzeo nju za servisnu jer ona za razliku od Gel-ovih dozvoljava nekih 5 sek struju u do 900A tako da možeš ne daj Bože potribe upalit i motor.To je moje iskustvo a tvoje pare tvoja odluka.I ako može malo veći solar bio bi zadovoljniji suguran sam :thumbup:
dragi7
Senior Member

PostPostao/la solozabal » 05. 04. 2016. (08:38)

Znam da je veči solar bolji izbor i to mi nije bilo problem na adriatiku ali sada na Merryfisheru nije krov ni blizu kao u plovečoj kući :D stoga mi sam krov diktira kolike će bit dimenzije ploče.
Gleda sam da mi ploča neide od ruba do ruba da to malo lipče izgleda tako da sam se odlučija za ovu, pogledat cu još malo nisam još definitivno odlučija koju ču uzet.
A šta je sa ovim akumulatorom oče li on pokrti moje potrebe za strujom ?
solozabal
Member

Tip plovila: Merry Fisher 750 volvo 200; Istranka

PostPostao/la dragi7 » 05. 04. 2016. (08:42)

Nisi napisa koliko Ah jer tamo ih na stranici otvara sve :sick:
dragi7
Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.