side scan na velikim dubinama

Izbor, nacin rada, snage, ugradnja, prikazi rada i podesavanje...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

side scan na velikim dubinama

PostPostao/la 300rum » 29. 02. 2016. (20:39)

Dragi prijatelji ribolovci

želim sa vama podijeliti svoje iskustvo oko odabira ehosondera jer vjerujem da će vam se svidjeti. (Ime proizvođača sondera kojeg sam odabrao neću navesti kako mi administrator foruma ne bi post proglasio reklamom.) Nakon što sam zaključio da je napokon vrijeme da se upgradeam na neki kvalitetni sonder proveo sam vise od mjesec dana surfajući i čitajući razne reviewove i testiranja uglavnom američkih kolega. Jako mi se svidjela opcija postraničnog skeniranja (side scan, sideVu,…). Jer danas kad je riba stjerana u kut odnosno kad su je profesionalci dobro razrijedili kvalitetne pošte se jedino mogu naći na dubinskim izoliranim brakovima za koje malo tko zna. A traženje tih brakova usred prostranih pješčanih ravnina našeg Jadrana klasičnim sonderom je jako mukotrpno jer morate proći iznad braka da bi ga sonder detektirao. A kako se radi o jako usamljenim lokacijama teško da ćemo pukom srećom naletjeti baš preko braka. Trebalo bi nam stotine sati pretraživanja da uspijemo kvalitetno pretražiti desetak milja kvadratnih. Tu mi se strašno svidjela opcija postraničnog skeniranja (side scan-a) jer njome ne samo da skeniram dno ispod broda već i područje lijevo i desno od broda ! Znači višestruko povećavam šansu detektiranja usamljenog braka. Kako je Humminbird imao najviše kvalitetnih prezentacija Sidescan opcije skoro sam se odlučio kupiti njihov najjači uređaj ali sam se u zadnji tren sjetio da prekontroliram snagu i dubinu Sidescana-a! Jer su se svi njihovi testovi izvodili uglavnom na malim dubinama od 10-20 metara i često na jezerima i rijekama. Tada sam zaključio da je njihov sidescan sonder nedovoljno jak za dubine koje su meni zanimljive! A to su dubine od 50 do 120m ! Jer se izolirani brakovi moga akvatorija srednjeg i južnog Jadrana uglavnom nalaze na dubinama od 70 metara pa na dublje! Tada (ožujak 2015.g.) sam odlučio temeljito provjeriti karakteristike i mogućnosti sidescan-a svih dostupnih proizvođača ( Humminbird, Furuno, Raymarine, Garmin, Simrad, Lawrance) I zaključio sam da samo jedan od proizvođača nudi sidescan opciju za dubine koje mene zanimaju (50-150m). Ostale karakteristike mi nisu bile toliko važne. Iako sam i njih uspoređivao i zaključio da su vrhunski sonderi svih ovih proizvođača manje-više izjednačeni kako tvrde i drugi usporedni testovi u većini karakteristika osim Sidescan-a gdje je jedan proizvođač odskače. (O detektiranju ribe i liganja ispod broda na malim i velikim dubinama moglo bi se diskutirati satima, ali to je posebna tema u kojoj ponavljam svi proizvođači imaju zadovoljavajuće podjednake rezultate u svojim najskupljim izvedbama! Jedino je iskustvo i znanje sondiranja ono što čini pravu razliku)
Iako nisam imao baš super uspješno ribolovno ljeto i jesen obišao sam nekoliko lijepih lokacija i uvjerio se u moć side-scaniranja na velikim dubinama. U prilogu vam donosim nekoliko zanimljivih screenshotova u kojima možete vidjeti detektirane stijene bočno od broda na udaljenostima od 100-200metara i na dubinama od 50-100m što je zbilja zadivljujuće… Treba samo provoditi više vremena na moru i uživati u ribolovu daleko od civilizacije….
Još ću dodati iako nisam napravio prave testove da to dokažem. Tvrdim da se sa ovom sondom mogu detektirati tune bočno od broda do 200! Što, ukoliko se pokaže točnim će predstavljati breakthrough kod big game-a jer nećete morati čekati da tuna prođe ispod broda da bi ste je detektirali. Jednostavnim zakretanjem broda oko svoje osi skenirate područje lijevo i desno oko broda do 200m i dubine od 120m!

Nadam se da sam vam uspio zagolicati maštu i da ću naučiti još puno toga iz vaših kritika i pohvala….
Lijep pozdrav i mirno more ( da bar ova južina prestane…uh….)

Resize of 1.jpg

Resize of 1-1.jpg

Resize of 2 Very Rough sea.jpg

Resize of 3 sandy bottom signal.jpg
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Južino umukni....Nebo zatvori se! Sunce pokaži se...
300rum
New Entry

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Benetau Antares 6.80

Re: side scan na velikim dubinama

PostPostao/la 300rum » 29. 02. 2016. (20:43)

ako mi administrator dopusti objavio bih još nekoliko zanimljivih screenshotova.
Hvala najljepša.

Ne želim nikoga reklamirati već želim podjeliti svoje iskustvo koje sam sakupio lutajući Jadranom prošle godine jer vjerujem da će mnogima biti zanimljivo vidjeti rezultate side scan opcije koja je danas dostupna....

Puno hvala na razumijevanju
i oprostite ako sam prvim postom naljutio ikoga

Lijepi pozdrav
300rum
New Entry

PostPostao/la maverick975 » 29. 02. 2016. (20:48)

Trebao si napisati koji je proizvodjac, ovako na prvu po ekranu mi vuče na garmin, ali slike structur scana su poprilicno lose....da li te hebu valovi ili neke vibracije....ali ajd okači jos bas i mene zanima kako funkcionira na vecim dubinama. Inace koristim lowrance ali bas kao sto si opisao gore na manjim dubinama :thumbup:
maverick975
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Alu Bel-Yamaha Hetl 40-60

PostPostao/la 300rum » 29. 02. 2016. (21:01)

Slike su loše jer sam ih umanjio i jer su te prve četiri snimljene po ne baš mirnom moru.
Iako slike 260kHz sonde na večim dubinama nisu tako bistre kao 455kHz i 800kHz...

Čekam da mi se oglasi moderator/administrator pa da mi dopusti da postavim još screenshotova. Ne smijem spominjati proizvođača da me ne optuže da nekoga reklamiram.

Hvala ti na podršci.
300rum
New Entry

PostPostao/la Miljac » 29. 02. 2016. (21:05)

300RUM
Gdje si ga kupio i koliko je cijena tog tvoga Garmina 7608xsv + GT51 + B260 ?
I daj stavi par slika sa svojeg broda da vidimo kako to izgleda stvarno montirano.
Poslikaj i sonde...

Maverick ... ovo mu je već treći topic koji je otvorio s istim tekstom i slikama... potraži malo kroz današnje postove...
Miljac
Member

Tip plovila: Elan T401L + Suzuki DF5

PostPostao/la maverick975 » 29. 02. 2016. (21:36)

Aaa pročitao sam sad sve aktualne teme :P ali to nije razlog da ne vidimo i ostalo :mrgreen: A mogu i okačiti koju sliku za uporedbu...samo na manjim dubinama
maverick975
Member

Tip plovila: Alu Bel-Yamaha Hetl 40-60

PostPostao/la 300rum » 01. 03. 2016. (11:44)

Dragi prijatelji ribolovci
Odgovorit ću vam rado na sva vaša pitanja.
Hvala Administratoru na razumijevanju.

Sonder mi je donio prijatelj iz Amerike. Plaćen je 1800USD bez sonde. Sonda je plaćena 520USD.
Drugu airmarovu sondu b260 sam kupio polovnu na ebay-u za 350USD.

Evo jedna nevjerojatna mana ovog proizvođača. Vijci sonde su se za tri mjeseca pjeli od galvanskih struja. To sam čak slikao jesenas kad sam vadio brod.
Tu sliku možete vidjeti u prilogu. Tu se i vidi sonda koja je inače izgleda kao dječiji brodić dugačak 20cm!
evo slike:
Sonda i problematicni vijak.jpg

Pitajte za sve ostalo. tu sam.

Pozdrav

PS. isprika još jednom zbog možda bombastičnog prvog posta na forumu ali nisam neki forumaš nit koristim facebook i slično pa se nisam do sada javljao jer nisam imao zanimljivih stvari za podijeliti sa kolegama. Ovo mi je prva stvar za koju sam pomislio da bi mogla biti zanimljiva drugima.
300rum
New Entry

PostPostao/la Denis1 » 03. 03. 2016. (19:13)

Bok molim te mi reci koja je razlika između 7408xsv ili 7608xsv? Osobno sam trenutno suzio izbor na 7410xsv i echomap chirp 9.Ovaj drugi nudi i mogućnost panoptix tehnologije uz odgovarajuću sondu. Najbitniji mi je kvalitetan chirp od 60- 130m dubine .Po tebi šta biš mi preporučio kao najbolju opciju? Kamo kupiti uređaj i odgovarajuće sonde? Zašto je ovaj drugi osjetno jeftiniji a nudi i panoptix? Možda jer podržava slabiji chirp automatski i slabije sonde? Hvala
Denis1
Member

PostPostao/la jaxy » 03. 03. 2016. (20:27)

razlika izmedju 74 i 76 serije je samo u kartama nema razlike u uredjaju. xsv je 1 kw ,touch i ima jos dosta toga...a map chirp je 500w...za tu dubinu je najbolji airmar 175 ili hw ili m zavisi za sto ti treba...poslje toga garmin gt51
jaxy
Senior Member

Tip plovila: bayliner 1851

PostPostao/la maxx » 03. 03. 2016. (20:45)

Denis1 je napisao/la:Bok molim te mi reci koja je razlika između 7408xsv ili 7608xsv? Osobno sam trenutno suzio izbor na 7410xsv i echomap chirp 9.Ovaj drugi nudi i mogućnost panoptix tehnologije uz odgovarajuću sondu. Najbitniji mi je kvalitetan chirp od 60- 130m dubine .Po tebi šta biš mi preporučio kao najbolju opciju? Kamo kupiti uređaj i odgovarajuće sonde? Zašto je ovaj drugi osjetno jeftiniji a nudi i panoptix? Možda jer podržava slabiji chirp automatski i slabije sonde? Hvala

Po meni su ti identicni uređaji samo 7608xsv ima instaliranu kartu za US (BlueChart® g2 U.S. coastal and LakeVü™ HD maps),a 7408xsv samo osnovnu kartu svijeta(worldwide basemap),razlika je samo 100$ i obadva ti podrzavaju panoptix.
U biti ispada da je 7408xsv za svijetsko trziste a 7608 za americko,isto tako ovaj uredjaj sta ti gledas je osnovna karta,a 7610sxv sa US kartama
maxx
Member

Tip plovila: bakan

PostPostao/la Denis1 » 03. 03. 2016. (22:37)

Svaka čast. Ovaj elite 9chirp? Molim prijedlog i drugih marki tipa simrad, furuno, lowrance . Ne bi bilo loše kada bi se javilo par ljudi koji posjeduju ove uređaje tako da diskusija bude kvalitetnija .
Denis1
Member

PostPostao/la Denis1 » 03. 03. 2016. (23:44)

300rum je napisao/la:Slike su loše jer sam ih umanjio i jer su te prve četiri snimljene po ne baš mirnom moru.
Iako slike 260kHz sonde na večim dubinama nisu tako bistre kao 455kHz i 800kHz...

Čekam da mi se oglasi moderator/administrator pa da mi dopusti da postavim još screenshotova. Ne smijem spominjati proizvođača da me ne optuže da nekoga reklamiram.

Hvala ti na podršci.

Zašto je bilo potrebno ugraditi i drugu sondu pored gt51? . Koliko shvaćam uz side imaging ima i down vu chirp. Kako se vide objekti po tvojoj prosudbi na 90m,dali sa ovom sondom dolazi chirp do izražaja ili je pak ovo sonda samo za side imaging,pa je potrebno i dodatnu airmar sondu koja u ovom slučaju nije chirp? Čemu ti služi?
Denis1
Member

PostPostao/la 300rum » 07. 03. 2016. (09:14)

Drage kolege hvala na pitanjima.
Drago mi jer da sam potaknuo diskusiju.
Evo mojih odgovora:
-7408xsv ili 7608 xsv su jedino razlike što je jedan za američko tržište a drugi za vanameričko!
Da bi malo zamutili vodu kako ljudi nebi uspoređivali cijene jeftinig dolarskog tržišta sa domaćim!

-Denis1 kolege su ti već odgovorile i na drugo pitanje. xsv je 1000W snage dok je Echomap manje snage.
Znači da je 7410xsv vjerojatno best buy opcija. Ja da sam imao više novaca isto bih uzeo 7410xsv

-xsv uređaji također podržavaju Panoptics. ( iako nemoj previše očekivati od Panopticsa jer mislim da nije baš za naše dubine , ali treba isprobatri pa dati konačni sud!)

-Druge marke su koliko sam se ja imao prilike uvjeriti podjednako dobre jedino malo zaostajku za ovim Sidescanom koji daje sonda GT51! Tu sam vidio ključnu prednost kao što sam opisao u prvom postu.

-Zašto sam odabrao drugu sondu? Pravo pitanje. Jedan naš Vrhunski ribolovac (apsolutno Vrhunski) mi je ubacio bubu o Airmarovoj sondi B260 koja je provjereno MOČNA pa nisam mogao odoliti da ne isprobam razliku! B260 je VRHUNSKA sonda iako nema Chirp. Toliko je brža od GT51 da je to fascinantno. Proizvođači nigdje ne navode taj bloody podatak "brzina odziva"! A to je u praksi možda najvažnija karakteristika. To morate vidjeti uživo! Kada ekran jednostavno piči lijevo i kada ide usporeno! Kod Glisiranja je to još najvažnije!
300rum
New Entry

PostPostao/la Denis1 » 07. 03. 2016. (11:07)

Odlično hvala na odgovoru. Muči me i uređaj 1020xs s tipkama. Koliko shvaćam ne bi smjelo biti bitnije razlike od 7410xsv. Ovaj touch me nikako ne privlači pa bi rađe uzeo old school uređaj tj. ovaj s tipkama . Dali vidiš na side scanu tunu bočno od broda ili to još nisi isprobao?Koliko najbrže možeš voziti dok koristiš side scan i dali koristiš kartu koju sam kreiraš dok se krećeš? Kako to funkcionira po tebi?
Denis1
Member

PostPostao/la 300rum » 07. 03. 2016. (12:37)

Denis
Uređaj 1020xs sigurno ima puno manje opcija i mogućnosti od 7410xsv !! Za sve detalje bi zbilja trebao kontaktirati Garminove stručnjake vanka (jer kod nas se još ne prodaju baš puno zbog cijene)
Sa xsv-om si siguran da dobijaš TOP proizvod sa gotovo svim mogućim opcijama.
Nemoj se plašiti touchscreena jer funkcionira APSOLUTNO IZNENAĐUJUĆE DOBRO! A kod ovog side sacan i downscan baš godi brzo zumiranje i memoriranje točke na koju želiš da te GPS navgacija vrati! (Vidiš stijenu 150 m desno od broda na ekranu i samo klikneš prstom na nju i pokažu ti se izbornici što želiš!
Vjeruj mi jako jako dobro! I ja nisam bio ljubitelj touchscreena al zbilja radi izvrsno! Moj uređaj ima još manje kvalitetan touch ekran od 7410xsv tako da ćeš sigurno biti zadovoljan!

Tunu bočno još nisam detektirao ali jesam dupine na 80-90 metara! Vjerujem da će se i tune dobro vidjeti osim kada u punoj brzini projure kroz skeniranu plohu!

Kreiranje svojih karata još nisam isprobao ali mislim da moram Upgradatai software na svom uređaju da bih to isprobao! To će biti vrhunska opcija u kombinaciji sa dubinsko sondom za side scan GT51 i tu će se prednost u odnosu na ostale proizvođače još bolje primjetiti!

Sidescan funkcionira odlično čak i kod glisiranja! Doduše tada nije za očekivati detekciju manjih stijena već večiš brakova što je normalno! Jedino treba dobro uroniti sondu da je mjehurići glisiranje ne onemoguće!

Da se vratim na ono pitanje čemu druga sonda jer je to pitanje zbilja dobro. Pitanje je na mjestu dok čovjek ne proba neku od profesionalnih Airmarovih sondi od B260 pa na dalje. Tada se zbilja primjeti razlika. Puno veća osjetljivost, vrijeme i brzina reagiranja, duplo veća snaga itd itd! Ali mislim da da njene prednosti dolaze znatno do izražaja na većim dubinama 80-200m !
Uglavnom ovo je tema za potpuno novu diskusiju jer se tu ima pričati danima! Tko ima priliku iskušati neku od profesionalnih skupih sondi neka je zgrabi jer tek tada je užitak sondiranja potpun!

Evo još mojih screenshotova gdje se vidi moć side scana:

Pozdrav

Resize of 03JUL15_2240_00.jpg

Resize of 03JUL15_2140_00.jpg

Resize of 03JUL15_2131_00.jpg

Resize of 04JUL15_0722_00.jpg
300rum
New Entry

Sljedeća

Natrag na Fishfinder-i

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.