josme je napisao/la:Pošto sam u potrazi za novim porivnim uređajem za moju Istranku,odlučio sam priupitati i forum na ovaj način...tražim motor od 6-8 ks..pretražio sam i pogledao više polovnih motora ali nažalost nisam uspio ništa pribaviti što bi zadovoljavalo moje mogućnosti i prohtjeve.Sada se okrećem novim motorima i na vidjelo su izašla tri motora koja bi odgovarala mojim potrebama..odlučio sam ih staviti u anketu pa da forum presudi koji bi motor bio najbolji...
Gledam čitam -više volim čitat nego pisat ali možda nekom i pomognem sa svojim pisanjem.
Ja obično krećem od barke i smatram da nije barka radi motora nego motor radi barke.. Stara dobra Istranka - ne modificirana-barem sam tako shvatio. Optimalna brzina bez obzira na motor oko 5 čvorova.
Ima kabinu i bilo bi poželno daljinsko upravljanje barem sam većinu takvih vidio.
Motor može novi četverotaktmi ili polovni dvotaktni. Stara generacija priznaje samo dvotaktni zaista izdržljiv i pije sve bez prigovora ali bilo bi dobro da je bevanda sa kvalitetnim dvotaktnim uljem.
Četverotaktni mala potrošnja osjetljiv na kvalitetu goriva ali čini mi se da je i INA popravila kvalitetu, još da budu i dobri spremnici i nebi trebalo bit problema.
Motor -koliko para toliko muzike, ali za iste novce da bude što bolja muzika.
Jednocilindrični sigurno da trese više od dvocilindričnog, a dvocilindrični više od trocilindričnog. Kažu da trocilindraš trese najmanje- nisam provjeravao. Moje je mišljenje da još nikom nisu popustili živci zbog vibracija jednocilindričnog motora, a na panuli ja nisam baš primjetio neke značajnije vibracije.
Ukoliko je jednocilindraš onda bih pteporučio da to bude 6 KS -bolje nego 5) koji ima mogućnost ugradnje daljinskog upravljanja jer za Istranku mislim da je to bitnije od vibracije.
Našao sam na internetu testiranje i usporedba Suzukija 6 KS i 15 KS na Istranki. Testiranje je vršila Burza Nautike a možete ga naći na
http://www.motonavis.hr testovi. ali evo i podataka iz testova.
DF6 minimum 1160 okretaja brzina 1,9 čvorova potrošnja 0,2 litara na sat dobro za panulu; 3470 okretaja 4.6 čvorova potrošnja 1.03 litara na sat; maksimum 4580 okretaja 5.5 čvorova i potrošnja 2 litara na sat.
DF15 minimum 990 okretaja brzina 2,2 čvora potrošnja 0,44 litara na sat, 2500 okretaja brzina 4,9 čvorova potrošnja 1,2 litara na sat maksimum 4640 7,2 čvora i potrošnja 4,8 litara na sat.
Vidimo da i 6 i 15 ks na nešto ispod 5 čvorova troše oko litru goriva na sat dakle to je optimalna brzina čamca, odnosno brzina za koju je čamac projektiran.
Test je vršen prije nekih 10 godina (burza broj 22) i ja bi se odlučio za Suzukija 6 KS ( mogućnost daljiske komande) i vjerujem da su kroz tih 10 godina preboljene dječje bolesti. Pregledao sam na
http://www.brownspoint.com katalog rezervnih dijelova i vidim da uglavnom nije bilo većih zamjena, Kubikaža: Suzuki 138 ccm, Yamaha 139 ccm, Mercury Tohatsu 123. Honda nena 6 ks.
Pošto sam ja tehnički opterećen na novu tehnologiju ukoliko bih uzimao veću snagu onda bih uzeo Suzuki EFI LEN BURN (kompjuterski bez karburatora) 15 KS. Već vidim kako se simpatizeri dvotaktaša neće složiti, ali činjenica je da novih dvotaktaša nema na tržištu a za četverotaktne bih ptkrijepio moj zaključak sa činjenicom da su danas svi vanbrodski motori od 30 KS na višev EFI(kompjuterski -bez karburatira) i ne čujem za probleme ni u eksploataciji a niti u servisima.