Koji bi porivni uređaj preporučili?

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Koji bi porivni uređaj preporučili?

Anketa je završila: 25. 01. 2016. (16:29).

1.Suzuki DF 6L 4T
8
24%
2.Mariner 6HP 4T
5
15%
3.Yamaha F6 CMHL 4T
20
61%

Ukupno glasova : 33

Re: Koji bi porivni uređaj preporučili?

PostPostao/la open510 » 28. 12. 2015. (10:29)

josme je napisao/la:
el passo je napisao/la:Vidim da si suzio izbor. Meni ni jedan ne uljeva povjerenje...jer jednostavno imam averziju prema jednocilindričnim 4t.

No da baš moram birati izabrao bi yamahu. Zato jer je yamaha i zato jer znam di je u Puli ovlašteni serviser. Za suzu neznam a mariner/merc/toh ima mk nautika. Toh je stavljen jer pašu isti kusi

Tražio sam Yamahu 6/8 ks 2T dvocilindričnu ali poslije raznih kontakata i pregledavanja kod nekoliko prodavatelja,ustanovio sam da se nema što kupiti, ili kratka noga ili je bez papira ili je skuplji nego novi..financije su mi ograničene (mirovina) pa nemam jako veliki izbor..neki dan sam pogledao jednu Yamahu 8 ..odlična ,očuvana ali od papira ima samo jamstvo napisano rukom i izdano od Autotransa sa njihovim pečatom ostalo ništa ..nikada upisan na plovidbenu...a takvih je poprilično..jednostavno ne želim zvati vraga (sam dođe)

madi ti je prodava tohatsu 9.8 2T d.o., provjeri je li još u prodaji i ako se dogovorite za cijenu uzimaj (sigurno ne košta ka novi)...to je isti motor ka i Tohatsu 6/8, ako ti je prejak vozi na po gasa i nema problema :D
open510
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Galia 620 DC (Yamaha 150)

PostPostao/la teo_ribar » 28. 12. 2015. (12:29)

sad kad smo u vremenu razgovora i pregovora, iman jedno pitanje za kolegu koji je otvorio temu :D

dal je ova anketa obvezujućeg ili informativnog karaktera :mrgreen: :mrgreen:
˝Nema veze kakav je zakon bitno je samo da ga ti i policajac koji te kontrolira tumačite na isti ili sličan način ˝ by: el passo

˝Ma nema problema ako ga zabrane (MR), važno je da kontrole ostanu iste.˝ by: ab ovo

˝Kuster , a da se prestaneš drogirat ?˝ by: Lady M
teo_ribar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adria 501...Yam 6ks 4T

PostPostao/la josme » 28. 12. 2015. (13:48)

..kad si tako radoznala baba..ću ti reći..anketa je meni informativno-obvezujuća..(kako sam to lijepo smislio..)..pošto dosad nisam imao 4T motor ovo mi je jako značajno da dobijem sliku o motorima a jedan ću svakako uzeti,najvjerojatnije onaj koji dobije najviše vjerodostojnih hvalospjeva..(a jbte što sam rječit). :D
... ajmo malo ... satnica.com ... povećajte si profit
josme
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: luft-madrac

PostPostao/la Denis1 » 28. 12. 2015. (14:06)

Shile je napisao/la:
Sol je napisao/la:Ja bi radije 2t yamaha ili tohatsu ako se bas puno ne vozi pa nije bitno po lit. na uru.

Ajd nek je u prosjeku svake sedmice na moru, 5o puta...vamte tamte 2h...100*1l=100 l za 4t ... iliti 10.ooohk .... a 100*2l=200 l za 2t...iliti 20.ooohk.
U godinu dana vrati uloženo u motor...pa neka i nije tolika razlika...onda vrati u 2 godine motor...uh.
I to ovako u grubo...

S čime se baviš? Ako radiš u banci rado bi navratio do tebe... :thumbdown:
Denis1
Member

PostPostao/la teo_ribar » 28. 12. 2015. (14:12)

Denis1 je napisao/la:
Shile je napisao/la:
Sol je napisao/la:Ja bi radije 2t yamaha ili tohatsu ako se bas puno ne vozi pa nije bitno po lit. na uru.

Ajd nek je u prosjeku svake sedmice na moru, 5o puta...vamte tamte 2h...100*1l=100 l za 4t ... iliti 10.ooohk .... a 100*2l=200 l za 2t...iliti 20.ooohk.
U godinu dana vrati uloženo u motor...pa neka i nije tolika razlika...onda vrati u 2 godine motor...uh.
I to ovako u grubo...

S čime se baviš? Ako radiš u banci rado bi navratio do tebe... :thumbdown:

morda je benzina po sto kun kod njega :problem: :?
˝Nema veze kakav je zakon bitno je samo da ga ti i policajac koji te kontrolira tumačite na isti ili sličan način ˝ by: el passo

˝Ma nema problema ako ga zabrane (MR), važno je da kontrole ostanu iste.˝ by: ab ovo

˝Kuster , a da se prestaneš drogirat ?˝ by: Lady M
teo_ribar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adria 501...Yam 6ks 4T

PostPostao/la Shile » 28. 12. 2015. (14:22)

Vidio sam da sam fulao za 0 a bilo kasno za editirat :D ... a inače sam informatičar pa je za oprostit :D ...

Uglavno sa sadašnjom potrošnjom 4t motora isplativi su izrazito...a o sigurnosti na moru radi/ne radi i njihovoj trajnosti nečemo...to niti nije bilo pitanje...bilo je "koji od" a ne "da li" :D ...
Shile
Senior Member

Tip plovila: Istranka + Yamaha 9.9 / Yamaha 6/Mercury 3.5

PostPostao/la el passo » 28. 12. 2015. (15:58)

Imao je moj susjed dobru matematiku kad je skinuo tomosakija, utopio ga u hondi za 100 jura popusta i kopio ganci novu hondu 5. Uštedio je podosta na gorivu, do pozicije mu je 15 min, vožnje i 15 natrag, u sezoni orada zna potegnuti na malo dalju poštu ...nekih cca 45 min guslanja...suma sumare potroši nekih 50 l manje goriva po sezoni. Taman uštedi za servis...pa tako gledajući ima gratis servis a troškove iste. Jedino ga je iznenadio sitni kvar...taman mu istekla garancija od 3 god....ništa strašno skupo s obzirom na malu snagu i jeftine dijelove. Nekih 3000 kunelića. Sad hoće neki 2t motorin. Više mu potrošnja nije najbitnija stavka :lol:

Ps. nisam mu htio nuditi svoj tomosaki 4 BK ...jbg penzić, nema on para za to
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la Baško junior » 28. 12. 2015. (21:09)

Moj savjet ti je,da ako ikako mores,malo sacekas i uzmes motor od 8 ks.Idealna konjaza za istranku.Duze ce durati,nisu toliko osjetljivi ka petice i šestice.
Baško junior
Senior Member

Tip plovila: Betina 500 cabin honda 8 ks

PostPostao/la josme » 29. 12. 2015. (07:12)

uzeo bi ja i 15 ks ali kronična financijska rupa ne dozvoljava..ali imam sada nešto na vidiku pa mislim da ću brzo opet ploviti
josme
Old Senior Member

PostPostao/la pagus » 29. 12. 2015. (07:28)

Skoro će sajam u Zagrebu, možda da počekaš i vidiš kakve će sajamska popuste davat.
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la Shile » 29. 12. 2015. (10:06)

I ja sam u istoj situaciji... s time da financije za novo nisu nerješiv problem.
Ali mene muči mobilnost pogonskog uređaja...pa su motori od 8 ks i iznad nerješiv problem. 8 i iznad bi nestao preko noči :wtf: :thumbdown: ... pa sam osuđen na 6...4 i 5 mi se čine premali za moju Istranku.
Shile
Senior Member

Tip plovila: Istranka + Yamaha 9.9 / Yamaha 6/Mercury 3.5

PostPostao/la lupis » 29. 12. 2015. (15:20)

Imam Mercurija 6 ,kupio polovnog(5+ stanje sa malo sati) 2008 za 3500 kn (novi je koštao 7200),motor je odličan, nikakvih problema, jučer je upalio od prve ujutro ,i drndao do 15.30 s jednom pauzom od ure,na minimumu većinu vremena,pri seljenju punim gasom potjera M700 preko pet čvorova, ne gasi se na minimumu ne trokira na punom gasu,svjecicu prominio jednom godišnje i to mi bude žao stare svjećice. .,Mercury-Mariner :thumbup: :thumbup: :thumbup:btw dva penzionera koji su svaki dan na moru po cijele dane imaju iste motore nikakvih problema ili zanemariva i normalno za toliko sati rada
Za Yamahe 5-6 ks sam malo septičan, Suzuki ima jedan profi ovdi ,decko je panj za tehniku i čudi me da mu još radi,isto dobar motor
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la tehnicoo » 29. 12. 2015. (18:36)

josme je napisao/la:Pošto sam u potrazi za novim porivnim uređajem za moju Istranku,odlučio sam priupitati i forum na ovaj način...tražim motor od 6-8 ks..pretražio sam i pogledao više polovnih motora ali nažalost nisam uspio ništa pribaviti što bi zadovoljavalo moje mogućnosti i prohtjeve.Sada se okrećem novim motorima i na vidjelo su izašla tri motora koja bi odgovarala mojim potrebama..odlučio sam ih staviti u anketu pa da forum presudi koji bi motor bio najbolji...

Gledam čitam -više volim čitat nego pisat ali možda nekom i pomognem sa svojim pisanjem.
Ja obično krećem od barke i smatram da nije barka radi motora nego motor radi barke.. Stara dobra Istranka - ne modificirana-barem sam tako shvatio. Optimalna brzina bez obzira na motor oko 5 čvorova.
Ima kabinu i bilo bi poželno daljinsko upravljanje barem sam većinu takvih vidio.
Motor može novi četverotaktmi ili polovni dvotaktni. Stara generacija priznaje samo dvotaktni zaista izdržljiv i pije sve bez prigovora ali bilo bi dobro da je bevanda sa kvalitetnim dvotaktnim uljem.
Četverotaktni mala potrošnja osjetljiv na kvalitetu goriva ali čini mi se da je i INA popravila kvalitetu, još da budu i dobri spremnici i nebi trebalo bit problema.
Motor -koliko para toliko muzike, ali za iste novce da bude što bolja muzika.
Jednocilindrični sigurno da trese više od dvocilindričnog, a dvocilindrični više od trocilindričnog. Kažu da trocilindraš trese najmanje- nisam provjeravao. Moje je mišljenje da još nikom nisu popustili živci zbog vibracija jednocilindričnog motora, a na panuli ja nisam baš primjetio neke značajnije vibracije.
Ukoliko je jednocilindraš onda bih pteporučio da to bude 6 KS -bolje nego 5) koji ima mogućnost ugradnje daljinskog upravljanja jer za Istranku mislim da je to bitnije od vibracije.
Našao sam na internetu testiranje i usporedba Suzukija 6 KS i 15 KS na Istranki. Testiranje je vršila Burza Nautike a možete ga naći na http://www.motonavis.hr testovi. ali evo i podataka iz testova.
DF6 minimum 1160 okretaja brzina 1,9 čvorova potrošnja 0,2 litara na sat dobro za panulu; 3470 okretaja 4.6 čvorova potrošnja 1.03 litara na sat; maksimum 4580 okretaja 5.5 čvorova i potrošnja 2 litara na sat.
DF15 minimum 990 okretaja brzina 2,2 čvora potrošnja 0,44 litara na sat, 2500 okretaja brzina 4,9 čvorova potrošnja 1,2 litara na sat maksimum 4640 7,2 čvora i potrošnja 4,8 litara na sat.
Vidimo da i 6 i 15 ks na nešto ispod 5 čvorova troše oko litru goriva na sat dakle to je optimalna brzina čamca, odnosno brzina za koju je čamac projektiran.
Test je vršen prije nekih 10 godina (burza broj 22) i ja bi se odlučio za Suzukija 6 KS ( mogućnost daljiske komande) i vjerujem da su kroz tih 10 godina preboljene dječje bolesti. Pregledao sam na http://www.brownspoint.com katalog rezervnih dijelova i vidim da uglavnom nije bilo većih zamjena, Kubikaža: Suzuki 138 ccm, Yamaha 139 ccm, Mercury Tohatsu 123. Honda nena 6 ks.
Pošto sam ja tehnički opterećen na novu tehnologiju ukoliko bih uzimao veću snagu onda bih uzeo Suzuki EFI LEN BURN (kompjuterski bez karburatora) 15 KS. Već vidim kako se simpatizeri dvotaktaša neće složiti, ali činjenica je da novih dvotaktaša nema na tržištu a za četverotaktne bih ptkrijepio moj zaključak sa činjenicom da su danas svi vanbrodski motori od 30 KS na višev EFI(kompjuterski -bez karburatira) i ne čujem za probleme ni u eksploataciji a niti u servisima.
tehnicoo
New Entry

PostPostao/la bananko28 » 29. 12. 2015. (18:46)

čovik kupuje 5 konja za izać prid porat i ulovit koju lignju, ma neće jadran sa njime oplovljavat. koji god uzeš moš se zajebat a i ne moaš, sve je to isti kuac, samo je pitanje kakve si sriće. ja sam uzeo YAMAHU pa mi je nakon 50ak sati zariba. pa sam imao još nekih problema sa njom nepozati serviserima itd ali srića da je bilo sve u garantnom roku....sad radi ko urica. poznanik par vezova do moga je isto ima nekih problema sa istom. dvojica imaju suzukija, jedan 2 komada, rekli su NIKAD VIŠE...neki se kunu u jamahu, neki u tohu, neki u mercurija neki u suzuki ali svi su oni kod nekoga imali nekakvih kvarova...govorim o 4t 1 cilindar.... znaći sve ovisi o tvojoj srići. zato lipo ono što ti najviše paše financijski i oku. i moli Boga da šljaka.
Ja osobno bi da uzimam opet uzeo tohatsua. znam ih par iz porta koji ih godinama gule i nikad ništa... pozz :wave:
bananko28
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la josme » 30. 12. 2015. (07:13)

a jbvas nemojte mi sada diplomske radnje.... :D
josme
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.