kvarnerić je napisao/la:Meni skoro isto pokazuje Suzuki DF 175 ko moj DF 150 u praksi, samo mi nije jasno kako ovdje pokazuje da DF 140 trosi 5 litara manje od DF115.
Kad govorimo o potrošnji onda moramo uzeti u obzir više faktora.
Da krenemo od veličine čamca, težina i širina a iza toga trebalo bi pogledatim maksimalno dozvoljenu snagu na tom čamcu i bilo bi dobro da je ugrađeno barem 70% maksimalno dozvoljene snage jer tada će se moći iz plovila iskoristiti predviđene performanse. Da bi mogli usporediti potrođšnju trebali bi na istom čamcu mjeriti potrošnju različitih motora. Treba napomenuti da će na istom čamcu na glisirajućoj brzini biti manja potršnja motora veće snage nego motora manje snage jer potrošnja kod četverotaktnih motora ne raste proporcionalno sa brojem okretaja već uvećano.
Što se tiče vanbrodskih motora danas svi motori iznad 30 KS primjenjuju EFI tehnologiju (memaju karburatore več kompjutere). Pala je potrošnja a i smanjen je broj interventnih servisa, tako su barem govorile svjetske statistike unatrag nekoliko godina.
Što se tiče potrošnje prema mojim saznanjima najmanju potrošnju imaju Suzuki jer primjenjuju EFI Lean burn tehnologiju koja smanjuje potrošnju u odnosu na EFI za 15%. Neštom slično ima Honda a drugi motori imaju EFI tehnologiju nemaju Lean Burn. Suzuki jedini ima EFI Lean burn tehnologiju već od 10 ks na više.
Što se tiče pokazivača postoje dvije tehnologije analogna i digitalna.
Obradit ću Suzuki motore.Suzuki motori koji imaju klasične komandne kutije na sajlea od 9.9 do 225 ks mogu imati analogne pokazivaće trim i broj okretaja ali mogu imati i digitalne sa svim parametrima uključujući i potrođšnju i kontrolu motora. Motori sa elektronskim komandama imaju samo digitalnu tehnologiju naravno sa svim parametrima..
Stariji generacije imale su samo analognu tehnologije, majnovije imaju samo digitalnu.
Što se tiče pregleda potrošnje isti je orjentacioni i rezultati su od prije nekoliko godina.Vanbropdski motori u odnosu na aute nešt kasne sa primjenom najnovije četvrtotaktne tehnologij, pogledajmo koliko je pala potrošnja na autima za zadnjih 5 godina tako da i kod vanbrodskih motora moramo gledati i kada je neko mjerenje vršeno. Po meni prave podatke za sve motore može se naći na američkim stranicama i gotovo uvjek su vezane uz određeni tip čamca.