POTROSNJA VANBRODSKIH MOTORA

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: POTROSNJA VANBRODSKIH MOTORA

PostPostao/la lupis » 06. 08. 2015. (09:40)

el passo je napisao/la:e. Zaključak u vezi ove simulacije jest da je ona prilično točna samo kad je na plovilo upareno sa odgovarajučom snagom u skladu sa namjenom i formom trupa

Ja bi rekao da je simulacija rađena za svemirske uvjete u kojima vlada beztežinsko stanje,,,
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la gym1307 » 06. 08. 2015. (09:54)

Ma znas ti na sto mislim, ako za yamahu 115 ks pise da je wot 5000-6000 o/min treba propela da zavrti barem 5800 o/min jer ako je propela velika i vrti 5200 max sigurno nece rezultat na 4000 okretaja odgovarati ovome u aplikaciji. Obratite pozornost do koliko max okretaja pokazuje za pojedini motor aplikacija i ako ste tu blizu onda rezultat moze biti slican. Ako ste sa okretajima na WOT puno nize zaboravite na tocnost aplikacije.
gym1307
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: rio 600 fish, Gumenjak ris scorpio 570f

PostPostao/la el passo » 06. 08. 2015. (18:51)

lupis je napisao/la:
el passo je napisao/la:e. Zaključak u vezi ove simulacije jest da je ona prilično točna samo kad je na plovilo upareno sa odgovarajučom snagom u skladu sa namjenom i formom trupa

Ja bi rekao da je simulacija rađena za svemirske uvjete u kojima vlada beztežinsko stanje,,,

Ako ti tako kažeš onda to ima posebnu težinu
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la vladorad » 07. 08. 2015. (14:36)

meni yamaha 6 troši manje nego na simulaciji..
i kako se mogu odrediti okretaji na manjim motorima? ja vozim najčešće na crvenoj crti na ručki ...koliko je to okretaja :)
samo moru virujem
slika
vladorad
Old Senior Member

Tip plovila: maestral 35h+ johnson 35, pg550 kvarnerplasti

PostPostao/la porer » 07. 08. 2015. (18:38)

vladorad je napisao/la:meni yamaha 6 troši manje nego na simulaciji..
i kako se mogu odrediti okretaji na manjim motorima? ja vozim najčešće na crvenoj crti na ručki ...koliko je to okretaja :)

Evo još jedan takav :thumbup:
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la riberer » 07. 08. 2015. (21:25)

Kao "onaj" prije? :D
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la tehnicoo » 16. 08. 2015. (14:38)

kvarnerić je napisao/la:Meni skoro isto pokazuje Suzuki DF 175 ko moj DF 150 u praksi, samo mi nije jasno kako ovdje pokazuje da DF 140 trosi 5 litara manje od DF115. :crazy:

Kad govorimo o potrošnji onda moramo uzeti u obzir više faktora.
Da krenemo od veličine čamca, težina i širina a iza toga trebalo bi pogledatim maksimalno dozvoljenu snagu na tom čamcu i bilo bi dobro da je ugrađeno barem 70% maksimalno dozvoljene snage jer tada će se moći iz plovila iskoristiti predviđene performanse. Da bi mogli usporediti potrođšnju trebali bi na istom čamcu mjeriti potrošnju različitih motora. Treba napomenuti da će na istom čamcu na glisirajućoj brzini biti manja potršnja motora veće snage nego motora manje snage jer potrošnja kod četverotaktnih motora ne raste proporcionalno sa brojem okretaja već uvećano.
Što se tiče vanbrodskih motora danas svi motori iznad 30 KS primjenjuju EFI tehnologiju (memaju karburatore več kompjutere). Pala je potrošnja a i smanjen je broj interventnih servisa, tako su barem govorile svjetske statistike unatrag nekoliko godina.
Što se tiče potrošnje prema mojim saznanjima najmanju potrošnju imaju Suzuki jer primjenjuju EFI Lean burn tehnologiju koja smanjuje potrošnju u odnosu na EFI za 15%. Neštom slično ima Honda a drugi motori imaju EFI tehnologiju nemaju Lean Burn. Suzuki jedini ima EFI Lean burn tehnologiju već od 10 ks na više.
Što se tiče pokazivača postoje dvije tehnologije analogna i digitalna.
Obradit ću Suzuki motore.Suzuki motori koji imaju klasične komandne kutije na sajlea od 9.9 do 225 ks mogu imati analogne pokazivaće trim i broj okretaja ali mogu imati i digitalne sa svim parametrima uključujući i potrođšnju i kontrolu motora. Motori sa elektronskim komandama imaju samo digitalnu tehnologiju naravno sa svim parametrima..
Stariji generacije imale su samo analognu tehnologije, majnovije imaju samo digitalnu.
Što se tiče pregleda potrošnje isti je orjentacioni i rezultati su od prije nekoliko godina.Vanbropdski motori u odnosu na aute nešt kasne sa primjenom najnovije četvrtotaktne tehnologij, pogledajmo koliko je pala potrošnja na autima za zadnjih 5 godina tako da i kod vanbrodskih motora moramo gledati i kada je neko mjerenje vršeno. Po meni prave podatke za sve motore može se naći na američkim stranicama i gotovo uvjek su vezane uz određeni tip čamca.
tehnicoo
New Entry

PostPostao/la Kapo » 18. 08. 2015. (20:26)

Kako god okrenem, meni potrošnja nekako najviše ovisi o *težini ruke* na komandi gasa.
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la dome » 19. 08. 2015. (00:13)

Moj motor potroši sve, ma koliko god ulio on ama baš uvijek sve potroši :(
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la Pape » 19. 08. 2015. (13:17)

...morat ćeš ga odnit Zori da ga ponovo još jedanput prigleda...jerbo moj...sve šta popije ...vrati nazad i još nadoda koji bujol nek se nađe....
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la maverick975 » 19. 08. 2015. (14:16)

Jedna mala anegdota...susjed, kad su izasli novi modeli yamahe...otisao u radnju i kupio novu...mi jbg sirotinja tomose vozali i parili oči...kad ga je prvi put spustio i odvezao se desetak km, kako je rezervoar bio napunjen do čepa, u povratku kad je pristao a mi stali da pitamo koliko trosi , kaze on jbg nista...otisao i vratio se a rezervoar pun....U tom momentu kolegi padne napamet da dok on razradjuje motor...svaki dan dodjemo s bocom goriva tokom veceri i nadopunimo ono sto potrosi....vozio se jedno desetak dana i jbg ...rezevar non stop pun....I sjedimo u birtiji pa pričamo a on sav ponosan kaze e dečki...je koštao pun urac...ali vjerovali ili ne isplati se svake marke...deset dana a ni litru nisam potrosio :D :D :D ...Hvalio se okolo jedno pol mjeseca dok se nama dalom dosipavati...a kad je 25 tica pocela trositi kako dolikuje onda je hebao servisera jedno 15 dana da se nesto pokvarilo... :D :D :D
Na kraju kad se sve doznalo...odselio se covjek na vez 15 km dalje...i danas kad ga sretnemo , uvijek se nasmijem i rado sjetim toga...a on ...ni danas kao ni onda ni da pozdravi :D :D :D
maverick975
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Alu Bel-Yamaha Hetl 40-60

PostPostao/la Novaljac » 19. 08. 2015. (21:52)

Po ovoj simulaciji,mi se čini da suzuki najmanje potroši,zahvaljujući novoj tehnolohiji,sa čim se i slažem
jer ga i sam imam i prezadovoljan sam sa potrošnjom.
Ali opet moramo znati da jako jako puno stvari utječu na potrošnju motora,tako da je svaki motor
priča za sebe,a i dva potpuno ista motora ne troše isto na različitim brodima.
Evo trenutno meni je brod vanka i drugi tjedan gre u more,samo ča ću sad na njega stavit koper
Hempel Silic One i po svemu bi trebala potrošnja biti manja,odnosno brzina za 10 % veća.
E sad budi pametan,kolika će sada biti potrošnja,kako se ono reče,bili živi pa vidili.
Novaljac
New Entry

Tip plovila: Merry Fisher 755 Yamaha 200

PostPostao/la Kapo » 20. 08. 2015. (20:39)

Potrošnja po satu u principu ne govori apsolutno ništa relevantno za bilo kakvu usporedbu.
Jedini mjerodavni podatak za kakvu-takvu usporedbu je individualna potrošnja po prijeđenoj milji, što je opet zavisno od previše faktora (stanje dna, vrsta intonka, dodatno opterećenje, raspored opterećenja, stanje motora, prosječni broj okretaja na kojem se vozi, pogođenost propele....pa čak sve do kurenta...).

Otprilike isto kako dva vozača na jednakim automobilima imaju različitu potrošnju. A na koncu....potrošnju testnih laboratorijskih uvjeta ne postiže nitko !!
Any fool can criticize,condemn and complain....and most do...(by Dale Carnegie)
Born to ride....forced to work

Nemojte se prepirati sa glupim ljudima....prvo vas spuste na svoju razinu a onda pobijede na iskustvo.
Kapo
Old Senior Member

Tip plovila: Adria 1002 (Yanmar, 2 x 100 KS)

PostPostao/la pagus » 20. 08. 2015. (21:27)

Kapo je napisao/la:. . . A na koncu....potrošnju testnih laboratorijskih uvjeta ne postiže nitko !!

Je, ali opet stojadin hoće potrošit više od VW Polo-a :mrgreen:
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la Pape » 22. 08. 2015. (16:19)

pagus je napisao/la:Je, ali opet stojadin hoće potrošit više od VW Polo-a :mrgreen:

...i obrnuto.... :D
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PrethodnaSljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.