Postao/la oliowwe » 28. 04. 2015. (09:14)
nakon proucavanja svih mogucih shema do kojih sam mogao doci imam jos par pitanja
1. kod mene je trenutno spojen samo startni akku od 100ah i posto spremam instalaciju dva akku zanima me da li ovako kako je sad spojeno mogu djelomicno ostaviti
akku ---> sklopka---> jedna zica direktno na alnaser, druga na relej grijaca i treca ide na razvodnik + ( taj dio ce ici na servisnu bateriju)
u shemama je izmedju sklopke i anlasera stavljen start motora (ili brava, kljuc ) za pokretanje na jednu debelu zicu, da li ja mogu ostaviti kako je sad:
( akku-->sklopka---> anlaser , (1 zica 25m2), druga zica sa sklopke na bravu, 10m2, sa brave manja zica 2,5m2 na anlaser( tako je sada , to je valjda signal za elektropokretac) i treca zica---> relej grijaca (10m2) koji ima jos jedni manju zicu 2,5m2 koja ide na bravu (daje signal kad treba ukljucit grijace) i jos jednu koja ide na signalnu zaruljicu grijaca
2. na shemama spajanja cyriksa postoji spajanje start assista i spaja se preko tipkala i nakon njega osigurac od 0,1A, iako je tu navedeno da ce mikrokontroler pregorit, ali u uputama to ne pise nego pise da ce takav spoj pustati struju s oba akku cca 30 sekundi, i sad me zanima koliko jako mora biti tipkalo ili je neko od cca 5-10A dovoljno s obzirom na osigurac od samo 0,1A?
3. u vecini shema i vasim odgovorima nalazi se veliki osigurac od 120A ili veci (ovisi o snazi baterije) izmedju sklopke i cirixa, potrebno ili moze i bez???
4. u shemama cirixa alternator ide sa sa debelom zicom zajedno sa startnom baterijom na ulaz 1 cirixa preko osiguraca koji je cca 20A jaci nego sto je snaga alternatora, da napravim tako po shemi ili da ostavim kako je sad: debela zica ide sa anlasera na alternator sto mi se cini da je isti strujni krug ali se koriste dvije zice sa sklopke ( jedna na alternator, druga na bravu pa na anlaser)
ne da mi se bas crtat shemu na compu ali mislim da je razumljivo pa sa par savjeta od vas experata cu dobiti pravu sliku kako to treba izgledat
lp