Punjenje akumulatora - drugi dio

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Punjenje akumulatora - drugi dio

PostPostao/la Pape » 22. 03. 2015. (22:31)

...pavaljda jerbo je takav....zakon.... :mrgreen:
Pape
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la Denis1 » 23. 03. 2015. (10:58)

Bok,imam tri baterije optimu kao startnu,2 varte profesional deep cycle razdvojene razdjeljnikom kao servisne.E sad, kad je sunce i panel mi puni napon baterije penje se do max 15A,mjerili smo i na akumulatorima napon je isti.Regulator punjenpunjenja panela blica što bi značilo da ne puni jer je baterija puna ali i dalje drži oko tih 14,5-15A.Moje pitanje je dali je to normalno,ili ipak nešto nije uredu s regulatorom?Dali je to preveliki bapon?
Denis1
Member

PostPostao/la mrak » 23. 03. 2015. (13:53)

za te baterije, AGM, je normalan napon punjenja do 14,8 V, sve ti brojke štimaju, osim jedinice za napon = V :shh: a ne A , ako imaš još neko pitanje reci ,mene ćeš na moru lako prepoznat ,na svakom brodu iman po par paneli. ;)
more je veliko jer ne podcjenjuje ni najmanju rijeku
muškarac bez trbuha je kao nebo bez zvjezda
mrak
Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Meteor 8 Lombardini

PostPostao/la Denis1 » 23. 03. 2015. (19:21)

mrak je napisao/la:za te baterije, AGM, je normalan napon punjenja do 14,8 V, sve ti brojke štimaju, osim jedinice za napon = V :shh: a ne A , ako imaš još neko pitanje reci ,mene ćeš na moru lako prepoznat ,na svakom brodu iman po par paneli. ;)

Jasno volti.Znači normalno je kad regulator blica da je napon akumulatora 15 V?Po tome ispada da i dalje panel puni a ne bi trebao kad blica.Hvala
Denis1
Member

PostPostao/la mrak » 25. 03. 2015. (15:21)

U pravilu kad blica Charge to ti znači da su baterije pune i regulator ne puni, probaj ukopčat neki potrošač i lampica se pali tj. počinje punit. Tako je kod mene na MPPT-u.
more je veliko jer ne podcjenjuje ni najmanju rijeku
muškarac bez trbuha je kao nebo bez zvjezda
mrak
Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Meteor 8 Lombardini

PostPostao/la oliowwe » 25. 04. 2015. (19:02)

porer ako ti se da objasni mi kojim redom da spojim : startni aku olovni 100ah, agm 110ah servisni, dvi obicne sklopke i cyrix, bas sam u fazi kupnje pa da se pripremim
da li svaki aku na svoju sklopku pa onda na cyrix ili obrnuto,
ako sam sve u prethodnim postovima poshvatao islo bi ovako: startna na sklopku 1, odatle jedna zica na cyrix , druga na anlaser, servisna na sklopku 2, odatle jedna zica na cirix a druga na razvodnu plocu za trosila (ovo su naravno zica +) od cyrixa jedna zica na alternator za punjenje baterija
naravno kad mi cyrix dojde dobro cu prostudirat upute, ali recimo kako ce taj mikrokontroler znat da mi mozda nekad zatreba struja iz oba aku za startat motor, ako recimo startna baterija crkne
lp
oliowwe
Member

Tip plovila: Riva 750

PostPostao/la Kiana » 25. 04. 2015. (21:23)

oliowwe je napisao/la: ali recimo kako ce taj mikrokontroler znat da mi mozda nekad zatreba struja iz oba aku za startat motor, ako recimo startna baterija crkne
lp

....ima taj mikrokontroler dvije nozice na koje prikljucis emergency tipku (taster) s kojom, kad je nakratko pretisnes, mikrokontroler sam sebe premosti za cca 30 sec (aku-i su paralelno vezani),...dovoljno vremena da startas motor...
Radio ne radio svira ti radio...
Kiana
Member

Tip plovila: Adria 1002 - 2x Iveco Aifo 80 Ks

PostPostao/la dome » 25. 04. 2015. (23:31)

Kiana je napisao/la:,...dovoljno vremena da startas motor...

.......... i spržiš taj preklopnik .
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la oliowwe » 26. 04. 2015. (05:49)

vise necu nista pitat :thumbup:
oliowwe
Member

PostPostao/la dome » 26. 04. 2015. (07:19)

100A koliko može podnijeti taj preklopnik nije dovoljno za pokrenuti ozbiljni dizel motor, za vanbrodski do 60 ks bi bilo dovoljno ......
Ako želiš paralelu onda jednim kabelom poveži pluseve akumulatora i na taj kabel stavi treću sklopku pa ako se dogodi da primarni akumulator crkne njega isključiš a uključiš ovu treću sklopku, na taj način si neispravnog izbacio iz strujnog kruga i cijeli sistem preusmjerio na onaj jedan ispravni. Kad si pokrenuo motor onda možeš ponovo vratiti oba akumulatora u strujni krug pa ćeš vidjeti hoće li se neispravni povratiti. Pogrešno je uparivati neispravni i ispravni akumulator jer neispravni može povući struju iz ispravnog pa ti za startanje ne ostaviti ništa ..........
Preklopnik se montira isto kao i ova sklopka za paralelu samo na kabel umjesto sklopke ide preklopnik dakle trebaš dva by-pas kabela jednog sa preklopnikom i drugom sa sklopkom .......... imaš negdje na forumu shemu ovakvog strujnog kruga .............
2) koristi “Pretražnik”
dome

PostPostao/la porer » 26. 04. 2015. (07:32)

Eto, Dome je sve rekao :thumbup:
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la oliowwe » 26. 04. 2015. (10:19)

a ca da vam kazem, sve ste rekli i napisali, samo onome tko to ne radi svaki dan kao vi treba malo pojasnjavanja, kad pogledam koliko metara zica vec sada ima u mom brodu a bilo je samo par zica kad sam ga kupio dojde mi da placem , a citaam ove silne postove svuda , cini mi se da sam tek na pocetku,,,,,,
evo jako korisnog clanka na koji sam naletio u bespucima interneta,: http://www.schrack.hr/fileadmin/f/hr/Bi ... 4-2015.pdf
objavljen je u zadnjem broju majstora pa se nadam da ce mnogima biti jasnije sto i kako(odnosi se i na mene) :?:
zato lipi pozdrav ma gdje bili
oliowwe
Member

PostPostao/la oliowwe » 28. 04. 2015. (09:14)

nakon proucavanja svih mogucih shema do kojih sam mogao doci imam jos par pitanja
1. kod mene je trenutno spojen samo startni akku od 100ah i posto spremam instalaciju dva akku zanima me da li ovako kako je sad spojeno mogu djelomicno ostaviti
akku ---> sklopka---> jedna zica direktno na alnaser, druga na relej grijaca i treca ide na razvodnik + ( taj dio ce ici na servisnu bateriju)
u shemama je izmedju sklopke i anlasera stavljen start motora (ili brava, kljuc ) za pokretanje na jednu debelu zicu, da li ja mogu ostaviti kako je sad:
( akku-->sklopka---> anlaser , (1 zica 25m2), druga zica sa sklopke na bravu, 10m2, sa brave manja zica 2,5m2 na anlaser( tako je sada , to je valjda signal za elektropokretac) i treca zica---> relej grijaca (10m2) koji ima jos jedni manju zicu 2,5m2 koja ide na bravu (daje signal kad treba ukljucit grijace) i jos jednu koja ide na signalnu zaruljicu grijaca
2. na shemama spajanja cyriksa postoji spajanje start assista i spaja se preko tipkala i nakon njega osigurac od 0,1A, iako je tu navedeno da ce mikrokontroler pregorit, ali u uputama to ne pise nego pise da ce takav spoj pustati struju s oba akku cca 30 sekundi, i sad me zanima koliko jako mora biti tipkalo ili je neko od cca 5-10A dovoljno s obzirom na osigurac od samo 0,1A?
3. u vecini shema i vasim odgovorima nalazi se veliki osigurac od 120A ili veci (ovisi o snazi baterije) izmedju sklopke i cirixa, potrebno ili moze i bez???
4. u shemama cirixa alternator ide sa sa debelom zicom zajedno sa startnom baterijom na ulaz 1 cirixa preko osiguraca koji je cca 20A jaci nego sto je snaga alternatora, da napravim tako po shemi ili da ostavim kako je sad: debela zica ide sa anlasera na alternator sto mi se cini da je isti strujni krug ali se koriste dvije zice sa sklopke ( jedna na alternator, druga na bravu pa na anlaser)
ne da mi se bas crtat shemu na compu ali mislim da je razumljivo pa sa par savjeta od vas experata cu dobiti pravu sliku kako to treba izgledat
lp
oliowwe
Member

PostPostao/la dome » 28. 04. 2015. (11:44)

Koji motor imaš i koje snage je alnaser ?
2) koristi “Pretražnik”
dome

PostPostao/la oliowwe » 28. 04. 2015. (12:19)

dome ne bih htio vise puno gnjavit sa ovime, ali par savjeta su uvjek dobrodosli, necu bas sve radit sam uzet cu nekog brodskog elektricara, ali volim znati sto je i kako spojeno da u slucaju problema mogu sam brzo popravit stvar
motor je marinizirani peugeot 1.9d 70 hp a alternator je neki vimeo mislim da je 80w, anlaser jos zapravo i neznam koje je snage, moram to negdje pogledat ali nema pločice, ništa, ekipa koja je špricala motor sve je povadila pošpricala bojom
lp
oliowwe
Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.