SOLARNI PANELI

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: SOLARNI PANELI

PostPostao/la Rexi » 04. 01. 2014. (19:52)

ok, sada mi je jasnije.

danas vecina prekidaca za brod i za pumpe ima on-off-auto i osigurac u sklopu toga, tako da sam - kao sto sam i spomenuo i mislio to staviti.
i ja sam se krivo izrazio i nisam naglasio da elektro motor nece biti stalno na tom mjestu, al u svakom slucaju nije losa ideja preko sklopke kao sto kazes peroski, kad skocim u more il tako nesto da mogu samo sklopku okrenut a ne mrdati oko zica.

pape, ja zelim shvatiti i zelim nauciti.
zasto sam ti se cinio "tvrdoglavim"?
zato sto mi je jedan iskusniji i stariji covik koji radi sa brodovima rekao da on spaja motore (sebi i drugima) direkt na akumulator, a potrosace na sklopku.
(to je bilo ono zadnji put davno kad sam onu temu otvorio)
kad sam ga pitao zasto, on je rekao da nekad trim treba u hitnim slucajevima.

nisam ga poslusao jer mi to nije imalo previse smisla nego sam poslusao vas jer je to po mom misljenju sigurnije.

ovo je mala shema bez pravih potrosaca i zato sam bio u dilemi.

za potrosace (brodske) imam vec brodsku fidovku narucenu, panele sa osiguracima, sklopku itd.. taj dio mi je jasan.
Rexi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Primorka

PostPostao/la som » 04. 01. 2014. (20:04)

Jel ti govoriš o 12V instalaciji ili o 12 i 22V? Ne kužim sad od kuda fidovka? Ili si pomiša kruške i jabuke ili nas j...š.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Thomy » 04. 01. 2014. (20:04)

Šta ti je to
imam vec brodsku fidovku narucenu
:roll:
...koliko moš baljezgat pizdarije...da ti je usta začepit... na guz**u bi progovorija....
Thomy
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Saver 19 Open, Yamaha 100

PostPostao/la Rexi » 04. 01. 2014. (20:19)

http://www.ebay.com/itm/120995133600?ss ... 1439.l2649

slika
30 Amp AC or DC Panel Mount Toggle Circuit Breaker and Switch for Boats
Zadnja izmjena: riberer; 04. 01. 2014. (20:41); ukupno mijenjano 5 put/a.
Razlog: Link sa Ebay-a ima ograničenu trajnost
Rexi
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la som » 04. 01. 2014. (21:20)

Rexi molim te za tvoje zdravlje ostavi se struje i najviše šta bi smia radit je mijenjanje baterija u daljinskom ako nima nikoga blizu da ti to napravi.Bježi od struje glavom bez obzira i ne okreći se sine.

Fidova sklopka je naručena? Ti se sigurno šališ ili zbilja podje....š?
som
Old Senior Member

PostPostao/la Pape » 04. 01. 2014. (22:43)

riberer je napisao/la:Znači da nitko u stvari ne bi znao nacrtati jednu shemu tog spajanja? :roll:
Imamo motor, pumpu, solar i elektro motor ... da je građevina, možda bih i mogao pomoći, no elektrika mi nije fah ... kao nekima :D

Pape je napisao/la:.....a i sve si krivo svatija jerbo ti i sami pojmovi zapravo.... šta je šta nisu jasni...

...Riberer...evo sad se potvrdilo ovo šta san prije napisa, a isprid tvog podgurljivog posta...a pošto si napisa odma ispod mene post...ovo "kao nekima" se odnosilo na mene...i tako san svatija...i nije ti prvi put...i nemoj mislit da ja ne vidim...vidim na kilometar... :wave:

...dakle da skratim...koja korist od sheme ovde...?!

p.s ....mislim da tri kralja nebum dočekal u ovim krajevima... 8-)
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la zorica » 04. 01. 2014. (23:00)

A di ćeš sad opet....
zorica
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: quicksilver 500 fish,merc 60 efi

PostPostao/la riberer » 04. 01. 2014. (23:15)

Podrugljivog? O čemu ti to Pape?
Ja nemam pojma ni o elekrici, a još manje o elektronici, imam namjeru nabaviti mali solar i spojiti ga da mi se ne prazni baterija dok me nema (a nema me često), na jednoj barci koju mislim nabaviti. Iako nemam blage veze o tome, zanima me kako bi se to spojilo, činilo mi se slično, iako će to sigurno na kraju obaviti netko tko je "u struci".
Da li je to razlog da mi je zabranjeno pitati zna li netko nacrtati shemu, a da se pritom ne osjeća uvrijeđen? Evo, ja ti se pred svima ispričavam što sam te mojim pitanjem uvrijedio ili si se našao uvrijeđen i uvjeravam te da moje pitanje nije bilo postavljeno sa nikavom namjerom podrugivanja, jednostavno nisam taj tip. Priznajem (i znam, jer su mi već rekli) da mi je "retorika" ponekad gruba i da može biti dvosmislena, no moja namjera nije nikada bila vrijeđati, ni omalovažavati nikoga u životu, pa tako ni na forumu. O životu neću pružati dokaze, no vjerujem da ih je forum pun, samo ih treba potražiti.
Ponovo te molim da nacrtaš, ti ili netko tko se u to razumije, kako sam to i u mom postu, kojega citiraš, napisao, shemu spajanja, ne samo radi mene, nego i radi bilo koga drugog ko nema pojma kao ja (da ne spominjem Rexija ;) ).

Eh, da, obavezujem se da više neću postati postove ispod tvojih, da me ne bi opet krivo razumio :D

Pape, sada ozbiljno, ne razumijem na što se toliko pališ, jedino što mi pada napamet je da ti se ne smije ništa reći i da si (izgleda) veliko zlopamtilo ;)
Ja nisam zlopamtilo nikada bio, a i da i je bilo nešto što bih ti ja (ti vjerovatno imaš) trebao "zapamtiti", a nije, do sada bi već sigurno "isparilo". Smiri se i prestani tražiti neprijatelje koji to nisu, ja ponajmanje, opusti se i piči, a Tri kralja dolaze svake godine, pa barem pričekaj one slijedeće da bi se uvjerio tko to od nas dvojice misli "loše" ... bojim se da ću morati za par dana potegnuti do Splita da porazgovaramo u miru, iako ... ne vjerujem da bi nas Ćuba pustio na miru.

Zoku i njegove mirisne čarolije neću ni spominjati :D
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la Pape » 04. 01. 2014. (23:29)

...nisan zlopamtilo, samo imam čudan osječaj da mi se stalno nešto šuljaš iza gujice u zadnje vrime...mislim nakon..."onoga"...

...al ti ako kažeš da se ne šuljaš...ok virovat ću...a to da bi moga do St-a svrnit...pokušaj...pod obavezno...i stvarno bi volija srknit kavu s tobom...al bez zeze....ne mislin na kavu bez zeze...dapače...zajebancija je obavezna...nego mislim ono...popit "kavu" pod obavezno...

...a za Ćubu ćemo mi lako...pusti ti to meni...to će bit moj probljem...a za Zokine delicije...eee...tu ti nažalost ne mogu pomoć...ne mogu ni sebi...to'š morat sam...tu si prepušten sam sebi.... :wave:
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la som » 04. 01. 2014. (23:43)

Za spojiti panel , regulator i bateriju netriba nikakva shema ( ja bi je nacrtao ali to prevazilazi moje baratanje kompom)
1. Na panel se spoje dvi žice + i - obično crna minus i crvena plus.
2. Te dvi žice spojiš na regulator di piše IN i normalno paziš na plus i minus
3.Na regulator gdje piše Out ili je nacrtana baterija spojiš opet dvi žice njih spojiš na bateriju pazeći na plus i minus
Ako paziš na plus i minus teško je nešta zajebat. Postoje još regulatori koji imaju dva izlaza,jedan za punjenje baterije a drugi za direktnu potrošnju nacrtana je baterija i žarulja a i to je dosta teško zajebat.Panel triba pokrit šugamanom dok se sve ne spoji. Dovoljna su prva 4 razreda osnovne škole za to spojit.
som
Old Senior Member

PostPostao/la Pape » 04. 01. 2014. (23:45)

Rexi je napisao/la:ok, sada mi je jasnije.

danas vecina prekidaca za brod i za pumpe ima on-off-auto i osigurac u sklopu toga, tako da sam - kao sto sam i spomenuo i mislio to staviti.
i ja sam se krivo izrazio i nisam naglasio da elektro motor nece biti stalno na tom mjestu, al u svakom slucaju nije losa ideja preko sklopke kao sto kazes peroski, kad skocim u more il tako nesto da mogu samo sklopku okrenut a ne mrdati oko zica.

pape, ja zelim shvatiti i zelim nauciti.
zasto sam ti se cinio "tvrdoglavim"?
zato sto mi je jedan iskusniji i stariji covik koji radi sa brodovima rekao da on spaja motore (sebi i drugima) direkt na akumulator, a potrosace na sklopku.
(to je bilo ono zadnji put davno kad sam onu temu otvorio)
kad sam ga pitao zasto, on je rekao da nekad trim treba u hitnim slucajevima.

nisam ga poslusao jer mi to nije imalo previse smisla nego sam poslusao vas jer je to po mom misljenju sigurnije.

ovo je mala shema bez pravih potrosaca i zato sam bio u dilemi.

za potrosace (brodske) imam vec brodsku fidovku narucenu, panele sa osiguracima, sklopku itd.. taj dio mi je jasan.

Rexi prika, ne činiš se ti meni tvrdoglavim ni ništa...nego eto...ja isto ka nešto znan uzest u ruku kiruški skalpel pa znan di se srce otprilike nalazi, pa moga bi možda i doć do njega...ne možda nego sigurno...al kako izvršit transplataciju...e brajo...poooooojmaaa nemam...e sad neki kirurg bi meni moga nacrtat neke oblačiće sa latinskim nazivljem...i povezat te oblačiče strelicama šta radit po redu da bi čoviku prisadija srce...međutizim...hm...pitanje je dal san ja dobro razumija te oblačiće...i dal da prvo kidan usis u srce ili isis iz srca...pa sad na forumu pitan evo čovik otvoren isprid mene...pa šta ću ja sad...?!

...molim te nemoj me krivo razumit i pusti svoju logiku...šta je tebi logično ili ne...nađi nekoga ko zna da ti to napravi i složi...ja da san bliže ili na hvaru, složija bi ti ja da ti pomognem, samo bi bija uvjet s moje strane da ne pitaš ništa...

...eto ja ću odavde over und aut... :wave:
Pape
Old Senior Member

PostPostao/la tg-boy » 05. 01. 2014. (00:56)

nemoj pape tako - pomozi čoviku , eto nemoj da ja koji san druge struke tebi ovde kruv otiman,
e a ribi bi stvarno mogao naletit do splita :wave: :wave:

evo brate ako je dotle došlo
Drawing1.jpg

niko se naučen nije rodija ;) ali mnogi su umrli neuki :oops:
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la škarik » 05. 01. 2014. (09:06)

"Daj dite materi".... kad vidim ovu shemu onda mogu po njoj igrat križić-kružić ili sudoku. A vrlo blizu san struke.... Ali iman jedno sveto pravilo, u struju se ne diran ni doma (osim žarulja, osigurača i prekidača) a bogami ni na brodu. Ali zato iman par ljudi "od povjerenja" koji mi naprave ono šta bi ja tija i ako je izvedivo. Mislim da je to poanta svega napisanog.
Od solara imam 80W, sam san ga montira i sprovea žice do glavne kutije, duoregulator (za 2 baterije), ima LCD display i radi besprijekorno. Čovik koji ga je spojia, dobro se oznojia 2 ure da sve pospaja, prilagodi,..... A čoviku je to struka. A da san ja iša spajat, još bi ga spaja ;)
škarik
Old Senior Member

Tip plovila: TBB - trenutno/trajno bez broda

PostPostao/la porer » 05. 01. 2014. (15:55)

Al ga komplicirate. Za svu tehniku pa i za ovo spajanje primjenjuje se 6. Marfijev zakon tehnike: 'Ako si probao sve što ti je palo na pamet a stvar i dalje ne radi pročitaj upute'.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la ropee » 05. 01. 2014. (19:27)

Prilikom spajanja solara , treba prvo spojiti "out2 stranu , iliti spojiti prvo baterije na regulator a potom spojiti solarni panel ( onda ti ne treba šugaman :mrgreen: , a tako i piše u uputstvima za spajanje :shh:
ropee
Senior Member

Tip plovila: batana + tomosaki 4,5

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.