Bat je napisao/la:Nisam poveza ako imam dvi solarne ploce i regulator za dvi baterije,da li mi je u tom slucaju i potreban separator baterija ili netriba.
...ne treba ti separator...
Bat je napisao/la:Koliko razumin onda bi treba izbaciti sklopku onu standarnu off-1-both-2 i staviti svku bateriju zasebnu sklopku,onda bi to ferceralo ako nisam razumija ispravite me.
...ne triba je izbacit, sklopka 1-2 ili both....mana te sklopke je šta ako imaš dvi baterije je ta da izbornikom korištiš jednu ili drugu bateriju za sve...kad staviš na 1 izabrana baterija je ujedno i startna i servisna...ako izabereš 2 onda se prva isključuje i ta druga postaje i startna i servisna... mana je šta ne možeš stavit 2 baterije i stovremeno ih koristit, a da nisu spojene zajedno...i odjelit da je startna...startna (ukratko; paljenje motora)...a servisna...servisna (ukratko; svi ostali potrošači (frižider, rasvjeta, pumpe za vodu, ventilacija, radio...itd,itd...))... tada se stavlja svaka baterija na zasebnu sklopku on-off...a između njih ide treća sklopka koja u slučaju nužde povezuje dvi baterije da rade paralelno....uglavnom crkne startna baterija i da moš pokrenit motor....
...dakle jednostavno rečeno -sklopkom 1-2-both....... imaš glavnu bateriju i rezervnu bateriju....(start/servis je jedno te isto)
-zasebna sklopka na svaku bateriju...imaš startnu i servisnu bateriju...(start/servis je odvojen)
Bat je napisao/la:I imam jos jedno pitanje,ima li veze ako mi je startna baterija obicna suha varta 75AH a sad ubacim servisnu recimo AGM od recimo 160AH.Mislim da nebi trebalo imat veze,ali eto molim odgovor iskusnijih.
...nema, AGM baterija je direktna zamjena za olovnu bateriju...i puni se gotovo jednako kao i olovna...