SOLARNI PANELI

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: SOLARNI PANELI

PostPostao/la salmat » 26. 11. 2013. (09:02)

Pape je napisao/la:...lipo ti stavi panel od 100-120W, regulator punjenja, i triba ti AGM baterija od minimalno 140Ah ako ćeš ostat samo na jednoj...šta se tiče cijene panela, ima ih od 5,5kn/W, pa do 15kn/W...regulatori su ovde od 90-2000kn (recimo 400kn da nije baš neko smeče), zavisi šta ti triba...a baterija od 140AH od 1650 +PDV...do...pa samo je nebo granica....

...eto čisto da znaš okvirno koliko bi te ta radost mogla koštat iako si frižider (bez kutije) dobija mukte.... :mrgreen: ...tako da kad si nabavija frižider u brodu, priča nije završila, tek sad imaš "problem"....

Pape zahvaljujem na konkretnom odgovoru :thumbup: znaci takav panel i baterija bi mogle drzat taj friz, a plan je i ovako i onako bio investirat u nekakav fiz , posto je nabavka ovog bila vise nego povoljna :D bit ce malo vise kn za kupit bolju bateriju i panel ,a i svjestan sam da se gusti placaju ali sta je tu je ;)
salmat
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Adriatic 7.90-Yanmar 3QM30

PostPostao/la Bat » 26. 11. 2013. (09:12)

Da li mi neko moze pojasniti od regulatora prema baterijama kako to spojiti.Imam obicni sklopku u brodu off-1-2-obe. I da li moram ugratit i razdjeljivac kod baterija?
Ako neko ima neku shemu za spajanje bija bi zahvalan?
Malešan brod a i sto gre,kad se na idi on se raširi pari ka tanker od miljun tona i more mu puvat nosač aviona...
Bat
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Nautika 650 K

PostPostao/la ropee » 26. 11. 2013. (09:40)

Iz solara ide direktno na bateriju jer regulator mora dobiti povratnu informaciju iz baterije
ropee
Senior Member

Tip plovila: batana + tomosaki 4,5

PostPostao/la Pape » 26. 11. 2013. (09:47)

Bat je napisao/la:Da li mi neko moze pojasniti od regulatora prema baterijama kako to spojiti.Imam obicni sklopku u brodu off-1-2-obe. I da li moram ugratit i razdjeljivac kod baterija?

...spajaš prije sklopke, ovisno o regulatoru dali ima dva izlaza ili jedan (puni dvi ili jednu bateriju)...ako imaš regulator s jednim izlazom moš opet spojit na dvi ali samo priko razdjelnika (dodatni trošak), ako imaš s dva izlaza, ta priča ti ne triba....
...to nije neki problem spojit, ali ako nisi nikad radija s tim, bilo bi bolje da nađeš koga...ako ne bar će imat alat i mrvu spojnog materijala za spojit po pe-esu....

...a za shemu, tribalo bi prokopat malo po forumu, već je bilo toga ovde....
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la zorica » 26. 11. 2013. (13:26)

salmat je napisao/la:Zorica ovo bas i nije ono sta me zanima a nije mi bas jasan ovaj tvoj odgovor,pa ako mozes objasni mi na koji nacin onda taj motor puni bateriju a i u specifikacijama motora pise da ima alternator 18 A (223 W) tako da sam malo :? :thumbup:

Ma nije uopce bitno, vidin da imamo isti motor pa san mislija da mozda ima neka novija varijanta sa alternatoron. Ono sta imamo ti i ja nije alternator. Uostalon znace ovi elektricari kako se to zove, strucno. Znan samo da tek 80-ka ima klasicni alternator spojen priko remena.Zato si me malo zbunija. Ma sve ok
zorica
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: quicksilver 500 fish,merc 60 efi

PostPostao/la Bat » 26. 11. 2013. (14:05)

I ja mislim da je bolje pronac nekog da to sve lipo uredi i miran.Daj dite materi najbolje tako.Samo nije lako ni mestra naci,nece niko da se prigne...
Hvala vam na pomoci
Malešan brod a i sto gre,kad se na idi on se raširi pari ka tanker od miljun tona i more mu puvat nosač aviona...
Bat
Member

PostPostao/la Bat » 27. 11. 2013. (16:45)

Nisam poveza ako imam dvi solarne ploce i regulator za dvi baterije,da li mi je u tom slucaju i potreban separator baterija ili netriba.Koliko razumin onda bi treba izbaciti sklopku onu standarnu off-1-both-2 i staviti svku bateriju zasebnu sklopku,onda bi to ferceralo ako nisam razumija ispravite me.I imam jos jedno pitanje,ima li veze ako mi je startna baterija obicna suha varta 75AH a sad ubacim servisnu recimo AGM od recimo 160AH.Mislim da nebi trebalo imat veze,ali eto molim odgovor iskusnijih.
Bat
Member

PostPostao/la Bat » 27. 11. 2013. (16:50)

I jos jedno pitanje Šibenik relacija Split,gdje se sve to moze kupit na jednom mjestu da nije kvaliteta ajme majko,baterija solarne ploce i regulator,a tu je i frizider.
Da li je bolje ugradit obicni frizider koji ima malu ledenicu,i otvara se bocno ili recimo frizider ledenica otvaranje odozgo,pa liti ti moze sluziti za provistu,a i kad ga pojacas moze biti ledenica i za ribu,neznam ima li netko to i da li sluzi,eto jedino poslje ribe treba dobro prati,da piva ne smrdi posli po ribi :roll:
Bat
Member

PostPostao/la som » 27. 11. 2013. (18:36)

Ako moš birati isključivo otvaranje prema gore. Bolje hladi,čuva kompresor i troši duplo manje struje jer kad god otvoriš vrata koja se otvaraju sa strane sva hladnoća ode vanka. Ja imam 12-13 godina ledenicu s kompresorom i sve šta triba je jednom godišnje ispuhat hladnjak od prašine bocom za ronjenje.Ribu staviš u kese i nemaš problema sa friškinom a i to lako obaviš s malo krpe i kvasine.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Pape » 27. 11. 2013. (21:08)

Bat je napisao/la:Nisam poveza ako imam dvi solarne ploce i regulator za dvi baterije,da li mi je u tom slucaju i potreban separator baterija ili netriba.

...ne treba ti separator...

Bat je napisao/la:Koliko razumin onda bi treba izbaciti sklopku onu standarnu off-1-both-2 i staviti svku bateriju zasebnu sklopku,onda bi to ferceralo ako nisam razumija ispravite me.

...ne triba je izbacit, sklopka 1-2 ili both....mana te sklopke je šta ako imaš dvi baterije je ta da izbornikom korištiš jednu ili drugu bateriju za sve...kad staviš na 1 izabrana baterija je ujedno i startna i servisna...ako izabereš 2 onda se prva isključuje i ta druga postaje i startna i servisna... mana je šta ne možeš stavit 2 baterije i stovremeno ih koristit, a da nisu spojene zajedno...i odjelit da je startna...startna (ukratko; paljenje motora)...a servisna...servisna (ukratko; svi ostali potrošači (frižider, rasvjeta, pumpe za vodu, ventilacija, radio...itd,itd...))... tada se stavlja svaka baterija na zasebnu sklopku on-off...a između njih ide treća sklopka koja u slučaju nužde povezuje dvi baterije da rade paralelno....uglavnom crkne startna baterija i da moš pokrenit motor....
...dakle jednostavno rečeno -sklopkom 1-2-both....... imaš glavnu bateriju i rezervnu bateriju....(start/servis je jedno te isto)
-zasebna sklopka na svaku bateriju...imaš startnu i servisnu bateriju...(start/servis je odvojen)

Bat je napisao/la:I imam jos jedno pitanje,ima li veze ako mi je startna baterija obicna suha varta 75AH a sad ubacim servisnu recimo AGM od recimo 160AH.Mislim da nebi trebalo imat veze,ali eto molim odgovor iskusnijih.

...nema, AGM baterija je direktna zamjena za olovnu bateriju...i puni se gotovo jednako kao i olovna...
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la som » 27. 11. 2013. (21:51)

Pape nešta si zamiša. S tom sklopkom radiš upravo obrnuto.Ako ti je baterija 1 startna, baterija 2 je servisna.Znači s baterijom 1 isključivo pališ motor. Kad ugasiš motor prebaciš na bateriju 2 koja je servisna a motorna je puna i isključena. Both služi za paljenje motora s obe baterije ako je potriba.Ako imaš Dual Battery Switch iliti sklopku 1,2 i both nema potrebe i za sklopkama on/of i trećom za paralelno spajanje jer je to stari sistem i samo bacanje novaca.
som
Old Senior Member

PostPostao/la som » 27. 11. 2013. (22:01)

Zaboravio sam još najvažnije triba ti razdjelnik recimo ka ovi:

http://www.eys.hr/razdjelnici-i-separat ... -2123.aspx

da možeš puniti baterije jednu neovisno o drugoj.
som
Old Senior Member

PostPostao/la pagus » 27. 11. 2013. (22:04)

Kod mene je druga priča, tako je bilo na barci kad sam je kupio, tako je i sada.
Aku1 mi je startni (olovni Varta), Aku2 je servisni (AGM).

Sa sklopkom off-1-both-2 biram koji će akumulator pokrenuti anlaser (kad okrenem ključ u položaj za START)
Standardno okrenem sklopku u položaj 1.
Vinč kao i sva druga trošila na barci bez obzira na položaj sklopke (glavno da nije 0) uvijek pokreće Aku2.

Za silu, ako mi se Aku1 isprazni mogu startati sa Aku2 (položaj sklopke 2), pa je onda dvojka i startni i servisni.

Ako mi krepa Aku2 mogu prebaciti sklopku na 1+2 pa će startni akumulator preuzeti sav teret. Ali tada će preuzeti
i "punjenje" praznog servisnog akumulatora (Aku2) a to lako može završiti tako da ovaj "bolesni" u čas posla
isprazni "zdravoga". Zato položaj 1+2 nikada ne treba koristiti.

Alternator preko diodnog razdjelnika puni uvijek (kad motor radi) obadva akumulatora.
SOLARI preko DUO regulatora stalno pune direktno obadva akumulatora (regulator ima izlaze aku1 i aku2 ).

I tako to radi, zadnje dvi godine - ja zadovoljan.
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la som » 27. 11. 2013. (23:01)

pagus je napisao/la:
Ako mi krepa Aku2 mogu prebaciti sklopku na 1+2 pa će startni akumulator preuzeti sav teret. Ali tada će preuzeti
i "punjenje" praznog servisnog akumulatora (Aku2) a to lako može završiti tako da ovaj "bolesni" u čas posla
isprazni "zdravoga". Zato položaj 1+2 nikada ne treba koristit

Nije to tako jer onda položaj Both ili 1+2 nebi postojao.Kad staviš sklopku na 1+2 startni neće preuzeti sav teret već udružuju snage.Taj položaj se koristi ako su baterije svaka za sebe preslabe za pokrenuti motor da zajedno pojačaju kapacitet kod paljenja motora i nakon toga se sklopka stavlja na 1 ili 2.
som
Old Senior Member

PostPostao/la pagus » 27. 11. 2013. (23:28)

Kad staviš na položaj 1+2 imaš paralelni spoj dva akumulatora od kojih je jedan obično prazan (jer ih inače nebi spajao u paralelu) i imaš među njima ogromne struje izravnanja, bez da si uopće pokrenuo anlaser.
U pravilu se akumulatori nikad ne spajaju paralelno, posebno ako su raznih tehnologija (olovo,AGM, gel) i kapaciteta. To sa položajem 1+2 je stvarno samo rješenje za veliku potribu.
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.