SOLARNI PANELI

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: SOLARNI PANELI

PostPostao/la som » 09. 10. 2013. (21:43)

Pa vidim.Jedva za jednu manju žarulju ali samo kad je sunce.Panel 40 W samo za dobro održavanje baterije.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la bota » 09. 10. 2013. (23:05)

Sonder cca 10W i pumpa cca 20W. Ako ih ne gasi 24 sata onda mu nije dovoljno, ali ako rade 4-5 sati onda itekako je.
bota
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Reful 490 sea, Evinrude e-tec 40

PostPostao/la bananko28 » 10. 10. 2013. (08:31)

bota je napisao/la:Sonder cca 10W i pumpa cca 20W. Ako ih ne gasi 24 sata onda mu nije dovoljno, ali ako rade 4-5 sati onda itekako je.

Ako je tako onda rjesena stvar :thumbup:
bananko28
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin

PostPostao/la som » 10. 10. 2013. (09:33)

bota je napisao/la:Sonder cca 10W i pumpa cca 20W. Ako ih ne gasi 24 sata onda mu nije dovoljno, ali ako rade 4-5 sati onda itekako je.

To je 2.5 A.Iz tog panela nemozes dobiti 10 A na dan pa da dubis na glavi.
som
Old Senior Member

PostPostao/la bota » 10. 10. 2013. (15:16)

Taj solar će davat oko 3 A i sunce če sijat bar 8 sati dnevno, a liti i puno duže(ako ne bude vrime ka zadnjih par dana). Ako je oblačno, ako pada kiša... i onda će davat nešto struje ali sumnjam da će bananko28 po takvon vrimenu sa kaićen ić u ribe, pa neće bit ni potrošnje. Eto some jel sad ok? :)
bota
Member

PostPostao/la ropee » 10. 10. 2013. (18:04)

tako je bota , ovaj solarni panel je njemu sasvim dovoljan :thumbup:
ropee
Senior Member

Tip plovila: batana + tomosaki 4,5

PostPostao/la mikula moli » 10. 10. 2013. (20:03)

ma nema šanse da ce dobit 3A iz tog panela..... pa to je nategnuto i na papiru.... pa nemojte zaboravit da taj panel na brodu nikad nije u idealnom položaju....

taj panel može maksimalno dat 2-2.5 A a u toku dana ako skupi 12Ah može se tuć nogom u guz**u...... i to liti a zimi i manje......
mikula moli
Senior Member

Tip plovila: Leidi 600 + Suzuki 140

PostPostao/la bota » 10. 10. 2013. (20:58)

Koristin solarne panele od 89. i iman prilično iskustva, tako da stojin iza ovoga da je to za tu namjenu dovoljno, pa se dalje ne bi upušta u raspravu. Eto ja san iznija mišljenje. Inače šta se tiće održavanja akomulatora, na kaiću iman solar od 5w i svoju funkciju održavanja akomulatora od 55 Ah tokom 8 mjeseci obavlja već 7. godinu za redom. Toliko o tome da ovaj od 40 w nije dovoljan ni za održavanje baterije.
bota
Member

PostPostao/la som » 10. 10. 2013. (21:47)

som je napisao/la:Dosta ovisi za šta. Da održava akumulator živim dosta je a za drugo nema šanse.

Bota izgleda da ovo nisi pročitao.
Tvoj panel od 5 W daje u idealnim uvjetima 0.3 A/h i to je maximum maximuma. Za šta je to dosta to ostavljam tebi. Slažem se da imaš pravo iznit svoje mišljenje kao i svi drugi ali matematika je nemilosrdna. 40 W panel daje 2.3 A na sat teoretski ( svi računaju 40 W na sat (40/12= 3.3) to je 3.3 A a ne računaju da panel ima napon od 16-17.5 V ( znaći 40/16=2,5) . Iz 40 W panela po savršeno sunčanom litnjem danu ako uvatiš 10-12 A moš skakat od sriće.Da ne govorimo o panelima iz 89. Ovo čak nije ni rasprava nego gole činjenice.
som
Old Senior Member

PostPostao/la bota » 10. 10. 2013. (22:24)

Matematika kaže 10W(sonder) plus 20W(pumpa) = 30w i kad to lijepo podijelimo sa 12 dobijemo potrošnju u A, što iznosi 2,5 A/h. Pitanje dakle glasi: Da li ta pumpa i sonder rade više od 5 sati dnevno? Da li bananko s tim kaićem ide 7 puta tjedno u ribolov i koristi potrošače 5 sati svaki i baš svaki dan? Inače prvi panel koji sam imao 89. bio je 5W i veličine današnjeg monokristalnog od 50W.
Još nešto som! Zbog tih napona 16-17, i više V postoji nešto što se zove regulator punjenja. Taj isti pretvara napon u odgovarajući napon baterije. U tom slučaju ako se napon smanjuje što se događa sa strujom? Ajme ajme nemilosrdna ova fizika i matematika. :D
bota
Member

PostPostao/la salmat » 25. 11. 2013. (20:35)

Pozdrav
Procitao sam ovu temu o solarnim panelima el.instalacijama na brodu i jos neke slicne kao i teme o brodskim friziderima ,izradi brodskog frizidera i ni sam neznam sta jos sve nisam,i sad imam toliko informacija (pravih ili ne )sad je manje bitno u glavi mi je konfuzija tako da vise neznam sta i gdje bi se vratio a i sa tim amperima, voltima ,watima, i racunanjem istog nisam bas na ti,pa cu postavit pitanje mada je mozda vec na takvo slicno odgovoreno negdje pa ako netko kompetentan ima volje odgovorit bio bih zahvalan.

Znaci ovako u barci imam u dijelu klupe izolirani dio koji je do sada sluzio kao jacera cca 100 lit sa otvorom odozgora 35x25cm (4 boce zaledjene izdrze cijela 4 dana)uz sve ostalo unutra prethodno ohladjeno doma .Sada sam nabavio po odlicnoj cijeni :D 0 kn DANFOSS BD35 F 12v komresor sa ventilatorom , evaporator i termostat koje je izvadjeno iz frizidera od isto 100 lit i koje bi ugradio u tu jaceru trebale bi mi informacije kakvu i kolko jaku bateriju bih trebao kupiti, kakav solar i regulator punjenja da bi taj frizider radio normalno a da bi baterija ostala u granicama zivota, s time da mi je sada sve spojeno na startnu bateriju od 90 ah koja se dopunjava alternatorom vanbrodskog motora MERCURY 60 EFI a od potrosaca imam (kpl. led rasvijeta,gps,radio,vhf stanicu,2x12v uticnicu za punit mobitele, pumpa od tusa koja bi se koristila jako rijetko)i do sad je uz malu redukciju sve radilo ok, s time da bih, sidreno svijetlo,pumu tusa, i mozda jednu uticnicu prebacio na tu novu bateriju ako bi mogla podnest a ovo ostalo bi ostavio na ovoj startnoj jer se sve koristi vecinom dok motor radi odnosno puni i dali bi bilo dobro staviti onaj micro razdjelnik koji djeli visak struje ako bi je bilo prema praznijoj bateriji.

Unaprijed zahvaljujem a ako je off topic molim moderatore nek premjeste.
salmat
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Adriatic 7.90-Yanmar 3QM30

PostPostao/la Bat » 25. 11. 2013. (22:23)

Da li netko zna osobu u Sibeniku i okolici koja bi mi pomogla oko uređenja oko solara baterija regulatora i sve te struje po brodu.
Malešan brod a i sto gre,kad se na idi on se raširi pari ka tanker od miljun tona i more mu puvat nosač aviona...
Bat
Member

Tip plovila: Nautika 650 K

PostPostao/la zorica » 25. 11. 2013. (22:41)

salmat je napisao/la:Pozdrav
Procitao sam ovu temu o solarnim panelima el.instalacijama na brodu i jos neke slicne kao i teme o brodskim friziderima ,izradi brodskog frizidera i ni sam neznam sta jos sve nisam,i sad imam toliko informacija (pravih ili ne )sad je manje bitno u glavi mi je konfuzija tako da vise neznam sta i gdje bi se vratio a i sa tim amperima, voltima ,watima, i racunanjem istog nisam bas na ti,pa cu postavit pitanje mada je mozda vec na takvo slicno odgovoreno negdje pa ako netko kompetentan ima volje odgovorit bio bih zahvalan.

Znaci ovako u barci imam u dijelu klupe izolirani dio koji je do sada sluzio kao jacera cca 100 lit sa otvorom odozgora 35x25cm (4 boce zaledjene izdrze cijela 4 dana)uz sve ostalo unutra prethodno ohladjeno doma .Sada sam nabavio po odlicnoj cijeni :D 0 kn DANFOSS BD35 F 12v komresor sa ventilatorom , evaporator i termostat koje je izvadjeno iz frizidera od isto 100 lit i koje bi ugradio u tu jaceru trebale bi mi informacije kakvu i kolko jaku bateriju bih trebao kupiti, kakav solar i regulator punjenja da bi taj frizider radio normalno a da bi baterija ostala u granicama zivota, s time da mi je sada sve spojeno na startnu bateriju od 90 ah koja se dopunjava alternatorom vanbrodskog motora MERCURY 60 EFI a od potrosaca imam (kpl. led rasvijeta,gps,radio,vhf stanicu,2x12v uticnicu za punit mobitele, pumpa od tusa koja bi se koristila jako rijetko)i do sad je uz malu redukciju sve radilo ok, s time da bih, sidreno svijetlo,pumu tusa, i mozda jednu uticnicu prebacio na tu novu bateriju ako bi mogla podnest a ovo ostalo bi ostavio na ovoj startnoj jer se sve koristi vecinom dok motor radi odnosno puni i dali bi bilo dobro staviti onaj micro razdjelnik koji djeli visak struje ako bi je bilo prema praznijoj bateriji.

Unaprijed zahvaljujem a ako je off topic molim moderatore nek premjeste.

Nece bas bit da ta 60-ka ima alternator u sebi. Ne virujen da je natvojoj nesto drukcije
zorica
Old Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: quicksilver 500 fish,merc 60 efi

PostPostao/la salmat » 26. 11. 2013. (06:59)

Zorica ovo bas i nije ono sta me zanima a nije mi bas jasan ovaj tvoj odgovor,pa ako mozes objasni mi na koji nacin onda taj motor puni bateriju a i u specifikacijama motora pise da ima alternator 18 A (223 W) tako da sam malo :? :thumbup:
salmat
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Adriatic 7.90-Yanmar 3QM30

PostPostao/la Pape » 26. 11. 2013. (08:43)

...lipo ti stavi panel od 100-120W, regulator punjenja, i triba ti AGM baterija od minimalno 140Ah ako ćeš ostat samo na jednoj...šta se tiče cijene panela, ima ih od 5,5kn/W, pa do 15kn/W...regulatori su ovde od 90-2000kn (recimo 400kn da nije baš neko smeče), zavisi šta ti triba...a baterija od 140AH od 1650 +PDV...do...pa samo je nebo granica....

...eto čisto da znaš okvirno koliko bi te ta radost mogla koštat iako si frižider (bez kutije) dobija mukte.... :mrgreen: ...tako da kad si nabavija frižider u brodu, priča nije završila, tek sad imaš "problem"....
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.