zorica je napisao/la:moj sans ego tanka je linija izmedju 0,49 i 0,51 promila, tanka je linija i izmedju zutog i crvenog na semaforu, pa sta oces rec.
Htio sam reci da se zakoni mijenjaju, a i tumace prilicno neefikasno i da u tom tranzicijskom periodu se lovi cak i profesionalno ukrivo. Neki namjerno i svjesno, a neki cak i nesvjesno, no to ih ne opravdava.
Cinjenica je da kad netko izlovi tone gofa u dva dana na 5 km² maloj povrsini bez ikakvog nadzora, onda je to ilegalni ekocid, pa makar ga neki trenutacno vazeci zakon stitio i bio on profi na kvadrat. Po meni on/oni to nisu, jer po meni pravi profi ribar zna i poznaje more i razumije sto znaci prelov i koliko je to stetno za riblji fond. Znaci da mu zakon dozvoli da ulovi 25 tona, on bi i dalje bio u pravu pa dok ide ili sto?
Pa niti jedno more koliko god bilo bogato ili veliko ne moze to prezivjeti.
zorica je napisao/la:danas je zakon dobar i ne zove se krivolov, krivolov je nesto van zakona i to me ne interesira, interesira me ribolov i zakon. nema tumacenja kako kome pase. postoji zakon i tocka.
Slazem se i tako treba. A koliko ih zna do slova zakon i koliko je on zaista dobar, a koliko ih ga se pridrzava? A jos i gdje su kontrole koje bi trebale biti rigoroznije i profesionalno temeljno izvedene? A jos i drzava koja uglavnom nema pojma i samo kopira ili poslusno stavlja zakone po direktivi onih koji pojma nemaju o Jadranu i akvatorijalnom ribljem fondu.
zorica je napisao/la:najvise me smeta u tvom postu a i ostalim sto se profesionalni ribolov stavlja u isti kontekst sa krivolovom, a to nema veze jedno s drugim.
Ma nikada ne bih to u isti kos stavio i isprike ako sam cak i aludirao na to. Imam masu prijatelja profi-malih koji posteno zive od mora i znam sto je to. Tragicno je jako kad profi krsi zakon, a to je prilicno simptomaticno.
Pa i sam kazes i tu si potpuno u pravu slijedece:
zorica je napisao/la:nekome nazalost necija sposobnost smeta i to je ovde problem. vrlo malo i nimalo plivaricara ce ostvarit na legalan nacin ovakve ulove. oni koji ipak uspiju, kapa doli, a ovi drugi nadan se da ce ih sta prije iskorijenit
Ma meni je drago kad je ulov dobar i ljudi mogu posteno zivjeti od toga sto rade.
Smeta me samo kako se pojedninci ponasaju kao da nema sutra ili nekog drugog poslije njih, a tome sam svjedok svakog proljeca i svake jeseni i boli to sto im nitko nista ne moze ili ako vec nesto da jako, jako rijetko.