Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori
morskizec je napisao/la:E sad u ovoj kombinaciji imam dva pitanja, u voznji za suncanog dana dali ce istovremeno punjenje iz alternatora i solarnog stvarati ikakve probleme (bilo akumulatorima, ili regulatoru punjenja), i drugo, ako se ne varam u ovoj kombinaciji solari ne odrzavaju napunjenost startnog akumulatora (za period duzeg mirovanja) kako iskoristiti i tu mogucnost?
škarik je napisao/la:...I još nešto, čitavo vrijeme se ovdje piše o akumulatorima koji koštaju od 1000 - 2000 kn. Zar ne mogu koristiti obične, auto akumulatore i voditi brigu da ih ne ispraznim?
Hvala
škarik je napisao/la:2 servisna spojiš "zajedno" a startni ostaje startni. Regulatorom odlučuješ s koliko snage ćeš puniti startni a s koliko servisne. Ali ipak mislim kako možeš sva 3 odvojiti sa adekvatnim regulatorom ali opet za to nema potrebe jer ionako trošiš na vezu ona 2 servisna.
Grinteša je napisao/la:1. nemaš straha, ako je sve dobro instalirano, u vožnji ti puni alternator (jer ima jaču struju punjenja od solara).
2. zavisi kako su ti spojene servisne baterije (zajedno ili su odvojene).Ako su zajedno, onda uzmeš solarni regulator punjenja sa 2 izlaza i na jedan izaz spojiš servisne baterije, a na drugi startnu.
Neki regulatori se mogu podesiti, koliko % struje da šalju u koji regulator.
U mene je namišteno zimi 50% startna,50% servisna, dok ljeti stvim 90% na servisnu, a 10% na startnu.
Grinteša je napisao/la:Nisam vidio da postoji solar regulator za 3 baterije ali ako imaš 2 panela, možeš staviti i 2 regulatora punjenja .
Natrag na Ostala elektronička i električna oprema
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.