SOLARNI PANELI

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: SOLARNI PANELI

PostPostao/la beba » 04. 02. 2013. (22:01)

evo danas san malo gleda frižider i na njemu piše 75w jel to puno? Otvara se odozgo,a me zanima
koliko mu triba dnevno?
beba
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: maestral 710,marušić 580

PostPostao/la som » 04. 02. 2013. (22:10)

To ti je 6.25 A na sat punooo za brodski frižider.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la morskizec » 01. 04. 2013. (19:57)

Trenutacno sam jos u fazi planiranja elektrike na brodu, procita sam cijelu temu pa da vidim dali sam dobro shvatio.
Dakle kombinacija je slijedeca:

2 solarna panela,
2 servisne baterije
1 startna baterija
regulator punjenja za dvije baterije

Znaci solarne panele stavljam u paraleli na regulator punjenja, bateriju svaku na svoje direktno na njega i trosila preko regulatora da zastitim baterije od dubokog praznjenja.
Ako zelim da alternator u voznji puni sve tri baterije moram uzet i baterijski izolator s 1 ulazom i 3 izlaza i spajam ih svaki na svoj akumulator i alternator na ulaz, tako su baterije odvojene a sve se pune i iz alternatora.

E sad u ovoj kombinaciji imam dva pitanja, u voznji za suncanog dana dali ce istovremeno punjenje iz alternatora i solarnog stvarati ikakve probleme (bilo akumulatorima, ili regulatoru punjenja), i drugo, ako se ne varam u ovoj kombinaciji solari ne odrzavaju napunjenost startnog akumulatora (za period duzeg mirovanja) kako iskoristiti i tu mogucnost?
morskizec
New Entry

Tip plovila: Elan Pilotina (F606)

PostPostao/la škarik » 01. 04. 2013. (21:13)

Koliko sam pročitao ovdje, dok voziš na motoru koji puni baterije, solar radi svoje i uz adekvatan regulator ne može "prepuniti" baterije.
2 servisna spojiš "zajedno" a startni ostaje startni. Regulatorom odlučuješ s koliko snage ćeš puniti startni a s koliko servisne. Ali ipak mislim kako možeš sva 3 odvojiti sa adekvatnim regulatorom ali opet za to nema potrebe jer ionako trošiš na vezu ona 2 servisna.

I ja planiram uzeti komplet i evo čitam o tome, srfam internetom ali ću na kraju otić do prijatelja koji sve već ima u funkciji par godina i to "kopirati" na svoj brod. Snaga panela će ovisiti o dimenzijama panela odnosno širini natkabine ;) Iako snage nikad dosta u litnjim mjesecima (frižider), panel koji ću stavit će bit 80ka ili 90ka.

Pored ovih firmi koje ste nabrojili, ima li još koja firma koja je u međuvremenu postala "korektna" i spremna za davanje savjeta?

I još nešto, čitavo vrijeme se ovdje piše o akumulatorima koji koštaju od 1000 - 2000 kn. Zar ne mogu koristiti obične, auto akumulatore i voditi brigu da ih ne ispraznim?

Hvala
škarik
Old Senior Member

Tip plovila: TBB - trenutno/trajno bez broda

PostPostao/la Grinteša » 01. 04. 2013. (21:41)

morskizec je napisao/la:E sad u ovoj kombinaciji imam dva pitanja, u voznji za suncanog dana dali ce istovremeno punjenje iz alternatora i solarnog stvarati ikakve probleme (bilo akumulatorima, ili regulatoru punjenja), i drugo, ako se ne varam u ovoj kombinaciji solari ne odrzavaju napunjenost startnog akumulatora (za period duzeg mirovanja) kako iskoristiti i tu mogucnost?

1. nemaš straha, ako je sve dobro instalirano, u vožnji ti puni alternator (jer ima jaču struju punjenja od solara).
2. zavisi kako su ti spojene servisne baterije (zajedno ili su odvojene).Ako su zajedno, onda uzmeš solarni regulator punjenja sa 2 izlaza i na jedan izaz spojiš servisne baterije, a na drugi startnu.
Neki regulatori se mogu podesiti, koliko % struje da šalju u koji regulator.
U mene je namišteno zimi 50% startna,50% servisna, dok ljeti stvim 90% na servisnu, a 10% na startnu.
škarik je napisao/la:...I još nešto, čitavo vrijeme se ovdje piše o akumulatorima koji koštaju od 1000 - 2000 kn. Zar ne mogu koristiti obične, auto akumulatore i voditi brigu da ih ne ispraznim?
Hvala

U mene su sve olovni (kamionski) akumulatori.
Uz puno manje novaca, može poslužiti jednako dobro, samo treba više paziti da ne trošiš više struje, nego što paneli mogu proizvesti.
Tu je največi problem noč (kad solar ne puni, a frižider se stalno otvara :D ) ili kad je oblačno.
Grinteša
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gajeta 8.30 m (plastificirana) IMR 34

PostPostao/la dome » 01. 04. 2013. (21:48)

ja imam panel od 95W i frižider sa danfosovim kompresorom od 42W mi radi cijelu godinu dakle i cijelu zimu (volim uvijek imati leda za pelin i viski jbg.ne mogu ih piti bez leda) čak ni nakon cijele kišne setimane napon baterije nikada nije pao ispod 12.4V .Ispočetka sam i ja mislio kako je auto akumulator dovoljan ali nakon što sam ga ubio usred ljeta te ostao bez akumulatora kad mi je najviše trebao shvatio sam da to ni u kom slučaju nije isto te da dvostruka razlika u cijeni itekako ima smisla .... kod mene je to sve skupa spojeno prema porerovoj shemi uz ovu spravicu viewtopic.php?f=54&t=12465 te sve funcionira savršeno koga zanima neka prekopa postove uz pomoć pretražnika i sve će naći ....... ovdje imaš dosta informacija viewtopic.php?f=15&t=2373
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la morskizec » 01. 04. 2013. (22:01)

škarik je napisao/la:2 servisna spojiš "zajedno" a startni ostaje startni. Regulatorom odlučuješ s koliko snage ćeš puniti startni a s koliko servisne. Ali ipak mislim kako možeš sva 3 odvojiti sa adekvatnim regulatorom ali opet za to nema potrebe jer ionako trošiš na vezu ona 2 servisna.

Grinteša je napisao/la:1. nemaš straha, ako je sve dobro instalirano, u vožnji ti puni alternator (jer ima jaču struju punjenja od solara).
2. zavisi kako su ti spojene servisne baterije (zajedno ili su odvojene).Ako su zajedno, onda uzmeš solarni regulator punjenja sa 2 izlaza i na jedan izaz spojiš servisne baterije, a na drugi startnu.
Neki regulatori se mogu podesiti, koliko % struje da šalju u koji regulator.
U mene je namišteno zimi 50% startna,50% servisna, dok ljeti stvim 90% na servisnu, a 10% na startnu.

Servisne ne zelim spojiti zajedno jer mi je cilj da preko regulatora punjenja vidim pojedinacno stanje obje servisne baterije, i to zauzme oba izlaza na solarnom regulatoru punjenja. Jedino ako postoji verzija sa 3 izlaza? ali u tom slucaju bi trosilo i iz strartnog obzirom da svi potrosaci idu preko solarnog regulatora; osim ako postoji mogucnost da puni tri akumulatora a prazni samo 2? ali mi se to cini nekako tesko, i preskupo ako postoji?
morskizec
New Entry

PostPostao/la Grinteša » 02. 04. 2013. (05:43)

Nisam vidio da postoji solar regulator za 3 baterije ali ako imaš 2 panela, možeš staviti i 2 regulatora punjenja ;) .
Grinteša
Senior Member

Tip plovila: Gajeta 8.30 m (plastificirana) IMR 34

PostPostao/la morskizec » 02. 04. 2013. (21:07)

Grinteša je napisao/la:Nisam vidio da postoji solar regulator za 3 baterije ali ako imaš 2 panela, možeš staviti i 2 regulatora punjenja ;) .

ali i dalje onda nemogu "disableati" jednu bateriju za trosenje ?
morskizec
New Entry

PostPostao/la ivopilot » 04. 04. 2013. (13:28)

jako interesantna tema jer več dosta dugo planiram stavit solarne panele baš radi frižidera,a i radi nadopunjavanja baterije i sad tek vidim da je to aaaajjjjmeeee komplicirano hahahah :o al neču odustat mene zanima ima li ko ideju koji frižider bi mi bija ok za stavit u brod a da netrosi puno struje i da nije cijena abnormalna i di da ga odem kupit :D
ivopilot
New Entry

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: pasara

PostPostao/la dome » 04. 04. 2013. (18:10)

Ovo je tema o solarnim panelima a, ovdje je tema o brodskim frižiderima viewtopic.php?f=10&t=9455&hilit=brodski+fri%C5%BEider
Pitanja na temu frižidera postavi u za to predviđenu temu jer ovdje bi to bio nepotrebni OFF TOPIC .........

I da ne budem ja OFF našao sam na netu ovu ponudu jeftinih panela pa ako netko ima nemjeru kupovati evo mu prilike za proći jeftinije http://www.fiamm.hr/katalog/19/fotonapo ... ni-paneli/
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la Lujo » 12. 05. 2013. (10:56)

Nasao sam ovu stranicu s opremom za solarno i baterije itd.http://www.solarni-paneli.hr/pdf/cjenik.pdf
Jesu li ista konkuretni na ostale , jer se i ja mislim uzeti solar i servisnu bateriju od 180ah.
Lujo
Member

Tip plovila: arausa 25 GTR Scam SD 4.140 TIC 140hp

PostPostao/la škarik » 12. 05. 2013. (22:24)

Uzeo sam solar od njih, Maxcell 80W (paše mi po dimenzijama za natkabinu Dalmatinke) 450kn + PDV, od Veneka sam uzeo regulator za 2 baterije sa LCD display-em, a od Pixme iz Trogira nosače za solar. Bio bih uzeo sve od Pixme ali je trebalo čekat 2 tjedna a meni se žurilo ić u more s brodom. ;)
škarik
Old Senior Member

Tip plovila: TBB - trenutno/trajno bez broda

PostPostao/la solozabal » 10. 06. 2013. (15:32)

Jel solarni panel mora bit ista odignut od nadkabine? Pitan to
jel vidim da je ovaj moj direktno zavidan na nadkabinu i normalno
puni sad san uzeja jos jednoga pa se mislin i njega zavidat direk to mi je
nekako najlakse
solozabal
Member

Tip plovila: Merry Fisher 750 volvo 200; Istranka

PostPostao/la mikula moli » 10. 06. 2013. (16:14)

Bolje je kad je panel podignut par centimetara....
Tako se panel bolje hladi, jer ako nema hladjenja onda mu pada efikasnost....
Znaci ako je zavidan direkto radit ce on, al bolje bi radija odnosno vise bi dava struje ako je malo podignut tj ako se hladi sa donje strane....
mikula moli
Senior Member

Tip plovila: Leidi 600 + Suzuki 140

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: kvarnerić i 1 gost.