Viking 28 (ex "Leut")

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Leut

PostPostao/la domagoj » 29. 11. 2012. (20:34)

Hvala svima na podršci. Slike su uglavnom s mobitela i dijelom su slikane po noći, uz umjetno svjetlo, tako da ne daju u potpunosti najbolji prikaz. Odatle veliki kontrast, pa na nekim slikama sve djeluje puno tamnije, nego što je u naravi. Nakon što uskoro završim s lijepljenjem rebara treba sve izbrusiti, što me nimalo ne veseli.
domagoj
Member

Tip plovila: Leut Viking 9 m, IMR M34

PostPostao/la legi » 30. 11. 2012. (15:09)

Domagoj samo naprid,posao ti je za 5,a di ćeš većeg gušta kad sve napraviš sam... :thumbup: :thumbup:
Ne lovim lignje
legi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: 2 drvene barke-torpedo i scam

PostPostao/la domagoj » 07. 12. 2012. (19:01)

Ovo je od prošlog tjedna. Ostalo je još nekoliko rebara u provi.
slika
Stanje u subotu - ostalo još jedno rebro.
slika

Ovaj tjedan sam imao nekog drugog posla, a i vrijeme je hladno, pa se ne može raditi s epoksidom. Napravio sam svu pripremu i kad malo zatopli, onda ću i ovo završiti, više mi je dosadilo.
domagoj
Member

PostPostao/la Ćuvita » 09. 12. 2012. (19:15)

Ovo je prekrasno!Samo nastavi i bit ce to brod iz snova!
Ćuvita
New Entry

Tip plovila: Pasara Jugoplastika 4,60

PostPostao/la piškera » 12. 12. 2012. (18:35)

lipo je ovo vidit,....,kad još imaš malo vrimena i volje,...,divota !!
...riči dide mog:upamti zauvik da u njima vire ni,nisu oni ka i mi ...
piškera
Member

Vrsta ribolova: profesionalni

PostPostao/la newarr » 13. 12. 2012. (00:36)

bravo domagoj, ne odustaj! :thumbup:
newarr
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: pasara 440 marušić, tohatsu 2t 5ks

PostPostao/la COGI » 13. 12. 2012. (00:42)

Bravo Domagoj,dovedi posa do kraja,biće to lipi brod...

:thumbup: :wave:
Mijenjam korišteni eurodiesel
Tko uči,taj i nauči,kad tad
Iskustvo se ne uči,ono se stiče
Čovik se uči cili život,a umre ka neznalica
COGI
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Primorka,V.P. 12.5 KW

PostPostao/la luka » 13. 12. 2012. (17:59)

Sve pohvale !!!
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la masnipalac » 24. 12. 2012. (06:03)

bravo majstore, divim ti se s kakvom predanošću i entuzijazmom sređuješ brod,
kad bude gotov, biće prekrasan, na diku i ponos tebi koji si mu vratija život,
e da je barem više taki ljudi, ali zna se kako je, neko nema volje, neko nema novaca itd...
pozzzz
masnipalac
New Entry

Tip plovila: drvena pasara 4m, Mercury 5 4T

PostPostao/la ivanst1 » 14. 01. 2013. (08:53)

Svaka čast! Ja u tebi i sličnima za sada tražim uzor i inspiraciju. Nadam se da ćeš uspit. Ivan!
ivanst1
New Entry

Tip plovila: primorka 630:

PostPostao/la ivanst1 » 14. 01. 2013. (08:54)

Svaka čast! Ja u tebi i sličnima za sada tražim uzor i inspiraciju. Nadam se da ćeš uspit. Ivan!
ivanst1
New Entry

Tip plovila: primorka 630:

PostPostao/la newarr » 14. 01. 2013. (13:02)

blog o restauraciji španjolskega leuta iz 1924:
http://llagut.blogspot.com/
newarr
Member

Tip plovila: pasara 440 marušić, tohatsu 2t 5ks

PostPostao/la domagoj » 14. 01. 2013. (17:27)

Zanimljiv i poučan blog. Pratim ga već neko vrijeme. Ne znam španjolski, ali uključim prijevod. Po veličini, to je dovoljno mali brod da ga je gušt obnavljati. Netko tko ne proba, gledajući ovo rekao bi da je jednostavno, samo mijenjaš isto za isto. Međutim, nije baš tako jednostavno. Ima puno stvari o kojima treb a voditi računa, od izbora drveta, orjentacije godova, samog pilanja i obrade itd. Kad gledaš ovaj blog, oni dobro znaju šta rade, pa opet to ne ide baš brzo.
Meni pogotovo, nemam prethodnog iskustva, dovoljno slobodnog vremena niti nekoga da mi pomogne u radu, a moj brod je puno veći od ovog. Kombiniram tehnike prema zatečenom stanju, raspoloživim sredstvima i planiranom cilju.
Puno puta sam razmišljao o tome da restauriram brod na način da ga obnovim potpuno klasično, kao ovaj u ovom blogu. Međutim, kad sam napravio ugrubo računicu, samo za zamjenu rebara bi mi trebalo skoro kubik hrastovine. Da ne govorim, koliko vremena bi mi za to trebalo. Ovako, našao sam neki kompromis, kojim optimalno koristim ono što već imam ili je napravljeno već prije.
domagoj
Member

PostPostao/la luka » 14. 01. 2013. (20:35)

Majorka je fenomenalno ostvro i ima puno ljudi sto se bave ovim poslom, cesto idem tamo, sistem gradnje je jako slican sistemu gradnje na Jadranu, s ovim blogemom sam bio u kontaktu preko neta i moze svasta da se nauci.
Na ovom blogu je najinteresantnija stvar ovo sazrijevanje drveta u vodi, to se i kod nas nekad radili malo ko to praktikuje danas iako sam ja veliki pristalica toga. Pogotovo kad se radi sa hrastovinom koliko god bila suva postoji opasnost da hrastovina kad se ugradi i pocne da radi na mokro suvo pocne da puca, ali kad je stadjonata u vodu bilo morsku ili slatku vise nikad ne puca. Prednos susenja u vodi je u tome sto se drvo brze osusi, i ravnomjerno susi pa nema oapsnosti da se krajevi brze suse pa da pocnu da pucaju, jedini problem je kad se stadjonaje u more oce da je probije morski crv, a i ako se kasnije oce tretirati epoxyjem drvo je puno soli zato je bolja slatka voda, drvo bi trebalo biti potopljeno min 10 nedjelja pa onda izvadjeno i prosuseno u hladovini.
Ovo govori i u prilog necemu drugom da se nekad sve planiralo i drvo pripremalo za obnovu baraka, ali nazalos danas smo postali potrosacko drustvo. Nekad se murovina za barke brala dva puta godisnje u avgust i u januar sredinom tih mjeseca i to zarvijeme rasta mjesece iz mladog ka kunom, a danas se dvro bere 365 dana u godini i susi na brzinu. Postoji jos mnogo nacina za proces ubrzavanja susenja, dans postoje i kade s alkoholom u koje se potapa drvo i ubrzava proces susenja drveta, krace se drvo drzi nego u vodi, jedino moraju biti bazeni zatvoreni jer alkohol isparava i skup je. Posto sam imao barkariola u porodici kao dijede sjecam se da smo imali u 3 bunara i u metalne bacve vazda potopljenih balnana i ispilanih komada koji su se stadjonavali piturom su se ispisivali datumi na njima, i kao su se rabotalale barke kako se trosilo tako se dodavalo, imali smo i madrac u kojega su balvani bili lancima vezani i stadjonavali se kada je bilo puno posla, sjecam se i situacija kada je bilo puno posla pa se nije uspijevalo toliko dugo drzati drvo pa je djede kupovao slavonske hrastovine i nagrubo skrojena rebra kisao u bunar barem mjesec dana pa bi ih susio i onda doradjivao i ugradjivao jer je tada u konobu bilo barem po tri barke koje su se uporedo radile da se ne bi gubilo vrijeme, ali danas sve ocemo na presu pa je i takav kvalitet. Proljetos kad sam bio u Boku kupio sam jednu drvenu barku sasvim slucajno napravljenu 1949. godine htjeli motorkom da je ispilaju i naloze ove zime, ja stao autom i pitam sto rade s barkom, oce da je naloze, pitm ih za koliko ce da mi je prodaju ovaj jedan zbori daj 200 eura i nosi i tako je kupim. Tako da sam sad izmedju bozica i nove godine kad sam bio doma raspilavao balvane murovine koje je jos djede brao i napunio dva bunara puna da se stadjonaju, ne stoje mi na glavu, barku sam u konobu uvalio i neka cekao oce li popravka biti ovo ili sledece ljeto vidjet cemo.
luka
Meštar kalafat

PostPostao/la domagoj » 14. 01. 2013. (20:44)

E, to će sigurno biti interesantno.
domagoj
Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.