Postao/la luka » 14. 01. 2013. (20:35)
Majorka je fenomenalno ostvro i ima puno ljudi sto se bave ovim poslom, cesto idem tamo, sistem gradnje je jako slican sistemu gradnje na Jadranu, s ovim blogemom sam bio u kontaktu preko neta i moze svasta da se nauci.
Na ovom blogu je najinteresantnija stvar ovo sazrijevanje drveta u vodi, to se i kod nas nekad radili malo ko to praktikuje danas iako sam ja veliki pristalica toga. Pogotovo kad se radi sa hrastovinom koliko god bila suva postoji opasnost da hrastovina kad se ugradi i pocne da radi na mokro suvo pocne da puca, ali kad je stadjonata u vodu bilo morsku ili slatku vise nikad ne puca. Prednos susenja u vodi je u tome sto se drvo brze osusi, i ravnomjerno susi pa nema oapsnosti da se krajevi brze suse pa da pocnu da pucaju, jedini problem je kad se stadjonaje u more oce da je probije morski crv, a i ako se kasnije oce tretirati epoxyjem drvo je puno soli zato je bolja slatka voda, drvo bi trebalo biti potopljeno min 10 nedjelja pa onda izvadjeno i prosuseno u hladovini.
Ovo govori i u prilog necemu drugom da se nekad sve planiralo i drvo pripremalo za obnovu baraka, ali nazalos danas smo postali potrosacko drustvo. Nekad se murovina za barke brala dva puta godisnje u avgust i u januar sredinom tih mjeseca i to zarvijeme rasta mjesece iz mladog ka kunom, a danas se dvro bere 365 dana u godini i susi na brzinu. Postoji jos mnogo nacina za proces ubrzavanja susenja, dans postoje i kade s alkoholom u koje se potapa drvo i ubrzava proces susenja drveta, krace se drvo drzi nego u vodi, jedino moraju biti bazeni zatvoreni jer alkohol isparava i skup je. Posto sam imao barkariola u porodici kao dijede sjecam se da smo imali u 3 bunara i u metalne bacve vazda potopljenih balnana i ispilanih komada koji su se stadjonavali piturom su se ispisivali datumi na njima, i kao su se rabotalale barke kako se trosilo tako se dodavalo, imali smo i madrac u kojega su balvani bili lancima vezani i stadjonavali se kada je bilo puno posla, sjecam se i situacija kada je bilo puno posla pa se nije uspijevalo toliko dugo drzati drvo pa je djede kupovao slavonske hrastovine i nagrubo skrojena rebra kisao u bunar barem mjesec dana pa bi ih susio i onda doradjivao i ugradjivao jer je tada u konobu bilo barem po tri barke koje su se uporedo radile da se ne bi gubilo vrijeme, ali danas sve ocemo na presu pa je i takav kvalitet. Proljetos kad sam bio u Boku kupio sam jednu drvenu barku sasvim slucajno napravljenu 1949. godine htjeli motorkom da je ispilaju i naloze ove zime, ja stao autom i pitam sto rade s barkom, oce da je naloze, pitm ih za koliko ce da mi je prodaju ovaj jedan zbori daj 200 eura i nosi i tako je kupim. Tako da sam sad izmedju bozica i nove godine kad sam bio doma raspilavao balvane murovine koje je jos djede brao i napunio dva bunara puna da se stadjonaju, ne stoje mi na glavu, barku sam u konobu uvalio i neka cekao oce li popravka biti ovo ili sledece ljeto vidjet cemo.