poribljavanje mora

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: poribljavanje mora

PostPostao/la Sabarakandi » 18. 12. 2010. (13:03)

luc je napisao/la:Znači kod vas se može nabaviti mlađ orade težine 10 grama u travnju ?

ne... :cry: za sada uvoz..

samo velika mrijestilišta vani, koja mogu kondicionirati matice, imaju ranije veću mlađ...
Sabarakandi
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni

PostPostao/la luc » 18. 12. 2010. (22:30)

A di ima u Omišu mrijestilište ?
luc
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Fantastikus 32 Volvo D3 2x190

PostPostao/la Sabarakandi » 20. 12. 2010. (19:05)

luc je napisao/la:A di ima u Omišu mrijestilište ?

:?: ne sjećam se da sam spomenuo da ga tu ima... :?
Sabarakandi
New Entry

PostPostao/la luc » 20. 12. 2010. (19:21)

Pa u lokaciji ti piše Omiš, što drugo zaključiti.
luc
Senior Member

PostPostao/la surfer » 20. 12. 2010. (23:12)

Sabarakandi je napisao/la:Da, uzgoj ribe je definitivno budućnost za većinu vrsta na ribarnicama....tehnologije za uzgoj drugih vrsta već postoje, ali su skupe pa nisu zaživile u proizvodnji, ali ni to nije daleko...

Ovo mi baš nije jasno, zašto bi uzgoj trebao biti budućnost, već sada ima dosta ribe iz uzgajališta, mislim količinski na orade i brancine, idem rijetko na ribarnicu ali čini mi se da ih ima za kupit skoro tokom cijele godine, ispada kao da je već riješena sudbina nekih ribljih vrsta, nebi bilo bolje da se potiče ulov divlje ribe iz mora, odnosno reorganizacija ribarstva, onakva kakvu je napravio davnih godina ministar ribarstva hrvatsko podrijetla na novom zelandu!? :think:
There is one thing far more important than freedom of speech and that is the freedom to live!! by P.W.
surfer
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin + Honda 40

PostPostao/la Sabarakandi » 21. 12. 2010. (12:34)

luc je napisao/la:Pa u lokaciji ti piše Omiš, što drugo zaključiti.

to sam se utrpao ženi u stan... :D to ti je kad dođeš iz Zg. pa tražiš di ćeš se skrasiti... :D
a posao je vezan uz ST...trenutno se "restrukturiramo" i tražimo lokaciju za novo mrijestilište...kroz koju godinu ćemo profunkcionirati...
do tada, otvoreni smo za "stručne savjete" :thumbup:
Sabarakandi
New Entry

PostPostao/la Sabarakandi » 21. 12. 2010. (12:48)

surfer je napisao/la:
Sabarakandi je napisao/la:Da, uzgoj ribe je definitivno budućnost za većinu vrsta na ribarnicama....tehnologije za uzgoj drugih vrsta već postoje, ali su skupe pa nisu zaživile u proizvodnji, ali ni to nije daleko...

Ovo mi baš nije jasno, zašto bi uzgoj trebao biti budućnost, već sada ima dosta ribe iz uzgajališta, mislim količinski na orade i brancine, idem rijetko na ribarnicu ali čini mi se da ih ima za kupit skoro tokom cijele godine, ispada kao da je već riješena sudbina nekih ribljih vrsta, nebi bilo bolje da se potiče ulov divlje ribe iz mora, odnosno reorganizacija ribarstva, onakva kakvu je napravio davnih godina ministar ribarstva hrvatsko podrijetla na novom zelandu!? :think:

da, orada i brancina ima dovoljno...
no, pic se već dugo uspješno mrijesti i uzgaja, ali ga zbog sporog rasta uzgajivači ne vole...
ovčica, arbun i neke druge vrste su također uspješno mriještene, ali još, ponavljam, još nije krenuo njihov uzgoj...mislim da će brzo (par godina) doći i taj dan.
problem je uzgoj u kavezima i rukovanje ribom, koja se tu ćesto ozljedi, rane se inficiraju i riba ugiba...mortaliteti su takvi da se ovakav uzgoj zato ne isplati...
kad kažem da je uzgoj budućnost, mislim na uzgoj u recirkulaciji u tankovima na kopnu...puno lakše rukovanje, stalna je kontrola svih aspekata proizvodnje, nema bolesti, štetnog utjecaja na okoliš...etc.
U recirkulaciji će se moći puno više ribljih vrsta uzgajati..
jedini razlog zašto ih kod nas još nema, su prostorni planovi, jer oni koji ih rade nisu predvidjeli takvu djelatnost, postupci promjene prostornih planova su čisti sado mazohizam, i to se prvo treba riješiti...
ulaskom u EU, vjerojatno 2012, talijani će nam kočariti ispred nosa....koliko ribe ima u njihovom dijelu mora, ne treba ponavljati..

ne znam kako su to riješili na Novom Zelandu, ali ćisto sumnjam da će naši političari imati muda "postaviti se" i zaštititi naše more...no, to je druga tema.....
a kad malo pogledaš po ribarnicama, bijele ribe (dozvoljene izlovne veličine) baš i nema uvijek niti je ima tako puno...

otpremni centri i veletržnice ribe, koje će postati obvezna mjesta prodaje ribe, omogučiti će talijanima da tamo kupe našu ribu, i odvezu je doma...i šta onda ostaje našim ribarnicama?

ili ribarima, kad im opale kvote, a dio kvota prodaju talijanima?

mislim da je budućnost lova divlje ribe neizvjesna, i da će tržište biti nemilosrdno...zato mislim da je uzgoj budućnost...za opskrbu ribarnica..
Sabarakandi
New Entry

PostPostao/la mala od kužine » 21. 12. 2010. (19:33)

Na žalost mislim da si u pravu.
Kolika je dopuštena veličina škampa za prodavati na ribarnici?
Ono što ja viđam su novorođenčad :thumbdown:
"Zaletjela se iako je bilo upaljeno crveno svjetlo,prošla između rampe i uzalud sam joj vikao i gestikulirao da se zaustavi jer nije me obadavala nego pun gas nastavila,preletjela most u trenutku dok je bio podignut najmanje dva i pol metra,zaustavila se tek na kopnu i sad sjedi u kafiću."
mala od kužine
Old Senior Member

Tip plovila: Nautika 600k, yamaha 4t 100k, yamaha 4t 6k

PostPostao/la luc » 21. 12. 2010. (22:08)

Talijani će kupiti samo ono što im mi prodamo, i to ako plate više nego domaći. Što do danas nikako nije bio slučaj. Što se toga tiče mirno spavajte. Talijani kupuju viškove koje hrvatsko tržište ne može konzumirati .
Što se tiče uzgoja, broj vrsta je vrlo limitiran mnogobrojnim biološkim, ekonomskim, tehnološkim i inim čimbenicima, tako da se ništa sa sigurnošću nemože predvidjeti, a bitan detalj je da i ribu iz uzgoja treba nahraniti, a ti izvori su isto tako limitirani, i cijene sirovina za riblju hranu su u vrtoglavom porastu. Prije samo 5 godina, riblja hrana je sadržavala cca 80 % ribljeg brašna, i koštala je 6 kn/kg, danas hrana sa 40 % udjela ribljeg brašna košta 9 kn/kg, a efikasnost je manja.
luc
Senior Member

PostPostao/la surfer » 22. 12. 2010. (11:36)

mala od kužine je napisao/la:Kolika je dopuštena veličina škampa za prodavati na ribarnici?

Znam samo da je oko vrše za škampa smanjeno, kad je to već bilo, za 3 puta, bilo je u otvorenom moru prije nekoliko mjeseci o tome...

luc je napisao/la:Talijani će kupiti samo ono što im mi prodamo, i to ako plate više nego domaći. Što do danas nikako nije bio slučaj.

Talijani već sada kupuju dosta toga šta naši ribari ulove, zato jer plaćaju više, barem šta se tiče plave ribe!!

Sabarakandi je napisao/la:ne znam kako su to riješili na Novom Zelandu, ali ćisto sumnjam da će naši političari imati muda "postaviti se" i zaštititi naše more...no, to je druga tema.....

To svakako, nažalost...nije da sam protiv uzgoja, ali mislim da je divlja riba kvalitetnija nego uzgojena, i za to bi se trebali borit, za zdravu hranu a ne umjetnu, a to je isto i razlog zašto idemo na more, da nešto i ulovimo...
There is one thing far more important than freedom of speech and that is the freedom to live!! by P.W.
surfer
Old Senior Member

Tip plovila: Bakan 5 cabin + Honda 40

PostPostao/la luc » 22. 12. 2010. (11:55)

Točno je to što si napisao u vezi plave ribe, ja sam u postu mislio prvenstveno na koćarsku. Iznimka je inćun Italija i tunj Japan. Mislim da što se tiče konzumacije divlje ribe stvar nije uopće upitna, pogotovo dok se trlja lovi u izobilju, a cijena skoro ka i srdela. Uzgoj pronalazi svoje mjesto prvenstveno u turističkoj sezoni, kada jedino on može zadovoljiti veliku potražnju za pečenom ribom odgovarajuće veličine.
luc
Senior Member

PostPostao/la ivanposedarje » 31. 01. 2011. (14:36)

evo kod mene je u novigradskom moru bija slučaj da su poribljavali more sa 2 tone mlađi orade i brancina. Nakon godinu dana zbog oradi više nema kozica(sve su potamanile,dolazile su u sam kraj kupačima među noge,ko pirane. otkad su nam to napravili,poremećen je cili ekosustav,

Boze oprosti im neznaju sto rade!
ivanposedarje
New Entry

PostPostao/la tango91 » 13. 02. 2011. (20:31)

e čuo sam kako se treba dobit odobrenje ministarstva ako se želi poribljavat neki dio obale, pa bi zamolio ako netko zna nešto više o tome da me uputi jer udruga koju samo osnovali želi pustit riblju mlađ. Nebi volili radit nešto kontra zakona jer ako nije problem rješit zakonsku proceduru onda bi i to riješili.
kad budem velik uhvatit ću veliku ribu
tango91
New Entry

Tip plovila: Maestral 710

PostPostao/la emils » 13. 02. 2011. (20:44)

Jedino što zakon kaže o poribljavanju na moru je

Zakon o morskom ribolovu NN 56/10

Poribljavanje

Članak 19.

(1) Poribljavanje ribolovnog mora ribom i drugim morskim organizmima dopušteno je samo na temelju rješenja koje, uz suglasnost ministra nadležnog za zaštitu prirode, donosi ministar.

(2) Zabranjeno je poribljavanje ribolovnog mora alohtonim vrstama riba i drugim morskim organizmima.

(3) Protiv rješenja iz stavka 1. ovoga članka nije dopuštena žalba, ali može se pokrenuti upravni spor. Pokretanje upravnog spora ne odgađa izvršenje rješenja.

Znaći kontaktirati ministarstvo i pitati

Besplatni telefon 0800 203 200
Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka od 08:00 do 16:00 sati
Prijave se mogu uputiti i putem e-mail adrese prijava@mps.hr .
emils
Moderator

Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la Sabarakandi » 22. 02. 2011. (12:17)

možda bi bilo lakše doći do odgovora preko Uprave ribarstva u Zadru...023 309 820
Sabarakandi
New Entry

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 27 gostiju.