APSURD

Diskusije o ekologiji, biologiji i zaštiti mora

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Re: APSURD

PostPostao/la gof1 » 30. 11. 2008. (19:43)

Morskivrabec prvo isprika jer sam mislio da si iz Istre pa sam spomenuo tvoju neupućenost u "ćevapćiće" jer sam to pročitao na izvještaju s takmičenja iz tog dijela ljepe nam naše,bez uvrede Istrijani ;) .
Gledaj, evo ajmo ovako niko takmičare neosuđuje za ribocid nedajbože za ekocid i to smo rasčistili.Ali zar nesmatrate svi vi koji ste negacijska skupina na ovoj temi da bar ako ništa nego zbog takmičarskog duha da uvedete nešto novo i izbacite staro kad već po vama sve tu funkcionira bajno i sjajno,npr. zar nebi bilo zanimljivije limitirati veličinu udice!?Neznam možda griješim ali športska društva su ta koja bi trebala biti primijer ,neko kome primarni cilj nije uloviti već loviti ribu te shodno tome i prilagoditi pravila.Gledam,čitam i pratim neke stvari vezane općenito za ribolov,vidim da je velika većina takmičenja C&R karaktera u svijetu bilo na slatkovodnim ili morskim vodama nevidim razlog zašto kod nas se nebi bar krenulo malo u tom smijeru.
gof1
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: trenutno bez plovila ;-)

PostPostao/la morskivrabec » 30. 11. 2008. (19:56)

Raptore, vidim ribu za brodet :lol:
Ma nisam rekao da se na nekim natjecanjima pravila ne krše, ali to ne može vrijedit za sve općenito. Štos je u tome da ste se ovdje obrušili na ŠRD općenito, a tko može zaustavit pojedinca da lovi ribu ispod mjere kako na natjecanjima tako u svakodnevnom ribolovu? Tko će ih prijaviti? Jesi li ti prijavio inspektoratu nekoga nakon što si ovo fotografirao? Nisi! Nisu problem ŠRD ni natjecanja nego svjest ljudi. Niti jedan ŠRD ne postoji da bi vršio pomor ribe.

Gof1, isprika prihvaćena. Ne spadam u negacijsku grupu, jer ja inače jesam za mijenjanje pravila na natjecanjima, ali jednako tako ne dam da se pljuje po ribolovnim društvima, jer istina je da se na ovom forumu se spominjao "ribocid" "ekocid" itd.
'Ko ne zna bestimat, neka kupi parangal
morskivrabec
Korisnik baniran

PostPostao/la raptor » 30. 11. 2008. (20:33)

Vrabac,ta riba ni za brujet ;) Nitko se nije obrušio na klubove već na njihova pravila koja se sprovode na natjecanjima,ništa drugo.
Naravno da je teško ili nemoguće iskontrolirat svakog pojedinca ali natjecanja se svakako mogu i moraju kontrolirat.
Dalje,ja ovdi ne pišem o tome da bi pojedina društva trebalo prijavljivat već da ona sama promijene pravila a prilikom natjecanja
a to sad jel povečanjem veličine udive ili keč /relis manje važno :!: A i zašto se na nekom natjecanju mora izvuć i uništit stotina kila ribe bez veze :?: a posli se dili ili pokloni :!: Pa malu ribu bi tribalo odma puštat a veču ostavit za potrebe žderačije i opijanja nakon ribolovne seanse :mrgreen: A da ne govorim o "treninzima" organizatora prije samog natjecanja,pa nego ča se radi nego lovi do besvjesti a sve radi promiđbe pojedinaca ili udruge.A šta to cijenjene udruge pridonose glede očuvanja i obnavljanja ribe ili
brige o moru,a skoro pa ništa :!: Jednom na leto se kao organizira akcija čišćenja podmorja i to da nema klubova podvodnih ribolovaca koji i izvade sve smeće vanka nebi ni to napravili(osim ča su dali kao barke za prikupljanje) :lol:
Sićan se jednog leta,frend i ja smo tili dat 5000 maraka za kupnju mlađi i ošli pitat u jedan ŠRD da neka i oni primetnu pet iljadarki pa ćemo kupit nešto pomenute mlađi.Znaš ča su rekli "glavešine" :?: da bi oni dali i to samo ako daju lovu i klubovi iz okolnih mjesta ,jer neče kao oni kupovat mlađ a posli će tu odraslu ribu lovit klubovi iz okolice a nisu dali ni lipe :o :o :o
Eto,od toga dana san raskrstija sa pomenutim "kružocima" ,uredno kupim dozvolu za ribičiju a oni i njiovo viđenje "brige" o moru
me ne interesira(baren dok se neke stvari ne promine) :!:
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la morskivrabec » 30. 11. 2008. (20:38)

Pravila ne pišu klubovi, pravila i to vrlo jasna i opširna daje hrvatski ribolovni savez koji pak ta pravila preuzima od svjetske udruge, pa klubovi tu ne mogu utjecat kad je riječ o službenim natjecanjima i reuzltatima na osnovu kojih se biraju i reprezentativci u samoj konačnici. No, klubovi mogu puno toga uradit na pravilima za svoja neslužbena natjecanja koja ne spadaju pod savez, a to su razni kupovi, prigodna natjecanja itd.
morskivrabec
Korisnik baniran

PostPostao/la karamba » 30. 11. 2008. (20:47)

ja znam jedan slučaj a bilo ih je i više : bilo je natjecanje i jedna osoba iz malinske je ulovila 2 ribe blizu kila kvalitetne te je iste sakrio te kasnije prodao a sičariju predao na vaganje te se time kasnije u više navrata i hvalio ! činjenica je da ima puno zlih ljudi koje ne jebe dali su ulovili škarpinicu ili šampjera od 15 deki jednostavno ne trepnu ! ja nisam neki anđelič ali sam pustio stvarno puno riba ,male uvjek a znam i veče. prije godinu dana sam uzeo jednog starijeg domačeg čovjeka išli dignut vršu a unutra 15-ak kil kantri ja otvorim vrata i jedno 6-7 kantara bacim nazad u more ,kad je tip skužio šta radim skoro je u more skočio ,svega mi je rekao !!! , i šta dalje govorit.
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la unije » 30. 11. 2008. (20:56)

gof odakle ti to da će se te lignje koje su sad u zatočeništvu tamo i izmrijestiti ? baš me to zanima.. i di bi se mogli naći podaci o tome ?
slažem se sa stavom da se lignja/riba vraća u more na tim takmičenjima.(ako će preživjeti ).lignjolov takmičenja, mislim da je to kap u moru lignjolova, jer prije koju godinu uz W obalu Istre koče su lovile 150 kila liganja na dan ! (nemojte me sad loviti za kilo gore i dolje neću polemizirati o tome). i sam sam kao dite išao na takmičenja i taj mi je ribolov u krvi od kad znam za sebe. država je uredila to područje postoje klubovi i to je cijeli svijet za sebe. u svakom kadetu i junioru koji su na takmičenju vidim sebe kad sam inficiran ribolovom čitao sve o tome, provodio dane i noći na moru i guštao u svakom trenutku koji je većim dijelom i odredio moj život. puno nas je koji lovimo i smatram da mora jačati svijest o sačuvanju života. riblji fond jadrana je ograničen a nas je sve više i sve smo bolje opremljeni. naše društvo i država moraju više brinuti o tome. na bilo koji način koji će biti učinkovit; sredstvom prisile, obrazovanjem,....
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la raptor » 30. 11. 2008. (21:06)

unije je napisao/la:gof odakle ti to da će se te lignje koje su sad u zatočeništvu tamo i izmrijestiti ? baš me to zanima.. i di bi se mogli naći podaci o tome ?
slažem se sa stavom da se lignja/riba vraća u more na tim takmičenjima.(ako će preživjeti ).lignjolov takmičenja, mislim da je to kap u moru lignjolova, jer prije koju godinu uz W obalu Istre koče su lovile 150 kila liganja na dan ! (nemojte me sad loviti za kilo gore i dolje neću polemizirati o tome). i sam sam kao dite išao na takmičenja i taj mi je ribolov u krvi od kad znam za sebe. država je uredila to područje postoje klubovi i to je cijeli svijet za sebe. u svakom kadetu i junioru koji su na takmičenju vidim sebe kad sam inficiran ribolovom čitao sve o tome, provodio dane i noći na moru i guštao u svakom trenutku koji je većim dijelom i odredio moj život. puno nas je koji lovimo i smatram da mora jačati svijest o sačuvanju života. riblji fond jadrana je ograničen a nas je sve više i sve smo bolje opremljeni. naše društvo i država moraju više brinuti o tome. na bilo koji način koji će biti učinkovit; sredstvom prisile, obrazovanjem,....

Konfederalni,fala kurcu da se jednom složim sa tobon :lol: naravno da nisu natjecanja krivac ča ni ribe ili liganja već debelim dijelom profesionalni ribari a i mi sportaši svako leto učinimo popriličnu štetu :!: Zato i smatram da bi ŠRD morali biti svijetao primjer očuvanja,obnove,edukacije itd... ;)
raptor
Korisnik baniran

PostPostao/la gof1 » 30. 11. 2008. (21:25)

morskivrabec je napisao/la:Pravila ne pišu klubovi, pravila i to vrlo jasna i opširna daje hrvatski ribolovni savez koji pak ta pravila preuzima od svjetske udruge, pa klubovi tu ne mogu utjecat kad je riječ o službenim natjecanjima i reuzltatima na osnovu kojih se biraju i reprezentativci u samoj konačnici. No, klubovi mogu puno toga uradit na pravilima za svoja neslužbena natjecanja koja ne spadaju pod savez, a to su razni kupovi, prigodna natjecanja itd.

Ko sačinjava savez?
gof1
Senior Member

PostPostao/la morskivrabec » 30. 11. 2008. (21:27)

Jebote, evo se i ja slažem s raptorom!!! :D
morskivrabec
Korisnik baniran

PostPostao/la morskivrabec » 30. 11. 2008. (21:35)

Klubovi, odnosno ŠRD, ali su na žalost stvari tako postavljene da imaju pravo glasa ko kokoš među lisicama, ničim ne mogu utjecat na pravila. Puno je toga u pravilniku s čime se klubovi ne slažu, ali mogu svirat kurcu jer se o moru kod nas ne odlučuje na moru nego u Zagrebu, a uz to lijepo sam napisao da se pravila preuzimaju od svjetske udruge ribolovnih saveza pa je teško, fakat teško postići bilo kakve promjene.
Kakvi nam ljudi odlučuju o moru navest ću primjer iako nema veze s ribanjem. Sukladno svojim prof obvezama pitao sam pomoćnika ministra slaže li se s izgradnjom marine u gruškom zaljevu. Sve je pohvalio, rekao kako je to super ideja, ali vidim ja da se koristi frazama, da guta knedle u grlu. Poslije ga pitam, ajte vi recite meni neslužbeno što mislite o tome, a on meni da će to bit najveća katastrofa za Dubrovnik i da smo popizdili ako budemo išli gradit marinu.
I što će meni što se on privatno s tim ne slaže kad će se jebiga kad se bude odlučivalo koristit njegovo službeno mišljenje i ode Gruž u P.M.
morskivrabec
Korisnik baniran

PostPostao/la gof1 » 30. 11. 2008. (21:49)

unije je napisao/la:gof odakle ti to da će se te lignje koje su sad u zatočeništvu tamo i izmrijestiti ? baš me to zanima.. i di bi se mogli naći podaci o tome ?

Unije bilo bi jako poželjno da nekažem kulturno pročitati nešto što neko napiše prije nego što postaviš ovako pitanje jer nije uredu nekome stavljati riječi u usta.To što skupina entuzijasta pokušava nešto čim nemogu izazvati nikakvu štetu veću od učinjene je za mene pohvalno ma kakav ishod bio,jer nisam upućen do kakvih je rezulta znanost došla ako su i vršeni takvi pokusi kao što sam i napisao u ranijem postu
gof1 je napisao/la:
raptor je napisao/la:Da ipak nije sve crno pobrinuo se PŠRD Ramova iz Krvavice kraj Makarske koji je organizirao natjecanje u lignjolovu i gle čuda :o
sve ulovljene lignje na kraju natjecanja vračene su ŽIVE natrag umore :!: :!: :!: Eto svitla na kraju tunela te kako vidimo ipak neka šrd rade na promociji ribolova k&r što je za svaku pohvalu ;) Da ne duljim evo i priloga sa natjecanja;

Malo koja jadranska udruga sportskih ribolovaca ne organizira natjecanje u lovu liganja. Međutim, samo PŠRD Ramova iz Krvavice kraj Makarske rezultate natjecanja baca u vodu - ulov vraća u more! Tako je bilo i na Trećoj lignjadi održanoj 15. studenog u povodu 10. godišnjice postojanja kluba.
Osim svih 35 članova kluba, natjecali su se i ribolovci iz Makarske, Brela, Batoša i Podgore - ukupno 40 dvočlanih ekipa.

U organizaciji natjecanja sudjelovali su i mnogi od skoro 100 registriranih prijatelja kluba, među njima i simpatični Martin, Rastislav i Patrik, nautičari iz Slovačke.
Oni su bili zaduženi za prikupljanje, održavanje na životu i na kraju vraćanje u more živih ulova. Zapravo, lignje su pustili u veliki bazen - akvarij, koji je u klupskoj lučici izgradio Tonči Čizmić, predsjednik kluba i pokretač svih aktivnosti vezanih uz more u Krvavici.

Inače, lovilo se u uvali čije ime nosi klub. Ulov je bio dosta slab, tek 94 komada od kojih je jedino lignja koju je panulom prevario Ivo Bratuš bila nešto teža - 540 grama. No, to mu nije bilo dovoljno za bolji plasman jer je o njemu odlučivao broj ulovljenih i sucima živih predanih liganja. Najviše ih je ulovljeno u sumrak na svega 5-6 m dubine, a dobro su se lovile i pod umjetnim svjetlom, čak i tijekom bakljade potkraj natjecanja !

Bilo bi dobro kada bi i ostali klubovi organizirali ovakav tip ribolova ili lignjolova te se poveli za ovim svijetlim primjerom društva iz Krvavice ;) Čestitke organizatoru i natjecateljima kao i njihovim gostima :!:
slika

Te evo i djeliča atmosfere sa natjecanja

Ovakav pristup takmičenju ŠRD-a Ramova je iz razloga što mise da će se lignja baš u tim bazenima izmrijestiti (provijereno) te da će tako doprinjeti proširenju te populacije,e sad koliko je to moguće nisam kompetentan da bi o tome sudio,bilo bi pohvalno da im neko iz instituta obrazloži sa stručnog stajališta o vjerojatnoći istog pothvata.U svakom slučaju je akcija pohvalna i bar se trude nešto napraviti za razliku od ostalih...

Mislim da pisanje o gospodarskom ribolovu kao jednom od glavnih uzročnika smanjenja ribljeg fonda je apsolutno argumentirano i mislim da je to manje više svima jasno ali opet to je neka druga tema znači OFF TOPIC je pisanje sličnih postova.Bilo bi poželjno otvoriti i raspravu i na tu temu ali da nebude "ja u kupe ti u špade" mislim da će onda argumenti o ispravnosti gospodarskih ribolovnih alata biti balastne vode ili globalno zatopljenje.
gof1
Senior Member

PostPostao/la lupis » 30. 11. 2008. (21:49)

pa svako normalan zna ko je najveći štetočina,ali je nesportski razmišljat da baš ti sa te dvi zanzuline koje ne vratiš u more nećeš puno napravit(karikirano).

Dica ili nekakvi juniori nek love sitniš...,ali ozbiljan čovik od 20 ili 60 godina...,ča njemu teba u životu 5 kila zanzulina ili arbuni nedonoščad!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la unije » 30. 11. 2008. (22:21)

Citat gofa1:
Ovakav pristup takmičenju ŠRD-a Ramova je iz razloga što mise da će se lignja baš u tim bazenima izmrijestiti (provijereno) te da će tako doprinjeti proširenju te populacije,e sad koliko je to moguće nisam kompetentan da bi o tome sudio,bilo bi pohvalno da im neko iz instituta obrazloži sa stručnog stajališta o vjerojatnoći istog pothvata.U svakom slučaju je akcija pohvalna i bar se trude nešto napraviti za razliku od ostalih...[/quote]

ok gof1 sori, vidim da si napisao kako Oni misle da je to provjerena stvar o mrijestu u zatočeništvu liganja. osobn mislim da lignje ne mogu tu preživjeti i izmrijestiti se. valjda ćemo saznati nekakav stručan podatak o tome. još jednom sori i ne zamjeri
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la Strici » 30. 11. 2008. (22:32)

Eh kad bi svako počeo od sebe, a ne čekao da počne drugi. No mi smo ljudi, da ne kažem pobliže šta smo lokalno, pa je tako nama svima u genima.
A za početak treba kastrirati. Da kažem na livo jaje naprimjer. Koga? Nas naravno ne, one iz ribolovnog saveza, da bar nekoga navedem. :D
Jer čekati da neki dinosauri izumru; to neide, jer su dinosauri na natjecanjima več podučili podmladak. ;)
Ili bi trebalo i ovdje koga kastrirati? :D
Hej omladino. Da nekom ne padne ideja početi sa menom. Ja sam več kastriran. :lol:
Zadnja izmjena: Strici; 30. 11. 2008. (22:35); ukupno mijenjano 1 put/a.
Strici
Senior Member

Tip plovila: Westerly 31 Kech Volvo MD2B, Leisure 17 KK

PostPostao/la unije » 30. 11. 2008. (22:34)

daj strici sad si mi pokvario večer sa tim kastriranjem. jebate lako je o tome pričat u nekim godinama, sori ali to je tako, kad imaš 20 i nešto onda ti je to sve :lol: :lol: tako da vrijednost samog čina i njegova prijetnja opasno slabe idući u prošlost pardon starost
(ne zamjeri šala mala)
unije
Korisnik baniran

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.