Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori
unije je napisao/la:gof odakle ti to da će se te lignje koje su sad u zatočeništvu tamo i izmrijestiti ? baš me to zanima.. i di bi se mogli naći podaci o tome ?
slažem se sa stavom da se lignja/riba vraća u more na tim takmičenjima.(ako će preživjeti ).lignjolov takmičenja, mislim da je to kap u moru lignjolova, jer prije koju godinu uz W obalu Istre koče su lovile 150 kila liganja na dan ! (nemojte me sad loviti za kilo gore i dolje neću polemizirati o tome). i sam sam kao dite išao na takmičenja i taj mi je ribolov u krvi od kad znam za sebe. država je uredila to područje postoje klubovi i to je cijeli svijet za sebe. u svakom kadetu i junioru koji su na takmičenju vidim sebe kad sam inficiran ribolovom čitao sve o tome, provodio dane i noći na moru i guštao u svakom trenutku koji je većim dijelom i odredio moj život. puno nas je koji lovimo i smatram da mora jačati svijest o sačuvanju života. riblji fond jadrana je ograničen a nas je sve više i sve smo bolje opremljeni. naše društvo i država moraju više brinuti o tome. na bilo koji način koji će biti učinkovit; sredstvom prisile, obrazovanjem,....
morskivrabec je napisao/la:Pravila ne pišu klubovi, pravila i to vrlo jasna i opširna daje hrvatski ribolovni savez koji pak ta pravila preuzima od svjetske udruge, pa klubovi tu ne mogu utjecat kad je riječ o službenim natjecanjima i reuzltatima na osnovu kojih se biraju i reprezentativci u samoj konačnici. No, klubovi mogu puno toga uradit na pravilima za svoja neslužbena natjecanja koja ne spadaju pod savez, a to su razni kupovi, prigodna natjecanja itd.
unije je napisao/la:gof odakle ti to da će se te lignje koje su sad u zatočeništvu tamo i izmrijestiti ? baš me to zanima.. i di bi se mogli naći podaci o tome ?
slažem se sa stavom da se lignja/riba vraća u more na tim takmičenjima.(ako će preživjeti ).lignjolov takmičenja, mislim da je to kap u moru lignjolova, jer prije koju godinu uz W obalu Istre koče su lovile 150 kila liganja na dan ! (nemojte me sad loviti za kilo gore i dolje neću polemizirati o tome). i sam sam kao dite išao na takmičenja i taj mi je ribolov u krvi od kad znam za sebe. država je uredila to područje postoje klubovi i to je cijeli svijet za sebe. u svakom kadetu i junioru koji su na takmičenju vidim sebe kad sam inficiran ribolovom čitao sve o tome, provodio dane i noći na moru i guštao u svakom trenutku koji je većim dijelom i odredio moj život. puno nas je koji lovimo i smatram da mora jačati svijest o sačuvanju života. riblji fond jadrana je ograničen a nas je sve više i sve smo bolje opremljeni. naše društvo i država moraju više brinuti o tome. na bilo koji način koji će biti učinkovit; sredstvom prisile, obrazovanjem,....
gof1 je napisao/la:raptor je napisao/la:Da ipak nije sve crno pobrinuo se PŠRD Ramova iz Krvavice kraj Makarske koji je organizirao natjecanje u lignjolovu i gle čuda
sve ulovljene lignje na kraju natjecanja vračene su ŽIVE natrag umore Eto svitla na kraju tunela te kako vidimo ipak neka šrd rade na promociji ribolova k&r što je za svaku pohvalu Da ne duljim evo i priloga sa natjecanja;
Malo koja jadranska udruga sportskih ribolovaca ne organizira natjecanje u lovu liganja. Međutim, samo PŠRD Ramova iz Krvavice kraj Makarske rezultate natjecanja baca u vodu - ulov vraća u more! Tako je bilo i na Trećoj lignjadi održanoj 15. studenog u povodu 10. godišnjice postojanja kluba.
Osim svih 35 članova kluba, natjecali su se i ribolovci iz Makarske, Brela, Batoša i Podgore - ukupno 40 dvočlanih ekipa.
U organizaciji natjecanja sudjelovali su i mnogi od skoro 100 registriranih prijatelja kluba, među njima i simpatični Martin, Rastislav i Patrik, nautičari iz Slovačke.
Oni su bili zaduženi za prikupljanje, održavanje na životu i na kraju vraćanje u more živih ulova. Zapravo, lignje su pustili u veliki bazen - akvarij, koji je u klupskoj lučici izgradio Tonči Čizmić, predsjednik kluba i pokretač svih aktivnosti vezanih uz more u Krvavici.
Inače, lovilo se u uvali čije ime nosi klub. Ulov je bio dosta slab, tek 94 komada od kojih je jedino lignja koju je panulom prevario Ivo Bratuš bila nešto teža - 540 grama. No, to mu nije bilo dovoljno za bolji plasman jer je o njemu odlučivao broj ulovljenih i sucima živih predanih liganja. Najviše ih je ulovljeno u sumrak na svega 5-6 m dubine, a dobro su se lovile i pod umjetnim svjetlom, čak i tijekom bakljade potkraj natjecanja !
Bilo bi dobro kada bi i ostali klubovi organizirali ovakav tip ribolova ili lignjolova te se poveli za ovim svijetlim primjerom društva iz Krvavice Čestitke organizatoru i natjecateljima kao i njihovim gostima
Te evo i djeliča atmosfere sa natjecanja
Ovakav pristup takmičenju ŠRD-a Ramova je iz razloga što mise da će se lignja baš u tim bazenima izmrijestiti (provijereno) te da će tako doprinjeti proširenju te populacije,e sad koliko je to moguće nisam kompetentan da bi o tome sudio,bilo bi pohvalno da im neko iz instituta obrazloži sa stručnog stajališta o vjerojatnoći istog pothvata.U svakom slučaju je akcija pohvalna i bar se trude nešto napraviti za razliku od ostalih...
Natrag na Ekologija, biologija i zaštita mora
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.