Slab prijem Icom M505 VHF stanice...

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Slab prijem Icom M505 VHF stanice...

PostPostao/la Panbo » 29. 08. 2010. (18:52)

amiklic1,

očekivao sam da bi sve trebalo biti OK. M505 je kvalitetna stanica i rijetko se kvari, a i kad se pokvari obično bude kvar u audiu ili u TX-u, što znači ne u prijamu. Kakao si prije opisivao učinilo mi se da je sve OK spojeno. Kod ovakve VHF stanice i te antene što je ti imaš teško se rade podešavanja prako SWR metra. To je napravljeno da se samo pravilno spoji, nema nikakvog podešavanja. Naravno je da ćeš narušiti prilagođenja ako antenu postaviš na neko neodgovarajuće mjesto ali koliko vidim ti (ili netko ko je to spajao) učinio je to OK, stoga nema potrebe pitati o SWR-u, duljini kabela, vrsti kabela....

Moraš znati da je ulaskom DSC-a promet na Kanalu 16 opao jer sve više ljdi kvalitetnije koristi DSC i naravno mobitel. Kako vidim da si u Stobreču mogu ti napisati par savjeta gdje sa velikom sigurnošću možeš provjeriti stanicu. U Stobreču češ čuti promet na Kanalu 9 gdje se svaki brod koji uplovljava ili isplovljava u Gradsku Luku Split javlja Lučkoj Upravi. To je promet gust osobito u špici sezone gdje zna biti više od 200 uplova dnevno.

Nadalje možeš se postaviti na Kanal 68 gdje se non-stop odašilju vremenski izvještaji na 4 jezika od strane Pescara radia. Ponekad češ to čuti ponekad ne, a ponekad češ morati kompletno otvoriti squelch da bi čuo glas u šumu. Uglavnom ako to čuješ, prijam SX kanala je OK.

Za probati DX kanal najbolje se postaviti na Kanal 78 te stisnuti PTT. Morao bi čuti repetitor sa Korčule (kota Klupca) kroz jedan identifikacijski ton. Ako čuješ taj ton znači da si otvorio repetitor, a to znači da odašilješ sa 10W sa 672 metra visine gdje možeš pokriti dobar komad Jadrana. Ako probaješ okinuti repetitor iz Stobreča morat češ koristiti 25W.

Ovaj repetitor je postavljen tu prije početka rata, još uvijek radi i koristi ga lanterna Palagruža.(i još neke druge). Postavljan je od strane Plovputa. Eto na taj način bi probao sve kanale sa poprilično velikom pouzdanosti testa.
Odgovaram zato što mogu i zato što mi je gušt pomoći ljudima koji istinski vole more!
Panbo
Meštar za morsku elektroniku

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Galeb 6,75

PostPostao/la amiklic1 » 02. 09. 2010. (11:41)

Hvala puno na detaljima. Stanica radi super, ono je izgleda bilo malo paranoje nakon postavljanja :-) :-)

Al' svaako ću probat' ovo šta si predložio, da vidim radi li sve kako valja..
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la Zeky » 29. 10. 2010. (10:36)

amiklic1 je napisao/la:Ajde da odgovorim kad sam sad probao sve u realnim uvjetima.

Stanica radi super. S palagruže čujem ispred Stobreča svjetioničara kako javlja podatke, čuo sam onaj brod koji je pokupio likove u gumenjaku.

Šta se tiče instalacije, kabel ide kroz stražnju cijev roll-bara u kojoj se jedino još nalazi žica sirene, znači koja se ne koristi skoro nikad. Kroz strop prolazi tako da sa svim strujnim kabelima stoji pod 90 stupnjeva, nikad i s nijednim ne ide paralelno.

Smetnji nema nikakvih, odlično čujem na svim kanalima. Izgleda da je ono bila samo situacija u kojoj sam stavio stanicu pa očekivao da će odmah bit prometa ko u priči...

Ovo sa Palagruže, to ti nije direkt s palagruže, nego razgovor preko repetitora koji je mislim na labišnici... To Splitradio koristi u takvim situacijama ili kad je netko u problemu a slab signal... ugl. san ja u tin situacijama čua... A koliko san skužija repetitor radi samo kad ga Splitradio upali... A prometa inače i nema puno na 16. tom kod mene u Splitu najčešće ima na 9. kanalu(lučka uprava), na 21. i još nekom bude vremensko izvješće i oglasi za pomorce(to je preko repetitora)...
Inače ako treba provat, iman ja vokac pa ako se dog. možemo provat(jer san u visokoj zgradi)
Zeky
New Entry

PostPostao/la sinitram » 29. 10. 2010. (12:00)

Nije to nista cudno, pa i tribala bi bit tisina na kanalu 16.
Vanka su ogromne kazne ako se koristi taj kanal za razgovor o pomama i kupusu.
Nadju te sa lokatorom i slijedi kazna :clap:
Cesto se dogodi da nekome zasteka TX ili ostane ukljucen stalno, pa svi uokolo imaju sum, ali to se danas lako rjesava dsc-om.
A za provjerit dali radi zovi lucku i zatrazi radio check.
Pozdrav
slika
alles ist relativische
sinitram
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: bez plovila

Prethodna

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.