Izbor servisne baterije

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Izbor servisne baterije

PostPostao/la ivan83 » 02. 03. 2025. (22:13)

Nedavno sam kupia startni akumulator agm od berena 140 ah, na akumulatoru nije specificirano koliki mu je cca ali tester je pokazao 1200 cca tako da je to vise od ocekivanog, dok startni od panthera agm od 130 ah sam prebacija da mi sluzi za servisni, panther je star 3 godine i cijelo vrijeme je spojen na solarni panel da ga odrzava, i na slici mozete viditi u kakvom je stanju akumulator nakon 3 godine koji je bio spojen na solar

slika

slika
ivan83
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 9metara, rakovica 3 cilindra

PostPostao/la beba » 03. 03. 2025. (06:41)

ivan83 je napisao/la:Nedavno sam kupia startni akumulator agm od berena 140 ah, na akumulatoru nije specificirano koliki mu je cca ali tester je pokazao 1200 cca tako da je to vise od ocekivanog, dok startni od panthera agm od 130 ah sam prebacija da mi sluzi za servisni, panther je star 3 godine i cijelo vrijeme je spojen na solarni panel da ga odrzava, i na slici mozete viditi u kakvom je stanju akumulator nakon 3 godine koji je bio spojen na solar

slika

slika

Šta imaš od potrošaća jer mi 130ah izgleda malo
beba
Senior Member

Tip plovila: maestral 710,marušić 580

PostPostao/la josey » 03. 03. 2025. (08:01)

ivan83 je napisao/la:Nedavno sam kupia startni akumulator agm od berena 140 ah, na akumulatoru nije specificirano koliki mu je cca ali tester je pokazao 1200 cca tako da je to vise od ocekivanog, dok startni od panthera agm od 130 ah sam prebacija da mi sluzi za servisni, panther je star 3 godine i cijelo vrijeme je spojen na solarni panel da ga odrzava, i na slici mozete viditi u kakvom je stanju akumulator nakon 3 godine koji je bio spojen na solar

dobro, agm bi i nakon 10 god trebao bit u dobrom stanju.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la ivan83 » 03. 03. 2025. (21:10)

beba je napisao/la:

slika

slika

Šta imaš od potrošaća jer mi 130ah izgleda malo

Od potrosaca Iman led svitla 6 kom po kabini,i slatka voda radi na elektricnu pumpu koja radi jako kratko tako da je niti ne gledam kao potrosac, dalje tu je radar koji jako rjetko koristim, onda 2x gps/fishfinder i 1x samo fishfinder sva 3 ne trose 5-6 ampera a niti ne rade uvik u isto vrime skupa, i radijo sam neki dan instalira i tu je jos frizider koji trosi 4do5 ampera, dalje jos na brodu nisam prespavao brod se koristi pretezno u dnevnoj varijanti posto iman solarni panel akumulatori su uvik napunjeni premda akumulator od130 ah bi trebao pogoniti cijelu noc frizider tako da mi je ovaj akumulator sasvim ok za moje potrebe
ivan83
Member

PostPostao/la beba » 04. 03. 2025. (13:54)

Znači taj akumulator izdrži noć na frižideru?
beba
Senior Member

Tip plovila: maestral 710,marušić 580

PostPostao/la ivan83 » 04. 03. 2025. (16:06)

beba je napisao/la:Znači taj akumulator izdrži noć na frižideru?

Neman pojma nisam proba cilu noc, al po nekoj prostoj racunici akumulator od 130ah racunam da iman nekih 70 ah da ga skroz ne ispraznim tako da bi trebalo to biti ok za cilu noc, al opet ti govorim da ne koristim frizider po noci pa mi je svejedno
ivan83
Member

PostPostao/la Rexi » 05. 03. 2025. (01:35)

beba je napisao/la:Znači taj akumulator izdrži noć na frižideru?

izdrzi i vise od noci. ovi brodski 12/24/220 oko 40-50l meni na brodu radi stalno, doduse solari ga pune i drze, no kada nema sunca uopce onda izdrzi jedno 2-3 dana, ovisno o vanjskoj temperaturi.
Rexi
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la som » 05. 03. 2025. (08:44)

Izdrzi dvi tri-noci ako se gasi priko dana pa radi samo po noci.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la peroLA » 28. 07. 2025. (19:54)

Eto mojih na izdisaju pa me kopka sto dalje...ja nisam kao i ostali necu lifo i dodavat nove elemtente nego zelim iskoristit sto imam..dakle pred 4god dobio solar 320w i akumlator 240ah od autobusa man.. plocu sam zamjenio za 130w, a akumulator spojio kao treci i solar samo na njega..vec tad je bio polovan..uglavnom izdrzalo 4god uz jos 2 koji su bili i skoro se nisu koristili jer je taj radio sve... altenator je 40a na ldw1003..trosila vitrifrigo s danfosom bd35 po noci starra 3-4puta, jarbolno svjetlo, wc pumpa, inverter i tv koristim minimalno kao i ventilator..exterijerna rasvjeta je led..po zimi imam grijanje ali isto minimalno se koristi...moja ideja za servis se 130ah olovo neki kamijonski, sole akumulator za solare, mozda neki dual marine..uvjet je da se moze punit ovim altenatorom i solarom bez dodataka..eto nesto od ova tri da je komodno ispod 200 eura i dovoljno 5god da traje..kupio bih to u solar shopu rijeka ili beren pula,frend tu lokalni autoelektricar on uzdize i nagovara samo nanajobicnije, tvrdi da to daje charterasima itd.
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la 4ever » 28. 07. 2025. (20:12)

....pa i litijevu mozes punit bez dodataka i moze se naci po cijeni olovne
4ever
Old Senior Member

Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la peroLA » 28. 07. 2025. (20:23)

4ever je napisao/la:....pa i litijevu mozes punit bez dodataka i moze se naci po cijeni olovne

Ma cak su mi rekli u solarshopu da je neko probao itd ali slusajuci vecinu trazim da je kompatibilno na moj altenator 100% bez rizika kazem dovoljno da mi r-5godina izdrzi..kad izvrtim film bas nikad nisam kupovao akumulator za brod jos..uvjek mi je taj frend autoelektricar dao sta je imaoi uvjek je trajalo jako dugo
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la 4ever » 28. 07. 2025. (20:50)

...meni je altenator 60a i solar 270 dva komada spojena ,skinia olovnu i stavio litijevu,bez nadogradnje ikakve
baterija 200 i drzi sve to sta si nabroja da koristis plus ledomat sa ledenicom
4ever
Old Senior Member

Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la ivan83 » 29. 07. 2025. (07:23)

peroLA je napisao/la:Eto mojih na izdisaju pa me kopka sto dalje...ja nisam kao i ostali necu lifo i dodavat nove elemtente nego zelim iskoristit sto imam..dakle pred 4god dobio solar 320w i akumlator 240ah od autobusa man.. plocu sam zamjenio za 130w, a akumulator spojio kao treci i solar samo na njega..vec tad je bio polovan..uglavnom izdrzalo 4god uz jos 2 koji su bili i skoro se nisu koristili jer je taj radio sve... altenator je 40a na ldw1003..trosila vitrifrigo s danfosom bd35 po noci starra 3-4puta, jarbolno svjetlo, wc pumpa, inverter i tv koristim minimalno kao i ventilator..exterijerna rasvjeta je led..po zimi imam grijanje ali isto minimalno se koristi...moja ideja za servis se 130ah olovo neki kamijonski, sole akumulator za solare, mozda neki dual marine..uvjet je da se moze punit ovim altenatorom i solarom bez dodataka..eto nesto od ova tri da je komodno ispod 200 eura i dovoljno 5god da traje..kupio bih to u solar shopu rijeka ili beren pula,frend tu lokalni autoelektricar on uzdize i nagovara samo nanajobicnije, tvrdi da to daje charterasima itd.

PeloLa ako su svi akumulatori na izdisaju i ako necete litijske akumulatore ja bi presao na AGM akumulatore nesto su skuplji od klasicnih olovnih al pune se identicno kao i obicni olovni akumulatori, ovo sto sam gledao po netu beren im dobre cijene od agm akumulatora
ivan83
Member

PostPostao/la peroLA » 29. 07. 2025. (10:25)

Prvo kupujem novi servisni, za start mi je dovoljan 75ah i to mi traje 10god... sad je situacija sa je ovaj od 240ah izbacen iz uporabe i trenutno ga pokriva 100ah varta 6godina stara... nisam ovih dana jo bi cjeli dan ali vidim pad napona kad se trosila pale tako da je to kratko privremeno...
Ja cak vidim vrlo slicne cjene izmedju agm i olova, ako gledam lessiure program... prvenstveno necu kupit ove gluposti start stop za auto, ali ako minpreporuce bilo sta dobro i ne preskupo uzimam, uz uvjet da moze altenator punit
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la ivan83 » 29. 07. 2025. (11:01)

peroLA je napisao/la:Prvo kupujem novi servisni, za start mi je dovoljan 75ah i to mi traje 10god... sad je situacija sa je ovaj od 240ah izbacen iz uporabe i trenutno ga pokriva 100ah varta 6godina stara... nisam ovih dana jo bi cjeli dan ali vidim pad napona kad se trosila pale tako da je to kratko privremeno...
Ja cak vidim vrlo slicne cjene izmedju agm i olova, ako gledam lessiure program... prvenstveno necu kupit ove gluposti start stop za auto, ali ako minpreporuce bilo sta dobro i ne preskupo uzimam, uz uvjet da moze altenator punit

https://beren.hr/kategorija-proizvoda/0 ... e-program/ ovo je link od berena sto ima u ponudi od marine programa, ima ciak atlantis agm seriju ali mislim da su oni nesto skuplji
ivan83
Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.