Litij-ionski akumulatori

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Litijionski akumulatori

PostPostao/la bjosip » 13. 06. 2023. (22:49)

baja je napisao/la:... el. roštilju

htio sam ti komentirati napisano, al nema potrebe , da El. Roštilj

Al nije to sve prije nekoliko dana mi je jedan teoretičar ispričao isto u slovo, kao i ti i on plača druge da mu to montiraju, ali ni u ludilu nebi priznao da mu je došao lik koji to prvi put radi. vjerojatno i on reklamira nekog ili nešto kao ti.

Ako nisi čitao prije eto sve ja to imam u svom, al ne pretjerujem, te baterije nisu jeftine i godine koje će služiti mogu biti od 0 do 20
Zadnja izmjena: riberer; 14. 06. 2023. (03:24); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: Uređen citat
EEEEEEEEE!!!!!!!!
bjosip
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: QS 700 weekend

PostPostao/la baja » 14. 06. 2023. (06:54)

bjosip je napisao/la:
baja je napisao/la:... el. roštilju

htio sam ti komentirati napisano, al nema potrebe , da El. Roštilj

Al nije to sve prije nekoliko dana mi je jedan teoretičar ispričao isto u slovo, kao i ti i on plača druge da mu to montiraju, ali ni u ludilu nebi priznao da mu je došao lik koji to prvi put radi. vjerojatno i on reklamira nekog ili nešto kao ti.

Ako nisi čitao prije eto sve ja to imam u svom, al ne pretjerujem, te baterije nisu jeftine i godine koje će služiti mogu biti od 0 do 20

Kao i uvijek na ovom forumu postoje ljudi koji omalovažavaju ili umanjuju nečiji trud ili pokušaj pomoći kao i ovaj gornji post,zato i ne pišem puno više ovdje.Još jedan osvrt Exide gel 210 ah košta cca 750-800 eur iz koje možeš izvlačiti cca 100-120 ah konstantno s padom napona, lifepo4 200 ah,provjeren košta cca 1000 eura iz koje možeš izvlačiti cca 180 ah konstantno i u 5x više ciklusa.Pa te pitam koja je jeftinija?I orion smart si sam regulira snagu o zavisnosti koliko je ugrijan,a nikako ne daje konstantnu vršnu snagu,toliko i o tvojoj praksi...I dali ću peći na el. roštilju ili na ugljenu ili na nečem sasvim trećem,to nije tvoj problem uopće...
baja
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Damor Furia Yanmar 6LPA 315 ks

PostPostao/la Gec » 18. 06. 2023. (11:21)

Ugradio sam nedavno LIFEPO4 od 100 Ah kao startnu i 3x100Ah u paraleli za servisnu, najviše me zanimalo koliku struju punjenja vuče ova od 300 Ah radi priča da će spaliti alternator na malim okretajima. Na 1000 okretaja vuče 9A a na 2000 38A, alternator može dati 50A maksimalno, po ovome ne treba nikakvi dc dc i slične đinđe no nisam još ozbiljnije plovio pa ne mogu tvrditi, svakako javim iskustva. Ova od 100 Ah ima BMS koji može dati u piku 800A i bez ikakvog napora starta Volvo benzinca od 260 ks. Baterije sam složio sam, članke sam nabavio od rashodovane električne bube, bms na Aliju, kučišta isto napravio sam. Ukupno sam utrošio oko 700 Eura za 400 Ah, znači može se proći jeftino.
Vidim Baja kuha i peče na struju, to je jedna od mogućnosti koju otvara nova tehnologija, u odnosu na olovo ovo je svemir po svemu, da sam stavio kvalitetne "long life" AGM baterije to bi bilo oko 200 kg a ovaj set ima 50-60 kg. Neusporedivo u svakom pogledu.
Gec
Member

Tip plovila: Crownline Bayside 765

PostPostao/la josey » 18. 06. 2023. (12:47)

baja?
citan post cetvrti put i nevidin sta ti je covik napisa onalovazavajuce i uvrjedljivo?
onaj dijo di je napisa da ti je prvi put vjerojatno neko drugi ugrađiva?
ako i je pa ako i nije to je dio koji je omalovazavajuc?
picku materinu ljudi su postali ko orhideje, prdnes kraj nje i uvene. tako i ljudima krivo ih pogledas i uvride se.

apro po pečenja i jeftinoce?
kupin bocu plina i pecem kolko hocu.
mislim da na brodicama uopce nema potrebe za propremanjem hrane na struju? cemu? smatram da to spada u sferu imam veceg od mog susjeda u marini pa mogu.

evo pitam ja vas, cemu kuhat i pec na struju pored plina?

hvala na odgovoru

nego,
sad san se sitija,
cime napunis 2-3kw struje nakon sta si skuva rucak?

imas 5m2 solara na krovu ?
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la som » 18. 06. 2023. (14:56)

Mos i vise napunit.
https://ibb.co/fdrr71Z
ne bas odjednom.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la som » 18. 06. 2023. (15:03)

Gec imas kakvu preporuku za kupit cca 200 Ah LIFEPO4 a da ne moram dizat dugorocni kredit. Treba mi iskljucivo za servisnu ali da moze u slucaju potrebe upalit motor ako se isprazni motorna. ( makar ne razumim kako, jos mi se nikada nije dogodilo)
Imam panel 120 W i alternator 70 A.
Svi nesta pametuju ali malo ih se razumi u to.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la josey » 18. 06. 2023. (15:44)

som je napisao/la:Mos i vise napunit.
https://ibb.co/fdrr71Z
ne bas odjednom.

ako san dobro shvatija najveca snaga punjenja ti je 84w
a u jednom danu si ukrca u baterije 670w.

ok pitam ja njega cime on nadopuni tih 3kw struje koje je potrosija na kuvanje za rucak?
some nemojmo zaboravit sutra triba opet kuvat.
znaci triba ti u 5 dana 15ak kw struje.
cime ih nadopuni osim ako na krovu nema 5m2 solara?
i ovo je samo rucak bez frizidera i ostalih potrosaca.

nemojte me krivo shvatit, ja na brodu imam solare od 2004 i apsolutno sam za to.
al na brodici kuhanje na struju? cemu?
josey
Old Senior Member

PostPostao/la baja » 18. 06. 2023. (16:52)

ok pitam ja njega cime on nadopuni tih 3kw struje koje je potrosija na kuvanje za rucak?
some nemojmo zaboravit sutra triba opet kuvat.
znaci triba ti u 5 dana 15ak kw struje.
cime ih nadopuni osim ako na krovu nema 5m2 solara?
i ovo je samo rucak bez frizidera i ostalih potrosaca.

nemojte me krivo shvatit, ja na brodu imam solare od 2004 i apsolutno sam za to.
al na brodici kuhanje na struju? cemu?[/quote]

A ja tebe pitam zašto imati plin uopće na brodu,ja sam ga izbacio,razmišljaj jel ga ima dosta,nema ga,kad si negdje s brodom,gdje ga kupiti(napuniti bocu) i sto raznih pizd.... oko plina.Jedna indukcijska ploča zauzima ništa mjesta i košta par eura,ne kuham na brodu ručak od pet sljedova.A za punjenje imam 2x175 W solara plus generator plus dc-dc preko motora...Nek solar da u prosjeku 200 W kroz 10 sati to ti je 2 kw.Npr,danas su minn kote radile od 6 jutros do 14,naravno uz prekide zbog premještanja i baterije su mi sad trenutno na 90%...
baja
New Entry

PostPostao/la Gec » 18. 06. 2023. (17:45)

som je napisao/la:Gec imas kakvu preporuku za kupit cca 200 Ah LIFEPO4 a da ne moram dizat dugorocni kredit. Treba mi iskljucivo za servisnu ali da moze u slucaju potrebe upalit motor ako se isprazni motorna. ( makar ne razumim kako, jos mi se nikada nije dogodilo)
Imam panel 120 W i alternator 70 A.
Svi nesta pametuju ali malo ih se razumi u to.

Gotove baterije od 12,8V su skupe i sa dosta slabim karakteristikama, ja sam uvijek za složiti nešto iz kvalitetnih članaka i sa kvalitetnim BMS-om, tada znaš što imaš a ne mora biti preskupo.
Kvalitetni članci sa kojima imam iskustva su Sinopoly, Winston i Calb makar ima i drugih dobrih. Sve su proizvodnje u Kini ali treba tražiti EU stock da se izbjegne carina. Imaju skladišta u Poljskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj.
Kupiti 4 kom. članaka LIFEPO4 i BMS koji može dati bar 200 A kontinuirano i cca 800 A u piku ( mogu potražiti link koji sam ja uzeo). Članke treba tražiti grade A jer znaju prodavati i rabljene ili grade B kvalitete.
Evo neki linkovi:
- https://eu.nkon.nl/rechargeable/lifepo4 ... fepo4.html
- https://shop.gwl.eu/en/By-Brand-Manufacturer/Cegasa/
- BMS od 230 A koji može startati motor (takve sam uzeo) : https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... 1802tgJ1Uz
Gec
Member

PostPostao/la Gec » 18. 06. 2023. (17:53)

baja je napisao/la:Jedna indukcijska ploča zauzima ništa mjesta i košta par eura,ne kuham na brodu ručak od pet sljedova.A za punjenje imam 2x175 W solara plus generator plus dc-dc preko motora...Nek solar da u prosjeku 200 W kroz 10 sati to ti je 2 kw.Npr,danas su minn kote radile od 6 jutros do 14,naravno uz prekide zbog premještanja i baterije su mi sad trenutno na 90%...
:thumbup: jel imaš kakav prijedlog za indukcijsku ploču?
Gec
Member

PostPostao/la baja » 18. 06. 2023. (19:29)

Gec je napisao/la:
baja je napisao/la:Jedna indukcijska ploča zauzima ništa mjesta i košta par eura,ne kuham na brodu ručak od pet sljedova.A za punjenje imam 2x175 W solara plus generator plus dc-dc preko motora...Nek solar da u prosjeku 200 W kroz 10 sati to ti je 2 kw.Npr,danas su minn kote radile od 6 jutros do 14,naravno uz prekide zbog premještanja i baterije su mi sad trenutno na 90%...
:thumbup: jel imaš kakav prijedlog za indukcijsku ploču?

Ja imam najjeftiniji Vivax iz Elipsa i skoro 2 godine služi....
baja
New Entry

PostPostao/la josey » 18. 06. 2023. (20:11)

da, svi smo razliciti,
netko
ruca 3 fete kruva i paštetu sa posoljenom pomidorom,
a neko si ispece na tavi kilo ipo mesa.
tako da je u ova dva slucaja potreba za strujom radikalno drukcija.

ja sam samo pitao kako napunis 3kw struje.

ukratko, nikako, odnosno sa generatorom :)
hvala na odgovoru.
josey
Old Senior Member

PostPostao/la dimulius » 26. 06. 2023. (10:06)

a generator radi na zrak?

Slazem se sa josey-em ovde.
Veliki kapacitet akumulatora treba moc i napunit, a ne postoji jednostavan nacin za to osim ako imas hrpu solara.

Plin je puno manja opasnost za brod od benzine koju koristi generator.
A manje je opasan i od strujnog setupa potrebnog za rad elektricnog rostilja i indukcijske ploce.
dimulius
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la josey » 26. 06. 2023. (10:10)

nadam se da ima dizel generator pa je stvar relativno bezopasna.

al prica o indukcijskim plocama i o 3kw trosilima na 12v sistemu i kako je to ok mi je cudna/ neozbiljna (al ok svi smo razliciti prihvacam tudje misljenje)
u jednu ruku se stedi na tezini kupuju se lifepo baterije, a u drugu ruku ih se kupuje pun kujac da bi moga opsluzit 3kw potrosace, i na to trpas kablove od 95mm2 do invertera koji nisu bas lagani...
sve u svemu smo dobili sta? u najboljem slucaju ostali sa tezinom na nuli i sa rupom u novcaniku.
josey
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 26. 06. 2023. (10:10)

nadam se da ima dizel generator pa je stvar relativno bezopasna.

al prica o indukcijskim plocama i o 3kw trosilima na 12v sistemu i kako je to ok mi je cudna/ neozbiljna (al ok svi smo razliciti prihvacam tudje misljenje)
u jednu ruku se stedi na tezini kupuju se lifepo baterije, a u drugu ruku ih se kupuje pun kujac da bi moga opsluzit 3kw potrosace, i na to trpas kablove od 95mm2 do invertera koji nisu bas lagani...
sve u svemu smo dobili sta? u najboljem slucaju ostali sa tezinom na nuli i sa rupom u novcaniku.
josey
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.