Laptop na bateriju

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Laptop na bateriju

PostPostao/la Marko123 » 27. 07. 2012. (15:52)

Pozz, jel tko mozda zna sta je bolje odnosno sta manje trosi ?

Da koristim laptop na njegovu bateriju, pa kad se isprazni punim na 12V bateriju u brodu,
ili mozda manje vuce ako je baterija puna i lap ukljucen na 12V,
ili je to svejedno ? :)
M.
Marko123
Member

Tip plovila: SKORPIK 6,33

Re: Laprop na bateriju

PostPostao/la ivan3 » 19. 09. 2012. (09:48)

Prvo i osnovno, budeš li laptop sa 100% napunjenon baterijon drža uključen u struju (nebitno na brodu ili doma)
možeš se pozdravit sa njon i nakon cca po godine nećeš više moć ni film od 700mb pogledat.

U tjedan dana takvog režima neće se ništa strašno dogodit, ali svejedno nije poželjno jer ništa nećeš dobit.

Po meni bi ti bilo najbolje laptop koristit na bateriji pa dok traje traje. Kad se isprazni napuni ga do 100% i isključi punjenje.
Idi u Contol Panel/Power Options i tamo možeš podesit želiš li bolje performanse ili trajanje baterije. Također možeš priko softwarea od grafičke (ako je imaš) istu isključit i dosta uštedit energije.

Pitanje je čemu ti služi laptop na brodu i koliko struje uopće imaš.
Ako misliš cili dan igrat igrice ili radit u nekom zahtjevnon programu onda će ti tribat dobar solar ili agregat, a najbolje bi ti bilo da ostaneš doma.
Ako misliš svako malo zvirkat na Facebook i forum, e pa i onda ostani doma jer brod nije za tebe ;)
Ako misliš ujutro pogledat vijesti i prognozu, a navečer pogledat film onda nemaš nikakvih problema.

Evo ti jedan tekst koji ti savjetujen da pročitaš
Baterije u prijenosnicima- PCEkspert
Opširnija verzija, na engleskome:
How to Prolong Lithium-based Batteries
Otra, dotra, utra, natra, potra, ustra, zatra, istra, satra, pritra, navrn'jo.
ivan3
Korisnik baniran

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Majama

PostPostao/la tg-boy » 20. 09. 2012. (19:52)

a možda i mala dopuna - najviše ti troši motor od dvd-cd a , kad ga ne koristiš trajnost je duža , ja sam stoga dici nabavija android tabletić koji troši 5 puta manje struje od laptopa buduči da je i ona punjenja baterije ispod 12v za razliku od večine laptopa, za internet je dobar sa spojnicom wifi preko telefona , a dica pogledaju kakvi filmič i to je to -- uskoro ču im kupiti i mali solar za punjenje pa da su mi neovisni o struji na brodu.
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la Maestral700 » 20. 09. 2012. (20:59)

tg-boy, u pravu si samo na wi-fi neće moći na internet dok su na moru....a neće imati ni navigaciju preko android tableta. Nažalost,većina proizvođača osim Kineza još uvijek nema ugrađeni GPS modul u njima (od nedavno nešto najavljuju da hoće) a i samo oni skuplji imaju mogućnost 3G spajanja interneta....
A i tada treba znati preurediti stick od naših operatera da to može raditi uopće.

Hvala bogu,postoji i e-bay i kinezi i uz malo znanja za puno jeftinije pare se sve to dobije i radi. :D

Android tablet je praktičniji i daleko manje troši. Kao što su kolege rekle, obavezno raditi preko baterije dok traje i ponovno puniti jer će krepati brzo. Za Android se baterija napuni do kraja za cca.2h, ovisno o modelu... :thumbup:
Maestral700
Senior Member

Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la sans-ego » 20. 09. 2012. (22:48)

Maestral700 je napisao/la:.. samo na wi-fi neće moći na internet dok su na moru....a neće imati ni navigaciju preko android tableta. Nažalost,većina proizvođača osim Kineza još uvijek nema ugrađeni GPS modul u njima (od nedavno nešto najavljuju da hoće) a i samo oni skuplji imaju mogućnost 3G spajanja interneta....

Samsung i Asus imaju ugradjene solidne GPS module, pa se da navigirati s tim - ne treba ti nista, ni 3G, niti wifi, ako imas vec mape na njima.
GPS dosta trosi, isto kao i wifi, a daju se i naci dobri i jeftini externi BlueTooth ili USB GPS moduli.

Za laptop ako vec nemas wifi signal treba se iskljuciti wifi, BlueTooth i netko je tu vec rekao, ne koristiti DVD ili CD, nego USB stick, a da se i uspavati hardisk da se ne vrti bezveze i trosi struju. To sve zna povecati vrijeme na baterije i za sat, sat i po vremena.

Maestral700 je napisao/la:Android tablet je praktičniji i daleko manje troši. Kao što su kolege rekle, obavezno raditi preko baterije dok traje i ponovno puniti jer će krepati brzo. Za Android se baterija napuni do kraja za cca.2h, ovisno o modelu... :thumbup:

Isto tako skoro svi proizvodjaci serijski daju nestabilizirane punjace, pa je pametno uloziti koji cent u neke bolje, ali stabilizirane koje pune i odrzavaju - kondiciniraju bateriju bolje, vise, jace i brze... ;)
Android sistem ima i svoje nestandarne modifikacije, a najbolja je Cyanogenmod koji ima veliku energetsku efikasnost i trosi puno manje struje od tvornickog preinstaliranog sistema, a nudi stotine raznih settinga sa kojima se opet da iskljuciti sve nepotrebno i sacuvati "juice".
Svako gledanje videa uglavnom vec tvornicki i nepotrebno gura CPU na maximum pa trosi puno vise i za to postoje aplikacije sa kojima se da CPU drzati pod kontrolom i skalirati da ne "gori" bezveze. Isto tako i kod tablete i laptopa se treba malo poigrati sa postavkama samog video programa pa se i tamo moze ustedjeti koji Watt. I naravno drzati to sve sto hladnijim, jer toplina trosi struju i elektroniku.

Kao primjer, imam Samsung Galaxy tabletic koji radi i do 7-8 sati bez punjenja i prekida sa Cyanogenom, i relativno novi Panasonic Toughbook laptop koji hoce potegnuti i do stvarnih 9-10 sati na bateriju kad se sve nepotrebno podesi i pogasi...
:wave:
slika
sans-ego
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Lobster u dogradnji

PostPostao/la som » 21. 09. 2012. (16:37)

Maestral700 je napisao/la:tg-boy, u pravu si samo na wi-fi neće moći na internet dok su na moru....a neće imati ni navigaciju preko android tableta jer će krepati brzo.:

Tablet se spoji s mobitelom preko wi-fia i internet radi i dok su na moru tamo gdje ga ima.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la tg-boy » 21. 09. 2012. (20:20)

som je napisao/la:
Maestral700 je napisao/la:tg-boy, u pravu si samo na wi-fi neće moći na internet dok su na moru....a neće imati ni navigaciju preko android tableta jer će krepati brzo.:

Tablet se spoji s mobitelom preko wi-fia i internet radi i dok su na moru tamo gdje ga ima.

tako ja radim , a kinezi su stvarno jeftini - ispod 100usd sa tipkovnicom i usb portovima + usb gps modul - ma sve se može samo -pitati :wave:
e a da možeš staviti i windowse 6.0 na sd karticu za garmina i usb ili navionics za navigaciju . a dičji filmići na stick :thumbup:
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Tip plovila: galeb, volvo md11c

Re: Laptop na bateriju

PostPostao/la Joza » 05. 02. 2013. (18:05)

pitanje je samo, kako dugo radi ovaj "kinez".
Joza
New Entry

Re: Laptop na bateriju

PostPostao/la enzo » 05. 02. 2013. (20:49)

Pozdrav

Iz mog iskustva laptop sam imao na brodu i podosta troši odkada sam zamjenio sa tabletom neusporedivo manje troši baterije.
enzo
New Entry

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: MARINA SPORT37

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.