solarni panel na adria 500 bez punjenja motora

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

solarni panel na adria 500 bez punjenja motora

PostPostao/la sneky » 14. 12. 2011. (18:18)

Pozdrav...molio bih nekoga za savjet po pitanju solarnog panela..naime kupio sam adriu 500 te je namjeravam koristiti sa tohatsu 5ks 2T (za sada) koji nema priključak za akumulator međutim htio bih na barku staviti kontrolnu ploču koja bi uključivala sidreno svjetlo, bočna navigacijska, unutarnje svjetlo u kabini i kakvu pumpu za tuš te eventualno radio pa molim za savjet koju jačinu akumulatora uzeti odnosno u oglasniku sam vidio jedan solarni panel od 90W? Svaki savjet je dobrodošao...hvala
sneky
Member

Re: solarni panel na adria 500 bez punjenja motora

PostPostao/la lvky » 14. 12. 2011. (19:59)

sneky
vidi šta bi ti trebalo na brodu biti "pogonjeno" strujom. to bi ti značilo da pobrojiš potrošače po snazi (u W) i koliko će vremenski biti u funkciji u tijeku dana.
tada ćeš dobiti neki rezultat koji će ti reći koliki ti treba akumulator ili više njih i shodno tome dođeš do solarnog panela i punjača koji ti treba da bi napunio tvoje akumulatore. eto jednostavno je. o tome ti je pisao amiklić dosta a imaš i teme o solarnim panelima. ako sam pomogao ja sretan :thumbup:
"Najveća draž braka je što bračne partnere prisiljava na -preljub" by Oscar Wilde
lvky
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: beneteau antares 760, volvo penta 200ks

PostPostao/la sneky » 14. 12. 2011. (20:35)

hvala....pa ne radi se o nekim potrošačima: sidreno svjetlo, bočna navigacijska, tuš, svjetlo u kabini i radio
sneky
Member

PostPostao/la Marinac_1 » 18. 12. 2011. (21:35)

Preporuka je da stavite Led zarulje a po potrosacima koje ste naveli zadovoljit ce vas panel i od 80w. Bateriju ako nemate stavite sta jacu i imat ce te vecu autonomiju. Posaljite na PP vrijeme rada vasih potrosaca i slobodan prostor gdje mislite solar stavit, poslat cu vam proracun i kompletnu ponudu.
Pixma centar
Andrije Hebranga 10, 21220 Trogir
Tel:/Fax: 021/884-166
e-mail: info@pixma-centar.com

>apartmani<
>Plovilo SeaLife 535<
Marinac_1
Djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la tg-boy » 18. 12. 2011. (23:32)

marinac nisi u dučanu - ovde smo svi na ti- nema vikanja................ :wave:
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: galeb, volvo md11c

PostPostao/la Marinac_1 » 19. 12. 2011. (00:20)

tg-boy je napisao/la:marinac nisi u dučanu - ovde smo svi na ti- nema vikanja................ :wave:

Uf...profesionalna deformacija...tako to zovu...necu vise jbg....

Ps.za ovo sta nemam kvacica ne zamiri,stiga novi tablet na testiranje,android,jos ga market ne podrzava pa paralelno kopam po netu...al dok google ne rece....moze...ja bez nasih kvacica...nadam se da ti neces imat ovo ludilo...
Pixma centar
Andrije Hebranga 10, 21220 Trogir
Tel:/Fax: 021/884-166
e-mail: info@pixma-centar.com

>apartmani<
>Plovilo SeaLife 535<
Marinac_1
Djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Bez plovila

PostPostao/la peroski » 19. 12. 2011. (16:56)

reko si za sad češ koristiti taj motor, pa ako misliš več investirat u solar a radi se o nekih par tisuća( solarni panel 50-90 w, regulator punjenja, baterija, prekidač baterije, nosači) i naknadno mjenjat motor neznam koliko ti ima smisla. ako uzmeš 10 ks motor sa izvodom 12 v obično ti on daju 60-ak W izlaza što je dovoljno za potrošače koje novodiš. naravno koristeči led kako su ti i savjetovali i ako u toku dana koristiš barku za poč na poštu, panulat itd, zanači da nisi vezan dva dana sa uključenim potrošačima. svjetla češ koristiti puno manje nego što misliš još ako su led koje troše smješno malo ...
pumpu vode još manje jer na barci češ imat cca 50-70 l vode što je ekvivalent rada pumpe od 5-10 min u toku punjenja jednog rezervara.
radio i nije neki veći potrošač ( nešto više kad se koristi cd). baterija čim veča tim bolja mada netreba pretjerivat.
poanta svega je da razmisliš o promjeni motora odma umjesto da investiraš u solare. treba imat na pameti da solar nema stalno punjenje npr 90 w za 90 watne modele več u idealnom slučaju. znači treba uzet u obzir ndagib prema suncu, visina sunca ( ljeto zima) sunčan dan ili 10 dana oblačno....
isto je bitna stvar koliko se dana tjedno ili mjesečno koristi barka.
puno je mogučnosti i rješenja, e sad je jedino pitanje optimiziranja za ono koliko i kako ti koristiš barku. dakle koliko je efektivna potrošnja ( ne po jačini nego po količini energije),a iz ovoga navedenog faktor istovremenosti potrošača možemo i zanemariti.
peroski
Member

Tip plovila: Ocqueteau 610

PostPostao/la dome » 20. 12. 2011. (15:11)

Nije tema ali je alternativa vrijedna spomena - Tohatsu ima mogućnost dogradnje alternatora ........
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la porer » 20. 12. 2011. (15:27)

Kod tih malih motora to nije alternator nego dodatni magnet (ispravi me ako griješim). S time se baš neće usrećiti, to daje max 2A na punom gasu, plus treba dokupiti i regler pa sve skupa dođe prilično skupo. Dalje, za punjenje 45 Ah baterije treba mu motor raditi 22.5 sata na maximumu (teoretski, u praksi to je i preko 30).
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la dome » 20. 12. 2011. (16:32)

porer je napisao/la:ispravi me ako griješim). S time se baš neće usrećiti, to daje max 2A na punom gasu,.

ajd, dobro kad baš hoćeš ................. iako nije tema ali je informacija više ( i to stručna) ...........
dakle nije magnet nego zavojnica i nije 2A nego 4A što je htio ili ne ipak 100% više :mrgreen:
A, da se unatoč tome sa time neće usrećiti a, napose sa cijenom koju za tu priču treba izdvojiti stoji u svakom pogledu ............
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la porer » 20. 12. 2011. (21:00)

Ok, magnet, zavojnica, kako god uzmeš neće se usrećiti ;)
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la tg-boy » 20. 12. 2011. (21:32)

sneky je napisao/la:Pozdrav...molio bih nekoga za savjet po pitanju solarnog panela..naime kupio sam adriu 500 te je namjeravam koristiti sa tohatsu 5ks 2T (za sada) koji nema priključak za akumulator međutim htio bih na barku staviti kontrolnu ploču koja bi uključivala sidreno svjetlo, bočna navigacijska, unutarnje svjetlo u kabini i kakvu pumpu za tuš te eventualno radio pa molim za savjet koju jačinu akumulatora uzeti odnosno u oglasniku sam vidio jedan solarni panel od 90W? Svaki savjet je dobrodošao...hvala

u zaključku -- malo bolji motor riješava sve ,,, ali u svakom slučaju solar je neloš za rasvjetu pogotovo onu led, tuš pumpa je dobar potrošač ali radi relativno kratko, radio je problem ako je jaki izlaz.... tj ovisno o tome koliko ga pojačaš a zna povuć puno struje.......
pa sad razmisli......
solar ti je oko 1500kn sa regulatorom, baterija 500kn..... a bolji motor?
Prije sam bio umišljen - sad sam savršen - bit će bolje
tg-boy
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: galeb, volvo md11c

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.