JEANNEAU ISLANDER 750 - uređenje

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: JEANNEAU ISLANDER 750 - uređenje

PostPostao/la kazo » 10. 10. 2011. (19:13)

Mogu samo reć da sam više puta palio moj motor,jednom je radio skoro sat vremena.Jedva da je svoj krug vode (antifriz) zagrijao.Da nije zbog mokrog sustava auspuha i pumpe mora,nebi ni trebao crijevo.
Šepić Commerce d.o.o
Rastočka 14
10020 Zagreb
098 398525
info@motooprema.hr
kazo
Djelatnik u sektoru nautike

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Šibenik800(Cummins370) Betina500cabin (yam30)

PostPostao/la gonič zmajeva » 10. 10. 2011. (19:27)

Zore pročitaj ovo viewtopic.php?f=126&t=6588 :thumbup:
Gušta san ka malo dite prateći ovu temu. Bilo mi je puno žaj kad je ono Pape bija popizdija ,i kad se zaključala. Isto san posli toga bija puno sritan kad se otključala. Pape i Zore puno van hvala na ovoj temi :thumbup: . Moj naklon :Other14: . Puno gušta i lipih momenata na moru :thumbup: .

P.S. Zore nemoj se šticavat. Ako prestaneš pisat više neću čitat ništa o dizel motorima. Ustvari me i boli briga za dizele ali mi je gušt pročitat tvoje postove :lol: :thumbup: .
Bravo za temu :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:
Oni love jer ne znaju da tamo nema ribe :mrgreen: :mrgreen: by Šešula
gonič zmajeva
Old Senior Member

Tip plovila: Boston 13, mercury 25

PostPostao/la 4ever » 10. 10. 2011. (19:33)

normalno kazo ali zato sta si ti to radia a masu njih to plati i nema pojma o cemu govore
moj brod zimi stoji vani i svako mako ga palim i radi dok neko ne pocme grintat radi lokve po skveru a tlak vode moram stelat na spini da ne prilije priko filtera
4ever
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la lvky » 10. 10. 2011. (19:33)

a moram šta ću :cry:
zore aj više ne piši u ovoj temi majke ti, neš ti tebe. izvadija si motor, "getribu", rastavija sve, sastavija, ubacija u brod i opet radi
neš ti ,...aj da ti ne radi kad si baja : Other6:

ajde buro stani da vidimo i zadnji Papin filmić u temi :Claping21:
bog vas sve blagoslovio :angel:

ps jesi crijevo kupija od gartena i koji ti je holender :Other15:
"Najveća draž braka je što bračne partnere prisiljava na -preljub" by Oscar Wilde
lvky
Old Senior Member

Tip plovila: beneteau antares 760, volvo penta 200ks

PostPostao/la Rafter » 10. 10. 2011. (19:38)

Ma dobro ovaj izracun od Amiklica je ok i moze posluziti nekome..ali mene zanima samo jedno ovdje...znamo da kad brod bude u moru da ce se valjda crpiti kolicina mora dovoljna za hladjenje motora...ali mi nije jasno zasto je bitan protok vode kod paljenja na "suho"..pa i da ima malo vode na ovakvim probnim paljenjima koja traju kratko po mom misljenju a nisam neki strucnjak motoru ne bi trebalo biti nekakvih problem.

Pa evo moje pitanje Papetu i Zoretu a i svima Vama dali je Pape unistio,ostetio ili na bilo koji nacin ucinio nesto lose motoru na ovom probnom paljenju koje nam je prikazao?
Rafter
Senior Member

Tip plovila: Naval19

PostPostao/la zore70 » 10. 10. 2011. (19:44)

lvky je napisao/la:a moram šta ću :cry:
zore aj više ne piši u ovoj temi majke ti, neš ti tebe.

:silent: :thumbup: :wave:
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la amiklic1 » 10. 10. 2011. (19:44)

da se ne bi krivo razumilo, onaj protok vode kroz motor je na maksimumu okretaja. kod mene se radilo drukčije, s kantom od 20 litara u koju je išlo crivo col i po, i onda iz toga usisno crivo umisto na kongston išlo je u tu kantu.

Par sto litara protoka, bar šta se volumena koji proteče, nema nikakve veze. Ako je tlak dobar, i ako je sve OK, ne bi tribalo bit problema.

Neki naprave greške pa se zna svašta dogodit', al' mislin da ovde ekipa čisto voli podjebavat, pa ;-)...
NHF
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la Rafter » 10. 10. 2011. (20:05)

Ami ali neki su djelovali dosta ozbiljno :D i simpaticno :mrgreen:
Rafter
Senior Member

Tip plovila: Naval19

PostPostao/la lodrica » 10. 10. 2011. (20:22)

Sa ovakvim brodom se može di te volja. Gledao sam i nekakve klipiće ekipe koja sa sličnim brodovima panula po obali normandije i to po gadnom moru. Odličan brod.
lodrica
New Entry

PostPostao/la Pape » 10. 10. 2011. (21:49)

amiklic1 je napisao/la:Evo, otprilike ovako:

Engines with indirect cooling require more flow: about 65-70 litres (14.5 - 15.5 gallons) per minute for each 75kW (100bhp) of engine power.

Znači, Papin motor (otprilike te snage) traži 70 (uzeli smo manju snagu motora, pa ćemo i jači protok) litara u minuti, ili 4200 litara na uru.

Iz cijeva 1/2" (pola cola) na uru pod "radnim tlakom" (varira tlak, pa varira i ovo, al' ajmo reć ;-) ) isteče do 3200 litara vode.

Ko ne viruje, neka miri ;-)

kazo je napisao/la:Mogu samo reć da sam više puta palio moj motor,jednom je radio skoro sat vremena.Jedva da je svoj krug vode (antifriz) zagrijao.Da nije zbog mokrog sustava auspuha i pumpe mora,nebi ni trebao crijevo.

...evo ga...cila mudrost leži u ovih par Kazinih rečenica, pa ko išta kuži iz ovoga mu je sve jasno...pa nek Ami miri protoke, kopira sa neta infornacije koje ne zna upotrijebit i razmišljat logikom...a oni Val nek nabavlja bačve, badnje, i olimpijske bazene, pita Mađare slatke vode iz Balatona ako zafali... a Som nek se pita da li je guma mogla bit žuta ili zelena...ili pak narančasta u filteru mora i šta li tamo čini.......ebi ga ljudi, NHF.

a da objasnim ovo šta je Kazo napisa, onima koji ne razume...a oni koji kuže...neka donji text preskoče...

...pa evo, predpostavimo i da nema dovoljnog protoka vode sa špine za hladit motor, motor je u praznom ovde hodu na suvome...zašto...šta motor vrti...propelu...di je propela ...u ariji...kakvi je otpor na propeli...nikakav i zanemariv u odnosu na more...dakle makina se grije samo savlađujuč svoj otpor trenja u ležajima, pogona pumpi, topline izgaranja unutar cilindra, vrtnji osovine i mase propele...i sl...dakle makina ovde je u PRAZNOM HODU kako mi električari volimo reć jer nema tereta na propeli makina radi sa par postotaka snage od one koju ima...šta transformator vuče ako na sekundar nije narinut neki teret?...struju praznog hoda vuče...a šta je struja praznog hoda...gubitci u bakru - otpor namotaja primara + gubitci u željezu- otpor željezne jezgre koju treba namagnetizirat...ima tu još nekih sitnih gubitaka...al da ne kompliciramo...struja praznog hoda ide samo na savladavanje svojih vlastitih gubitaka, i da li se trafo tad grije...da, ali toliko neznatno da možemo reč da se ne grije....i zakoni fizike su svugdi isti samo u drugačijim primjenama...tako recimo i na našem peronji...ista stvar...odnosno ista logika...i kako će se ti motor zagrijat tad na radnu temperaturu...pa tribat će mu ohohohoho.....pogotovo peronji koje ima 560kg čiste gvožđurije i 17l rashladne tekučine....i onda zašto voda koja prema početnoj predpostavci da nema dovoljnu količinu protoka služi...pa Kazo je opet sve reka...radi impelera i auspuha...

...ako i dalje ne razumite, evo još jedan primjer......probajte zagrijat svoje auto na mistu zimi u leru na parkingu sa gasavanjem ili bez...pa čete vidit koliko mu triba da uvati onu prvu crtu na tabli za temperaturu...a onda drugi put odma krenite....i vozite bez stajanja...pa mi recite kad se je prije zagrija...

...ako i dalje ne kužite...

...a sorry tada...očito mama priroda i tata karikaturist su nešto spizdili onda...

...ostalima...hvala na strpljenju da one koji ne znaju pokušamo naučit nešto... :Other14:
Pape
Old Senior Member

Tip plovila: Jeanneau Islander 750, Perkins 4236

PostPostao/la Jenny » 10. 10. 2011. (22:58)

pape i zore imam van ja 30 metri vatrogasnog crijeva promjera 3 cola pa kad opet budete palili motor zovite doniću da ovi zabrinuti rezervni dušebriznici mogu mirno zaspat :lol: :lol:
Jenny
Senior Member

Tip plovila: super galeb 6,75

PostPostao/la matrix357 » 11. 10. 2011. (00:37)

i jel se pregrijava motor ili ne ?! :angel:
ajde bacaj vise tu sesulu u more da vidimo kako ide!!!
najbolje dane proveo sam noću!
matrix357
Senior Member

Tip plovila: qs435 40efi

PostPostao/la borro » 11. 10. 2011. (08:12)

val1 je napisao/la:Zore

nema tog mortora kojem će vrtni šlauf spojen na vodovod s jedne strane i na pumpu s druge strane dat dovoljno vode za rashlađivanje
Zašto je ispred svakog servisa brodskih motora bačva od 200 litara ili neka druga posuda veče zapremine,,zgog testiranja vanbrodskih,ali i zato je se napune vodom i pumpa vuče vodu koliko joj treba iz bačve,a u isto vreme se bačva nadopunjava putem šlaufa koji je spojen na vodovod.Znam to dobro,jer motor kojeg sam imao imao je problema upravo takvih,pregrijavanje,a jedan od simptoma je bi što je bacao isto tako malo vode na auspuh kao i vaš,zato sam i dao primjedbu u početku.
Još da kažem da se radilo o manjem motoru s 3 cilindra ,koji je vukao toliko vode da je razina u bačvi opadala iako se istovremeno bačva punila iz vodovoda .
Ovaj vaš motor je veći,i nema šanse da mu je dovoljan vodovod,treba najprije stvorit dovoljnu rezervu vode ako se želi duži rad motora od minutu-dvije.
Vama sigurno nešto nijeu redu s pumpom.
Trebali bi ste ju još jednom pregledat jer šteta da motor zariba nakon što ste si dali toliko truda.

Val,
I moj je motor testiran na isti način sa crijevom (direktno), a i sa kantom vode. A mogao sam otvoriti vodu i tako jako da ju nebi stiglo popiti deset motora da su vikli iz iste kante jer je pritisak bio 7 bara.
I ne znam o čemu pričaš da nema dosta vode iz vrtnog crijeva.??? Moj motor je na ful gasu potrošio u minuti možda 30l vode, a ti probaj natočiti iz crijeva u bačvu da vidiš koliko će napuniti u minuti.
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la aladin » 11. 10. 2011. (08:38)

Ekipa, ajmo malo stati sada sa hlađenjem motora. To smo magistrirali.
aladin
Moderator

Tip plovila: Patrol 690, Yamaha F150

PostPostao/la matee » 11. 10. 2011. (10:44)

Prije svega pohvale na dobrom poslu, i jedan prijedlog ako nije prekasno,
mislim da bi ispust auspuha tribalo staviti sa strane broda a ne iza,
meni je na adriji bija iza i pri vožnji zračna kavitacija iza krme ubacuje po kokpitu i u kabinu prašinu od sitnih kapljica mora iz ispuha,
tako da je nakon vožnje sve bude vlažno a i sol se vata svugdi pa čak i u kabini,
Sad je ispuh sa strane i sad je sve ok, ni kapljice.
matee
Member

Tip plovila: Kosanović mm700 aifo 8061, elan 490, drvo 5m

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: genije, Google [Bot], Nk Iskustvo, Rocking Sergio i 6 gostiju.