Dozvole za voditelja brodice...

Zakonske odredbe, uvoz i registracija plovila i motora, sigurnost plovidbe …

Moderatori/ce: aladin, emils, Moderatori

Dozvole za voditelja brodice...

PostPostao/la amiklic1 » 21. 11. 2008. (20:31)

Kakvo je polaganje "po novom" za B, a kakvo za C kategoriju, šta se traži, šta se ne traži, koncepcija...

Kakve su grupe pitanja. (Radiotelefonija, signalizacija i rasvjeta, motori, privez i sidrenje, konstrukcija broda, sigurnost...)

Mislim da su na ispitu 4 ispitivača.

Evo skripta za download koga zanima:
http://rapidshare.com/files/166053654/P ... E.rar.html

Stavite svoja iskustva, pogotovo ako ste polagali nakon uvođenja novih kategorija...
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

Re: Dozvole za voditelja brodice...

PostPostao/la Turcin » 21. 11. 2008. (22:59)

Polagao sam prosle godine u 6. mjesecu u Spltu za B kategoriju...

Prvo sam dosao u lucku upravu da se raspitam kad se moze polagat i tako to, i ovaj mamlaz sto radi me ispitivo ciji sam ja, odakle sam...

Onda mi je reko da kupim neku knjigu i iz nje da naucim, i rekao mi da moram dobro naucit, i da cu sigurno past...
Ja malo citobtu knjigu, doso za tjedan dana, uplatio oko 500 kn, ne sjecam se tocno kolko je bilo...

I kad sam usao u prostoriju gdje je ispitivac, prvo me pitao jesam uplatio pare, kad kazes da jesi, sve ide lako...:)

Uglavnom meni je bio samo jedan ispitivac... On postavi pitanje i odmah ti kaze tiho odgovor, i ti samo ponovis glasnije... Meni bilo neugodno stalno ponavljat za njim pa sam malo nest izmjenjivo...

Naprimjer, on ti pokaze pomorsku kartu na stolu i pokaze na neke linije i pita sta su? Ti kazes kablovi... Pa on pita sta se tu ne smije? ti kazes sidrit...Pa on pita sta jos, i tiho ti odgovori kocarit... Ti kazes kocarit...

I Tako nekih 10. min, i onda ti da uvjerenje da si sposoban vozit brodicu B kategorije...:)

A pitanja su bila: pravila o mimoilazenju, onda te malo pita o geografskoj duzini i sirini, samo ono osnovno... I malo ti pokazuje razne simbole na karti i ti govoris sta je sta... Uglavnom gol qr@c...
Turcin
Senior Member

Tip plovila: maestral 600

PostPostao/la Gaso » 22. 11. 2008. (01:13)

I kod mene bilo isto :D , ali svejedno dobro je znat sve kako treba.

Ako koga interesira, online kurs VHF-GMDSS, EPIRB, obični VHF, NAVTEX, SERT sistema imate ima kod nas online tečaj i primjer testova na ispitu i simulator SIMRAD VHF-DSC stanice. Može se promjeniti na Taljanski ili Engleski jezik ako ne razumije ko Slovensko, treba se samo bezplatno registrirati i onda prijaviti u sustav, pa onda izaberete prvo opciju gore za tečaj(ispod Predmeti na voljo), za 2 sata se možete naučit sve što treba pa idete direktno na ispit.
http://www.egmdss.com/gmdss-courses/log ... ng=hr_utf8
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la Grinteša » 22. 11. 2008. (10:29)

Ja imam onu staru, (sa položenom radiotelefonijom).U koju kategoriju to spada?Rekli su mi u kapetaniji da vrijedi i da je ne treba mjenjati.
Grinteša
Senior Member

Tip plovila: Gajeta 8.30 m (plastificirana) IMR 34

PostPostao/la Turcin » 22. 11. 2008. (11:44)

Pa vjerojatno C kategorija...

Ja za B nisam moro radiotelefoniju polagat...

E i zaboravio sam rec, pitali me jos kad se koristi: MAYDAY, PAN-PAN, sta je kanal 16, i tako to...
Turcin
Senior Member

Tip plovila: maestral 600

PostPostao/la Gaso » 22. 11. 2008. (12:14)

Ja sam radio B i obično staro VHF radiotelefoniju, prije više od 10 godina. Novi zakon propisuje, da trebaju svi veči brodovi(>7m) proizvođeni od 2005. dalje, i ako su registrirani za područje plovidbe III(neograničeno-teritorialne vode), trebaju VHF-DSC radiostanicu. Čarteristi več kompliciraju kod najama brodica, ako je brodica proizvedena poslje 2005. ,pa večina nedaje više brodicu u najam ako nemate ispit za radiotelegrafiju VHF-DSC, koja je sastavni dio obavezne opreme, ni onaj stari VHF nije dovoljan, pošto je i slanje poruke bitno drugčije. Za sve brodove proizvedene prije 2005., ovaj zakon se ne odnosi. Koliko sam zasljedio, da u EU i kanal 16 neče više bit u upotrebi, zemaljske stanice ga nečeju više slušati jedino brodovi, nego če bit u upotrebi samo DSC kanal 70, sad slušaju oba kanala, ali če se 16. u budučnosti opustiti.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la perinjoza » 22. 11. 2008. (13:39)

Položio B u Rijeci negdje krajem osmog mjeseca i klasična pitanja:

snalaženje na moru
svijetla
radio stanica (koji kanali za SOS i sl)
vrste plovila
čvorovi
itd..

Uglavnom ništa komplicirano. Bio sam kupio neku zelenu knjižicu od 80tak kn, prolistao je jednom i to je to.
Nakon dva-tri pitanja shvate imaš li iskustva na moru ili ne.. i nakon toga ne cijepidlače sa pitanjima za "početnike".
perinjoza
Member

PostPostao/la borro » 02. 12. 2008. (12:19)

Ja polagao prije desetak godina u lučkoj kapetaniji u zadru! Učio iz zelene knjižice sa ružom vjetrova na sebi, i radiofonija i sve ostalo. čekali nas 50 kapetana sa nekog trajekta od jadrolinije i jedan po jedan kod njega u ured. Prvih pet odmah palo, ja bio šesti ili sedmi, ispitivao me pola sata, sve što mu palo napamet, al sve zam znao. Navigacijska svijetla, vjetrove, karte, svjetionike, radiofoniju, mimoilaženje, računanje brzine, ma sve.
I ustao se, pružio ruku i rekao "mirno more Vam želim!"
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la morskivrabec » 02. 12. 2008. (17:31)

Hi, hi, hi ja na more idem kaicem od tri metra s "djecjom dozvolom" za koju sam polagao s 15 god. sad je mogu zamijenit i vozit barku do 6 metara, a kako nemam para za kupit brodic onda me to ne zabrinjava. Inace ta "djecja dozvola" dovoljna je za priobalnu plovidbu pa uopce nemam potrebe polagat za nesto vise. Ali da ne budem off topic htio sam nesto drugo kazat - imam položenu većinu ispita više pomorske škole uključujući navigacije i ostale stručne predmete a da idem polagat ništa mi se to ne bi kontalo nego bi me ispitivao neki "kapetan" koji se prije 30 godina uhljebio u kapetaniji i nije se maknuo na more dalje od mene. To je zalosno, što u nekim lučkim kapetanijama ti ispitivači imaju manje iskustva od mene koji idem na more s kaićem od tri metra. To što sam na fakultetu "vozio" brodove u simulatoru (dobar je simulator na pom. faksu u dubrovniku) isto mi se ne bi računalo. Pričali mi prijatelji koji su pitali konta li im se to pri polaganju.
'Ko ne zna bestimat, neka kupi parangal
morskivrabec
Korisnik baniran

PostPostao/la Višanin » 27. 05. 2009. (13:29)

Nabavio sam skriptu (na internetu i od člana ovog foruma) naziva "Priručnik za voditelja brodice i mornara motoriste".
Zanima me dali za polaganje B kategorije moram učiti i dio o brodskim motorima "motoristika i zaštitne mjere" ili je taj dio namjenjen samo za "mornare motoriste" tj. po novom za C kategoriju?
Hvala na odgovoru.
Višanin
Member

Tip plovila: Ven 501 fly

PostPostao/la Gaso » 27. 05. 2009. (15:12)

Formalno bi trebao, ali zavisi na kakvo komisiju naletiš, obično te pitaju svijetla, na simulatoru pokažeš kako treba voziti između oznaka, kardinalne i lateralne oznake, dobiješ jednu zadaču iz navigacije, pa malo opčih pitanja: ili čvorove, ili šta radit kad se sprema nevjera, ponešto o motorima itd...., to je to, ali dobro je znati sve. Ja sam tek nakon što sam položio ispit naučio sve kako treba, jer mi je bilo to u interesu.

Bilo bi pametno, da se i ina forumu pokrene tema u vezi propisa na moru, pa kad češ studirati za ispit, slobodno otvori temu, da čemo i mi malo diskutirat, ako če bit koja nejasnost, mislim da bi znalo bit interesantno.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la perinjoza » 27. 05. 2009. (18:53)

negdje sam već bio pisao da su me pitali:

- snalaženje na karti (pokazao mi neku točku i tražio da pročitam položaj)
- čvorovi
- kako na VHF-u objaviti da trebaš pomoć, i na kojem kanalu
- svijetla (stavio neke dva broda igračke na stol i pitao koji ima prednost)
- pokazao mi nacrtana svijetla na nekom papiru i tražio da kažem kakvo je to plovilo

Uglavnom, ako si i malo bio na moru, sve osim kompliciranijih svjetala bi trebao znati iz prakse, a ako nisi -da se naučiti u dan-dva.
perinjoza
Member

PostPostao/la wildstar » 27. 05. 2009. (22:00)

ja sam dobija dozvolu kad sam polaga klasu poslije asistenture ,poslije jedne godine navigacije nakon škole.
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PostPostao/la Višanin » 28. 05. 2009. (20:47)

Znam te osnovne stvari u vezi motora, ali malo su i zagulili u neke pojmove itd. pa sam htio znati koliko je u biti potrebno detaljno ulazit u taj dio. Ako bude kakvih pitanja pitat ću. Hvala :thumbup:
Višanin
Member

PostPostao/la Višanin » 31. 05. 2009. (17:44)

Opet ja sa pitanjem.
Ako je u skripti vjerojatno je potrebno znati, ali kakva su bila vaša iskustva sa značenjem zastavica (međunarodnim signalnim kodeksom).

Npr. CB (Čarli bravo) - trebam hitno pomoć

Dali ispituju takve stvari? :crazy:
Višanin
Member

Sljedeća

Natrag na Ploviti u okvirima zakona, sigurnost plovidbe

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.