Postao/la Gaso » 02. 04. 2011. (13:02)
Ako nemaš MPPT regulator, sva ova voltaža je bezveze. Kad spojiš direktno ili preko PWM ili običnog regulatora, napon na panelu je jednak naponu akumulatora.
Jačina ako je definirana 2W na 12V, puni na 12V više od onok panela koji ima snagu deklariranu 15V 2W, jer on na 12V radi na manjoj snazi. Ako češ mjerit napon panela kad nije priključen, on če imat na suncu više od 20V.
Ja imam direktno vezan panel 12V 5W i nemam nikakvih problema, ali svejedno ču stavit neki običan jeftini regulator, koji samo prekida punjenje, kad je napon 12.8V, kojeg več imam ali ga nisam još ugradio.
Akumulator je 90Ah. Po nekoj praksi, ako je brojka jačine panela 1% brojke kapaciteta, možeš bez regulatora, ja imam jačinu čelije 5% kapaciteta, i nisam primjetio nekakvo isparavanje vode u akumulatoru(imam običnog). Samo za održavanje, kad te nema, pa da pokriješ gubitke i da imaš akumulator uvijek pun, kad brod ne radi, uzmi 2W, bit če u redu ili jedan ili drugi panel, jer gubitki olovnog akumulatora su od prilike 1% kapaciteta po danu i možeš takvu čeliju direktno vezat bez regulatora, sve što prelazi 5% kapaciteta trebaš staviti regulator inače ti uništi akumulator preko par godina.Znači ako imaš 7Ah, treba ti regulator, samo nema smisla stavljati 2W panel nego barem 10W ili 20W i regulator, ako misliš punit akumulator a ne samo održavat, vjerojatno koristiš akumulator za sonder ili GPS, pa možda i svijetlo, pa sad napravi bilancu, koliko ti treba struje i kolika ti je potrošnja, ja mislim da je kupnja čelije 2W za dopuno akumulatora bacanje para, nečeš ništa postiči time.