Solarni paneli

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Solarni paneli

PostPostao/la amiklic1 » 04. 09. 2010. (14:04)

Thomy je napisao/la:Jel ti ampermetar mjeri struju u oba smjera punjenje i pražnjenje baterije?ako da jel ima kakav predznak na instrumentu + ili -?

Pozdrav
:wave:

Da, mjeri plus (punjenje) i minus (pražnjenje), pa znaš na čemu si trenutno.
da je drukčije ne bi valjalo.

Spaja se samo na jedna način, ne mo'š falit, samo lik šta ih je prodava na eBay-u nema više stranicu..
Al' skoro svi su isti ili jako slični, ima sto modela...
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la amiklic1 » 04. 09. 2010. (14:08)

som je napisao/la:
Gaso je napisao/la:Voltmetar, napon >12.8V - puni, napon <= 12.8V, ne puni, tako znaš preko Voltmertra, ako se puni ili prazni.

Gaso to nije baš tako .Napon teče s višeg na niži tj. ako je baterija ba 12.5 a panel daje 12.6 onda ga puni.Samo s ampermetrom se može ustanoviti koliko puni.
[/quote]

Potpisujem ;-)

Ampermetar na brodu koji ima servisnu granu (šta obično podrazumijeva i "ozbiljniju" instalaciju) je neophodan.
također, preporučujem ne pouzdat' se odmah u prikaz ampermetra ili voltmetra nego izmjerit napon na klemama baterije i uspordit' s prikazanim na voltmetru. jednako tako izmjerit strujnim kliještima struju i usporedit s prikazanom na ampermetru, pa ćete onda znat kolika su odstupanja.

relativno rijetko se nađe mjerni instrument (naravno, od ovih jeftinijih, ne profi) koji prikazuje skroz točno, a kod stanja napunjenosti male razlike znače dosta.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la cicija » 28. 12. 2010. (15:13)

moze li se puniti/odrzavati 12v akumulator sa 6v panelom?
cicija
New Entry

PostPostao/la porer » 28. 12. 2010. (15:37)

Ne.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la mihatdm » 30. 03. 2011. (07:01)

Stavio bi na galeba solarni panel da mi puni dbije baterije startnu i opće službe dobio sam ponudu od ovih slovenaca dal ije ovo sve što mi treba za spojiti panel
- Solarni modul 70W http://www.akumulator.si/index.aspx?sou ... 70P%20SINO

- Solarni regulator Steca Solsum 6,6F http://www.akumulator.si/index.aspx?sou ... 6%20SOLSUM

- 10m solarnog kabla 4mm2 http://www.akumulator.si/index.aspx?sou ... %2001%2001

Hvala
mihatdm
New Entry

PostPostao/la cicija » 30. 03. 2011. (11:43)

kupio bih panel za dopunu akumulatora 7Ah 12v, pa sam gledao neke od 12V 2W, ali se bojim da ne daju premalo struje. da li bi bolja opcija bilo 15V 2W?
Jel mi treba charge controller s obzirom na sve te male struje?
cicija
New Entry

PostPostao/la Gaso » 02. 04. 2011. (13:02)

Ako nemaš MPPT regulator, sva ova voltaža je bezveze. Kad spojiš direktno ili preko PWM ili običnog regulatora, napon na panelu je jednak naponu akumulatora.
Jačina ako je definirana 2W na 12V, puni na 12V više od onok panela koji ima snagu deklariranu 15V 2W, jer on na 12V radi na manjoj snazi. Ako češ mjerit napon panela kad nije priključen, on če imat na suncu više od 20V.

Ja imam direktno vezan panel 12V 5W i nemam nikakvih problema, ali svejedno ču stavit neki običan jeftini regulator, koji samo prekida punjenje, kad je napon 12.8V, kojeg več imam ali ga nisam još ugradio.
Akumulator je 90Ah. Po nekoj praksi, ako je brojka jačine panela 1% brojke kapaciteta, možeš bez regulatora, ja imam jačinu čelije 5% kapaciteta, i nisam primjetio nekakvo isparavanje vode u akumulatoru(imam običnog). Samo za održavanje, kad te nema, pa da pokriješ gubitke i da imaš akumulator uvijek pun, kad brod ne radi, uzmi 2W, bit če u redu ili jedan ili drugi panel, jer gubitki olovnog akumulatora su od prilike 1% kapaciteta po danu i možeš takvu čeliju direktno vezat bez regulatora, sve što prelazi 5% kapaciteta trebaš staviti regulator inače ti uništi akumulator preko par godina.Znači ako imaš 7Ah, treba ti regulator, samo nema smisla stavljati 2W panel nego barem 10W ili 20W i regulator, ako misliš punit akumulator a ne samo održavat, vjerojatno koristiš akumulator za sonder ili GPS, pa možda i svijetlo, pa sad napravi bilancu, koliko ti treba struje i kolika ti je potrošnja, ja mislim da je kupnja čelije 2W za dopuno akumulatora bacanje para, nečeš ništa postiči time.
Gaso
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la Gaso » 02. 04. 2011. (13:03)

mihatdm je napisao/la:Stavio bi na galeba solarni panel da mi puni dbije baterije startnu i opće službe dobio sam ponudu od ovih slovenaca dal ije ovo sve što mi treba za spojiti panel
- Solarni modul 70W http://www.akumulator.si/index.aspx?sou ... 70P%20SINO

- Solarni regulator Steca Solsum 6,6F http://www.akumulator.si/index.aspx?sou ... 6%20SOLSUM

- 10m solarnog kabla 4mm2 http://www.akumulator.si/index.aspx?sou ... %2001%2001

Hvala

Pogledaj još u visol d.o.o., ako gledaš u Sloveniji, bolje ti je uzet monokristalni panel, na ovom području jadrana on puni u prosjeku 20% bolje od polikristalnog.

A vidim gore neki moj stariji post, što ste replicirali, naravno u pravu ste da ako je napon akk 12.5v a na čeliji 12.6 čelija puni, bolje samo pogledat nakon nekog vremena opet napon, ako je napon manji od prije, onda imamo negativnu bilancu, ako je se napon nešto uvečao, onda smo napunili nešto u akumulator.
A za vizualni test, da čelija radi ima svaki regulator neko ledicu, pa se možete tako uvjeriti. Ja sam prije imao ampermetar sa komplet elektronikom i shuntom i neznam šta. Ne treba vam više informacije nego samo napon, kad je napon 12V treba prestati trošiti i to je to, sama struja uopšte nije bitna, pa i ako znate koja je, ništa vam ne koristi kod punjenja, bolje za ove pare koliko košta ampermetar uzet bolji regulator i veči panel.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 02. 04. 2011. (13:03)

Gašo u pravu si...

Ja taman jučer napravio solarni punjač mobitela i fotoaparata (USB priključak), 3,5W snage....
eBay panel, USB hub epoksiran an poleđinu, dvi žice i eto ga. To mi je samo za planinarenje, stavim ga na ruksak i uživam...

Mislim isto ko i ti da za dopunjavanje na brodu bi bolje bilo mali 10W panel i mali regulator, najjednostavniji koji prekida ili kratko spaja panel na postavljenom naponu...
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 02. 04. 2011. (13:04)

Da, za održavanja je najbolje tako 10W i običan prekidač regulator, koji košta 20€, jer nije sad tu bitno kolika iskoristljivost čelije, ako se radi samo za održavanje. A drugo ako se montira jači panel od 60W onda se več isplati reskirat malo više para za dobru čeliju i regulator, ali onda se ne radi samo o montaži panela za kompenzaciju samopražnjenja. 10W i regulator, sve skupa košta 50€ i nikada nemaš problema upalit motor zbog praznog akumulatora, kad se brod ne koristi dugo, pa i akumulator če sigurno pošto je uvijek pun izdržat koju godinu više. Jer ako ima olovni akumulator i do 30% samopražnjenja na mjesec dana, znači da češ težko upalit brod nakon 4 mjeseca i to je jednostavno rješenje, da se ne gubi živce uvjek prvi dan kad ljudi dođu na brod.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la cicija » 02. 04. 2011. (13:05)

e hvala na odgovoru.
problem je kod mene sto nemam kud sa velikim panelom, ogranicen sam dimenzijom na max sirinu 10ak cm, tako da u obzir dolazi samo maleni panel.

Moja dnevna potrosnja je max 2A(ajde i da preceram neki dan, 3A), jedna led koja trosi oko 0.1Ah i sonar 0.25Ah, a u ribolov idem jednom sedmicno max, tako da se nadam da bi taj panel mogao dopuniti tih 2A za 7 dana.
Ako uopste racunam to kako treba :)
cicija
New Entry

PostPostao/la ninjutsu » 16. 04. 2011. (22:48)

Evo i moje iskustvo. Kyocera 87W + Morningstar Sun Saver DUO - zakon ! puniš dva akumulatora u varijanti 90:10 ili 50: 50. Punjenje ujedno produžava vjek trajanja baterija. Frižider se više ne gasi. Normalno svako treba vidjeti koliko struje troši ! Napomena: startna baterija je samo za motor!! Znači na jednoj bateriji 105Ah je frižider, svjetla, muzika, pumpe vode...
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !!
ninjutsu
Member

Tip plovila: Quicksilver 875

PostPostao/la lolko » 29. 04. 2011. (06:32)

ninjutsu je napisao/la:Evo i moje iskustvo. Kyocera 87W + Morningstar Sun Saver DUO - zakon ! puniš dva akumulatora u varijanti 90:10 ili 50: 50....

gdje si ga kupio i koliko košta?
lolko
New Entry

Tip plovila: Leidi 600 / Suzuki 140

PostPostao/la ninjutsu » 29. 04. 2011. (09:20)

VENEKO d.o.o.
10431 SV. NEDELJA, Kerestinec
Čižmešijeva 26
HRVATSKA

Tel: +385 1 3325 951
Fax: +385 1 3325 952
e-mail: info@veneko.hr
prodaja@veneko.hr

Ja i prijatelj smo uzeli kod njih i bili su OK. Cijene su čak i pale od kada sam ja uzimao :(

Čini mi se da tu kombinaciju možeš dobiti za cca 3000-3500 kn + PDV. ali najbolje provjeri kod trgovaca.(Regulator sam našao sada na netu - cijena od 1017kn + PDV, a panel (nisam našao Kyoceru ali je imaju) od 1200 do 3200 kn +PDV)). Logika izbora je bila:
1. koja ti snaga treba (potrošači i koliko ih koristiš - to se da izračunati)
2. dimenzije - meni su osobno pasale dimenzije Kyocere (da je panel bio širi 5 cm nebi mi stao na krov)
3. cijena i rok isporuke

Imaš i drugih na netu pa malo prosurfaj ali moje iskustvo sa venekom je bilo OK
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !!
ninjutsu
Member

Tip plovila: Quicksilver 875

PostPostao/la lolko » 29. 04. 2011. (22:15)

Hvala ti na odgovoru i reci mi da li regulator ima i voltmetar-ampermetar (digitalni) na sebi?? možda slika?
lolko
New Entry

Tip plovila: Leidi 600 / Suzuki 140

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.