Ne znam zašto još uvijek koristiti to skupo i neprecizno riješenje sa sklopkom. Nedostatci su brojni, od toga da ne znaš koja je baterija koliko puna pa položaje 1, 2 i 1+2 prebacuješ nakon što nazoveš vidovitog Milana, cijena takve sklopke je pre pre prevelika a kontakti propadnu nakon nekog vremena, pogotovo ako je u pitanju malo jači motor i veće baterije.
Današnja tehnologija nudi riješenje - mikrokontrolerski regulirani kombinator baterija. Na tržištu ih ima dosta, jedan od njih je Victron Cyrix
http://www.victronenergy.com/battery-is ... 00-a-400a/ Radi tako da je startna baterija stalno spojena direktno na alternator a servisna preko ovog uređaja. Nakon paljenja motora on mjeri napunjenost startne baterije i tek kada je ona puna u krug punjenja uključuje i servisnu. Time je onaj rad sklopke (1, 2, 1+2) potpuno automatiziran a vijek baterija produžava se i do 3 puta.
Ovaj uređaj ima također veliku prednost i u usporedbi s diodnim razdjelnikom, kakvih ima također puno na starim instalacijama (a bogami i na mnogim novim). Naime, diodni razdjelnik ima onaj čuveni pad 0,7V u provodnom smjeru pa je funkcija reglera u takvom sklopu upitna a baterije se u takvom sistemu nikada ne mogu napuniti do kraja što im opet smanjuje efikasnost i skraćuje vijek.
Dalje, funkcija one gore navedene sklopke 1+2 (to je položaj za emergency start gdje se paljenje motora odvija sa obje baterije) ovdje se izvodi pomoću male sklopke koja uređaju samo signalizira da treba uključiti obje baterije, glavna struja ne prolazi kroz nju. Ja konkretno za tu svrhu stavljam inox bravicu ili neku drugu malu zaštićenu sklopku.
Na kraju cijena ovog uređaja prema onoj gore sklopki i/ili diodnom razdjelniku je puno niža, reda 600 - 700 kuna za model 100 A.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.