Sklopka za dva akumulatora

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Sklopka za dva akumulatora

PostPostao/la stana » 04. 03. 2010. (17:28)

Kupio u orginalnom pakiranju a nema šeme spajanja.Molim pomoć ima tri konektora 1 ,2 i common . Moja predpostavka je : common na anlaser , 1 na plus od prvog akumulatora , 2 na plus od drugog i naravno minus povezati i spojiti na motor.
HVALA :thumbup: :thumbup: :thumbup:
stana
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Galeb 6,75 + sole diesel mini 33

Re: Sklopka za dva akumulatora

PostPostao/la baraba » 04. 03. 2010. (18:15)

dobro pretpostavljaš.
baraba
Member

PostPostao/la porer » 04. 03. 2010. (21:07)

stana je napisao/la:ima tri konektora 1 ,2 i common . Moja predpostavka je : common na anlaser , 1 na plus od prvog akumulatora , 2 na plus od drugog i naravno minus povezati i spojiti na motor.

Tako je.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la primorac » 04. 03. 2010. (21:26)

primorac_dualBatterySglEngine441x370.gif
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la stana » 05. 03. 2010. (10:29)

hvala ekipa ;)
stana
Member

Tip plovila: Galeb 6,75 + sole diesel mini 33

PostPostao/la Rexi » 27. 09. 2010. (19:13)

to u praksi znaci kada je sklopka na 1 -radi samo na aku1
2 - aku2
common - oba dva aku na motor koji vuce struju s oba dva aku?

nisam bas imao kontakta s brodskim instalacijama.. uostalom opcenito, a nabavio glisercic pa hocu to sve povezati i skuzit kako funkcionira :)
Rexi
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la porer » 28. 09. 2010. (07:09)

Ne znam zašto još uvijek koristiti to skupo i neprecizno riješenje sa sklopkom. Nedostatci su brojni, od toga da ne znaš koja je baterija koliko puna pa položaje 1, 2 i 1+2 prebacuješ nakon što nazoveš vidovitog Milana, cijena takve sklopke je pre pre prevelika a kontakti propadnu nakon nekog vremena, pogotovo ako je u pitanju malo jači motor i veće baterije.
Današnja tehnologija nudi riješenje - mikrokontrolerski regulirani kombinator baterija. Na tržištu ih ima dosta, jedan od njih je Victron Cyrix http://www.victronenergy.com/battery-is ... 00-a-400a/
Radi tako da je startna baterija stalno spojena direktno na alternator a servisna preko ovog uređaja. Nakon paljenja motora on mjeri napunjenost startne baterije i tek kada je ona puna u krug punjenja uključuje i servisnu. Time je onaj rad sklopke (1, 2, 1+2) potpuno automatiziran a vijek baterija produžava se i do 3 puta.

Ovaj uređaj ima također veliku prednost i u usporedbi s diodnim razdjelnikom, kakvih ima također puno na starim instalacijama (a bogami i na mnogim novim). Naime, diodni razdjelnik ima onaj čuveni pad 0,7V u provodnom smjeru pa je funkcija reglera u takvom sklopu upitna a baterije se u takvom sistemu nikada ne mogu napuniti do kraja što im opet smanjuje efikasnost i skraćuje vijek.

Dalje, funkcija one gore navedene sklopke 1+2 (to je položaj za emergency start gdje se paljenje motora odvija sa obje baterije) ovdje se izvodi pomoću male sklopke koja uređaju samo signalizira da treba uključiti obje baterije, glavna struja ne prolazi kroz nju. Ja konkretno za tu svrhu stavljam inox bravicu ili neku drugu malu zaštićenu sklopku.

Na kraju cijena ovog uređaja prema onoj gore sklopki i/ili diodnom razdjelniku je puno niža, reda 600 - 700 kuna za model 100 A.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la borro » 28. 09. 2010. (07:20)

A što ako je startna baterija malo već dala svoje, ali se opet motor da upalt s njo, no ajmo reć da se neda baš do kraja napunit. Dali ju ovaj elektronski onda stalno puni i neće nikako prebacit na servisnu? Mislim tako može stalno ovu punit i punit, a servisna se prazni a on ju pak uopće ne puni. i ode ti akumulator u bananu. Onako sa ovim diodnim bar puni oba donekle. Ili jako griješim (valjda) :think:
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la Thomy » 28. 09. 2010. (07:41)

Možda i ne griješiš :thumbup: .

Porer?

:wave:
...koliko moš baljezgat pizdarije...da ti je usta začepit... na guz**u bi progovorija....
Thomy
Old Senior Member

Tip plovila: Saver 19 Open, Yamaha 100

PostPostao/la porer » 28. 09. 2010. (07:42)

Napunit će je on uvijek. Što je startna baterija lošija brže će je napuniti i prebaciti na servisnu. A to da se ne može napuniti do kraja desi se kad je toliko pokvarena da joj se kratko spoji jedna ćelija i tada je ta situacija o kojoj govoriš moguća. No to je već krajnji stadij kojem prethode brojne indikacije da je baterija pri kraju i da je treba mijenjati. Nije nemoguća situacija a najčešće dešava na motornjacima prerađenim iz jedrilice :mrgreen:
Zadnja izmjena: porer; 28. 09. 2010. (07:44); ukupno mijenjano 1 put/a.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la borro » 28. 09. 2010. (08:01)

Hah, ne znam, odmah se sjetim prošlogodišnje situacije, i to baš kad smo brat ja i Alen krenuli u Zg na Boat Show, i ja ih trebam pokupit kad idem sa posla i pičimo. Do tada sve 5, kad ja u auto, pa neće, pa neće. I kresne, a motor u totalnu turažu! I odvezem se ja 500 m do njih i kažem dečki nevalja, jel vidite vi ovo. a onda su počele te-orije. te-je struja, te-je-kompjuter, te-je-nešto treće. Kad ono akumulator, spojile se čelije i kompjuter podivljao, a već sam mislio da ću morati mijenjati čuda, a ono samo akumulator za 450 kunica ;)
Zato si mislim, ako te zatekne nevolja sa jednim akumulatorom, ajmo reć startnim, a ti ipak kresneš i voziš, a još trošiš i servisnu može se dogodit da na kraju imaš obje prazne jer jednu ne može punit, a druga nikako da dođe na red. Mislim, to je u najcrnijem scenariju. Mažalost eto, ipak ima i taj sustav manu, a koja se prije vjerujem može dogoditi nama koji nismo svakodnevno na brodu.
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 28. 09. 2010. (08:15)

borro je napisao/la:Zato si mislim, ako te zatekne nevolja sa jednim akumulatorom, ajmo reć startnim, a ti ipak kresneš i voziš, a još trošiš i servisnu može se dogodit da na kraju imaš obje prazne jer jednu ne može punit, a druga nikako da dođe na red.

Za taj slučaj imaš onaj prekidač/bravicu. Pročitaj malo što sam napisao naprijed, možda nisam bio dovoljno jasan.
Naime, zamisli taj uređaj kao jedan 100A relej. Automatika uključuje i isključuje servisnu bateriju u krug ali za takve situacije o kojima govoriš postoji i prekidač kojim taj 'relej' uključuješ ručno.

Vidi se na shemi ako pogledaš njegov PDF

slika

Evo isti uređaj drugog proizvođača, malo robustniji. Na naljepnici se vidi shema spajanja. Prednost ovog modela je da ima i izlaz za signalnu lampicu koja se pali kad je servisna uključena tako da možeš kontrolirati rad.

slika
porer
Old Senior Member

PostPostao/la borro » 28. 09. 2010. (08:18)

Hm, ali ako alternator puni, nije mi jasno, može li se iz "formule" izbacit ovaj Opcionalni dodatni punjač?
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 28. 09. 2010. (08:26)

Misliš ostaviti samo sklopku gdje ručno uključuješ i isključuješ servisnu bateriju?
porer
Old Senior Member

PostPostao/la baraba » 28. 09. 2010. (09:55)

ne, on misli koristiti dvije grupe akumulatora bez punjača, samo sa alternatorom.

da, može se.

najveći minus ovakvog sistema je da nemaš mogućnost potpunog isključivanja akumulatora iz sistema kada se ne koristi brodica na više dana.

servisna grupa je uvijek pod naponom (razvodni panel), kao i motor...
baraba
Member

Sljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.