U apsolutno svakoj temi o brodicama se postavlja pitanje "kolika je brzina?" i "kolika je potrošnja?". Ajmo napraviti tu neku malu tablicu u koju ce svako upisati podatke i onda bi svi mogli imati koristi od toga. Ako se ne nadje isti brod sa istim pogonom moci ce se zakljuciti neki obrazac. A po tome ce se odmah vidjeti tko pretjeruje a tko ne.
Evo ja cu staviti svoje podatke prvi a ostali, koji zele, neka kopiraju moje i dodaju. AKo netko misli da jos neki podatak fali neka doda:
TIP ..............................POGON..........GORIVO...........VRSTA DNA..........TEŽINA.....PUTNA BRZINA (čv)....POTROŠNJA (lit)...ECON1 (lit/nm)....ECON2 (nm/lit)
Antares Patrol690........VB YAM 4T 150ks.... benzinac....... gliser (duboki V).......1800kg........... 23..................... 27.5................. 1.2................ 0,8
Napomene:
- kod pogona se moze upisati i prijenos ako je brodski motor (direct drive/Z-noga)
- težinu sam ja stavio neku realnu u klasičnim uvjetima (sa svom opremom i ljudima na brodu sa kojima se postiže ta brzina koju smo upisali)
- molio bih ljude da ne upisuju podatke u idealnim uvjetima (novi intonak, prazan brod itd.) nego podatke koje najcesce imaju
- nemojmo pimplati po tome jel brzina mjerena GPSom ili na motoru (pola mjeri GPSom pola na motoru = srednja vrijednost ce biti tu negdje)
- ECON1 i ECON2 neki instrumenti pokazuju a ako ne, mogu se jednostavno izracunati POTROŠNJA/BRZINA i BRZINA/POTROŠNJA
Nije cilj ovoga da pokazjemo ovdje ko ima vecega nego da ljudi koji kupuju brodove vide sta su realni podaci. O tim podacima se stalno nesta pretjeruje i vjecita je rasprava o tome.
Eto... nadam se odazivu na opcu korist