Instalacije 12V???

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Instalacije 12V???

PostPostao/la Gaso » 30. 10. 2009. (10:08)

Ma kad brod stoji 15 nada i nije uključen frižider nije problem, ne traba ništa punit i sve uvijek puno.
Lupis, istina da sada frižider ne treba, ali preko ljeta situacija je takva kako kažem i on je največi potrošač.

Da bi ja imao deplasmanca, kako tramuntana kaže, težko je doči bilokamo za manje od 1 sata, pa eto struje koliko očeš, dok sa brzim brodom brzo dođeš, a svaki dan neda mi se vozit 20 NM daleko na kupanje, tek toliko da napunim akumulatore. Hondu imam, i jednom sam tako več napunio akumulatore, ali to treba rješiti tako da neče trebat se sa tim zahebavati.

Poanta čitavog mog posta je, da je dobro imat što jači alternator, najjaču variantu koja se dobije uz motor, jer od viška struje glava ne boli, pa da je bolje dat pare za jači alternator, nego vjetrogeneratore, solarne panele itd...., jer oni daju toliko struje preko čitavog dana, ko jedan dobar alternator u 10min.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la riberer » 30. 10. 2009. (10:21)

Kako bi ovo funkcioniralo:

slika
... al kad sam jednom diga jedra na laganoj buri oduševio sam se, poskočila je kao živo biće i počela rizat površinu mora ka vruća pošada maslac... by brule
... i nemoze svjetlo bit mobitel :(... by josey
riberer
Moderator

Tip plovila: Elan T-401 - Tomos 18

PostPostao/la Gaso » 30. 10. 2009. (10:23)

Bilo bi u redu, da ti treba 220V na brodu, inače treba opet imat neki jak punjač koji je isto dosta skup. Dok razlika između alternatora 60A ili 120A je 100€.
Pošto možeš dobit alternator od 300A, več za 400€:
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/300a-Alt ... ccessories
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la opus » 30. 10. 2009. (20:59)

Gaso je napisao/la:Poanta čitavog mog posta je, da je dobro imat što jači alternator, najjaču variantu koja se dobije uz motor, jer od viška struje glava ne boli, pa da je bolje dat pare za jači alternator, nego vjetrogeneratore, solarne panele itd...., jer oni daju toliko struje preko čitavog dana, ko jedan dobar alternator u 10min.

Ja imam suprotnu filozofiju. Racunao sam da je bolje imati vece solarne panele nego jaci alternator, a vozim deplasmanski. 8-)
Koliko je dobro da se baterije napune u 15 min sa 100A?
opus
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: A790

PostPostao/la Gaso » 31. 10. 2009. (00:18)

Kod automobilskih imaš još puno jačih alternatora, od 200A pa i više. ako pogledaš koji noviji terenac. Pa kad tamo nije problem, vjerojatno neče ni u brodu.
Recimo u mom autu znam, da mi je akumulator 92Ah i serijski alternator 120A.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la opus » 31. 10. 2009. (20:48)

Ovo na autima je drugi pristup. Na autima obicno potrosnja ide onda kada motor radi pa alternator pokriva potrosnju (nesto kao kad dizes sidro na vitlo), dok je na barci suprotno, akumulatori se isprazne dok motor ne radi i onda kada se upali krene masivno krcanje. Mislim da se time skracuje zivotni vijek akumulatora.
opus
Senior Member

Tip plovila: A790

PostPostao/la Gaso » 01. 11. 2009. (13:24)

Koliko je meni poznato, u nautici se preporučuje u vezi struje punjenja:
25%-40% kapacitete za Olovni
do 50% kapacitete za gel
do 100% kapacitete za AGM

AGM baterija je u vezi struje punjenja najmanje osjetljiva, a ja imam upravo AGM.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 02. 11. 2009. (13:58)

Evo gašo osvrt na jednu od tvojih izjava:

With the 8 amp charger...you can restore 7.6 amp hours per hour (assuming 95% charge acceptance for AGM batteries).

Znači, prijevod: 8-amperskim punjačem možeš u baterije napuniti 7,6 Ah (uzevši u obzir 95%-tno prihvaćanje punjenja AGM baterija).

Znači da si još više promašio u izračunu elektro bilance broda... ;)
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la Gaso » 02. 11. 2009. (16:25)

Znam to amiklic, ali to se odnosi na struju koju možeš kasnije izvadit iz AGM akumulatora, a ne struju punjenja, no možeš bit zadovoljan da dobiješ 70% struje koju si uložio sa alternatorom, dok kod olovnih treba uložiti gotovo 50% više struje nego on kasnije pruža i to sam več nekdje napisao. Pa i akumulatori se griju kod punjenja.

Da kod proračuna sam još više promašio, ali za grubu ocjenu 5% ne znači ništa, iz računa je jasno razvidno da mi fali struje, i to mi je bila namjena, pa makar se ona 100% sahranila u akumulator, ali nema takvog. Da bi fizičari sve faktore, koji nisu bitni i mogu se slobodno odbaciti, ako njihov efekt nije bitan, <5% i vrlo malo utječe na sam rezultat, nebi se ništa do sad iztračunalo, ali upravo to je umjetnost, sve što je nebitno za krajniji rezultat treba izbaciti i ne gubiti vremena na nebitnim stvarima. Jer 5% kod mog proračuna za alternator zači cca 1.7Ah, ako radi 30 min i pruža 60A i to je potpuno nebitno, ionako je jasno da trebam veči alternaror i nema veze onih 1.7Ah.
Gaso
Old Senior Member

PostPostao/la beba » 15. 03. 2010. (12:04)

Evo nedavno sam vidio automatske osigurače na nekoj slici koji su minijaturni, htio bih napraviti takvu kutiju sa tim
osiguračima da nezauzima puno mista ali nigdi ih nemogu nač niti koliko koštaju ni neku oznaku. (isti su konormalni automatski osigurači samo su puno manjih dimenzija) pa ako me netko može uputit bilio bi odlično
beba
Senior Member

Tip plovila: maestral 710,marušić 580

PostPostao/la Som Jura » 15. 03. 2010. (14:15)

Ima li ko shemu za instalaciju 12v na manji brod tipa Gradac -
Som Jura
Korisnik baniran

PostPostao/la Rafter » 18. 08. 2010. (08:40)

Mene također zanima shema 12v instalacija na barku sa vanbrodskim mtorom 40 - 50, ks te koliku ulogu ima snaga alternatora kod vanbrodskih motora(četverotaktni - manja snaga alternatora ili dvotaktni koji pruža veću snagu) na brzinu punjenja baterija?

da svima bude jasnije : Ugradio bi u barku koju planiram kupiti 2. baterije po 120ah jedna servisna i jedna startna s obzirom na dnevnu potrošnju koja bi mi iznosila oko 50ah a nebi bio više od dva dana na brod. a kroz godinu do dvije bi instalirao i solarni panel. Stavio bi AGM baterije.

zanima me vaše mišljenje i iskustva, kako sam dosta toga pročitao u prijašnjim postovima, volio bi da netko da svoj osvrt na ovo što sam naveo.

Lp
Rafter
Senior Member

Tip plovila: Naval19

PostPostao/la amiklic1 » 18. 08. 2010. (09:40)

Rafter je napisao/la:Mene također zanima shema 12v instalacija na barku sa vanbrodskim mtorom 40 - 50, ks te koliku ulogu ima snaga alternatora kod vanbrodskih motora(četverotaktni - manja snaga alternatora ili dvotaktni koji pruža veću snagu) na brzinu punjenja baterija?

da svima bude jasnije : Ugradio bi u barku koju planiram kupiti 2. baterije po 120ah jedna servisna i jedna startna s obzirom na dnevnu potrošnju koja bi mi iznosila oko 50ah a nebi bio više od dva dana na brod. a kroz godinu do dvije bi instalirao i solarni panel. Stavio bi AGM baterije.

zanima me vaše mišljenje i iskustva, kako sam dosta toga pročitao u prijašnjim postovima, volio bi da netko da svoj osvrt na ovo što sam naveo.

Lp

Moja preporuka za motornu bateriju je plava Optima. Kod mene pali na po zuba s 55 Ah, a ima i veća ako želiš. Servisnu stavi AGM većeg kapaciteta, ovisno o tome šta ti pokaže bilanca snage kad i ako je napraviš. Dosta je neprecizno govorit o potrošnji, baterijama i punjenju bez kompletnog pregleda potrošača, planiranog vremena uporabe i načina punjenja...

Staviš sve na papir pa pitaš, a možeš i sam izračunat...
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la Rafter » 18. 08. 2010. (11:36)

Amiklic kao prvo hvala na odgovoru,

stavio sam sve na papir od onog što planiram ugradit(rasvijeta, sidreno svj. FF, bazen za živu ješku, povremeno tuš, radio cd, i eventualno prijenosni frizer na 12V ) tako da bi mi potrošnja iznosila planiranih 50 - 55 Ah po danu. tako da bi stavio servisnu oko 120 Ah a možda i malo više radi rezerve.

sljedeće pitanje je način punjenja tih dviju baterija odnosno kako ih spojiti na punjenje preko alternatora i solarnog panela kasnije te s čim to regulirati i na što trebam obratit pažnju.

isto tako nekakva okvirna kvadratura kablova kojom se povezuje sve to da ne ispadnem baš totalni laik što i jesam :lol: :oops: glede brodskih instalacija jer sam vidio da se sve i svašta ugrađuje u brodove.
Rafter
Senior Member

Tip plovila: Naval19

PostPostao/la Gaso » 18. 08. 2010. (12:18)

Ja imam između baterija Cyrix mikroprocesorski rele i radi tvoj posao kako treba. Staviš ga između + startne i + servisne. Alternator spojiš direktno na + startne, sve ostale punjače na + servisne. Od servisne dalje vodiš + do ploče sa prekidačima. Tako imaš sve rješeno a cyrix ti je dovoljan od 100A, za tvoj alternator. Dovoljan bi bio i 60A, nekada je bio u ponudi. Prijenosni frižider od 12V ako nije kompresorski dosta troši struju i malo hladi, tako da budi oprezan sa tim, kad ne radi motor.
Imaš ga u
http://www.frigomarine.hr/images/victron/Victron.htm
Gaso
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.