Punjenje akumulatora - drugi dio

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Punjenje akumulatora - drugi dio

PostPostao/la som » 16. 03. 2010. (16:55)

Malo sam pretražio teme pa nisam ovo našao nigdje.
Ima li netko savjet za dopunjavanje akumulatora s obićnim punjačem malo kvalitetnijim.
Imam dva akumulatora,diodni razdjelnik i prekidač za dvije baterije,jedna je od 100 Ah a druga servisna od 190 Ah. Sve to dobro radi i nemam nekih problema sa strujom. Povremeno mi se pruži prilika recimo da sam vezan dva tri dana za muja koji ima struje a frižider radi. E mene sad zanima mogu li dovuč struju do broda i spojiti običan punjač direktno na servisnu bateriju i dopuniti je.To mi se čini dosta jednostavno i jeftino rješenje za dva tri puta godišnje. Netreba nikakve posebne instalacije.Ima li kakav razlog da to ne radi kako treba,moje je mišljenje da nema.Volio bi čuti još koje mišljenje ili savjet.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

Re: Punjenje akumulatora - drugi dio

PostPostao/la Dade » 16. 03. 2010. (17:39)

Eh..kad bi akku znao ko ga puni možda bi se i bunio ali nezna pa mu je sve jedno samo da je odgovarajuća amperaža i voltaža punjača :D
"Daj mi Bože da uhvatim tako veliku ribu da nemoram da lažem

slika
Dade
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni

PostPostao/la baraba » 16. 03. 2010. (20:40)

možeš si tako dopunjavati akumulator bez problema.
baraba
Member

PostPostao/la GoranST » 30. 05. 2010. (19:59)

Kratko pitanje - Imam akumulator od 56Ah (Optima) i punjac s maksimalnom strujom punjenja od 0.6A (AccuMate).
E sada, zanima me da li je sigurno koristiti ovaj punjač na ovoj bateriji. Naime, koliko sam shvatio, nekakva idealna amperaža punjača se računa dijeljenjem kapaciteta s deset (u ovom slučaju to bi bilo 5A), a korištenjem slabijih punjača može čak i postići kontraefekt.
Pošto je punjač ipak proizvod koliko-toliko specijalizirane kompanije i izgleda dobar po karakteristikama (ima zaštitu od prepunjenja i može raditi u nekakavom modalitetu 'održavanja' baterije svježom) i pošto na njemu stoji da se smije puniti akumulatore od 2 do 90Ah, pretpostavljam kako problema nebi trebalo biti, ali bih ipak volio čuti i mišljenje iskusnijih.
GoranST
New Entry

PostPostao/la baraba » 30. 05. 2010. (21:10)

0,6A? jesi li siguran?

možeš puniti bez problema, samo će potrajati...
baraba
Member

PostPostao/la GoranST » 30. 05. 2010. (23:01)

Hvala za info.
Inače, siguran sam 100% (za amperažu punjenja) - to je mali punjač kojeg koristim za održavanje akumulatora skutera. Ovo mu je stranica - http://www.accumate.com/compact/
Nema veze za trajanje punjenja, važno da odradi posao dobro ;)
GoranST
New Entry

PostPostao/la zore70 » 31. 05. 2010. (00:19)

Optima je akumulator spiralne gel tehnologije koliko ja znam,a takvi se akumulatori pune malo drugačijim naponom punjenja koji se na brodskim punjačima odabere za pojedinu grupu baterija.
Provjeri prije nego nešto faliješ...može li to taj tvoj punjač..
I jedan jako bitan detalj...u zadnje dvi godine jako puno brodova se zapalilo na vezu i unesrićilo brode oko sebe upravo radi punjenja setova baterija bez nadzora...
Od tada više velikih marina ne dozvoljava nikome da bude priključen na kopnenu mrežu dok nema nikog na brodu.
Odluka je logična iako nepopularna korisnicima,zato dobro razmislite da nebi bilo neželjenog roštiljanja :roll:
Albert Einstein je svojevremeno izjavija: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska gupost...ali za svemir nisam siguran"
PRIJATELJI SU BRAĆA KOJU SAMI IZABIREMO
zore70
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: MARCO 810+VM MD704LH-200KS

PostPostao/la GoranST » 02. 07. 2010. (06:37)

Evo da se javim nakon punjenja - sve je prošlo dobro, ovaj accumate punjač je predviđen za raznorazne vrste akumulatora, uključujući i gel i agm tako da straha nije bilo po tom pitanju. Valjda ipak nešto vridi (istini za volju, za 12V/0.6A punjač nije bio baš ni jeftin). Punjenje je potrajalo malo duže (cca 15ak sati), ali nikakvih pregrijavanja (punjača ili baterije) nije bilo.

Inače, odnio sam acc doma, ni na kraj pameti mi ne bi bilo ostavit ga da se puni na brodu bez nadzora 8-). Druga je stvar što u Zenti redovito vidim ekipu kako odlazi s broda a od utičnice na mulu do broda ide produžni... :roll:
GoranST
New Entry

PostPostao/la amiklic1 » 04. 07. 2010. (13:42)

zore70 je napisao/la:Optima je akumulator spiralne gel tehnologije koliko ja znam,a takvi se akumulatori pune malo drugačijim naponom punjenja koji se na brodskim punjačima odabere za pojedinu grupu baterija.
Provjeri prije nego nešto faliješ...može li to taj tvoj punjač..
I jedan jako bitan detalj...u zadnje dvi godine jako puno brodova se zapalilo na vezu i unesrićilo brode oko sebe upravo radi punjenja setova baterija bez nadzora...
Od tada više velikih marina ne dozvoljava nikome da bude priključen na kopnenu mrežu dok nema nikog na brodu.
Odluka je logična iako nepopularna korisnicima,zato dobro razmislite da nebi bilo neželjenog roštiljanja :roll:

Greška. Optima je spiralna baterija, ali ne gel nego AGM (absorbed glass mat = obični olovno kiselinski akumulator kod kojeg je kiselina natopljena u staklenu vunu).

Za razliku od svih drugih, AGM dozvoljava najveće struje punjenja (čak do 100% kapaciteta, što bi značilo da 100Ah možeš punit sa 100A strujom), a napon punjenja mu je kao kod običnog olovno-kiselinskog.
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la amiklic1 » 04. 07. 2010. (13:47)

Ako je sustav dobro koncipiran, sve osigurano kako valja, koristi se brodski punjač predviđen za vrstu i kapacitet baterija na plovilu, nema problema s punjenjem. Čak i osiguranje to ne uzima kao otegotnu okolnost (naravno, opet napominjem, ako je sve OK i stručno napravljeno).

Problem je šta je puno tzv. majstora i samograditzelja kojima to nije struka niti to znaju, pa spoje jedan kabel s utičnice na neki punjač (vidio sam čak i 10A crveni Pevec punjač na jahti od 2 milijuna Eur, za ne vitrovat'). i onda dvi žice na kleme, a tamo samo oguli malo izolacije pa zavrne rukom.

Kod mene će isto bit punjenje stalno uključeno. ;-)
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 04. 07. 2010. (14:49)

Pa misliš, da če ti trebat punjenje stalno uključeno, pošto imaš jak solar.
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la amiklic1 » 04. 07. 2010. (20:52)

Gaso je napisao/la:Pa misliš, da če ti trebat punjenje stalno uključeno, pošto imaš jak solar.

Naravno da neće ;-)
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la borro » 22. 11. 2010. (11:09)

Ajmo ekipa - trebam savjet, pa da ne otvaram novu temu, ova je bliska slijedećoj problematici!

Imam jedan alternator na motoru
imam dva akumulatora
imam jedan razdjelnik (iz marina store-a cca 700 kn)
imam jednu sklopku za dva akumulatora (1-2-both)
imam jednu solarnu ploču i regulator punjenja

KAKO TO SVE SPOJITI DA FUNKCIONIRA!!???

da se mogu puniti oba akumulatora, a da jedan drugom ne vuku struju?

Porer, Ami, somebody???
Chuck Norris Approved
borro
Old Senior Member

Tip plovila: deplasmanac Zampieri mare iz 1976g. + VP2002

PostPostao/la mikula moli » 22. 11. 2010. (12:14)

da i mene zanima, pogotovo ovaj dio solarna ploča i regulator punjenja na dvi baterije......
mikula moli
Senior Member

Tip plovila: Leidi 600 + Suzuki 140

PostPostao/la som » 22. 11. 2010. (16:10)

borro je napisao/la:Ajmo ekipa - trebam savjet, pa da ne otvaram novu temu, ova je bliska slijedećoj problematici!

Imam jedan alternator na motoru
imam dva akumulatora
imam jedan razdjelnik (iz marina store-a cca 700 kn)
imam jednu sklopku za dva akumulatora (1-2-both)
imam jednu solarnu ploču i regulator punjenja

KAKO TO SVE SPOJITI DA FUNKCIONIRA!!???

da se mogu puniti oba akumulatora, a da jedan drugom ne vuku struju?

Porer, Ami, somebody???

Ja imam otprilike to.Kod mene se puni samo servisna baterija sa solara jer za motornu nema potrebe ako služi za paljenje motora onda je uvijek puna.Na servisnu je spojeno punjenje sa solara tj. s MPPt regulatora i ona se uvijek dopunjava.Motorna kao što i samo ime kaže je samo za startat motor i znači ako je sve ispravno uvijek je puna.Čemu je onda puniti dodatno?
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

Sljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.