Kompresorski hladnjak -10 do +10

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: Kompresorski hladnjak -10 do +10

PostPostao/la ivan83 » 20. 06. 2025. (08:24)

Ivek Zagorec je napisao/la:Da pitam kaje bolje za brod, koji oblik otvaranja?
Ovaj standard ili ovaj prema gore?
Jedan i drugi su približno 100l.
Ovaj standard je malo veći kao ali to je tu negdje.

slika

slika

Ivek sorry ali mjesas kruske i jabuke objavili ste 2 frizidera prvi ugradbeni a drugi prijenosni, da ste objavili 2 ugradbena ili 2 prijenosna prizidera pa pitali koji je bolji to bi mi imalo logike jedan i drugi su dobri, znaci nekom logikom ugradbeni ce se negdije ugraditi instalirati i tu ostaje ne mice se vise spojit ce se na brodsku struju i kao takav tu ostaje, dok prijenosni moze biti na raznim mjestima na brodu, moze se u autu u kuci koristiti
ivan83
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 9metara, rakovica 3 cilindra

PostPostao/la Ivek Zagorec » 20. 06. 2025. (08:28)

Jedan i drugi su 12v.
To je ono kaje najbitnije.
Ovo sve drugo su finese, imam osjećaj da u ovoga cfx3 stane više stvari.
A još najbitnije vani nisu skupi.
Btw. Koriste istu elektroniku i kompresor.
Bez namjere da se pravim pametan dati ću vam savjet: Plovite i krstarite bilo kada i bilo čime i kada god možete.
By:naš doktor ginekol7
Ivek Zagorec
Senior Member

Tip plovila: Windy 22 HC Mercruiser 4.3 V6

PostPostao/la ivan83 » 20. 06. 2025. (08:50)

Ivek Zagorec je napisao/la:Jedan i drugi su 12v.
To je ono kaje najbitnije.
Ovo sve drugo su finese, imam osjećaj da u ovoga cfx3 stane više stvari.
A još najbitnije vani nisu skupi.
Btw. Koriste istu elektroniku i kompresor.

Ivek pustimo tehnicke stvari sad i di vise stane cega lipo sam napisao gore i obrazlozio svoje misljenje, ja u svom brodu iman ugradbeni frizider koji odlicno hladi, al bas razmisljam u neko dogledno vrijeme ako se odlucim mjenjati frizider dal da stavim u tu rupu prijenosni frizider pada ga 100 puta dnevno uvlacim i izvlacim posto se sa vrha otvara
ivan83
Member

PostPostao/la Ivek Zagorec » 20. 06. 2025. (09:24)

Pa napravi da nije na izvlačenje.
Bez namjere da se pravim pametan dati ću vam savjet: Plovite i krstarite bilo kada i bilo čime i kada god možete.
By:naš doktor ginekol7
Ivek Zagorec
Senior Member

Tip plovila: Windy 22 HC Mercruiser 4.3 V6

PostPostao/la ivan83 » 20. 06. 2025. (10:04)

Ivek Zagorec je napisao/la:Pa napravi da nije na izvlačenje.

slika

Evo Ivek to kod mene ovako izgleda stavili ste link sa 2 razlicita tipa frizidera i pitali ste sto je bolje za brod koji oblik otvaranja po MOJEM osobnom misljenju svejedno koji oblik otvaranja, kad se otvara topli zrak ulazi unutra frizider se grije, kompresor hladi i tako u krug.Znaci netko ce kupiti frizider one litraze koliko mu i prostor diktira na brodu. Sad sljedom logike ako netko ima ugradbeni frizider po meni je logicno da ce ga zamjeniti sa novim ugradbenim slicnih dimenzija da to ljepo i ukomponirano izgleda u interijeru broda, prijenosni frizider moze biti kao extra frizider negdije u salonu ili nekom drugom mjestu spojen preko uticnice za cigarete, al nema mi logike gurat u rupu prijenosni frizider u rupu gdje je bia ugradbeni frizider.. P.S. al bas razmisljam u neko dogledno vrijeme ako se odlucim mjenjati frizider dal da stavim u tu rupu prijenosni frizider pada ga 100 puta dnevno uvlacim i izvlacim posto se sa vrha otvara... ovo sam se salija da nebi ispalo da to ozbiljno mislim
ivan83
Member

PostPostao/la mack » 20. 06. 2025. (11:18)

Ode rasprava u apsurdistan (kao i obično).
Meni bolje ogovara sa gornjim otvaranjem, pošto, kad se otvori, ne ispadaju stvari iz njega kad se barka nagne. Na jednom motornjaku su se vrata sa bočnim otvaranjem otvarala u življoj vožnji. Plus to sa boljim zadržavanjem hladnog zraka.
Mada ako je taj sa gornjim otvaranjem predubok, moraš rudarit da dođeš do stvari na dnu
mack
Member

Tip plovila: Leidi 600

PostPostao/la som » 20. 06. 2025. (11:50)

mack je napisao/la:Ode rasprava u apsurdistan (kao i obično).
Meni bolje ogovara sa gornjim otvaranjem,

Bolji je definitivno s gornjim otvaranjem, imas kosaricu koja ide do pola dubine pa nije problem vaditi stvari. Nitko ne gleda vazne stvari, prvo ne stane u svaki stojecki Jamnicka od 1.5 l jer je iz nekog glupog razloga visa od ostalih flasa, drugo kad otvoris takav frizider nema promjena u unutarnjoj temperaturi posto fizika kaze da je hladan zrak tezi od toplog pa ne moze izaci iz takvog frizidera. Moš ga otvarati sto puta dnevno i nista se ne dogada za razliku od ugradbenog.
Najvaznije:
Frizideri istog kapaciteta, s istim kompresorom, jedan s gornjim otvaranjem a drugi s bocnim ne trose istu kolicinu struje, sto je dosta bitno na brodu. Ugradbeni trosi 30-50% vise struje a to vam nitko nece reci. Testirano, nama je trosio skoro duplo vise struje s istih deset boca vode s istim brojem otvaranja vrata.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la josey » 20. 06. 2025. (15:07)

eee, ovo je jebena informacija. (ovaj dio za potrosnju struje)
hvala some
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la M710 SEA PEARL » 20. 06. 2025. (15:26)

som je napisao/la:
mack je napisao/la:Ode rasprava u apsurdistan (kao i obično).
Meni bolje ogovara sa gornjim otvaranjem,

Bolji je definitivno s gornjim otvaranjem, imas kosaricu koja ide do pola dubine pa nije problem vaditi stvari. Nitko ne gleda vazne stvari, prvo ne stane u svaki stojecki Jamnicka od 1.5 l jer je iz nekog glupog razloga visa od ostalih flasa, drugo kad otvoris takav frizider nema promjena u unutarnjoj temperaturi posto fizika kaze da je hladan zrak tezi od toplog pa ne moze izaci iz takvog frizidera. Moš ga otvarati sto puta dnevno i nista se ne dogada za razliku od ugradbenog.
Najvaznije:
Frizideri istog kapaciteta, s istim kompresorom, jedan s gornjim otvaranjem a drugi s bocnim ne trose istu kolicinu struje, sto je dosta bitno na brodu. Ugradbeni trosi 30-50% vise struje a to vam nitko nece reci. Testirano, nama je trosio skoro duplo vise struje s istih deset boca vode s istim brojem otvaranja vrata.

... potpisujem :thumbup:
LONGLIVELEGENDARNI :Happy31:
M710 SEA PEARL
Old Senior Member

Tip plovila: MAESTRAL 710 - VOLVO PENTA D2-40

PostPostao/la 4ever » 20. 06. 2025. (20:47)

..... :lol: :lol: potpisujem i ja :lol:
Naravno da je som u pravu ali mi nije jasno da 80 posto ljudi koji pisu ovde to ne znaju ili neko zbrajanje ampersati potrosnje frizidera dnevno i price o bateriji
200 ampera baterija i solar priko 200 moze drzat sta god oces na brodu ,znaci cili brod
4ever
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la gosmart » 20. 06. 2025. (21:15)

som je napisao/la:Najvaznije:

Meni je ovo skroz čudno i rekao bih prije da je razlika u izolaciji frižidera. Ooooogromna je razlika u toplinskom kapacitetu zraka po volumenu u odnosu na sve druge tvari.

Toplinski kapacitet po VOLUMENU (približno na 25 °C i 1 atm):
Tvar Gustoća (kg/m³) Spec. topl. kap. (J/kg·°C) Volumni toplinski kapacitet (J/m³·°C)
Voda ~1000 4180 ~4,180,000
Zrak ~1.2 1005 ~1,206
Što to znači?

1 m³ vode može pohraniti oko 4 milijuna J/°C, dok 1 m³ zraka pohrani samo oko 1200 J/°C.

Dakle, voda može pohraniti ~3500 puta više topline po volumenu od zraka.
gosmart
Member

Tip plovila: MF 655

PostPostao/la porer » 20. 06. 2025. (21:24)

Ah...
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la som » 20. 06. 2025. (21:37)

Tu 90 % ljudi misli da solarna ploca od 200 W daje max 200 W i racunaju da je to skoro 17 A struje .
Potrosnju frizidera racunaju 35 W (ugrubo 3 A) a nikad nisu tocno izmirili koliko povuce struje samo da krene kompresor bez obzira bio inverterski ili obican, pa nije to zarulja. Trosi frizider 35 W ali u laboratorijskim uvjetima. Liti u brodu kad opali zvizdan zna raditi po par sati da se ne zaustavi. Koliko sam para i zivaca potrosio da dodem do savrsenog rjesenja s friziderom.
Moje iskustvo je pokazalo da je Vitrifrigo najbolje sta se moze uzesti. Mana mu je sta dosta kosta i meni se pokazalo da ako mu svakih dvadesetak dana skinem limenu oblogu oko kompresora i sve dobro ispusem sprejem za ciscenje tipkovnice radi, hladi i trosi manje struje.
Naravno govorim o modelu s gornjim otvaranjem.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la 4ever » 20. 06. 2025. (22:18)

.....some ,mozda tih 90% i racuna krivo :lol:
Slucajno imam i malo vise od 200w ali nebitno,neka u podne daje 8 ampera ineka frigo trosi 5 ampera ja mislim da priko
dana on uopce ne dira bateriju a ako ces kupit plasticnu bocu jane ili pivu od dvi litre nece ti motor stat cilu noc
a o ventilatoru na kompresoru da ne govorim
4ever
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: adriatic790 m 34T

PostPostao/la josey » 20. 06. 2025. (22:20)

ploca od 200w nedaje 200w, filmovi po YT su znanstvena fantastika.
ugradbeni frizider sa prednjim otvaranjem na temperaturi od 30c+ i otvaranjem jednom u pola zata za uzet ledenu pivu radi cilo vrime.
Znaci opet tvornicke deklaracije su samo to, deklaracije.
U racun uzet snagu frizidera i pomnozit sa 24. To je osnova za dimenzjoniranje solara i akumulatora.
I sad da se ogradim, ovo je samo moje iskustvo nista manje nista vise.
Koliko vidim i somovo.
Pa eto mozda nekom pomogne mozda i ne :)
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

Prethodna

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.