SOLARNI PANELI

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: SOLARNI PANELI

PostPostao/la jokso » 01. 10. 2024. (11:03)

Ja imam manje od 10A potrosaca i daleko mi je servisna, ako cu i sa nje startovat onda moram jos 120 eura samo kablova kupiti radi toga. Radije cu dodati jos malo i kupiti dual mppt kontroler i ne jebavat se komplikacijama
Tko leti vrijedi
jokso
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Poseidon 550T, Mercury 60 efi

PostPostao/la Marin Bralic » 01. 10. 2024. (11:50)

josey je napisao/la:marine, sta tebe zapravo muci?
sta dvi baterije puni tri razlicita izvora struje u isto vrjeme?

hipotetski suncab dan
imas solare koji daju 50a
upalis motor alternator daje 50a
brod spojen na obalu i punjac 220ac - 12dc daje 50a

sta je tebi ode problem?

Da, upravo taj dio mi je bio nejasan, sto se dogadja kada te dvije baterije (startnu i servisnu) pocnu istovremeno puniti dva razlicita uredjaja (solari i alternator motora…) ili u drugom slucaju solari i 230v punjac… ili u ovom tvom slucaju istovremeno puni i solar i alternator i 230v prikljucak…
Regulator punjenja od solara ima neku pametnu elektroniku u sebi, prati napon, prati struju punjenja, to isto ima i ovaj punjac koji se spaja na 230v, pa onda na to jos spojimo i “glupi” alternator i regler,…, pa je pitanje kako to sve radi istovremeno, tj da li utjece rad jednog uredjaja na drugi u ovom smislu “pametnog punjenja), tj da li jedan uredjaj “zbunjuje” rad pametnog punjenja drugog uredjaja…
Marin Bralic
Member

Tip plovila: Bravo 400gt + Yamaha 25

PostPostao/la Marin Bralic » 01. 10. 2024. (11:56)

porer je napisao/la:Marine nije loše pitanje. Ja bih isto izbjegao takvu mrežu na spajanju.
E sad kako ja to rješavam? Gdje god radim ugrađujem isključivo Sure Power separatore koji za svaki model imaju uni direction i bi direction verziju. Evo link: https://ime.hr/en/product/batterie-char ... rator-1502 . Cyrix je za njega igračka, istina radi isti posao (ali isključivo bi direction) no nježan je i kontakti izgledaju kao da su pravljeni u školskoj radionici. Sure Power je ozbiljna makina, robustna.
Koristim isključivo uni direction, solar vežem na startnu a servisnu preko separatora i mirna Bosna. Za svaki slučaj stavim ključ kojim premostim separator ako se mi baš ukaže potreba za spajanjem obje baterije kad startam motor.

Hvala porer na ovome objasnjenju, prouciti cu link i kako radi uredjaj…
Marin Bralic
Member

PostPostao/la Marin Bralic » 01. 10. 2024. (17:49)

Moram priznati da mi i dalje nisu jasne neke stvari :-)
Dakle, imamo startnu i servisnu bateriju, izmedju kojih je taj battery separator. On radi na nacin da kada skuzi da se napon digne iznad odredjene vrijednosti (nesto puni bateriju) on tada spoji baterije i one se pocnu puniti u paralelnom spoju. Kada skuzi da to nesto sto je punilo baterije vise ne puni (napon padne na neku nominalnu vrijednost pune baterije), on ih odspoji.
Ok.
Sad mene zanima, koliko je “dobro” puniti dvije baterije istovremeno? Servisna i startna baterija sigurno na pocetku punjenja nisu isto napunjene, nisu cak ni istog kapaciteta, i kada ih se spoji u paralelu i krene puniti to ce u praksi ocito raditi, ali zar nebi bilo pametnije da postoji uredjaj koji recimo kada “nesto” pocne puniti, da prvo taj izvor punjenja prispoji na startnu, i kada nju napuni na max da se “otkaci” od nje, i da onda krene puniti servisnu?
Ovi danasnji pametni punjaci prate razne parametre baterije prilikom punjenja (li-po cak i temp same baterije…) a ako mi spojimo dva akumulatora u paralelu onda nema sanse da uredjaj koji je namijenjen za pametno punjenje jedne baterije i dalje pametno puni te dvije spojene u paralelu… on te dvije spojene u paralelu koje su u razlicitom “stanju” vidi kao jednu…
Ako u cijelu ovu jednadjbu stavimo jos i slucaj ako imamo olovni akumulator za start, a li-po za servis, kako onda?
I ako imamo brod koji ima vanbrodski motor s jednim alternatorom, imamo solar i imamo 230v punjac. Kako to spojiti a da se iz ta tri izvora punjenja onako po PS-u pune te dvije baterije?
Marin Bralic
Member

PostPostao/la porer » 01. 10. 2024. (19:09)

Eh... Sve ti je to stvar kompromisa. Ako spojiš tri punjača na jednu bateriju (solar, alternator i 230V sa obale) ništa se neće desiti. Sva tri će puniti, mada zbunjeni ali imat ćeš punu bateriju. Evo prekopčat ću tu u radionici jednu praznu bateriju na moj solar i na pametni Bosch C3 punjač pa nek stoji sutra po danu i na punjaču pa ću mjeriti, naravno ako bude sunčano.
A separator kad napuni jednu uključi drugu praznu na punjenje iz pune će se također "prelivati" u praznu dok se ne izjednače po naponu i započnu se obje puniti. Pri tome ako su različitog kapaciteta proporcionalno će iz ukupne struje punjenja svaka sebi vući onoliko koliko joj treba (Nortonov zakon, izvedenica Ohmovog).
Slučaj da je jedna olovna a druga LiFePo je posebna priča i traži dodatnu elektroniku, pisano je dosta na forumu o tome.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la Marin Bralic » 01. 10. 2024. (21:04)

Ma da, upravo to hocu reci, u danasnje vrijeme kada postoje pametni punjaci koji prilagodjavaju i napon i struju punjenja ovisno o stanju baterije, pa imaju onaj program odrzavanja baterije,…, sve to pada u vodu kada se ovako spoje startna i servisna sa jos dodatnim izvorom punjenja…
I ovo sto si napisao o prelijevanju sa pune na praznu. Da, startna je vecinom puna, servisna bas i ne :-) recimo, imamo brod koji nema solar, ima startnu i servisnu. Dodjes u valu, bacis sidro, ugasis motor. Cuclas servisnu, i posteno ju pocuclas do jutra. Ujutro upalis motor, alternator za kratko vrijeme napuni i ovako punu startnu, ali onda spoji i servisnu koja je poprilicno prazna. U tom trenutku pocnes puniti servisnu i sa alternatorom, ali i sa startnom posto je napon servisne poprilicno nizi od startne. Znaci, skoro pa svako punjenje servisne ti u biti “trosis” i cikluse startne baterije. To bi trebalo pametnije rijesiti, duze bi trajali akumulatori na brodu…
Marin Bralic
Member

PostPostao/la josey » 01. 10. 2024. (22:58)

jao sto si izkomplicirao.
kuzis se dovoljno u tematiku da bi ti ovo stvaralo upitnike iznad glave, a opet nedovoljno da bo razumio kako rade.
gle mos spojit 756 razlicitih punjaca na bateriju, ona ce povuc samo onoliko koliko moze. postoje pri tome neka okvirna pravila, al tvoja pitanja idu u krivom smjeru.
istina litij i olovo se ne ponasaju jednako, al isto tako se baterije ne “pretakaju” jedna u drugu kako mislis.
jednostavno uzmi cyrix, ili sto ti je poret savjetovao i bol pero rjesio si probleme
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la porer » 02. 10. 2024. (06:49)

Istina, nepotrebna komplikacija ali eto malo pričamo šta bi bilo kad bi bilo ;)
S druge strane i ja bih želio znati kako se ponaša taj moj pametni punjač kada je na bateriju spojen skupa sa solarom. Nije jako bitno ali eto volio bih znati...
porer
Old Senior Member

PostPostao/la Marin Bralic » 02. 10. 2024. (07:01)

Joey, nemam fala Bogu :-) brod s akumulatorom, pa ni jednim, pa nemam potrebe za cyrixom :-)
Ja ovo razglabam sa bi nesto naucio, zanima me tematika :-)
Jasno mi je da akumulator povuce struje kolko moze, zato i punjaci imaju ogranicenu struju punjenja… ali svi znamo ono pravilo da se aku puni 1/10 kapaciteta 12h.
Mozes ga ti spojiti i na vecu struju, ali govorimo o idealnim uvjetima punjenja kako bi aku cim duze trajao….
E sad ako imamo brod sa startnom koja je u vecini slucajeva puna max, i imamo servisnu koja se preko dana i noci kada si na sidru ispraznila, sto se dogadja kada upalis motor?
Alternator pocne punit, ovaj battery separator kojeg god proizvodjaca ce napunit startnu i onda spojiti startnu i seevisnu u paralelu. U tom trenutku ovu full praznu puni i alternator i ovaj startni puni akumulator. Tek kada im se naponi izjednace, onda se pocnu punit oba… znaci, neko vrijeme u pocetku punjenja servisne ti u biti praznis startnu. Ili grijesim?
Znaci, spajas dva akumulatora u paralelu (tu nisam suguran dal taj battery separator ogranici sruju koja prolazi kroz njega ili pusti max kolko je deklariran), a od ta dva akua jedan je full puni a drugi pa skoro full prazni. To nikako nije dobro niti za jednog od njih.
Jasno mi je da to sve u praksi funkcionira i da se na kraju balade napune oba dvije, ali samo govorim da to nije idealno punjenje. Mislim da bi u danasnje vrijeme trebalo biti kvalitetnijih rjesenja…
Ja u biti, da imam brod s dva akua, nebih nikad htio imati spojenu servisnu i startnu. Radje uzeti regulator solara koji ima izvode za punjenje dva akua. Radje uzeti dva ctek 230/12v punjaca pa nek puni svaki svoju pametnim nacinom kad sam spojen na 230v.
Ostaje samo problem kako postici da alternator puni i jednu i drugu a da one nisu u nijednom slucaju paralelno spojene.
A za slucaj da mi bas krepa startna, za to bi uzeo koji ono broj kljuca treba za vidu na klemama? :-)
Marin Bralic
Member

PostPostao/la josey » 02. 10. 2024. (07:51)

je, u pravu si, zlatno pravilo za OLOVNE baterije je 1/10 kapaciteta * 12h
olitiga ako imas 200ah, punis ju sa 20A 12h.
Medjutim, netreba se striktno drzat toga, olovo se moze punit i sa 3/10 kapaciteta, pogotovo startno servisne, i takav rezim punjenja ne skracuje radni vjek baterije znacajno.
dakle na 200ah punis sa 60A.

e sad, ovaj dio sa punjenjem baterija preko 220 - 12v punjaca odradjuje covjek, logika, aha, imam 200ah bateriju kupit cu 20A punjac.

Reci mi sto tvom alternatoru od 120A u automobilu kaze da ti imas bateriju od 75AH, i da bi optimalna snaga punjenja trebala bit 7.5A ?
da ti kazem? NISTA.
Koliko ti baterije u autu traju? pa i po 10god, a u autu imas daleko vise starteva i kratkih voznji nego brodicom (ne pricam o start stop sustavima)
Dakle moje pitanje je cega se bojis kod punjenja baterije (sa 756 razlicitih punjača a koji svaki radi svoj dio posla)?

E, dalje, pretakanje baterija,
ovako, kupis strujnja kljesta za DC,
upalis motor, "spojis" strujna kljesta od alternatora do prve baterije, izmjeris
nakon toga spojis strujna kljesta izmedju dvi baterije.
i? oba mjerenja ista. sta ti to znaci? ne pretače se ništa dok alternator puni i jace se puni ona prazna baterija jer struja ide di joj je manji otpor.
jel ti trebaju fensi smart uredjaji? ne trebaju.

kupi sto ti je porer rekao (cvojek zna sto prica) ili cyrix i rjesen problem.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la som » 02. 10. 2024. (08:04)

Marin Bralic je napisao/la:Alternator pocne punit, ovaj battery separator kojeg god proizvodjaca ce napunit startnu i onda spojiti startnu i seevisnu u paralelu.

Separator punjenja ne spaja baterije nikako jer puni jednu neovisno o drugoj. Evo ovo kod mene radi godinama i ne razmišljam o punjenju akumulatora s time da mi je solar 220 w spojen samo na servisnu.

https://roblmarine.hr/shop/cijena/quick ... r-punjenja
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la porer » 02. 10. 2024. (08:43)

Some ne pričamo o takvom separatoru nego o Cyrix ili sličnom. Kod njega relej (mehanički ili poluvodički) spoji baterije u paralelu i punija preliva u prazniju.
Ovo tvoje je razdjelnik sa Schottki diodama, te diode imaju jako mali pad napona u provodnom smjeru (oko 150 mV)i super su rješenje za ovo o čemu pričamo. Tu nema prelivanja.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la Marin Bralic » 02. 10. 2024. (09:50)

Auuu, ovaj uredjaj sa linka od soma je odlicna stvar. Jedan ulaz, 2 ili 3 izlaza…
Znaci, na ulaz mu spojis plus sa solara i alternatora, jedan izlaz na startnu, drugi na servisnu.
Akumulatori s njim nisu u paraleli nikad, pune se odvojeno oba dva bilo da radi motor, solar se sunca, ili si spojen na 230v.
E, sad, jos zadnje pitanje za lupisa.
Kako bi ovo radilo ako bi na ulaz ovog uredjaja fakat spojio i plus sa alternatora, i plus sa solara, i plus sa 230v pametnog punjaca…?
I, u tom slucaju, alternator/regler od motora bi bio spojen direkt na startnu, a onda opet preko ovog uredjaja i jednog od njegovih izlaza opet na startnu…? Jer jedan od izlaza mu treba staviti i na startnu radi punjenja solarom i 230v punjacem…
Marin Bralic
Member

PostPostao/la Marin Bralic » 02. 10. 2024. (09:54)

som je napisao/la:Separator punjenja ne spaja baterije nikako jer puni jednu neovisno o drugoj. Evo ovo kod mene radi godinama i ne razmišljam o punjenju akumulatora s time da mi je solar 220 w spojen samo na servisnu.

https://roblmarine.hr/shop/cijena/quick ... r-punjenja

Some, kad vec imas i solar i ovaj uredjaj, da mi ovdje ne razbijamo mozdane vijuge bezveze, …, da ti probas malo prespojiti zice?
Izlaz iz solara spojiti na ulaz ovog uredjaja, pa da vidimo dal ce biti dimnih signala ili bi fakat onda i solar i alternator punili oba dvi baterije? :-)
Marin Bralic
Member

PostPostao/la som » 02. 10. 2024. (09:56)

Pošalji prvo 2000 Eura i možeš doci gledati.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.