josey je napisao/la:ti si to malo diga na razinu raketne fizike.
hipotetski
imas alternator od 130a
imas 5x 200ah lifepo4
svaka ima bms od 200a
bms treba na svakoj ogranicit na 20a
5x 20a = 100a
i jos ti ostane 30a lufta da alternator ne radi na 100%
imas jednu bateriju 200ah bms 200a
ogranicis bms na 100a charge,
alternatoru ostaje 30a lufta
kraj price
inace mi o tim stotinama ampera pricamo ko da su kokice, a sa tih 100a mos zavarivat oplatu na tankeru
Nije kraj price jer svi imamo alternator za punit startnu bateriju a ne alternator punjac,cijena takvih alternatora je paprena
Nasi alternatori i nisu predvidzeni da rade duze s vecim kapacitetom sto se moze desti s veci battery bank ,meni povuce do 70ah po jednome,sto vidim preko shunt za servis baterije
Gore ako ces punit 200ah litij s 30ah uopce neces iskoristiti njezinu glavnu prednost 3x brze punjenje,ali to ce raditi s tim se slazem.
Bitno je da bsm je konfiguriran za tvoj sistem a svi danas imaju Bluetooth,pa sam mozes smanjiti ampere max.
Drugi problem je sto nas varaju i vecina tih baterija koje kupujemo s prilipljenim imenima iz kine nemaju kapacitet o kome se govori i koji je placen,jubitube je pun info o tome a takodze i forum usa,mi smo ipak malo selo .
Velika vecina nasih barki su alternatori od 30-50ah ,i dobro treba pogledati kad ljudi odluce dati dosta eura za tu vrstu baterija.
A kokice i 100ah punjenja
upalio si brod izasao vani ,tvoj alternator ima puniti,thruster bateriju,start bateriju i servis sve agm,ti si oko 70ah min ounjenja,ako si s dva motora dva thrustera imas 400ah servis ,bilo je oblacno ,servis bank je na 60% ,dva alternatora ce ti puniti debelo preko 100ah,caskom dodzes do tih visokih struja,a staviti ces i mini kotu i nju bi punio ..