Postao/la Nirvana » 22. 10. 2023. (22:28)
Pozdrav svima vidim da odavno nitko nista ne pise valjda je tema dobro obradjena, svejedno bih volio poznavatelje da me isprave ukoliko uoce pogreske u planiranom projektu ove zime. Radi se o mf6.45. alternator 55A. Iduce ljeto namjeravam provoditi puno vise vremena na moru nego do sada pa zalim biti neopterecen potrosnjom struje. Do sada sam imao samo basic opremu samo startni akumulator 110Ah pa sam bio jako pazljiv sa potrosacima. Uglavnom obzirom da je plan iduce ljeto vremenski nesto duza djita ponekad i uz koristenje usluge marine pa je i prikljucak na shore connection' takodjer u planu. Uglavnom zelim imat sto vecu sigurnost u vidu svih mogucih opcija.
Stavio bih 2 Victronova panela 115W, MPPT 20A bluetooth regulator isto Victron, kao i AGM servisne baterije 2x110Ah. Cyrix relej od 230A bih stavio prije nego ovog od 120A iz razloga moguce potrebe za povezivanjem sa startnom baterijom gdje dava kratkotrajnu snagu od 500A, BMV 712.
Potrosaci su mi frizider 60W prijenosni, svjetla, radio, fishfinder, pumpa vode/tus, mobiteli, eventualno laptop i mozda u buducnosti jos jedan fridge ukoliko se pokaze da cu i uz njega imat dovoljno struje za 2 dana u nekoj vali bez paljenja motora. No svejedno nisu veliki potrosaci.
Dodao bih jos naravno inverter te zasebne uticnice za struju sa kraja sa punjacom baterija. To necu naravno ja raditi ali tako nekako sam zamislio i nadam se da je izvadivo odnosno dobro iskakulirano.