ARBA 500

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

ARBA 500

PostPostao/la hoss » 24. 06. 2008. (20:04)

Molio bih više informacija iz prve ruke o ovoj brodici(maritimna svojstva,brzina,optimalni motor i
praktična upraba u ribolovu).hvala
hoss
New Entry

Re: ARBA 500

PostPostao/la unije » 24. 06. 2008. (22:47)

pozdrav hoss !
ima mi ga frend novoga par miseci star. provozali smo se u dvoje po vali i lipo ide.stabilan, čvrsta gradnja-nigdje se ne uvija, ima čvrstoču i krutost. ugrađen vanbrodski od 8 ks 4t i izgleda mi da je to malo. recimo 10 ks da bi bila donja granica. stabilan i lijepo upravljiv. eto to bi bilo sve od vožnje od 20 minuta po laganoj dvici
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la hoss » 23. 07. 2008. (12:14)

puno hvala na odgovoru unije sa malim zakašnjenjem.naime kupio bih nekakvu barkicu pa me interesira.ako još netko ima
iskustva sa ovom brodicom bio bi zahvalan na komentaru
hoss
New Entry

ARBA 500

PostPostao/la matrix357 » 08. 03. 2009. (21:29)

Molim sve prisutno cijenjeno pucanstvo ako ima kakvo saznanje o ovoj pasari da ga podjeli sa nama.Hvala!

slika
najbolje dane proveo sam noću!
matrix357
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: qs435 40efi

PostPostao/la Robi » 08. 03. 2009. (21:50)

matrix357 je napisao/la:Molim sve prisutno cijenjeno pucanstvo ako ima kakvo saznanje o ovoj pasari da ga podjeli sa nama.Hvala!

baci pogled na viewtopic.php?f=8&t=1097&start=70#p23957
ako hoces mogu ti poslati neke testove iz Burze Nautike, a ako te zanima nesto konkretno u vezi te brodice samo pitaj, ja sam (ponosni) vlasnik doticne...
Robi

PostPostao/la willyw » 13. 05. 2009. (18:44)

mene isto zanima ponešto, izgleda zgodno - ima li kakve veće mane?? Tražim barku s kabinom za kupanje/mali ribolov, malo bržu od dosadašnje pasare s motorom 4-5ks? Razmišljam o motoru 20-25 konja, jeli to u redu?
Hvala!
willyw
New Entry

PostPostao/la Robi » 13. 06. 2009. (21:35)

willyw je napisao/la:mene isto zanima ponešto, izgleda zgodno - ima li kakve veće mane?? Tražim barku s kabinom za kupanje/mali ribolov, malo bržu od dosadašnje pasare s motorom 4-5ks? Razmišljam o motoru 20-25 konja, jeli to u redu?
Hvala!

vece mane nisam pronasao, po mom misljenju je dobro projektirana, ali ono sto mi je diglo zivce je nekoliko gresaka u gelcoatu na dnu brodice. nista sto se vrlo lako ne popravi sa malo epoksija, ali digne zivce posto se radi o novoj brodici.
istina, na kraju mi je proizvodjac platio potreban novac za popravak tih greski u gelcoatu, i to onoliko koliko kosta popravak od strane neke lokalne firme koja se bavi plastikom, sto je bilo u redu sa njegove strane, tako da ne moram brodicu slati u ZG a i da se ne moram sam zafrkavati sa time.
25 KS bi bio pun pogodak, max brzina bi bila 15 milja na sat, a nekakva putna 11-12 kada brodica i glisira.
Robi

PostPostao/la seth » 14. 06. 2009. (09:06)

Slusajuci i citajuci razne gluposti na netu i uzivo vise nemogu bez mjesanja pa eto da razjasnimo
glisiranje ove brodice sa 25ks.
Ova brodica ne glisira ni sa 40ks ,a kamoli sa 25ks (bio ,probao ,vidio) uopce nema gliserski trup i
rezim njene plovidbe se nemoze nazvati glisiranje (jos jedna od nasih balkanskih prjevara)
seth
New Entry

PostPostao/la Spužva » 14. 06. 2009. (10:56)

A kako bi ti to nazvao :?:
jel barka ide sa 25ks 12,13cvorova...ide.I kako se to zove onda?ok ne mora bit glisiranje :D al definitivno je brze od deplasmana...a taj balkanizam ne trpaj svima u dzep i malo razmisli prije nego odmah popljujes po necemu ;) ja ne tvrdim da je ta arba neznam sta,niti je imam,al je cinjenica da se ipak vozi brzo u odnosu na pasare tipa istranka.
Spužva
Member

Tip plovila: Beneteau Ombrine 550WA/Mariner 75

PostPostao/la nikoM » 14. 06. 2009. (12:11)

Nemoj mi dirat u Istranku :twisted: :) :) .
I moja zna poteć nekad i 17,čak 18,5 milja(kad je na trajleru) :lol: :lol:
Ima u nas jedna Arba doli,Tohatsu 40 po krmi,ide ko sam vrag :o :o
nikoM
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Istranka-T-10

PostPostao/la Robi » 14. 06. 2009. (12:18)

seth je napisao/la:Slusajuci i citajuci razne gluposti na netu i uzivo vise nemogu bez mjesanja pa eto da razjasnimo
glisiranje ove brodice sa 25ks.
Ova brodica ne glisira ni sa 40ks ,a kamoli sa 25ks (bio ,probao ,vidio) uopce nema gliserski trup i
rezim njene plovidbe se nemoze nazvati glisiranje (jos jedna od nasih balkanskih prjevara)

glisiranje bi bio rezim plovidbe kada se plovilo "popne" na val ispred sebe. to se sa ovom brodicom dogadja na brzini izmedju 11 i 12 milja/sat. naravno, brodica nema gliserski trup, vec skracenu kobilicu, ravan zadnji dio dna i produzetak u obliku dvije platforme, ukupne duzine 5.40 m. ni gumenjaci sa ravnim dnom nemaju glisersko dno, pa svejedno glisiraju.
sa 15 KS max brzina ove brodice je 11 milja, sa 25 KS je 15milja, sa 40 KS 19-20 milja.
ispravi me ako grijesim, i pojasni malo.
Robi

PostPostao/la Robi » 14. 06. 2009. (12:28)

Spužva je napisao/la:A kako bi ti to nazvao :?:
jel barka ide sa 25ks 12,13cvorova...ide.I kako se to zove onda?ok ne mora bit glisiranje :D al definitivno je brze od deplasmana...a taj balkanizam ne trpaj svima u dzep i malo razmisli prije nego odmah popljujes po necemu ;) ja ne tvrdim da je ta arba neznam sta,niti je imam,al je cinjenica da se ipak vozi brzo u odnosu na pasare tipa istranka.

ja je imam i ne tvrdim a je neznamsta :) ... ima i brzih brodica u toj klasi (Reful 490 Cabin) sa drugacijim dnom.
po mom laickom misljenju, brzine vece od depasmanske su sasvim dobre za ovu barkicu po bonaci za zaletit se dalje od par milja od lucice i ne izgubit cijeli dan. bilo bi suludo ocekivati glisiranje, stabilnost i brzinu tako malog plovila pri jakom maestralu, pa kome je takva namjena prihvatljiva ima zadovoljavajucu brodica za svoje potrebe.
nije da bi ja imao nesto protiv stare Istranke, ali kada mozes kupiti nesto sto moze ici jos brze i ima nekoliko boljih rjesenja koja se ticu funkcionalnosti, zasto ne?
osim Arbe tu je jos dosta slicnih brodica, ali eto meni se svidila bas ona..... iako bi vrlo rado da nisam dozivio neugodno iznenadjenje sa gelcoatim na dnu, ali sta je tu je, i to smo rijesili.
Robi

PostPostao/la seth » 14. 06. 2009. (15:23)

eto pa smo dosli na moje da brod ne glisira nego ruje tj. gura more sve je to ljepo i krasno ali to nije ni gliser ni deplasmanac.
Sa hondom 40ks se na punom gasu propinje i izgleda da bi sad trebao izglisirati ali ne izglisirava ne sto se tice snage motora negu upravo dna broda koje mu to nedopusta jer se suzava na krajevima umjesto da se siri ili ostaje isto,spojleri koji su bili ugradeni nemaju nikavu funkcjonalnost osim sto olaksavaju izlazak iz mora i vlasnik koji je dobio te spolere vec 5 puta mjenja propelu pa mu u voznji fino uhvati te spolere.Proizvodac je vidio da covjek ima novaca pa mu je ugradio na brod izmedu ostalog hidraulicni volan koji stavljaju na motore od 250ks tako da vrti za okret koda autobus vozi.
Sve to na stranu ,ali mtreba ljudima reci posteno sta kupuju ,a ne pricati o nekim glisiranjima kojih kod Arbe nema ni g od glisiranja.
Ljep je to brodic plastika kvalitetna ,ali sve sto je ugradeno na njemu je na krivom mjetu od sjedala do komandi i tako to treba reci pa ko voli nek izvoli.
seth
New Entry

PostPostao/la lošinj » 14. 06. 2009. (17:27)

Evo vam link:http://www.burzanautike.com/testovi/arba-500
lošinj
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Marlin 16, Yamaha 40/70.

PostPostao/la Robi » 15. 06. 2009. (10:47)

nazalost jos sam uvijek na 15 KS, pa ne mogu sa sigurnoscu tvrditi to o glisiranju. nego gledam tablicu brzine i broja okretaja u testu:
o/min / čv
800 / 2,6
1.000 / 3,2
1.500 / 4
2.000 / 5,2
2.500 / 5,9
3.000 / 6,7
3.500 / 8,7
4.000 / 11
4.500 / 14,5
5.000 / 17,5
5.100 / 18,8

kako nisam strucnjak od vanbrodskih motora, mozda ne bi bilo lose da ovo komentra netko cije je to podrucje. dali ova tablica pokazuje da nakon 4000 okretaja cetverotaktna Honda 40 KS naglo isporuci veliku kolicinu kojskih snaga u tih zadnjih 1000 okretaja, ili nakon tih 11 milja naglo padne otpor brodice i promijeni se rezim plovidbe u glisiranje, pa u tih 1100 okretaja imamo toliku razliku u brzini?
da li je uopce moguce brodicu od 5 metara potjerati sa 40 KS brzinom od 19 milja bez glisiranja, ili je to normalno za poludeplasmanski rezim?

seth, sto se tice "svega sto je ugradjeno na krivim mjestima", daj malo vise detalja da mozemo prodiskutirati. inace komande i sjedalo za skipera nisu nesto sto se isporucuje sa brodicom, nego se ugradjuje na zahtjev kupca. moguce je da proizvodjac to ne ugradi tamo gdje kupcu odgovara, pa je onda to bolje sam uraditi. proizvodjac ionako napomene da su te komande i sjedalo iz Marina Store, i da ih je isplativije sam kupiti i ugraditi. ali svejedno malo je previse reci da je na brodu "sve ugradjeno na krivim mjestima". vidim da ti ta barka nije "sjela" iz nekog razloga, ali ipak treba zadrzati objektivnost i ne pretjerivati.
ne bi se slozio da platforme nicemu ne sluse, ipak je to samo barka od 5 metara, i tih 40 cm od spojlera ipak pridonese malo manjem zakopavanju krme. pri narucivanju brodice, proizvodjac pita kakav motor imas namjeru staviti zbog velicine spojlera, jer za manje motore je bolje staviti krace spojlere da propela ne bi izlazila iz mora. a da su korisne za izlazak (ili kenjazu :) ) u more, jesu...
Robi

Sljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: mstim i 8 gostiju.