anodna zaštita aluminijskog rezervara

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

anodna zaštita aluminijskog rezervara

PostPostao/la open510 » 07. 09. 2020. (10:23)

kako sam već napisa u drugoj temi, vadija sam ugradbeni al. rezervar iz broda i tom prilikom vidija da ima neku žicu koja je zakačena stopicom+vidom na uljevno koljeno, dakle direktno na aluminij. Drugi kraj žice nije bio spojen nigdje ili se otkačija ...žica je žuto-zelena, kao za uzemljenje...
Sad sam vratija rezervar nazad u brod, triba li ta žica bit negdi spojena? Trenutno je rezervar fiksiran bez ikakve anodne zaštite, nije spojen s ničim i dira jedino plastiku broda.
Na brodu i nema nikakvih anoda osim standardne cink anode na vanbrodskom motoru...za aluminij bi vjerojatno tribala nekakva magnezijska anoda, ima li tko ovakav rezervar i kako je riješena zaštita?

Unaprid fala na odgovorima :wave:
open510
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Galia 620 DC (Yamaha 150)

Re: anodna zaštita aluminijskog rezervara

PostPostao/la macro » 07. 09. 2020. (19:30)

Po ps-u bi tribalo spojit na masu sve metalne dijelove rezervara, plovak, prikljucke, kuciste ako je metalno itd. Medutim, najopasniji je dio metalnog cepa/uljeva koji je obično gumom spojen s rezervarom. Tu su prisutni zapaljivi plinovi (za benzin) i ako zaiskri...
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Samonakaradnja 550

PostPostao/la open510 » 07. 09. 2020. (20:49)

macro je napisao/la:Po ps-u bi tribalo spojit na masu sve metalne dijelove rezervara, plovak, prikljucke, kuciste ako je metalno itd. Medutim, najopasniji je dio metalnog cepa/uljeva koji je obično gumom spojen s rezervarom. Tu su prisutni zapaljivi plinovi (za benzin) i ako zaiskri...

nisam baš siguran na šta bi moga spojit tu žicu, u spremištu di je rezervar baš i nema puno metalnih dijelova...tu je akumulator zatvoren u plastičnoj kutiji, kaljužna pumpa, pumpa tuša, crijeva, "kesa" s vodom - tuš.....uljevni čep je od plastike, spojen sa rezervarom debelim gumenim armiranim crijevom u kojem je također žica (odmah ispod uljevnog čepa kroz crijevo do al. koljena na koji je crijevo nataknuto/pričvršćeno...
open510
Member

PostPostao/la ginekol7 » 08. 09. 2020. (06:53)

Alu je osjetljiv i na najmanje struje. Ja bi na tu žicu spojio magnezijevu anodu i spustio je u santine.
Neka tamo čuči. Nakon nekoliko mjeseci češ vidjeti da ona (ipak) nešto radi.
ginekol7
Senior Member

Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

PostPostao/la open510 » 08. 09. 2020. (09:21)

ginekol7 je napisao/la:Alu je osjetljiv i na najmanje struje. Ja bi na tu žicu spojio magnezijevu anodu i spustio je u santine.
Neka tamo čuči. Nakon nekoliko mjeseci češ vidjeti da ona (ipak) nešto radi.

to sam i ja nekako mislija, ali sam tija čut i mišljenja drugih ;) ako ima još ideja,samo naprid...
open510
Member

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.