Teorija o izmjenjivaču topline

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Teorija o izmjenjivaču topline

PostPostao/la peroLA » 28. 08. 2020. (11:45)

Pozdrav, budući da se izvana i ne vidi baš kako sve skupa funkcinira, a niti tako na slikama, zanima me ako mi može netko objasniti kako to iznutra funkcinira, posebno me zanima kolektor, i prolaz slane vode... npr na svom ja vidim ulaze i izlaze, a kad maknem čep vidim samo jednu cijev(predpostavljam da po toj cijevi prolazi more. Dakle poslije pumpe more prolazi kroz izmjenivač i na kraju se nekako(neznam kako spušta u auspuh?) tako hladi tekućinu u hladnjaku i izlazi van... zanima me baš i taj spoj kako je predpostavljam ispod izmjenjivača kolektor koji se isto hladi(neznam dali tekućinom ili morem) kako je točno izveden taj spoj mješanja ispuha sa slanom vodom, predpostavljam da od gornje strane ulazi more ali nisam siguran... Još me interesira kako se može testirati sistem da sam siguran da se funkcinira, znam za kontrolu temperature, boje ispod čepa, mjehurića u tekućini, boja ulja na čepu i šipki... ja recimo čistim sistem svake 2-3 godine i najčudnije mi je što taj antifriz ne izgleda baš čisto kao na autu...i ispod čepa zna bit nešto prljavštine...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

Re: Teorija o izmjenjivaču topline

PostPostao/la josey » 28. 08. 2020. (17:27)

digni poklopac i pogledaj jos jednom kako ide more i kako ide voda
dao si sebi vec odgovore na dosta pitanja, i vjerujem kad dignes poklopac motora jos jednom i dobro proucis sustav slatka-slana da ces skuzit i kako škarig radi (spoj gdje morska voda ulazi u auspuh)

stvar je u principu jako jednostavna
i vjerojatno imas 3 ili 4 iznajmljivaca
more - zrak, more ulazi u chargecooler i skida mu temperaturu a ovaj onda hladi zrak
more - ulje, more prolazi kroz izmjenjivac kroz koji prolazi ulje od motora i hladi ulje
more - ulje, ista stvar ko gore samo hladi ulje od kopce
more - antifriz/destilirana voda - more ulazi u izmjenjivac i hladi dedtiliranu vodu koja kasnije hladi motor.

svi su ti hladnjaci spojeni serijski iz jednog ide more u drugog.

apropo cistoce antifriza
meni je motor star samo 3 god i ima 100 sati, antifriz sam ispustio u drugoj godini na nekih 80h bio je cist skoro isto ko onaj dan kad sam ga ljevao, dakle cistij nego u autu, tako da neznan zasto je tei zamucen :(
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la peroLA » 30. 08. 2020. (10:40)

za sad sam nasao neke opcenite sheme i potvrdio vecinu toga. gledao sam i na licu mjesta no ja sigurno nema hladjenje kopce to imaju samo hidraulicke koliko mi je poznato a neznam ni dali o kako imam hladjenje ulja..uf jednom mi je na pasatu probio pa je par dana bio sretan mehanicar.. ono sta vidim na mom slucaju je pravokutnik.. more prolazi po gornjoj strani a na donjoj strani je kolektor.. sad neznam dali je taj kolektor sa vanjske strane izoliran od rashladne tekucina ili se on kompletan hladi?
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 30. 08. 2020. (11:56)

aj ti to poslikaj da vidimo
josey
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 30. 08. 2020. (17:34)

ok, stavit cu sliku ali po slici se nis ne vidi kad je 100% original motor isto ko da gledas prospekt ili manual..
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 31. 08. 2020. (08:12)

evo slike
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 31. 08. 2020. (08:36)

tocno onako kako sam pretpostavljao, kako se to uostalom i radi
oko kolektora olitiga runnera ispusne grane ti je destilirana voda, zato i je onaj cep gori na izmjenjivacu, u njega livas destiliranu/antifriz

more prolazi kroz vise cijevi koje prolaze kroz izmjenjivac i time hloadi destiliranu koja je u izmjenjivacu, nakon sto prodje kroz te cijevi u izmjenjivacu ide van, i ide u asupuh spoj se na fotografiji nje vidij fotografija je premala al je sigurno tu negdje, malo detaljnije poslikaj / pogledaj pa ces vidjet
:thumbup:
josey
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 31. 08. 2020. (09:02)

ok sad mi je taj dio sa kolektorom jasan, a mislim da more ulazi u wet exaust unutar izmjenjivača negdje na kraju tako da to nemogu slikat.. cjev ide direktno iz izmjenjivača u auspuh tako da ulaz mora bi trebao biti unutra... znači da je bilo što neispravano bi se trošio antifriz?
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 31. 08. 2020. (10:31)

e to je dobro pitanje al je odgovor na to pitanje tezak, i glasi ovisi.
Neznam pod kojim ti tlakom radi raslhladni sistem motora (slatke vode) vjerojatno 1.13bar
a i neznam koliki tlak moze stvorit impelerska pumpa.
generalno ovisi, al da u 90% slucajeva bi ti trebalo falit antifriza ili bi ga trebalo bit viska, izbacivalo bi ti gore na cep, sa naglaskom da nesto nije u redu tj da je probiven kolektor, izmjenjivac...

a sto tebe tocno muci?
mislim koji problem imas ?
josey
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 31. 08. 2020. (11:02)

izgleda ništa ali sam si htio razjasnit sve skupa... bilo se nakupilo malo gareži ispod čepa na rashladniku i nekako mi nije antifriz čist 100% ko na autu, mjenjam ga svake tri godine... ali tekućina ne fali, nema balona kad motor radi ni na minimumu ni na većim okretajima, osim što od vibracija se tekućina trese, na izbacuje ga van, ulje je isto ok kao i šipka i čep (mislim na boju)... za slijedeću sezonu ići će detaljno čiščenje slanog i slatkog sistema i po potrebi zamjena ako treba još šta osim impelera...
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 31. 08. 2020. (12:52)

tebi je sve ok na motoru, trazis problem di ga nema. :D
Garež nije garež nego hrđa (je da crne je boje) na cepu od sistema slatke vode.
Cepa na autu je plastican jer je posuda plasticna, ode nevidin bas kako bi mogli napravit spoj runnera iz svakog cilindra i posude da bude plasticna :D
josey
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 31. 08. 2020. (13:33)

super :) ali barem sam naučio malo detaljnije
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 31. 08. 2020. (15:50)

minjaj ulje i filtere redovno
svake 3-4god promini vodu i antifriz
i dok ne fali vode u sistemu, dok se motor ne pregrijava ili dok nemas majoneze na cepu ulja, sve ti je ispravno.
ne zamaraj se neg uzivaj u moru.

naravno nemoj generalizirat sad da je to sve sta trebas provjeravat :D
akumulatori, podvodni dio antifouling, osovina brtvljenje iste... periodicno pregledat ili kad je zgodno ;)
josey
Old Senior Member

PostPostao/la makineta » 31. 08. 2020. (15:59)

Pozdrav...ovo isto se desava i meni na yanmaru...svake dvi do tri godine prominin antifriz i isto bude sporak.Dok je u posudi izgleda crno na dnu expanzione posude.Jedne godine ga procidija kroz fino sito i osušija...na tu finu prasinu donija magnet koji je to manje vise sve kupija..tako da ja isto mislim da je to ruzina oliti hrđa.E sad zašto se to stvara neman pojma....antifriz i destilirana voda unutra sve po propisu
makineta
Member

Tip plovila: GULL-745 Yanmar4JH4

PostPostao/la peroLA » 31. 08. 2020. (17:42)

ja sve pravilno odrzavam i radim 100sati godisnje 6. sezona je ovo i kako stvari stoje jos dosta dugo ostajem na ovome jer radim kucu ali motor je doslovno ko nov pa se ne zamaram svake godine idem po kvarneru pa do silbe najcesce, znam u komadu 7sati plovit... izmjenjivac tvornicki nema cink protektor ali je spojen na centralni cink.. lanjski ili predlanjski modeli ipak su ga dodali..ali o tomeje vec bila tema
peroLA
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.